certified.woke
Well-known member
חלק טוענים שהוא המשיח, חלק חוששים שהוא תרמית: הכירו את הינוקא
בתקופה של אובדן משמעות, עלה וצמח הינוקא כצדיק מזן חדש והפך לסנסציה דתית-תרבותית חוצת קהלים. הצטרפנו אליו לשחרית המונית.שלמה יהודה בארי בבית הכנסת "גאולה לציון". שילוב בין רבני היוטיוב לאדמו"רים הישנים; צילום: איתי רון
רן שמעוני
לעקוב
02 באוקטובר 2025
הרחבה
תקציר הכתבה ב-96 מילים
"כשקשה לך, אל תרים את הידיים. כשקשה לך, תרים את הראש. כשאדם רואה את השמים, הוא מבין לאן הוא הולך. אתה יכול ללמוד הרבה עם הראש למטה בספר, לקרוא המון ספרים, אבל מבט אחד למעלה יביא לך יראת שמים כמו שלא קיבלת בשום מקום. תביט אל השמים, זה יועיל לך לאמונה"שלמה יהודה בארי, הינוקא, בשיעור במוצ"ש
בזמן האחרון אני מזכיר לעצמי להרים את הראש. לחפש את השמים, להתעכב עליהם, ולנשום. הרב אומר שיש אנשים שכבר הרבה שנים לא הרימו את העיניים שלהם, ונדמה לי שאני אחד מהם. אחד מבין רבים. יש מי ששקוע במסך, יש מי שקובר את עיניו בספר גמרא, אבל אין הבדל ביניהם. אין הבדל בינינו. אותה תנועה יומיומית של כיפוף הצוואר, של המבט הכבוש, היא נחלת הכלל. העולם סביבנו עולה בלהבות, והראש של כולם תמיד למטה. הראש שלי תמיד למטה. אבל הנה עכשיו יכול להיות שנפתחה לי אפשרות אחרת. אפשרות של שמים.
כתבות קשורות
- מסע בעקבות יוסל'ה רוורס, אל מקום שבו אפילו לזמן יש חוקים אחרים רן שמעוני
- קל ללכת שבי אחרי דוד ביטן, גם על דוכן הנאשמים בפרשת שחיתות עמוסת ראיות רן שמעוני
מתוך האינסטגרם של הינוקא. מבט אל השמים
היום, בגיל 37, הוא אישיות יחידה במינה. קדוש עליון וכוכב עליון, צדיק נסתר וסנסציית רשת עם מיליוני צפיות, הגדרות שלא רק שאינן סותרות יותר אחת את השנייה אלא משלימות. מזינות זו את זו. הטיקטוק, האינסטגרם והפייסבוק מלאים בדברי תורה, בתיעוד מקבלות קהל, מתפילות המוניות, בניגוני פסנתר בביצועו, והנצפות מכולם – עדויות של יהודים המעידים בקולם על נסים שהוא חולל להם. ברכות שהתגשמו, מחלה שנרפאה, סבל שנחסך.בכניסה לבית הרב ראיתי פתאום את עומר אדם. בלי ליווי, בלי טקס. בכל רגע אחר בחייו האנשים שמתגודדים מצפים לו, אבל לא הפעם. כאן, בכניסה לבית הכנסת של הרב, איש לא מסתכל עליו. כאילו היה אלמוני
כך, בתוך שנים ספורות, מעגל החסידים סביבו התרחב לממדים יוצאי דופן, בהיקפם ובדמותם: חרדים, דתיים, מסורתיים, חילונים; אנשים משולי שוליה של החברה לצד כוכבי תרבות שכל המדינה מכירה, כולם מתבטלים בפניו. בכניסה לבית הרב, באחד הימים, ראיתי פתאום את עומר אדם. בלי ליווי, בלי טקס. בכל רגע אחר בחייו האנשים שמתגודדים מצפים לו, אבל לא הפעם. כאן, בכניסה לבית הכנסת של הרב, איש לא מסתכל עליו. כאילו היה אלמוני. כמו כוכבי כדורגל, כמו קציני משטרה בכירים, גם עומר אדם הוא עוד אחד שעלה לראשון לציון כדי לקבל ברכה מהרב.
כמה שבועות לפני כן, בהופעת ענק של אדם בפארק הירקון, צמד הדיג'ייז הישראלים "ויני ויצ'י" השמיעו טרק שנפתח בסימפול מתוך אחד השיעורים של הינוקא, על רקע ניגון שלו. ביולי השנה הם פתחו איתו את ההופעה שלהם בפסטיבל טומורולנד בבלגיה. "כוח הניגון", אומר שם הרב, "יכול לתקן את הנשמה של האדם". לפני כשבועיים הם הוציאו את זה כשיר רשמי: "ניגון" מאת הינוקא.
בין כל אלה מוסכם שהינוקא הוא מנהיג רוחני שלא היה כאן שנים, אם בכלל. ייתכן שהם צודקים. הרב יצחק אזרחי, מראשי ישיבת מיר בירושלים, אמר קבל עם ועדה שהוא האיש שיכול לקשר בין בורא עולם ובין כל ישראל. בדיבורים צדדיים, בלחישות, יש הטוענים שהוא המשיח. ובימים נוראים כמו אלה, אולי הנוראים שהיו, יש לא מעט אנשים שמוכנים להקשיב.
