פריים אנרג'י מפרסמת Q3

• פותח הנושא dw
  • פורסם בתאריך

dw

Well-known member
מנהל
בשונה מהרושם מהכתבה נראה לי שהמימון עדיין לא סגור, אחרת האגח שלנו לא היה אגח זבל.

פריים אנרג'י מדווחת: ההספק הכולל של המתקנים צמח ב-44% לכ-26 מגה וואט - אייס (ice.co.il)

Q3
פריים אנרג'י - דוח רבעון 3 לשנת 2022 | מאיה – הבורסה (tase.co.il)

סעיף 1.5.2
חתימה על מסמך כוונות למימון צפוי של כ-45.1 מיליארד ש"ח עבור פרויקטי הדו-שימוש של החברה עם בנק לאומי לישראל כמארגן מימון ומלווה בכיר במסגרת סינדיקט מממנים בהמשך לזכי ית החברה בהליך תחרותי מס' 1 להקמת מתקני דו שימוש בהספק של 475 מגה- וואט, בחודש יוני 2022 חתמה החברה על מסמך כוונות למימון פרויקטי הדו שימוש כאמור עם בנק לאומי לישראל, לפיו ימונה הבנק למארגן המימון, וישמש מלווה בכיר במסגרת סינדיקט מממנים, אשר יכלול מוסדות פיננסיים ו/או משקיעים מוסדיים ו/או בנקים נוספים )"המלווים הנוספים"(. היקף המימון הכולל הינו בהיקף של עד כ-45.1 מיליארד ש"ח. היקף ההון העצמי הנדרש להעמדה על ידי החברה הינו כ-220-180 מיליוני ש"ח. נכון למועד דוח זה טרם נחתם הסכם מחייב בין הצדדים. תנאי המימון הסופיים ייקבעו במסגרת חתימת הסכם מחייב. יובהר כי חתימה על הסכם מימון מפורט ומחייב, כפופה, בין היתר, לקבלת מלוא האישורים הנדרשים על ידי האורגנים של הבנק ושל המלווים הנוספים, ולהשלמת בדיקת נאותות משפטית, חשבונאית, הנדסית וכלכלית לשביעות רצון הבנק והמלווים הנוספים. לפרטים נוספים ראו דיווח מיידי של החברה מיום 14 ביוני

Reem88

Well-known member

סיום כהונת סמנכ"ל כספים והפעולות לחיזוק ההון העצמי​

האג"ח בתשואות של מעל 20% הזדמנות או סכנה?

נערך לאחרונה ב:

Tazz

Active member
האג"ח בתשואות של מעל 20% הזדמנות או סכנה?

ההזדמנות היתה לפני חצי שנה לצאת מהסיפור הזה.

מציע שתחזור לנקודות שציינתי בדיון ההוא, הן עדיין רלוונטיות וביתר שאת - הדולר הגבוה ייקר עוד יותר את עלויות ההקמה, הריבית הגבוהה תקשה על סגירת מימון ותוריד את כדאיות הפרוייקטים.

לגבי התמחור הנוכחי - סכנה או הזדמנות? חד משמעית סכנה. כמו שציינתי אז, להערכתי הריקברי הצפוי בתרחיש של פירוק הוא אפסי. גם בקידומת 5x לא הייתי נוגע באג"ח הזאת.

yel5

Well-known member
ההזדמנות היתה לפני חצי שנה לצאת מהסיפור הזה.

מציע שתחזור לנקודות שציינתי בדיון ההוא, הן עדיין רלוונטיות וביתר שאת - הדולר הגבוה ייקר עוד יותר את עלויות ההקמה, הריבית הגבוהה תקשה על סגירת מימון ותוריד את כדאיות הפרוייקטים.

לגבי התמחור הנוכחי - סכנה או הזדמנות? חד משמעית סכנה. כמו שציינתי אז, להערכתי הריקברי הצפוי בתרחיש של פירוק הוא אפסי. גם בקידומת 5x לא הייתי נוגע באג"ח הזאת.
איך הגעת למסקנה שהריקברי הצפוי בתרחיש של פירוק הוא אפסי? יש לך תחשיב?

