פרשנות ספר איוב - עזרה

חמוד1962

New member
פרשנות ספר איוב - עזרה

שלום לכולכם. בעצתה המבורכת של פיה מסויימת, בקריאות העידוד של אוהדת הצהובים (אני מקווה שלא טעיתי)החלטתי למקם את ההודעה הזאת בפורום. הותיקים אולי יזכרו מי אני - אבל זה ממש לא קשור לבקשה המוזרה שלי. אני מחפש מישהו שמבין טוב את הפרשנות של ספר איוב. יש לי חבר טוב שעובד על הצגה שמתעסקת בעניין והוא רוצה לשמוע קצת יותר ממקורות שונים. התוכלו לעזור? קשר אלי באמצעות: מסרים אישיים, נייד (דרך הגבירות). תודה מראש.

rigoletto111

New member
פרשנות טקסטואלית ועם זאת חתרנית

אלוהים מתנהג כמו ערס ששוכן בשמים בתשובה שלו לאיוב , כשהוא מועיל לענות מן הסערה הוא לא אומר "שמע, היתה לי התערבות עם אדון שטן..." הוא פשוט מספר על פלאי הטבע וקטנות איוב לעומתם. אם לנסח במילים אחרות , ובמבטא ערסי כבד : "למה מי אתה שתגיד לי מה לעשות? הכל פה שלי" ורעי איוב חוטפים הערה , כי אמרו שאיוב חטא. ואיוב אכן לא חטא. סתם אלוהים נכנס בו. רעיון דומה בגמרא במנחות, במדרש יפהפה , מזעזע ומפורסם: אמר רב יהודה אמר רב: בשעה שעלה משה למרום מצאו להקדוש ברוך הוא שיושב וקושר כתרים לאותיות. אמר לפניו: רבונו של עולם, מי מעכב על ידיך? אמר לו: אדם אחד יש, שעתיד להיות בסוף כמה דורות, ועקיבא בן יוסף שמו, שעתיד לדרוש על כל קוץ וקוץ תלי תלים של הלכות. אמר לפניו: רבונו של עולם, הראהו לי. אמר לו: חזור לאחוריך. הלך וישב בסוף שמונה שורות - ולא היה יודע מה הם אומרים. תשש כחו. כיון שהגיע לדבר אחד, אמרו לו תלמידיו: רבי, מנין לך? אמר להם: הלכה למשה מסיני - נתישבה דעתו. חזר ובא לפני הקדוש ברוך הוא, אמר לפניו: רבונו של עולם, יש לך אדם כזה ואתה נותן תורה על ידי! אמר לו: שתוק, כך עלה במחשבה לפני. אמר לפניו: רבונו של עולם, הראתני תורתו, הראני שכרו. אמר לו: חזור לאחוריך. חזר לאחוריו וראה ששוקלין בשרו במקולין. אמר לפניו: רבונו של עולם, זו תורה וזה שכרה! אמר לו: שתוק, כך עלה במחשבה לפני. (מנחות כט:) שים לב: אלוהים לא אומר למשה "אתה קטן מכדי להבין" או "בן אנוש לא יוכל להבין" אלא : שתוק. כך החלטתי וזהו.

barr1969

New member
תראו מי פה.

משום מה, בתיכון שלמדתי בו, שיעור כתובים היה מוקדש לפירוש ספר תהילים. איוב היה מוזכר פה ושם, אבל לא ספר נלמד. אז אני לא מבינה טוב את הפרשנות של הספר, זה לא אומר שאתה לא יכול להישאר פה ולכתוב. כמו פעם.

uri80

New member
בטלן שכמוך, לא מספיק

שאתה נעלם לך מהרדאר, מטייל בעולם ללא בושה, אפילו לא אומר שלום לחברים ותיקים, אתה עוד מעז להפציע כאן לרגע ואז להעלם שוב? קטונתי מלהבין את תילי התילים של הפרשנויות שדחפו במשך הדורות לספר איוב ומהיכן הקריצו אותן. כיצד אתה מגדיר מהו "מבין טוב"? כיצד אתה יודע שפרשנות מסוימת עדיפה על זו של מישהו אחר או על זו שלך? גם אצלנו לא ממש התעכבו דווקא על ספר איוב. היו דברים טובים יותר ופחות מעוררי שאלות כנראה, כך שנאלצתי לקרוא אותו בעצמי. מה שראיתי היה בעיקר שצדק הוא סוג של בדיחה קוסמית, ואלוהים יקירנו יוצא קטנוני עד אימה. קשה מאד לתרץ זאת.