הצמד ויני ויצ'י עם הינוקא. עד לפסטיבל "טומורלנד"
פריפריה אמונית
השעה היא 05:22. עדיין חושך, והצינה של הלילה מלווה את האנשים אל אולם אירועים במערב ראשון לציון. חלק מהם חרדים, אחרים חוזרים בתשובה, רבים הם חובשי כיפות מזדמנים. יש ביניהם גברים ונשים, זקנים ומבוגרים ואפילו כמה ילדים. כולם צועדים והשקט מוחלט, כאילו הוזמנו להתכנסות חשאית. בדממה הזאת הם צועדים אל האולם, 3,000 איש בזה אחר זה, לקראת שחרית מוקדמת בראשות הינוקא, תפילת הנץ מיוחדת לכבוד ראש חודש אלול.זו תקופת ההתעוררות של היהדות, נהוג לומר. התחקות אחרי סיפור עלייתה ניתן למצוא בגיליונות קודמים של עיתון זה. אבל כאן, על פני אחד מהמרחבים שבו היא מתרחשת ממש, נדמה שהיהדות הזאת לא מתעוררת מחדש. היא נולדת מחדש, עם סדר משלה. פריפריה אמונית הולכת ומתעצמת, שמפֵרה לא רק את חוקי הסדר החילוני. היא קוראת תיגר גם על אלה של ההגמוניה הדתית. משום שלא את הדתיות הקונקרטית אנשים מחפשים בה, לא עול תורה ומצוות, אלא את האמונה. את הרוח שבאה איתה. את תיקון הלב. החילונים אולי רוצים להשיב את הקסם שהוסר מעולמם, אבל כך גם החרדים כאן, שמרוב הלכות וסדרים ומסכתות, שכחו איך זה מרגיש לאהוב את אלוהים. איך זה מרגיש שאלוהים אוהב אותך.
בתוך האולם יש סדר של ציפייה. האירוע המוני, אבל מובן היטב שזה לא מקום לשיחות חולין. אנשים הגיעו כדי להתרכז בעצמם. לעסוק בעבודה אישית, פנימית. כל אחד מוצא כיסא, מסדר את התפילין שלו, וממתין לתפילה שתתחיל. אחרי שעה של המתנה, בדיוק כשהשמש עולה בשיא יופיה, נכנסים האחרונים פנימה. השקט נשמר כל העת. 3,000 איש, ורק רשרוש קופת צדקה של קבצן תמהוני נשמע בחלל. איש לא מדבר, אבל לא צריך מילים כדי להבין. הרב עומד להגיע. "זה הוא?" לוחש אלי בחור אחד שלא מצליח להתאפק.
זאת הפעם הראשונה שאני רואה אותו. טלית לבנה פרושה על ראשו, ומכסה גם את פאותיו החלקות. מתוכה נראים רק חצי מפניו – זקן סביב שפתיים דקות, משקפיים על אף, ותפילין ראש בקודקוד מצח. הטלית מכסה גם על גופו הצעיר, לבוש במעיל חסידי שחור בסגנון צנוע. הינוקא, מובן מיד ממראהו, מבקש להיראות כאדם שאי אפשר לסמן אותו מבחינה חסידית, סוציולוגית או עדתית. צדיק ששייך לציבור. קל תנועה הוא ממהר לבמה ומתחיל את התפילה מיד כשליח ציבור. כולם פותחים סידור.
עיתונאי "הארץ" אהרן רבינוביץ'"כשאני רואה רב יושב ככה על כיסא, כשמתחיל סביבו פולחן אישיות, לי זה מריח לא טוב. גם אם יגיד על עצמו שהוא לא צדיק, שהוא לא קדוש, אי אפשר שלא לראות את הקריצה. אתה יודע מה הסחורה שלך, מי מקשיב לך"
הינוקא. אדם שאי אפשר לסמן מבחינה חסידית, סוציולוגית או עדתית; צילום: איתי רון
הכוח של התפילה ההמונית מורגש מיד. כל אחד מתפלל לעצמו, בלחש, ובכל זאת כולם יחד. מתפללים לחוד אך צמודים זה לזה. כשקולו של הינוקא עולה, אנחנו עונים אחריו כולנו – איש ועוד איש ועוד איש שהופכים להד גדול לקולו. בסיום התפילה הינוקא מתיישב על כיסא עשוי עץ בסגנון מהודר. מול הבמה מתקבצים האלפים לשמוע אותו, לזכות בתשומת לבו. והרב ערני למתרחש. הוא מסובב את ראשו, מהנהן לאנשים. בין הנוכחים הוא הבחין בילד עם שיתוק מוחין, התרומם מהכיסא ודאג להביא אותו לבמה, שיהיה לידו. כשהרב מתחיל לנגן על האורגן ההמונים מביטים בו בעיניים כלות, כמאוהבים ממש. כמה נשים פורצות את הגבול של עזרת הנשים שבקצה האולם, ובעזרת יד אחת עם טלפון, שנשלחת מעבר לפרגוד, מתעדות את הרגע הזה.
השעה 10:30. חמש שעות עברו מאז שהגעתי, ואני עדיין תקוע כאן, כמו כולם – מחכה, נגרר, בלי הסבר. הוא מנגן וכולם צופים בו, שבויים. אדם שהתחלתי לשוחח איתו, תוך כדי הניגון, מבקש ממני להפסיק. "אני כאילו מדבר איתך, אבל כל כולי איתו", הוא הסביר, "אני לא כאן". הבנתי אותו. קשה להסביר את כוחו של הרגע הזה, אבל קל לספר עליו למי שחווה דבר דומה.
נערך לאחרונה ב: