פרשת "ויצא" - מדרשיר

פרשת "ויצא" - מדרשיר

אחד מן העלונים היותר אהובים עליי הוא "מעט מן האור". המחבר תורה, שירה, ציונות ואהבת ארץ ישראל ללא גבולות! חשבתי שאולי יימצא עוד אחד מבינינו שיאהב את המאמרים הנפלאים המפורסמים בו מידי שבוע. ואף אם יהיה רק אחד דייני... ודייני בהבאת תקציר (השאר ניתן למצוא בקישור המצורף) על קצה המזלג. ולמי שבעיניו הדברים יימצאו חן, ייטא ויטול... שבת שלום! על חלומות ומלאכים "מי לא מכיר את ההלצה הידועה לפיה אחד המוצגים שהוצגו במוזיאון התנ"ך הוא סולם יעקב... הלצה זו מחייבת להדגיש שהחלום לפי טיבו הוא חוויה אישית של החולם והוא, ורק הוא, יודע בדיוק מה הוא חלם ולעיתים אף בעל החלום עצמו מתקשה להמחיש לזולתו את שחלם. אמנם הסמלים השונים המופיעים בחלום יכולים להיות מוכרים גם לאחרים, אבל סמלים, כדרכם של סמלים יש בהם כדי להוות מוצג בסיסי המותיר לכל רואהו כר נרחב של דמיון ופרשנות מעולם החוויות האישי. לעיתים נזקק האדם הנבוך מחלומו לפרשנות חיצונית: "עשרים וארבעה פותרי חלומות היו בירושלים, ופעם אחת חלמתי חלום והלכתי אצל כולם, ומה שפתר לי זה לא פתר לי זה - וכולם נתקיימו בי, לקיים מה שנאמר: כל החלומות הולכים אחר הפה" (ברכות נ"ה ע"ב). אמור מעתה לא החלום עצמו כי אם פתרון הסמלים שבו הוא אשר יכריע בסופו של דבר מה תהיה אחרית החולם ומה יעלה בגורלו של החלום. אנו מוצאים אצל חז"ל במקומות שונים ניסיונות לתת פרשנויות שונות לסמלים המופיעים בחלום, על פי רמזים המופיעים בפסוקים או לחילופין על פי תובנה הנובעת מתוך הלך מחשבה הרואה את הסמלים בחלום בהקשרם מתוך עולמו של עובד ה'...." מדרשיר – מאת חנן פורת ביטוי עז לערכם של החלומות הגדולים ולתביעה שלא לבוז להם נמצא בשיר שלפניכם – פרי עטה של רחל שפירא. ובשעה שכתבה את השורות הבוטות: בַּמָּקוֹם בּוֹ הַטִּפְּשִׁים דּוֹרְכִים עַל חֲלוֹמוֹת הַמַּלְאָכִים הוֹלְכִים עַל בְּהוֹנוֹת. ודאי חלפו לנגד עיניה 'רצוא ושוב' המלאכים העולים ויורדים בסולם יעקב. הַמַּלְאָכִים הוֹלְכִים עַל בְּהוֹנוֹת / רחל שפירא אֶת פְּחָדַי אַשְׁכִּיב לִישֹׁן כְּמוֹ אֶת יְלָדַי, אֲבַקֵשׁ מֵהֶם לִנְשֹׁם וְאוּלַי כְּבָר דַּי. כָּל פַּעַם כְּשֶׁיּוֹרֵד הָעֶרֶב הַנַּעֲרָה שֶׁמִּתְעוֹרֶרֶת עִם קֶרֶן שֶׁמֶשׁ מִתְאַחֶרֶת לַמֶּרְחַקִּים הִיא רוֹצָה לָעוּף. הִשָּׁמְרִי לָךְ נִשְׁמָתִי הִשָּׁמְרִי מְאֹד מִן הָרֶגֶל הַגַּסָּה וּלְשׁוֹנוֹת רָעוֹת. בַּמָּקוֹם בּוֹ הַטִּפְּשִׁים דּוֹרְכִים עַל חֲלוֹמוֹת הַמַּלְאָכִים הוֹלְכִים עַל בְּהוֹנוֹת.

