צבעים

Shira Esther

New member
צבעים

שאלה שהוצגה לי לפני כמה שנים, ובזמנו לא נתנה לי מנוח (אני יודעת שהיא לא באמת רלוונטית, אבל מה זה משנה? זה עדיין מטריד משהו). האם אנחנו רואים באותם צבעים? או, ליתר דיוק, האם האדום שאני רואה הוא האדום שאתם רואים? הרי אין לנו דרך לבדוק את זה; מילדותנו חונכנו שלזה קוראים לבן, ולזה קוראים כחול. האם השאלה הזאת רלוונטית לטעם בשילובי צבעים, או שמא ממילא חונכנו לאותן העדפות פחות או יותר, כך ששילוב מסויים ייראה סולידי בעיני שני אנשים- למרות שאם שניהם יתחלפו בעיניים, השילוב לא ייראה להם סולידי כלל וכלל?

antreprize

New member
למה אי אפשר לבדוק את זה?

אם מבנה העין והחלק במוח שאחראי על הראיה זהה אצל כולם(וההוא זה אצל כולם, מלבד עיוורים וכדומה) אז כולם רואים אותו דבר.

kaenar

New member
נראה לי שלא כולם רואים אותו דבר..

וואי זה מעניין.. אין לי מושג :/ תמיד ילדים קטנים מתבלבלים בצבעים, למה זה? בן דוד שלי בטוח שלבן זה כחול, כששואלים אותו איפה זה צבע כחול הוא מצביע על לבן, וההפך. אבל אני לא יודעת למה זה.. "השמיים לא פחות כחולים משום שאיש עיוור אינו יכול לראות אותם " (סתם רציתי לתקוע את המשפט הזה) יש צבעים קבועים כמו "אדום" ו-"ירוק". השאלה היא אם כולם רואים את הצבעים האלה בדיוק כפי שהם, ואולי כל אחד רואה בגוון אחר, ואולי כולנו חושבים שהדשא ירוק והוא בכלל כחול והבעיה היא בעין שככה ההרכב שלה לראות ירוק.. כשחושבים על זה, יש מצב שהשמיים בצבע בורדו

antreprize

New member
או שהוא עיוור צבעים,

או שהוא עוד לא תפס את הקטע. כל האנשים(מלבד יוצאי דופן כמו עיוורי צבעים) רואים את כל הצבעים אותו דבר, יכול להיות שהם מתקשים להבדיל בין הגוונים השונים(כמו ירוק בקבוק או ירוק עלה), אבל מלבד זה, כולם רואים הכל אותו דבר ואין שום סיבה לחשוב אחרת.

בלבול

זה כמו שתכירי כמה אנשים בבת אחת, ובטעות תקראי למישהו דני כשדני זה מישהו אחר בכלל...

Lady In Blues

New member
מחשבה מעניינת, אבל אני סבורה שלא נכונה.

נדמה לי שברמת הצבע הבסיסית (אדום כחול ירוק) כולנו רואים אותו הדבר. זה משתנה, כאשר אנחנו מסתכלים על אובייקטים בטבע שמשתקף בהם צבע. פה העניין הוא יחסי, אבל בראיה מופשטת אנחנו נוטים ליחס לאובייקטים צבעים במקרה בטוב בסיסיים ומקרה הרע בכלל לא קשורים. אני אסביר. תחשבו על שמים ועננים. איזה צבע יש לעננים? אני מניחה ש99% מכם אמרו לבן. אז זהו... צאו להסתכל עליהם. עכשיו תראו שהעננים בצבע כחול, תכלת, אפור וצהוב. אם תסתכלו, תראו שאין בהם אפילו טיפת לבן. אותו דבר קורה עם צל. באיזה צבע ילדים קטנים מציירים צל? בשחור. אבל צל הוא בכלל לא שחור, הוא כהה, הוא מכהה את העצמים שהוא נופל עליהם, לא מבטל אותם. אם שני אנשים יצאו להסתכל על עלה קיסוס אחד מהם יגיד שציבעו ירוק-בקבוק, השני יגיד שזה בכלל ירוק-רעל . עניין של יחסות ופשטנות.

