פרשת דרייפוס וצרפת
נראה לי שהנושא של פרשת דרייפוס ראוי לשירשור נפרד, ואם תרצו, אני גם אעביר את ההודעות שלכם בנושא הזה מלמטה לכאן
לי נראה שפרשת דרייפוס רמאה דברים שונים על צרפת בסוף המאה ה-19 / תחילת המאה העשרים. היא אומנם מראה שהיתה בצרפת אנטישמיות חזקה, כמו שכתבתם למטה, ושלצבא בצרפת היתה יוקרה רבה וקשה היה לצאת בביקורת נגדו. היא מראה גם כמה שברירית היתה הדמוקרטיה הצרפתית שפרשה כמו זאת כמעט מוטטה אותה לגמרי, על אילו מתחים פנימים עצומים היא כיסתה שכמעט הגיעו למלחמת אזרחים, ולאילו דרגות של בריונות ואלימות-רחוב פוליטית הצרפתים היו מסוגלים להגיע. ויחד עם זה, פרשת דרייפוס מראה גם דווקא עד כמה הצרפתים היו מודעים לחופש הביטוי. אי אפשר למצוא עוד ארץ בתקופה ההיא שהעיתונות שלו היתה כל כך עצמאית וחסרת מעצורים, שיחקה תפקיד כל כך חשוב והיה מותר לכתוב בעיתונים פחות או יותר הכל. בצרפת היתה למרות הכל אפשרות לביקורת של השלטון, והפרשה גם מראה שהיתה כמות לא מבוטלת של אנשים שהעיזו לסכן את הקריירה שלהם ואפילו את חייהם, כדי להתייצב לצדו של קצין יהודי אפרורי ונטול כריזמה שחשו שנעשה לו עוול, ולהילחם על הזכות לבקר את הצבא והשלטון. בהקשר הזה אני רוצה להזכיר, לדוגמא, שפיקאר עצמו היה אנטישמי, ובכל זאת ראה סיבה מספיק טובה ל´פוצץ´ את הפרשה ולשלם בקריירה ובחופש שלו. וכמוהו תומכי דרייפוס רבים, בעיקר בשלב המוקדם כשהגישה האנטי-דרייפוסרית שלטה. בצרפת, מי שהעיזו לפתוח פה נגד הצבא ספג סנקציות קשות כולל עונשי מאסר ולינץ´ ציבורי, והמערכת נלחמה בהם נואשות - אבל הם העבירו את המסר שלהם בסופו של דבר. בגרמניה בתקופה ההיא, לשם השוואה, הצבא היה חסין מכל ביקורת ברמה שאיש לא היה מעלה על דעתו בכלל לפתוח את פיו ולומר מילה שלילית עליו, איש לא תבע לעצמו את הזכות לעשות כן, והצבא לא היה חיב דין וחשבון לציבור על שום דבר, מלוכלך ככל שיהיה. בגרמניה, סביר שאדם כמו אסתרהזי לא היה צריך בכלל לטרוח ולחפות על מעשיו בשקידה כזו, והצבא לא היה צריך לטרוח ולזייף מסמכים. כך שאני חושבת שנכון שפרשת דרייפוס מוציאה לאור את "הצרפתי המכוער", אבל היא מראה גם את הצד הטוב של צרפת במושגים של הימים ההם. הצרפתים היו ועודם עם שמוכן להתכתש על נושאים שעמים אחרים נוטים לפעמים להחליק בשם "שקט תעשייתי".
נראה לי שהנושא של פרשת דרייפוס ראוי לשירשור נפרד, ואם תרצו, אני גם אעביר את ההודעות שלכם בנושא הזה מלמטה לכאן