dw

Well-known member
מנהל
הבחור מאתר קרן הגידור שלי עשה תחשיב מחמיר ולפיו נקבל כ 115 מלשח מתוך 138 כלומר ריקברי מהוון של מעל 60 אגורות, שזה יותר מאשר היכן שהאגח נסחר כיום (אחרי הירידה היום), ואלה היו הנחות מחמירות. אפשר גם להניח שיצליחו יותר מהתחזית הקשה.
בכל אופן כרגע האגח יורד לשערי שפל שנתיים של 5X ולכן לצערנו כולנו מופסדים :confused:

Tazz

Active member

ציינתי את הנקודות העיקריות בדיון לפני חצי שנה:

1. לחברה יש התחייבות למדינה בגין רישיונות הדו שימוש - עשרות מיליוני שקלים אם לא תעמוד בתאריך היעד המקורי שנקבע לה (בקצב הזה לא נראה שהיא תעמוד במרבית המכסה). הסכום הנ"ל מגובה בערבות שהמדינה ידעה לדרוש. אגב, אם פריים יבקשו לדחות את מועד החיבור המקורי שהתחייבו במקור, הם ידרשו להעמיד ערבות נוספת בגובה 150 ש"ח לכל קילווואט. שזה כבר מעל 100 מ' ש"ח תוספת שלא נראה שיהיה להם מאיפה להביא.

בנתיים הודיעו לחברה כבר על כוונה לחלט 3.3 מ' ש"ח ערבות על עיכוב בחיבור של פרוייקט תלמים. נראה שהם לא משחקים שם ברשות החשמל.

2. הקמת הפרוייקטים נעשית במודל של חוב בכיר שקודם לבעלי האג"ח - משמע הנכסים לא באמת זמינים עבור בעלי האג"ח למימוש לפני שבעלי החוב הבכיר נפרעים באופן מלא

3. התחייבויות חוץ מאזניות אחרות. כגון הסכמים עם בעלי הנכסים, "אופציות", כדברי החברה להקמת מתקנים - קשה לי לראות היגיון כלכלי שבו בעל נכס יכבול עצמו לחברה ללא התחייבות של החברה כלפיו לממש את הפרוייקט או למתן פיצוי מוסכם אחר

4. בעיית הנציג - בעל שליטה חובב סיכון (כפי שמשתקף מפעולותיו) שצפוי לשחוק את כריות הביטחון של בעלי האג"ח.
עד שיגיעו להסדר חוב לא ישארו נכסים לממש שלא יכללו חוב בכיר יותר מבעלי האג"ח...

5. קושי לאמוד את שווי הנכסים - אני משאיר את זה כאמירה מעורפלת. אבל בחייאת תסתכלו על הדוחות הכספיים. אפילו בנכסים שכבר הופעלו יש תזרים שלילי. הוצאות תפעול גבוהות, תקלות לא צפויות וכו' וכו'. זה לא נדל"ן. התפוקה גם הולכת ויורדת עם הזמן, הוצאות התחזוקה צפויות לעלות. מי יודע להעריך כזה דבר...

אז בתרחיש שהחברה הולכת לפירוק, התמורה ממימוש המערכות לייצור חשמל תלך בעיקר לבעלי החוב הפרוייקטליים, מרבית הפקדונות יפרעו על ידי הבנקים לצורך התשלום לרשות החשמל והיתרה שתיוותר תשמש לכיסוי ההוצאות של הליך הפירוק, לבעלי האג"ח ולכל ההתחייבויות החוץ מאזניות שכרגע קשה לאמוד.

עכשיו הכל שאלה של עיתוי. אם ילכו מהר לפירוק, ישאר קצת כסף בקופה ובפקדונות שאפשר לחלק לבעלי האג"ח. נגיד באיזור ה-45-50 אג' לע"נ.
אם יתנו לבעל השליטה להמשיך בפעילות היזמית, גם ה-30 מ' ש"ח שבקופה ישמשו להקמת מערכות ייצור חשמל שמימושן ישרת חוב בכיר יותר.
ואז ההחזר יהיה יותר בכיוון של 20-25 אג' לע"נ.
הבחור מאתר קרן הגידור שלי עשה תחשיב מחמיר ולפיו נקבל כ 115 מלשח מתוך 138 כלומר ריקברי מהוון של מעל 60 אגורות, שזה יותר מאשר היכן שהאגח נסחר כיום (אחרי הירידה היום), ואלה היו הנחות מחמירות. אפשר גם להניח שיצליחו יותר מהתחזית הקשה.
בכל אופן כרגע האגח יורד לשערי שפל שנתיים של 5X ולכן לצערנו כולנו מופסדים :confused:

תחשיב מחמיר של 115 מ' ש"ח? אין לו את זה ביותר מחמיר? מעניין איך הוא הגיע לשם...

עוד שאלה מעניינת - שסמנכ"ל כספים מתפטר לפני פרסום דוחות שנתיים והחברה מתקשה לסגור מימון לפרוייקטי הענק שלה - האם יש סיכוי שהמבקרים של החברה שוקלים לכלול הערת עסק חי בחוות הדעת? רבעון 4 זה כבר דוח מבוקר, לא דוח סקור. יש עליהם הרבה יותר לחץ.
ועוד שאלה מעניינת - האם מישהו חושב שהחברה תוכל להשיג מימון של מעל מיליארד ש"ח במצב כזה ולהמשיך לפעול?
ועוד שאלה מעניינת, כי נראה שאף אחד לא באמת מתעניין בנכסים ובפעילות, אלא בתחושת אצבע כמה יהיה שווה הנייר עוד X זמן - בכמה נראה לכם תיסחר האג"ח אם אכן הדוחות ילוו בהערת עסק חי? קידומת 3x?

Tazz

Active member

הסיכון של חברה קבלנית מבצעת במודל המוצע גדול אפילו יותר מהסיכון של חברה יזמית. הם הופכים לענבל אור/אלדד פרי. מתחייבים למחיר מקסימום ומקבלים דמי ניהול לפרוייקט. מישהו יודע להעריך את המחוייבות של החוזים הנ"ל? הכדאיות הכלכלית שלהם?

אחרי שסיקרן אותי להבין איך הבחור הגיע ל-115 ש"ח שציינת, קראתי את (מרבית) הפוסט שלו.

נקודה מוזרה מס' 1 - הבחור לא הכי עיקבי. מצד אחד הוא אומר שהוא מעריך את החברה בתרחיש של פירוק, מצד שני הוא מניח שהחברה תשיג מימון של 80% על פרוייקטים בהקמה ותמשיך בהקמה שלהם.

נקודה מוזרה מס' 2 - הוא לא מסתכל על המאזן בכלל, שזה הדבר הראשון שצריך להסתכל עליו בתרחיש של פירוק. הוא לא מייחס שווי לפיקדון של 81 מ' ש"ח? הוא לא מייחס שווי ליתרות מזומן של כ-30 מ' ש"ח? (37 מ' ש"ח בסוף Q3). התעלם בפועל מהנכסים המרכזיים של החברה בתרחיש של פירוק.

נקודה מוזרה מס' 3 - הוא לא מאמין לאומדנים של החברה ("הפער באומדנים מעלה חשד כי פריים אינה אומדת העלויות כשורה") אבל בכל זאת מסתמך עליהם. חייב להחמיא לו שכל הכבוד לו על זה שהוא השווה את עלויות ההקמה שהחברה מציינת בתחזיות שלה אל מול העלויות שחברות ציבוריות מקבילות מדווחות ו-FFO חזוי, חבל רק שהוא לא לקח בחשבון את הבדיקה שהוא עצמו עשה. הוא ציין שהמתחרה מדווחת על עלויות הגבוהות ב-30% ממה שפריים מדווחת ו-FFO נמוך יותר. ובכל זאת הוא מסתמך על ה-FFO של החברה בהערכת השווי... ולא נתייחס לזה ש-45 אג' תעריף לא צמוד מדד והפרוייקטים של עד 630 קילו-ואט לא בטוח שזה התעריף לכל המכסה וכו' וכו'.

אני מבין את הקושי לאמוד התחייבויות חוץ מאזניות, אבל הן מהותיות בסיפור הזה ואי אפשר להתעלם מהן. בייחוד בגלל ההתחייבות העצומה שלקחה על עצמה פריים אנרג'י במכרזי הדו שימוש והמודל העסקי החדש שנראה שהחברה הולכת אליו.

Reem88

Well-known member

tby1

Active member
לא ממש מוזר :

1. הפרוק מגיע אחרי שהפרויקטים הוקמו , והפרויקטים שנלקחו בחשבון הם ריווחים כך שלהניח שהחברה תממן אותם היא סבירה אך לכאורה מורידה את השווי במימוש .
2. המזומן ישרף בהוצ' הנהלה וכלליות וחלקו הון עצמי לפרויקטים שיבנו / פקדונות - מי יודע מה יוותר מהם כי הם כנראה מול ערבויות
3. עלויות בניה גבוהות - העלויות נלקחו לפי ה- "בפועל" של הפרויקט של ה- 7.7 MW שממש לקראת חיבור ,ה- FFO לפי EBITDA המבוסס על תחזית החברה להכנסות ממכירת חשמל FFO לפי פרויקט ממונף ב- 80% 6% ריבית / והפרוייקטים של עד 630 קילו-ואט - כך זה בדוח הרבעוני.

סה"כ אומדן שמרני המוסס על פרויקטים מניבים וריווחיים. כל היתר בפרוק זה תוספת נחמדה
לא נלקח בחשבון כל הפרעה לייצור החשמל מבעיוץ טכניות, כאן צריך להוריד משהו.

הבעיה בריווחיות היא מהותית, לכן רק פרויקטים עם תעריף 45 אג נלקחו בחשבון וכל יתר מאות מגה-וואטים לא:
"תוצאות הניתוח מעלות כי עליית הריבית המגדילה את הריבית על המימון מחד ואת הדרישה לתשואה על ההון העצמי מאידך הופכת את הפרויקטים בתעריפים של ~20 אג ומטה ללא כדאיים לחברות הדורשות תשואה נורמלית על ההון עבור בעלי המניות שלהם כנכס מניב וגם ייזום פרויקט ומכירתו כנכס מניב סולידי למשקיע מוסדי לא יוצרת רווח אמיתי."

מול תעריף לא צמוד החברה תיקח מימון לא צמוד , לפי הדוחות המימון מקביל לבסיס ההצמדה של התעריף

Tazz

Active member
לא ממש מוזר :

1. הפרוק מגיע אחרי שהפרויקטים הוקמו , והפרויקטים שנלקחו בחשבון הם ריווחים כך שלהניח שהחברה תממן אותם היא סבירה אך לכאורה מורידה את השווי במימוש .
כן? אתה באמת מאמין שיתנו לחברה 80% מימון כשהיא בתהליכי פירוק ועולים ספקות לגבי האומדנים שלה? יכול להיות, אבל לא הייתי אומר שזה התרחיש הסביר
2. המזומן ישרף בהוצ' הנהלה וכלליות וחלקו הון עצמי לפרויקטים שיבנו / פקדונות - מי יודע מה יוותר מהם כי הם כנראה מול ערבויות
מסכים. סביר שחלק גדול מיתרות המזומן ישחקו עד שיגיעו לחלוקה בפועל, וחלק גדול מהפקדונות ישמשו לכיסוי הקנסות לרשות החשמל. אבל בכל זאת הקנסות לרשות החשמל להבנתי הן לא בגובה מלא של הפקדונות. צפוי להישאר שם סכום לא מבוטל (ולגישתי, משם נגזר מרבית השווי למחזיקים בתרחיש של פירוק)
3. עלויות בניה גבוהות - העלויות נלקחו לפי ה- "בפועל" של הפרויקט של ה- 7.7 MW שממש לקראת חיבור ,ה- FFO לפי EBITDA המבוסס על תחזית החברה להכנסות ממכירת חשמל FFO לפי פרויקט ממונף ב- 80% 6% ריבית / והפרוייקטים של עד 630 קילו-ואט - כך זה בדוח הרבעוני.

סה"כ אומדן שמרני המוסס על פרויקטים מניבים וריווחיים. כל היתר בפרוק זה תוספת נחמדה
לא נלקח בחשבון כל הפרעה לייצור החשמל מבעיוץ טכניות, כאן צריך להוריד משהו.

2 נקודות בהקשר הזה -
א. אתה מבין את ההבדל בעלויות ההקמה של פרוייקט אחד בגובה 7.7 מגה וואט לפרוייקטים הללו של "הסדרה תעריפית" (עד 100/630 קילו-ואט)?
רמז - תסתכל בהבדל בין עלויות צפויות שלב א' לשלב ב' ותכפיל בריבוע. מדובר פה על עשרות פרוייקטים נפרדים במיקומים גיאוגרפים שונים. סביר שנגזר מכך גם עלויות תפעול ותחזוקה גבוהות הרבה יותר. לא סתם רשות החשמל נותנת שם תעריף של 45 אג'.
אגב - בפרוייקטים של העד 630 קילו-ואט אם אני מבין נכון התעריף הוא לפי מדרגות. ייצור של 15 הקוט"ש הראשונים מחושב לפי 48 אגורות לקוט"ש, בין 16 ל100 - 41 אגורות לקוט"ש, ומעל 100 קוט"ש ועד 630 - לפי 18.91 אגורות לקוט"ש.

ב. למרות כל זה, זה בכלל לא מה שהתייחסתי אליו. הערתי לגבי ההסתמכות שלו על ה-FFO שהחברה מציינת. ולא מבין איך אתה מעריך שמדובר על אומדן שמרני. אפילו הוא לא חושב את זה.

הבעיה בריווחיות היא מהותית, לכן רק פרויקטים עם תעריף 45 אג נלקחו בחשבון וכל יתר מאות מגה-וואטים לא:
"תוצאות הניתוח מעלות כי עליית הריבית המגדילה את הריבית על המימון מחד ואת הדרישה לתשואה על ההון העצמי מאידך הופכת את הפרויקטים בתעריפים של ~20 אג ומטה ללא כדאיים לחברות הדורשות תשואה נורמלית על ההון עבור בעלי המניות שלהם כנכס מניב וגם ייזום פרויקט ומכירתו כנכס מניב סולידי למשקיע מוסדי לא יוצרת רווח אמיתי."

מול תעריף לא צמוד החברה תיקח מימון לא צמוד , לפי הדוחות המימון מקביל לבסיס ההצמדה של התעריף

שוב. זה יפה שמסתכלים על נקודה אחת ולא מנתחים את התמונה השלמה. גם שכר עובדים החברה תיקח תעריף לא צמוד? ועלויות תחזוקה? החוזים שלה להערכתך עם בעלי הנכסים הם ל-30 שנים? והם גם בתעריף לא צמוד? המימון הוא ל-30 שנים? ה-EBITDA וה-FFO ממש לא הולכים להישאר זהים.

בקיצור יש פה יותר חורים מגבינה שווצרית...
וזה הזוי שמעריכים שהחברה הולכת לפירוק ומקצים 100% מהשווי בהערכת השווי לפרוייקטים שטרם הופעלו ותלויים במימון עתידי (לחברה בפירוק, כן?) ו-0% שווי על יתרות מזומן ופקדונות של מעל 100 מ' ש"ח. אין לי מילה טובה יותר לתאר את זה חוץ מהזוי.

tby1

Active member
כן? אתה באמת מאמין שיתנו לחברה 80% מימון כשהיא בתהליכי פירוק ועולים ספקות לגבי האומדנים שלה? יכול להיות, אבל לא הייתי אומר שזה התרחיש הסביר

מסכים. סביר שחלק גדול מיתרות המזומן ישחקו עד שיגיעו לחלוקה בפועל, וחלק גדול מהפקדונות ישמשו לכיסוי הקנסות לרשות החשמל. אבל בכל זאת הקנסות לרשות החשמל להבנתי הן לא בגובה מלא של הפקדונות. צפוי להישאר שם סכום לא מבוטל (ולגישתי, משם נגזר מרבית השווי למחזיקים בתרחיש של פירוק)

2 נקודות בהקשר הזה -
א. אתה מבין את ההבדל בעלויות ההקמה של פרוייקט אחד בגובה 7.7 מגה וואט לפרוייקטים הללו של "הסדרה תעריפית" (עד 100/630 קילו-ואט)?
רמז - תסתכל בהבדל בין עלויות צפויות שלב א' לשלב ב' ותכפיל בריבוע. מדובר פה על עשרות פרוייקטים נפרדים במיקומים גיאוגרפים שונים. סביר שנגזר מכך גם עלויות תפעול ותחזוקה גבוהות הרבה יותר. לא סתם רשות החשמל נותנת שם תעריף של 45 אג'.
אגב - בפרוייקטים של העד 630 קילו-ואט אם אני מבין נכון התעריף הוא לפי מדרגות. ייצור של 15 הקוט"ש הראשונים מחושב לפי 48 אגורות לקוט"ש, בין 16 ל100 - 41 אגורות לקוט"ש, ומעל 100 קוט"ש ועד 630 - לפי 18.91 אגורות לקוט"ש.

ב. למרות כל זה, זה בכלל לא מה שהתייחסתי אליו. הערתי לגבי ההסתמכות שלו על ה-FFO שהחברה מציינת. ולא מבין איך אתה מעריך שמדובר על אומדן שמרני. אפילו הוא לא חושב את זה.