DonBotnim

New member
פספסת את הנקודה

הנקודה היא לא שאנו לפעמים משייכים לעצמים צבעים שאיננו באמת רואים בעצמים אלו, אלא שכל אחד תופש ומתאר מראה של עצם מסוים בצורה שונה. העננים לרוב לבנים. צבעם כמובן תלוי בכמות האור המגיעה אליהם ובזווית הפגיעה של האור בענן (ובעוד משתנים רבים), אך לרוב הם לבנים, ולכן אנו מתארים אותם בקצרה כלבנים. צל מלא הוא אכן בצבע שחור, או יותר נכון לומר - חסר צבע. צל שמתקבל בשהייה בשמש אינו צל מלא (אלא צל חלקי), שכן השמש אינה מקור אור נקודתי, ועל כן קרני האור מגיעות אל פני כדור הארץ ממספר כיוונים, כך שקשה לחסום לחלוטין את האור מהשמש. אם למשל נדליק נורה בחדר חשוך ונעמיד לידה עצם, הצל שיווצר ישחיר את השטח מאחורי העצם, ולא נוכל לראות שום עצם אחר הנמצא בשטח הזה. אז כן, צל הוא "שחור", או חסר צבע. הדוגמה של עלה הקיסוס קלעה יותר לנקודה, שכן היא מבטאת את ההבדל בין התיאור של כל אחד מאיתנו את המציאות. האחד יקשר צבע מסוים לעצם כזה, והשני יקשר אותו לצבע אחר. זוהי הסובייקטיביות שבראייתנו.

אני לא חושבת...

שהכוונה הייתה לגבי האספקטים המדעיים והביולוגים שגורמים לכל אחד מאיתנו לראות צבעים אחרת, אלא אם יש אפשרות, מבחינה פילוסופית, שאני קוראת כתום למה שאת רואה סגול, אלא שמבחינתך אני לא טועה כי לימדו אותך שמה שאת רואה סגול הוא כתום. את מבינה? כלומר, אני נולדתי, ואז אמא שלי הצביעה על צבע מסוים וקראה לו כתום. אז עכשיו אני יודעת שלצבע הזה קוראים כתום. אלא שאני רואה צבע אחר, נגיד סגול. ואז גם ההגדרות של צבעים חמים, קרים בוהקים וכדומה, משתנות מאדם לאדם... אני חושבת על זה מלא, זה ממש מגניב.

asmati

New member
אפשר להשוות את זה למשקל

כל מכשיר למדידת משקל יראה את משקל של אותו האדם במשקל טיפה שונה, כי לכל מכשיר יש סטייה אי אפשר לכייל שימדוד משהו עד בלי טעות דיוק..

leeshes

New member
מוגזם...

אנחנו אכן לא רואים באותם צבעים, אבל ההבדלים הרבה יותר דקים מההבדל בין כתום לסגול.. כמו שבכל מסך מחשב את רואה את הצבעים קצת אחרת אבל הצבעים נשארים בהגדרה שלהם בכל זאת. המבנה של הצגים שווה ערך כמעט בצורה מוחלטת לאחרים, אבל בכלזאת בכל צג את רואה את הצבע קצת שונה.. זה מה שקורה גם בעין שלנו.

../images/Emo12.gif

אני וחברה שלי לפני שבוע דנו על זה כ"כ הרבה בדיוק בניסוח הזה ..
לא הגענו לאף "פשרה" מוגדרת אבל הצעתי כל מני דרכים שונות ומשונות כדי לבדוק בין שני בני אדם את מידת תיאום הצבעים. אבל זה היה כ"כ תאורטי...
אבל חברה שלי דיי התלהבה..[אוו שיעורי פיזיקה..P:] אני בהחלט מסכימה שבהיותנו ילדים חונכנו לנורמות כאלה ואחרות, כרגע קשה לעמוד ע..שוב אולי בעתיד עם טכנולוגיות אחרות יהיה אפשר לחקור את זה. יומעולה

סיר חע

New member
נממ

גם אני חשבתי על זה פעם. או שמא, אני זו שדיברה איתך על זה, יש מצב?

