פתגמים ומנהגים

Sarika

New member
פתגמים ומנהגים

קריאר איס פ'יירו מאשקאר לגדל ילדים זה כמו ללעוס ברזל
לא איז'ה קון לה מאדרי, קומו לה אונייה אי לה קרני הבת והאם כמו הצפורן והבשר (של האצבע)
איז'ו סוס, פאדרי סיראס, לוקי פ'יזיטיס טי פגאראן בן אתה, אב תהיה, מה שעשית ישלמו(יעשו) לך ואפרופו בנים, היה מנהג שכאשר אשה איבדה את תינוקה בשעת הלידה יותר מפעם אחת, ערכו טקס של "מכירת" הרך הנולד לקרובת משפחה או לידידה של היולדת, בתקווה שפעולה זו תגרום למלאך המוות לחשוב שאשה אחרת היא שילדה את התינוק. מטרת הטקס הייתה להסיר את הקללה מעל היולדת האמיתית. תינוק שעבר טקס מכירה כונה בשם "מירקאדו" (קנוי). ומנהג נוסף ילד שחלה במחלה קשה,כסגולה לבריאות ואריכות חיים קיבל שם נוסף בדרך כלל - "חיים" לבן ו"חיה"(ב'ידה) - לבת .

el arvole

New member
מכיר את המנהג

לפני שנתיים נכנסנו לדירה חדשה בעיר שבה גדלתי(טירת הכרמל) זה אחרי שגרתי בחיפה כ 12 שנים וביקרתי בטירת הכרמל לעיתים רחוקות. כשהכרנו את השכנים החדשים הסתבר שאחת מהן היא הבת הצעירה ממשפחה (טורקית איך לא)שאני מכיר אבל למשפחה שלוש בנות שאחת מהן היתה בת כיתתי אבל לאף אחת מהן לא קראו גלית, זכרתי שלבת הצעירה קראו בכלל חיה אז מה פתאום גלית ואז הסתבר שהיא נולדה בשם גלית והיא היתה מאד חולנית אז הדוד שלי(ליאון ז"ל) קנה אותה בטכס מיוחד ושינה את שמה לחיה . לימים חזרה לשמה המקורי (אבל במשפחתה כולם עדייןקוראים לה חיה) ארבוליקו

אסטרלו

New member
מכירה אנשים שנקראים

מרקדו, מרקאדה, וידה וכו' סביר שניתן להם השם בעקבות ארוע בילדותם.

el arvole

New member
לא כולם

למשל דודה שלי שכולם קוראים לה קדן נקראת למעשה מרקדה על שמה של הסבתא שלה שניקראה כך. ארבוליקו

אסטרלו

New member
ארבוליקו, קדן לא בא ממרקאדה

קדן זה פרח ה-דליה. פרח דומה לחרצית אבל גדול מאוד.

el arvole

New member
כניראה שבמשפחה שלי לא יודעים את זה

שמה הרשמי של סבתא ז"ל של אבי היה מרקדה וכולם קראו לה קדן כנ"ל לדודה שלי (אחותו של אבי) בתעודת הזהות מופיע מרקדה ובפועל כווווולם קוראים לה קדן. כניראה שהאיסטנבולים (קבסה דורה) לא הכירו את הניואנסים בשמות חחחחחחח
ארבוליקו

רחילו

New member
שריקה פתגם בהמשך לקריאר...

און פאדרה פואדה מאנטנר 10 איז'וס, אמה 10 איז'וס נו פואדן מאנטנר און פאדרה.

דיאה בואנו -והנה ספור אישי

קואנדו נסייו מי מדרה טובו דוס נומברס אונו אנ עברית היא אונו אלה פרנקה קואנדו טנייה דוס אניוס אנ אסטאנדו אנ אונ בזאר דוס מוז'רס קאזליאס קיז'רון ייבאר לה, דספואס דה אונה אורה לה טופרן אי דה אקל פונטו לה מטיירון אוטרו און נומברה - וידה . מי גרנממה אוזבה סיימפרה ימאר לה וידה. מי גרנממה סה מוריו אנטס 28 אניוס אי יו מאולבדי דה אסטה נומברה אי אוי מאקודרי אנ מלדאנדו אקי. כאשר אימי נולדה היא קיבלה שני שמות אחד עברי ואחד לועזי, לימים כאשר היתה בת כשנתיים היה ניסיון לחטוף אותה ע"י שתי כפריות בשוק באסטנבול הכפרית לקחה את אימי והכניסה אותה מתחת לכיסוי השחור הגדול בקצור בסופו של דבר לאחר כשעה היא הוחזרה ומאז........ היא וידה. משום שסבתי היתה בטוחה שהיא לא תראה יותר את בתה. סבתי ז"ל לברכה ,קראה לה תמיד וידה , מאז שסבתי נפטרה, לפני 28 שנים, שכחתי מהשם לחלוטין, והיום נזכרתי בו שוב. בנוסף למנהג של ממרקדו ומרקדה, היה נהוג לקרוא לילדים הבכורים בנוסף לשמם- בכור או בכורה ואצל הבולגרים זה הפך לבוקו ובוקה.

Sarika

New member
ובקשר לבכורים....

אצלנו בבית שמעתי שנהגו להתלוצץ ולומר על בכורים "בכור אל בוב'ו" - בכור טפש, ומדוע טפש? משום שעשיו שהיה בכור מכר את בכורתו ליעקב בעבור נזיד עדשים.

מואיס

New member
אצלנו קוראים לבכור בכוראצ'י ובאמת

הבכוראצ'י נחשב קצת בוב'יקו. לכל הבכורים לא להעלב גם אני בכור

אסטרלו

New member
../images/Emo6.gifה"בוכור" לא אשם שהוא ב'וב'ו

זה בגלל שהוא הראשון וההורים הטריים לא כל כך ידעו מה לעשות איתו, אז יצא ב'וב'ו
גם עכשיו אני אומרת להורים צעירים כמו בתי וחברותיה: חכו חכו, השני יעשה לכם בית ספר!

tsiporganeden

New member
הי, הי חברים אני בוכורה, לא לקרוא

לי בובה בבקשה, סתתתתתתתתתתתתתתאאאאאאאאאאאאאאאאםםםםםםםםםםםםםםםםם, זה מצחיק אבל גם לי קראו בילדותי בוכורה לה בובה, למרות שדודותי תמיד היו אומרים למי שכינה אותי ככה, אסטה אס בובה? אסטה אס לה קה סה יבו אל ספאטו דה אל גוארקו.........

רותי ב.

New member
רק עכשיו הגעתי לשרשור הנהדר הזה.

תודה על הפתגמים, ועל הנוהג שסיפרת.

למעלה