שוב. זה יפה שמסתכלים על נקודה אחת ולא מנתחים את התמונה השלמה. גם שכר עובדים החברה תיקח תעריף לא צמוד? ועלויות תחזוקה? החוזים שלה להערכתך עם בעלי הנכסים הם ל-30 שנים? והם גם בתעריף לא צמוד? המימון הוא ל-30 שנים? ה-EBITDA וה-FFO ממש לא הולכים להישאר זהים.

בקיצור יש פה יותר חורים מגבינה שווצרית...
וזה הזוי שמעריכים שהחברה הולכת לפירוק ומקצים 100% מהשווי בהערכת השווי לפרוייקטים שטרם הופעלו ותלויים במימון עתידי (לחברה בפירוק, כן?) ו-0% שווי על יתרות מזומן ופקדונות של מעל 100 מ' ש"ח. אין לי מילה טובה יותר לתאר את זה חוץ מהזוי.
1. לגבי המימון - אני חושב שאתה מבין זאת לא נכון. ההנחה של קבלת מימון היא מחמירה. אם הפרויקטים ימומנו בהון עצמי ה- FFO יהיו יותר גבוה והתזרים בפועל יהיה תואם ל FFO כלומר שווי גדול יותר. לפי הדוחות החברה חושבת שתקבל מימון של 85% . בלי מימון אין די כסף למימון הפרויקט האחרון.
2. פקדונות - אולי אתה צודק אך מה הסכום שיוותר? חיפשתי בדוחות ולא מצאתי פרוט - ראית משהו ? מבחינתי זה בונוס.
3. להבנתי מהדוחות , בפרוייקטים של העד 630 קילו-ואט הם מהקטגוריה של פרויקטים קטנים כך שתעריף 45 אגורות כמצויין בדוחות הוא סביר
4. עלויות - הפרויקטים האחרים לא מורכבים גם מפרויקטים קטנים? אתה צודק שאם יש פער משמעותי בעלויות צריך לקחת זאתבחשבון
5. FFO - תסתכל בדוחות , זה בכלל לא אותו FFO מהדוחות.
6. עלויות לאורך זמן -
א. החברה מציינת כי החוזים עם בעלי הנכסים הם לאורך כל התקופה + קצת. החברה צריכה לפרק המתקן אם הבעלים יבקש
ב. אתה צודק ביחס לעלויות עובדים בתקופת התחזוקה , אך לא מדובר בסכומים גדולים בהיוון לפי 9% ההשפעות של זה הן מינוריות.

מה שאני לא מבין הוא מדוע אתה לא חושב שזה שמרני?
אתה חושב שישאר הרבה כסף בפקדונות כאן זה לא נלקח בחשבון.
הנושא של כן מימון לא מימון לפרויקטים שאמורים להיבנות היום לא נראה לי משמעותי. סיכוי טוב שהחברה תמכור אותם תוך כדי בניה או לפניה..., אך במכירה שווים הוא ה NPV שמוצג
כל יתר הפרויקטים בייזום למעט 1 קטן למעשה נלקחו בשווי 0.

החברה גייסה כ- 130 מש"ח באג"ח בריבית 3% , חצי בערך מזה צמוד ועוד 60 מש"ח בהון ביחד 190 לקבל 80 בחזרה אחרי 3 שנים זה מופרך?

נערך לאחרונה ב:

Tazz

Active member
1. לגבי המימון - אני חושב שאתה מבין זאת לא נכון. ההנחה של קבלת מימון היא מחמירה. אם הפרויקטים ימומנו בהון עצמי ה- FFO יהיו יותר גבוה והתזרים בפועל יהיה תואם ל FFO כלומר שווי גדול יותר. לפי הדוחות החברה חושבת שתקבל מימון של 85% . בלי מימון אין די כסף למימון הפרויקט האחרון.
התבלבלת. זה לא מה אני מבין. אני לא מנסה לעשות הערכת שווי ולא מנסה לטעון מה ה-FFO המייצג ומה השווי בתרחיש כזה או אחר.
אני בסה"כ מסביר שבהערכת השווי שהבחור ביצע הוא הסתמך על אומדני החברה בשביל להגיע ל- FFO הצפוי.
מקבל שאולי הייתי צריך לפרט יותר את תהליך החישוב שלו - הוא מסתמך על ה-EBITDA שהחברה צופה ומוסיף לו מימון של 80% בריבית 6%. אבל זאת לא היתה הפואנטה. To much information.