שרונהה

New member
ומצאת... כי מצאתי שנשא לי חן גם המאמר שהבאת

וגם השיר של רחל שפירא שאני מאוד אוהבת את השירים שלה. שמתי לי במועדפים את כתובת האתר שצירפת ואני מתכוונת "לטייל" בו לא מעט. תבוא עליך הברכה שלמה, ותהא זו שבת שלום, של מנוחה, רוגע ושלווה

אף אם לאחר זמן, ובכל זאת שמחתי

שמצאת בזה עניין. דרכו הנפלאה של הרב חנן פורת, לשלב משירי משוררי הארץ הזאת, שבתה את ליבי. והפכה את הקריאה בגליון זה לחלק מעונג השבת שלי. בהזדמנות קרובה, העלי "מעט מן האור" והפני את זרקאור רשמייך מהכתוב בו. שבוע טוב ומבורך!

עלמה 3

New member
חלום טוב ../images/Emo121.gif חלום שלום../images/Emo20.gif

אני אומרת שהפותר הכי טוב הוא החולם עצמו. הסמלים בחלומות הם בעצם כלי עזר לפרשן את מציאות החולם. יופי של נושא העלת והתחברתי מאוד מאוד לשיר, שמרתי לי במועדפים
כמחווה על העלת הנושא המעניין הרי לך שי קטן מתוך ספר בראשית יוסף בעל החלומות. פסוק שאני הכי אוהבת : מַדּוּעַ פְּנֵיכֶם רָעִים, הַיּוֹם. ח וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו--חֲלוֹם חָלַמְנוּ, וּפֹתֵר אֵין אֹתוֹ; וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם יוֹסֵף, הֲלוֹא לֵאלֹהִים פִּתְרֹנִים--סַפְּרוּ-נָא, לִי "הֲלוֹא לֵאלֹהִים פִּתְרֹנִים" בסופו של דבר !

פרשת ויצא, חיים סבתו.

אין מראים לו לאדם אלא מהרהורי לבו. יעקב מחשבתו בקודש הייתה, בברית שנכרתה עם אבותיו, בגעגועיו אל הארץ שאותה הוא עוזב כאונס. והנה ה' ניצב עליו ומראה לו חזיונות קודש. וכן משורר דוד " אלקים, א-לי אתה, אשחרך, צמאה לך נפשי, כמה לך בשרי, בארץ ציה ועיף בלי מים. בן בקדש חזיתיך, לראות עזך וכבודך " תהילים סג, ב-ג. כפי מידת הצימאון כן מידת החזון. כך כתב " שפת אמת ", " לפי גודל הרצון והתשוקה שיש באדם לעבודת הבורא במקום ציה בלי מים, כן יוכל אחר כך להתדבק בקדושה בשעה שמתגלה לו ". החלום הזה על הסולם הפלאי העולה מעלה מעלה מעיד לְמה היו נתונות מחשבותיו אותה שעה, כמה גדול היה צמאונו לא-ל חי. אולי גלותו ממקום הקדושה, מארץ ישראל, היא שהביאתהו לאותן מחשבות וחלומות גדולים של תשוקה. ומה היה החלום ? עולם ומלואו. תכלית עבודתו של אדם בעולם הראוהו. העלייה בסולם. מדרגה אחר מדרגה. מהיותו מוצב ארצה ועד שמי שמים יכול היה לעלות, אם רק ירצה. וכנגדו יורד השפע מלמעלה למטה, הנבואה וההשגחה באות מן השמים, וירדות שלב אחר שלב עד הגיען ארצה. שבת שלום

שרונהה

New member
איזה יופי.. נהדר../images/Emo99.gif

השמים הם הגבול... ן..."האדם נמצא במקום בו מחשבותיו נמצאות..."

חלום טוב חלום שלום, חלום סידנא יוסף אל-צדיק.

שבת שלום! "ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה. ויפגע במקום וילון שם כי בא השמש ויקח מאבני המקום וישם שם מראשותיו וישכב במקום ההוא. ויחלום והנה סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה והנה מלאכי אלהים עולים ויורדים בו. והנה ה' ניצב עליו ויאמר אני ה' אלהי אברהם אביך ואלהי יצחק הארץ אשר אתה שוכב עליה לך אתננה ולזרעך.....ויקץ יעקב משנתו ויאמר אכן יש ה' במקום הזה, ואנכי לא ידעתי. ויירא ויאמר מה נורא המקום הזה אין זה כי אם בית אלהים וזה שער השמים. ...ויקרא שם המקום ההוא בית אל ואולם לוז שם העיר לראשונה". (בראשית כ"ח , 10-19). אף הפטרת השבוע היא מספר הושע י"ב-י"ד: "ויברח יעקב שדה ארם ויעבוד ישראל באשה ובאשה שמר" (שמר את צאנו של לבן, תמורת אחת "הרחלות", על כן קרא שמה "רחל"). ... כאשר שני מרוקנים נפגשים, והאחד רוצה לספר את חלומו לשני, המסופר, פותח כך: "חלום טוב חלום שלום, חלום סידנא יוסף אל-סדיק, והחולםפ מספר. לכן, יוסף נקרא "בעל החלומות". "ויחלום והנה סולם מוצב ארצה..." - חלום, או נבואה?. כי אם זה חלום, חלומות שוא ידברו, ואי אפשר לו לחלום בלי דברים בטלים. מחציתו של כל חלום מוץ וקש, ומחציתו אינו אלא מהרהורי הלב, ומעייפות בדרכים "כעורבא פרח", והחלומות עפים לשמים. אך, בחלומות, זו אחת הדרכים, בהן ה', נפגש עם נביאיו ובחיריו, יתכן מהחשש שמא חלילה "יבהלו", במיוחד בפעם הראשונה. החלום בתנ"ך, זו אחת מדרכי הנבואה, או אם תרצו אחת מדרכי דו שיח בין האדם למקום. בספר במדבר י"ב 6: "ויאמר שמעו נא דברי, אם יהיה נביאכם ה' במראה אליו אליו אתודע בחלום אדבר בו". וזה נאמר על ידי ה' לאהרן ומרים מפורשות, כאשר כביכול דברו במשה, לשון הרע. (שם, גם נאמר, כי "משה" שונה מכל הנביאים "לא כן עבדי משה בכל ביתי נאמן הוא. פה אל פה אדבר בו ומראה ולא בחידות, ותמונת ה' יביט....".). והנה, הגם יעקב "זה התמים", בנביאים!?. כן כן..מספר דרגות לנבואה, כמדרגות הסולם ומספר דרכים לצורה בה נגלית לו לאדם. כך באמת היו רוב הנבואות, של הרבה נביאים, הן אם זה תוך כדי תרדמת מכוונת, והן אם זה בחלום אקראי כמו "חלום יעקב" שנרדם מעייפות הדרך. לפי הפשט, היה מחזה או חזיון, של סולם מוצב ארצה וראשו מגיע עד השמים, ומלאכים עולים ויורדים בו, וה' ניצב עליהם, כמכוון את התנועה. איך בדיוק נראה האלהים, ואיך נראו המלאכים, זה נתון לכל דמיון. הקב"ה הבטיח ליעקב את ההבטחה הידועה שהבטיח לאברהם זקנו. אפילו, לא מצא לנכון לגלות ליעקב, מה היא אותה "ארץ לא להם", אשר עתידים הוא ובניו לרדת אליה, וישתעבדו בה 400 שנה. אכן, חז"ל וחכמי הקבלה אחריהם, הפעילו את הדמיון עד אין סוף, עד שניתן לומר: כי הדמיונות, עלו על "החלום" בסולם יעקב ופרחו השמימה בחלל החיצון. מי שזוכר את "ברית בין הבתרים" של אברם והאלהים, אף שם, נפלה על אברהם, "תרדמה עזה". ככתוב: "ויהי השמש לבוא ותרדמה נפלה על אברם והנה אימה חשכה גדולה נופלת עליו" (בראשית ט"ו 12). מרבים לעשות השוואה בין "המחזה" של אברם לבין "חלומו" של יעקב. מה שכן ברור, שניהם אינם אלא סמלים בלבד, ופתרונם לפי חז"ל, באו רק בדיעבד. כלומר – לאחר שכבר קרו מקרים בהיסטוריה. ותמיד משאירים חלק מפתרון החלומות, לעתיד לבוא, אשר משום מה משתהה ולא בא. זה ברור, כדי להפיח תקוות באומה, אשר סבלה כה רבות באלפי שנות קיומה. בעוד "עשו וישמעאל" מתעללים בה, מה נותר לנו אם לא לחלום???... סולם, אותיות "סמל", כלומר סמלים ודימויים, כפי שנאמר בהפטרת השבוע מספר הושע: "ודברתי על הנביאים ואנכי חזון הרביתי וביד הנביאים אדמה" (מ' סגולה. הושע, י"ב 11). מלאכים עולים ויורדים בו – אלה המלאכים, השומרים את "העולם", עוקבים ואוספים מידע על בני האדם, ובלילה עולים למסור דוחו"ת לרבש"ע. בראות יעקב את המלאכים, הבין שאין העולם הפקר, והוא תחת השגחה צמודה, ואפילו יתר על המידה. יחד עם זאת, הרבה פעמים הקב"ה, מפעיל את "הסתר פנים" שלו, כאומר: "לא ראיתי לא שמעתי". כרגיל, "הדואליזם" תמיד פועל. דבר והיפוכו, לפי הענין והצרכים של "השואלים". אך, זה טבעו של ה', אינו מובן אפילו לא לאלה המתיימרים להבינו. אם האלהים היה מובן לנו, לא היה אלהים. מה שכן, יש הרבה אלוהימים, קטנים, אשר מדמיינים כי הם מבינים אותו, כחלומות אשר מדברים "שוא". והנה ה' ניצב עליו – על מי ניצב ה'? על הסולם שלא יפול, או על יעקב שלא יבהל מהחזיונות? ניתן לפרש על שתי הדרכים. תלוי מי המפרש ומי רוצה לקבל את הפירוש. אביא לכם, את המדרש המופלא, מבראשית רבה, פרשת "ויצא", הדן בנושא. נחלקו שני חכמים בסוגיא, "חד אמר: עליו – על הסולם, (המסמל) את העולם. וחד אמר: עליו - על יעקב. ממשיך המדרש ושואל, מי שאומר על הסולם, ניחא. אך מי שאומר על יעקב, מתקיים עליו!? (בלשון תמיהה, כאילו הקב"ה נשען על יעקב!?). כאן בא ההסבר המדהים, בשמו של רבי יוחנן: "הרשעים, מתקיימים על אלוהיהם...הצדיקים, אלוהיהם מתקיים עליהם" (המדרש מפרש את המילה "ניצב", נישען או נתמך. איני רוצה להרחיב בנושא, תבינו מדרש מדהים זה, איך שבא לכם...רמזתי בפיסקא, "מלאכים עולים ויורדים בו"...). בכל מקרה, כדאי להקשיב לאותו השיר הידוע, פרי עטו של "יורם טהר לב": "מלאך מסולם יעקב" בלחן, של נורית הירש. שם נאמר: "...הבא אותו שי לאחי בנימין"... שיר מקסים. בברכה!.

חידתו הנבונה של בן תרבות

אדלג הפעם על הכתיבה ואתמקד דווקא במפשטך האחרון, מןהמדרש המופלא באמת כפי שאתה כותב, ואכן מופלא ביותר הוא, ללא ספק, מתאים ביותר לימינו אלו. וכך אתה כותב, הרשעים מתקיימים על אלוהיהם, והצדיקים - אלוהים מתקיים עליהם. זהו מצבנו העגום היום, ונראה לי שזה הולך להיות גרוע יותר, באותה נשימה, מה יקרה, אם השם " אלוהים באותו משפט של המדרש אותו הבאת, נחליף למשל, עולם, תרבות חברה. ואז נקבל את התמונה המדוייקת של מה שקורה היום בעולמנו, בתרבותנו ובחברתינו, וש עוד כמה דברים שניתן להוסיף. ידידי רבי נסים, תודה לך על הארת את עינינו, בסוגייה כה סבוכה, ורק ניתן לומר, חכמינו, ראו, גם ראו את הנולד, במרחק של הרבה מאוד שנים. שבת שלום.אני תקווה שלזה התכוונת, ולבטח יש לך מה להוסיף, ממוחך הקודח ללא הפסק. לייהו

אֱמֹר אֶת הַחֲלוֹם לַעֲבָדֶיךָ...