Shira Esther

New member
מאוד הגיוני../images/Emo45.gif

אח, בדיוק שוטטתי בתיקיית הגרפיקה שלי וראיתי תמונה שלי עם כיתוב 'שירע הסלאב'.

סיר חע

New member
XDD

איזה נחמד זה היה
בהצלחה לך:) נמחקו לי כמה פעמים האייקונים מאז

Lady In Blues

New member
אני מנסה להבין מחדש...

ההנחה פה היא שאנחנו מגדירים צבעים מסויימים בשמות מסויימים, כאשר למעשה כולנו רואים צבעים שונים? כלומר, מה שאני רואה כסגול מישהו אחר רואה כאדום? (אני חושבת שנורא קשה להשתמש בשמות מפורשים לצבעים, כי זה מחזיר אותנו למוסכמה שאנחנו מערערים עליה) אם אני רואה X כשאדם אחר רואה Y, אין לי שום הבחנה שהוא רואה Y, או שיש שוני בין הצבעים שלנו. כי למעשה, ברמה הפרקטית, גם אם אני אגיד שזה צבע X והוא ינפנף לי מול הפרצוף שזה צבע Y (מה שיתכן, כי זה מה שהוא רואה), זה עדיין יראה לי כמו X. כמו מחשבים עם הגדרות שונות, לא? אם התצוגה של האות "R" מוגדרת במחשב א' כ485 ובמחשב ב' כ934, זה לא משנה, כי בסוף היום שני המחשבים מראים את האות R. מה שמוביל אותנו למחשבה שגם אם אנחנו רואים צבעים בצורה שונה זה לא פקטור, כי אנחנו עדיין משתמשים באותם צבעים באותו הדרך, לא?

שזלונג

New member
אני באופן אישי מאמין שאנחנו רואים אותם צבעים,

כיוון שמנגנון הראייה מתבסס על תהליכים פיזיקליים, כמו כל דבר בטבע. כמובן שישנם הבדלים קטנים בין אדם לאדם, אבל לא משהו דרסטי. כמובן שאין דרך לדעת בוודאות, אלא רק להסיק שכך המצב, מתוך ידע שיש לנו. אין סיבה אבולוציונית או פיזיקלית להבדלים ממשיים בהגדרת הצבעים של כל אדם. בכל מקרה, דבר שאותי באופן אישי מעניין, זהו נושא הראייה של עיוורים מלידה. הרי אדם שהוא עיוור מלידה לא יודע מה זה לראות. אז מה הוא רואה? התשובה המתבקשת היא: "שחור", אבל גם את הצבע שחור הם אינם מכירים. לא ניתן לדבר על זה עם עיוור מלידה, כי הוא חסר החוש הזה, ולכן הוא לא ידע להגדיר מה מתחושותיו הן תוצאה של חוסר ראייה ומהן שמיעה, הרחה, מגע וטעם. עניין זה נוגע לכל אדם שלא זכה לחוות חוש מסוים לעולם. אין תשובה לתהיה הזו, כמו שאין תשובה לשאלה מה יש אחרי המוות. רק מי שחווה את זה, יכול להבין. כמובן, שאם אין דבר אחרי המוות, אז גם אי אפשר להבין.

leeshes

New member
קצת לא פילוסופי

ובכל זאת, לא, אנחנו לא רואים בדיוק באותם צבעים. וזה הוכח כבר מזמן :}.

שזלונג

New member
לא אמרתי שרואים בדיוק באותם צבעים.

בכל מקרה, פילוסופיה יכולה להתבסס על מדע. אשמח לראות את המחקר/מחקרים שהוכיחו את ההבדלים בראיית הצבעים. כשאומרים "זה הוכח כבר מזמן" קשה להתייחס ברצינות לטענה. וזה לא שאני פוסל את מה שאמרת, אני פשוט בטבעי נוטה להטיל ספק בכל דבר, ורק אם אראה שאכן יש מחקר כזה, אוכל להאמין.

למעלה