פרסומת לעסקים קטנים

israelgr

New member
פרסומת לעסקים קטנים

שלום, לאחרונה שודר ברדיו קמפיין המציג את העסקים הקטנים כמנוע של המדינה המעסיק למעלה ממיליון אנשים ויש צורך לתמוך ולחזק אותם. לצערי, עלי לומר, כי יש ניגוד אינטרסים בין רצון הממשלה (הבא לידי ביטוי בקמפיין) לבין "חזון" הספקים והמימון מהבנקים. הוריי פתחו חנות לשוקולדים בשנת 2000 וכתוצאה מהמיתון של השנים האחרונות החנות עברה שינוי וכיום מציעה גם מתנות ובכך הרחיבה את קהל לקוחותיה, אולם, הוריי נתקלים בקשיים שמערימים עליהם הספקים והבנקים. ניקח לדוגמא את חברת "עלית" (שבבעלות שטראוס). בעלית החליטו ליצור הפרדה בין המגזר הפרטי (עסקים קטנים) למגזר הקמעוני (רשתות שיווק). הפרדה זו באה לידי ביטוי ע"י קביעת סל מוצרים לכל מגזר, לכאורה מצב זה יגרום שלא תהיה תחרות בין המגזרים ובכך לא יפגעו העסקים הקטנים, ברם, בפועל למגזר הקמעוני, עלית משווקת כמעט את כל סל מוצריה לעומת המגזר הפרטי לו יש סל מוצרים מוצומצם משמעותית. כמו כן ישנה חפיפה גדולה בין סלי המוצרים. משמעות הדבר, רשתות השיווק, אשר מקבלות את הסחורה במחיר נמוך משמעותי מוכרות את הסחורה (לפעמים אף) במחיר עלות של אותו מוצר לעסק הקטן, משמעות הדבר יא שהעסק, שצריך למכור עם רווח מסויים המהווה את פער המחירים בינו לבין רשת השיווק. ישנם מקרים אבסורדים אחרים בהם עלות המוצר לעסק הקטן גבוהה מעלות הקניה של אותו מוצר ברשת השיווק לקהל. "עלית" גם מנהיגה מחיר מומלץ לצרכן המופיעה בחשבוניות שלה והוא שונה לחלוטין מהמחיר שנמכר ברשתות השיווק. נכון, ניתן לטעון כי רשת השיווק קונה בכמויות גדולות ועושה מבצעים פנימיים ברשת אך טענות אלו, לפי דעתי, הן תירוץ בלבד היות וברור כי עסק קטן לא יכול להתחרות בכמויות שרשת שיווק קונה אך באותה מידה, רשת שיווק לא יכולה להתחרות ביחס ובשירות האישי שניתן בעסק הקטן (החל מעזרה בבחירת המוצר לרכישה וכלה בעטיפתו וקישוטו, דברים העולים כסף וזמן). דעתי היא כי "עלית" וספקים נוספים כמותה, בכל תחום, פשוט מעדיפים לחסל את העסקים הקטנים, פשוטו כמשמעו, כי כח הקנייה הגדול מגיע מרשתות השיווק ועלות הטיפול בעסקים הקטנים, גבוהה מאד. עוד גורם מכריע בנושא הוא הבנקים. מדי פעם אנו שומעים על מחיקת חובות עתק לחברות ותאגידים, לאו דווקא שבפשיטת רגל, חובות אלו מגיעים לכמיליונים בודדים ואף יותר של דולרים!!! לעומת זאת, חוב של עסק קטן יכול להגיע לכעשרות אלפי שקלים!!! שימו לב ליחס, נכון שיש הרבה עסקים קטנים שבחובות, אבל אם נניח שימחקו לכל העסקים את החובות הדבר יהיה שווה ערך לחוב אחד גדול של חברה גדולה אחת. אבל אם נחזור למציאות, העסק הקטן לא מעוניין (או לפחות רובם כך) במחיקת החובות שלהם אלא בהבנה מצד הבנקים שתתבטא באשראי בריבית נמוכה, הלוואות נוחות יותר, וקצת יותר סימפטייה מהעובדים. יש לזכור כי בעלי עסק קטן משקיעים את הכל מעצמם וזה כולל שיעבו הבית, המכונית והעסק לבנק המעט שנותר לבקש הוא שהבנק יתייחס בהתאם וגם אם צריך לצורך כל התערבות של בנק ישראל. אני ממליץ לכם לשמוע את השיר של אתי אנקרי "מיליונים": אתה זוכר את סוזן הבכירה מהבנק נתנה לי הרבה אהבה בעיקר הפשטות הקסימה אותה, נגעתי לליבה זה לקח לה קצת זמן לתפוס את העניין לשנות את הגישה שלה אלי היא הבינה שאין לי מזומן והפשיטה את כבודי מעליי [מתוך www.shiron.net] לסיכום, אם העסקים הקטנים באמת חשובים למדינה, יש צורך לפתור בעיות נוספות מלבד המדוברות ביותר (מיסוי וכו') החשובות לא פחות. תודה.

שאלה למשפטנים

האם ההתנהגות של עלית בהפרדה בין "סלים" שהיא מוכרת ללקוחות שונים אינה התנהגות מונופוליסטית \בלתי חוקית? האם לא מדובר בהפליה בין לקוחות שונים? כמו להגיד - לו אני לא מוכר - למה?

לגבי בנקאות ומימון

לגבי בנקאות ואשרי ויחס מצד בנקים. לעסקים קטנים יש יכולת תאורטית לעובר למטבעות קהילתיים (לפחות זה נעשה בחלק מהמקומות בעולם). המערכת הכספית הנוכחית בנויה ככה שהבנקים - ולא רק הממשלה משחקים תפקיד מרכזי מאוד בכסף שלנו, וגם הבנקים וגם העסקים הגדולים נהנים מ"תנאים מועדפים" יחסית לשחקנים אחרים. כדי להבין חלק מהחוליים שנובעים מהמערכת הכספית הנוכחית - שבה רוב הכסף מיוצר על ידי חובות, אני ממליץ לקרוא את הקשיורים בסוף. ולנימה "פרקטית" יותר - אולי החלק מהעסקים הקטנים יתאגדו כדי להקים בנק שישרת אותם - למימון ראשוני ופתרון של שאר בעיות התחלתיות אולי אפשר להעזר בממשלה שכלכך אוהבת (על פי הצהרתה) עסקים קטנים? עוד מקום שאולי יכול לעזור הם קהילת מחרוזת וקהילת סינקופה

דוגמא אחת

מתוך המצגת על "כסף מבוסס חוב": איך המערכת הזאת מגדילה כל הזמן את הפער בין עשירים לעניים לדוגמא:

דור לוי

New member
בינתיים נראה שהמצב הפוך

בנק ישראל מתעצל (ומתרשל?) מלפקח על הבנקים הקטנים ודי נהנה מכל בנק קטן שמתמזג ונעלם... אני לא בטוח שניתן היום להקים בנק של עסקים קטנים בכזו קלות. אני לא בטוח שהחוק מאפשר זאת - ושוב שאלה למשפטנים...

למעלה