ידידיי בן תרבות ולייהו, ידוע הוא שיהודי מרוקו נוהגים לקרוא את ספר דנייאל בטעמים המיוחדים לו. ויש אף שכל פרקי הספר שגורים בפיהם על-פה. אך לעניות דעתי, אין כל הוכחה שהנביא דנייאל היה לו קשר ליהודי מרוקו. ואולי כן? צריך לחקור בעניין... מכל מקום, בניגוד לפותרי חלומות מקצועיים, "וַיְדַבְּרוּ הַכַּשְׂדִּים לַמֶּלֶךְ אֲרָמִית: הַמֶּלֶךְ, לְעוֹלָמִים חֱיֵה! אֱמֹר אֶת הַחֲלוֹם לַעֲבָדֶיךָ, וְאֶת הַפִּתְרוֹן נַגִּידָה". משנקרא הנביא דנייאל על ידי נבוכדנצר להגיד את חלומו ואת פתרונו, הוא לא מהסס לרגע ועונה למלך "יְהִי שֵׁם הָאֱלֹהִים מְבֹרָךְ, מִן הָעוֹלָם וְעַד הָעוֹלָם, אֲשֶׁר הַחָכְמָה וְהַגְּבוּרָה שֶׁלּוֹ הִיא". וכך, באמונתו הגדולה, הבלתי מעורערת, ממשיך הנביא דנייאל לפעול פעולותיו, להגיד למלך את חלומו ואת פשרו כדי להציל את עמו מחרבו של נבוכדנצר. (יז) אֲזַי דָּנִיֵּאל לְבֵיתוֹ הָלַךְ, וְלַחֲנַנְיָה, מִישָׁאֵל וַעֲזַרְיָה חֲבֵרָיו אֶת הַדָּבָר הוֹדִיעַ. (יח) וְרַחֲמִים לְבַקֵּשׁ מִלִּפְנֵי אֱלֹהֵי הַשָּׁמַיִם עַל הָרָז הַזֶּה, שֶׁלֹּא יֹאבְדוּ דָּנִיֵּאל וַחֲבֵרָיו עִם שְׁאָר חַכְמֵי בָבֶל. (יט) אֲזַי נִגְלָה הָרָז לְדָנִיֵּאל בְּחֶזְיוֹן הַלַּיְלָה, אֲזַי בֵּרַךְ דָּנִיֵּאל אֶת אֱלֹהֵי הַשָּׁמַיִם. (כ) עוֹנֶה דָּנִיֵּאל וְאוֹמֵר: יְהִי שֵׁם הָאֱלֹהִים מְבֹרָךְ, מִן הָעוֹלָם וְעַד הָעוֹלָם, אֲשֶׁר הַחָכְמָה וְהַגְּבוּרָה שֶׁלּוֹ הִיא. (כא) וְהוּא מְשַׁנֶּה אֶת הָעִתִּים וְאֶת הַזְּמַנִּים, מַעֲבִיר מְלָכִים וּמֵקִים מְלָכִים, נוֹתֵן אֶת הַחָכְמָה לַחֲכָמִים, וְאֶת הַמַּדָּע לְיוֹדְעֵי בִינָה. (כב) הוּא מְגַלֶּה אֶת הָעֲמֻקּוֹת וְאֶת הַנִּסְתָּרוֹת, יוֹדֵעַ מַה שֶׁבַּחֹשֶׁךְ, וְהָאוֹר עִמּוֹ שָׁרוּי. (כג) לְךָ אֱלֹהֵי אֲבוֹתַי, מוֹדֶה וּמְשַׁבֵּחַ אֲנִי, אֲשֶׁר אֶת הַחָכְמָה וְהַגְּבוּרָה נָתַתָּ לִי, וְכָעֵת הוֹדַעְתַּנִי אֵת אֲשֶׁר בִּקַּשְׁנוּ מִמֶּךָּ, שֶׁאֶת דְּבַר הַמֶּלֶךְ הוֹדַעְתָּנוּ. ואמנם, בימינו, ניטלה הנבואה מחכמי הדור, אך נדמה כי נותרה עדיין חצייה של רוח הקודש – הרוח... או בשפתינו - נפכה. והיא, שכל בעל שכל מצומצם מעמיד עצמו כפותר חלומות, מצמיח ישועות ובורא רפואות... רבי לייהו, אין לי ספק, כי אם נלמד את נבואת דנייאל, על המפרשים הגאונים, שהגיעו לעומק הבנת נבואתו, נדע שאין מקום לפסימיות שבדבריך. אמנם, על פני השטח הדברים נראה כי עולמנו עומד בפתחו של "תוהו ובוהו" – חרבן העולם... אך נבואת דנייאל מביאה אותנו בדרך לא דרך אל הקמת המלכות החמישית, ולפי השבונות של הרב דוד הכהן סקלי זצוק"ל, המלכות החמישית היא מדינת ישראל. וה' באייר ה'תש"ח, הוא יום הקמתה. והיא לדעת חכמים נוספים "ראשית צמיחת גאולתנו". ועל כך עוד נוסיף בבוא העת. ולמי שירצה להבין את ספר דנייאל המתורגם לעברית מוזמן להוריד את הקובץ וללמוד מתוכו.

למעלה