יש מדרשי אגדה על ספר איוב

יש כמה מדרשי אגדה על ספר איוב. אני זוכר משהו על בנותיו ובניו ומה קרה לו ולהם. לפי מדרש האגדה אחרי העמידה בניסיון אלוהים גמל לו על האמונה. לספר איוב יש הרבה פרשנויות והפרשנות המקובלת באוניברסיטה היא שספר איוב מורכב מ 4 ספרים נפרדים שחוברו ביחד והסיפור של איוב לא קשור לויכוח הפילוסופי שבספר.

חמוד1962

New member
תודה

תודה לכל מי שפנה ועזר... יש עוד כאלו שאדבר איתם בימים הקרובים. שמח לקבל את החיבוקים בעת החזרה. במיוחד מאלו שלא הייתי איתם בקשר בזמן האחרון (במיוחד האיש הכחול) ועוד. אפשר להמשיך לעזור לי...

naty 1

New member
מציע לקרוא את הדברים כמות שהם

איוב איש תם וישר סובל סבל רב, מעשה ידיו של השטן שקיבל רשות לכך מהאל. בתחילה איוב מצדיק עליו את הדין עד שהוא נשבר "ויפתח את פיהו ויקלל את יומו". שלשת רעיו, אליפז התימני, בלדד השוחי, וצופר הנעמתי, מגיעים מרחוק לנחמו. הם מנסים להסביר לו, כל אחד בדרכו שלו, שהוא נענש על חטאיו. איוב מתעקש שלא. לבסוף אלהים נגלה מתוך הענן ומשיב לאיוב מן הסערה: מי זה מחשיך במילים מבלי דעת.. איפה היית ביסדי ארץ, הגד אם ידעת בינה? מי שם ממדיה כי תדע או מי נטה עליה קו? על מה אדניה הוטבעו, או מי ירה אבן פינתה? הבאת עד נבכי ים ובחקר תהום התהלכת... הניגלו לך שערי מוות ושערי צלמוות תראה? התבוננת עד רחבי ארץ? הגד אם ידעת כולה?! לאחר נסיונות די כושלים לנהל דו שיח עם האל, קם איוב ויען את ה' ויאמר: לכן הגדתי ולא אבין נפלאות ממני ולא אדע... לשמע אוזן שמעתיך ועתה עיני ראתך. על כן אמאס וניחמתי על עפר ואפר. אלוהים גוער ברעי איוב אשר הוכיחוהו, וישב את שבות איוב ויוסף ה' את כל אשר לאיוב למשנה. וה' ברך את אחרית איוב מראשיתו... ויהיו לו שבענה בנים ושלוש בנות ולא נמצא נשים יפות כבנות איוב בכל הארץ. אגדה מרתקת

אתה מאבד את כל הויכוח הפילוסופי

האמיתי בתוך הספר. האגדה היפה שאלוהים מחזיר לאיוב 10 ילדים ורכוש רב היא תוספת מאוחרת כדי שהספר יכנס לתנ"ך. הויכוח הפילוסופי בתוך הספר הוא בשפה אחרת וברמה אחרת מהאגדה לילדים שהוסיפו בהתחלה ובסוף.

naty 1

New member
עוד משו (ואם רצית פרשנות)

חשוב מאד, בודאי להצגה: דמות ביניים מסתורית, אשר תשובתה לא ברורה, ואשר מופיעה לפתע לאחר הויכוח עם שלושת הרעים - וישבתו שלושת האנשים האלה מענות את איוב כי הוא צדיק בעיניו. ויחר אף אליהוא בן ברכאל הבוזי.. באיוב על צדקו נפשו מאלהים, ובשלושת רעיו חרה אפו על אשר לא מצאו מענה וירשיעו את איוב. ויען אליהוא ויאמר: שמעו חכמים מילי ויודעים האזינו לי.. לא יסכן גבר ברצותו עם אלהים.. חלילה לאל מרשע ושדי מעוול.. הזאת חשבת למשפט? אמרת צידקי מאל.. אני השיבך מילין ואת רעיך עמך.. הבט שמים וראה ושור שחקים גבהו ממך. אם חטאת מה תפעל בו ורבו פשעיך מה תעשה לו אם צדקת מה תתן לו או מה מידך יקח. לאיש כמוך רשעך ולבן אדם צדקתך.. לא יגרע מצדיק עיניו ואת מלכים לכיסא וישיבם לנצח ויגבהו, ואם אסורים בזיקים ילכדון בחבלי עוני. ויגד להם פעלם ופשעיהם כי יתגברו. ויגל אזנם למוסר ויאמר כי ישובון מאוון. לקראת סוף התשובה (מיד לפני תשובת האל עצמו מנ-הסערה), מסכם אליהוא כך: האזינה זאת איוב עמוד והתבונן נפלאות אל.. מצפון זהב יאתה על אלוה נורא הוד. שדי לא מצאנוהו שגיא כח ומשפט ורב צדקה לא יענה. לכן יראוהו אנשים לא יראה כל חכמי לב. התשובה לא לגמרי קוהרנטית ומובנת, וכנראה גם לא מתיימרת להיות כזו, הן מבחינה שירית והן מבחינה תוכנית. האל גוער בריעי איוב ומבקש מהם להתנצל לפניו, אך אין התייחסות של האל לתשובת אליהוא. האל עצמו נגלה מנ-הסערה, אינו משיב ישירות לאיוב, אך שב ושואל אותו איפה היית ביסדי ארץ ביצרת מוסדותיה, בבריאת הלוויתנים הגדולים וכו' וכו'. אם אתה מחפש פרשנויות, אז בדברי אליהוא יש כר נרחב לקשת שלימה של פרשנויות שונות אשר אכן חוגגות על דבריו, וכמעט כל טיעון ניתן להכניס בפיו, החל מנסיון הצדיק על ידי האל, הנתמך בסיפור הראשוני לפיה השטן מקבל רשות מהאל למען נסות את איוב, ועד לפרשנויות בדבר חיים לאחר המוות, מירוק הנפש, קבלת הדין, ואף חוסר היכולת לפענח את הצדק האלוהי הנכון כשלעצמו. לעומת זאת, האל עצמו לא מנסה להסביר את דרכיו, כי גבהו שמים מארץ כן גבהו דרכיי מדרכיכם.. האל עצמו בלתי מושג. התשובות היחידות המטושטשות והבלתי מובנות כשלעצמן ניתנות על ידי אליהוא, הצעיר מרעי איוב אך זקן מהם בחכמה. בהצלחה

דתילוני

New member
אם היית עונה לנייד......

בכל מקרה טוב לראותותך ולא, אין לי מושג, אולי אם יורשה לי לפרגן קצת מני באני, מתלבט 13, ממה שאני יודע

סידארתא

New member
ממליץ בחום על הפרשנות של ליבוביץ'

בספר "חמישה ספרי אמונה". ההתייחסות שלו לספר איוב משקפת את הגישה הדתית הכללית שלו, ובלי קשר מעניינת מאוד.

חמווווודדדד ../images/Emo24.gif

ש-נ-י-ם טוב שיש את איוב, לפחות בגללו אתה מפציע אני לא יכול לעזור לך בנושא אבל בהחלט שמח לראות שאתה פה הניק שלך מזכיר נשכחות

יש אנשים שלומדים את זה עכשיו

כמוני, כלומר יש לי הרבה חומר בזה, ועכישו אני יודע להביל בין "קדןש" ל"חול" דהיינו, גישת חקר המקרא לעומת המסורת. ראיתי שהיו לך הרבה קופצים, אז רק אם בכל זאת תצטרך משהו.

למעלה