לגבי המימון המשפט האחרון שלך זאת בדיוק הפואנטה. בלי מימון אין פרוייקט. אז מה הקשר אם השווי היה יותר גבוה בלי מימון אם אין תרחיש הגיוני שהחברה הולכת לפירוק וממנת את הפרוייקט ממקורותיה העצמיים הלא קיימים?

2. פקדונות - אולי אתה צודק אך מה הסכום שיוותר? חיפשתי בדוחות ולא מצאתי פרוט - ראית משהו ? מבחינתי זה בונוס.
סכום הפקדונות מופיע בדוחות. 81 מ' ש"ח. הקנס אם אני זוכר נכון הוא 50 אג' לכל קילו-ואט קיבולת שלא עמדו במועד החיבור שנקבע עבורו. מודה שלא התעמקתי האם זה נכון לגבי קיבולת AC או DC. אז זה בערך כמחצית מסכום הפיקדון. אבל זה ממש בגסות, אומדן לא מדוייק.

3. להבנתי מהדוחות , בפרוייקטים של העד 630 קילו-ואט הם מהקטגוריה של פרויקטים קטנים כך שתעריף 45 אגורות כמצויין בדוחות הוא סביר
אם מדובר בפרוייקטים הקטנים אז בשביל להגיע ל-26 מגה וואט אתה מבין שמדובר על מאות פרוייקטים שונים? בין 260 ל-1,700 אתרים שונים? תדמיין תפעול של כזה דבר.... תדמיין את כמות החוזים, בעלי הנכסים שצריך להתנהל אתם, הנהלת חשבונות, מחלקה משפטית, תחזוקה. טירוף.

4. עלויות - הפרויקטים האחרים לא מורכבים גם מפרויקטים קטנים? אתה צודק שאם יש פער משמעותי בעלויות צריך לקחת זאתבחשבון
לא

5. FFO - תסתכל בדוחות , זה בכלל לא אותו FFO מהדוחות.
ברור. הובהר בסעיף הראשון

6. עלויות לאורך זמן -
א. החברה מציינת כי החוזים עם בעלי הנכסים הם לאורך כל התקופה + קצת. החברה צריכה לפרק המתקן אם הבעלים יבקש
ב. אתה צודק ביחס לעלויות עובדים בתקופת התחזוקה , אך לא מדובר בסכומים גדולים בהיוון לפי 9% ההשפעות של זה הן מינוריות.
א. האותיות הקטנות חבר. אני יכול להגיד הרבה דברים שיהיו נכונים במעורפל, אבל אם נסתכל באותיות הקטנות נגלה שזה נכון, אבל - אבל יש סעיף יציאה, אבל יש התייקרות של X כל Y שנים, אבל יש הצמדה, אבל יש התחייבות של החברה להקים את הפרוייקט עד תאריך X, אבל יש סעיף של קובננטים, של איסור העברת שליטה ומכירת זכויות, אופציה של בעל הנכס לקנות את המתקנים וכו' וכו'.
הדבר היחיד שאני יכול להגיד בוודאות - אף בעל נכס לא יחתום על חוזה ל-30 שנה, במחיר קבוע, ללא אפשרות יציאה וללא מחויבויות ביצוע משמעותיות של החברה היזמית. הוא כנראה גם לא יחתום על חוזה שלא כולל לפחות 3 מתוך ה-4 נקודות שציינתי. אני אהיה בהלם אם רק 2 נקודות.
ב. אני לא חושב שזה זניח. שוב אני חוזר ואומר, עלויות התפעול והתשלום לבעלי הנכסים של אוסף כל כך גדול של אתרים קטנים יהיו חלק מהותי בתחשיב ה-EBITDA, ובהתאם להתייקרות שלהם תהיה השפעה מהותית על התחשיב להערכתי. רשות החשמל לא סתם קבעה תעריף של 41-48 אג' עד 100 קילו-ואט ותעריף של 19 אג' לבין 100-630 קילו-ואט. סביר שיש תחשיב כלכלי שמבוסס על אומדן עלויות שעומד מאחורי התעריפים שנקבעו.

מה שאני לא מבין הוא מדוע אתה לא חושב שזה שמרני?
הסברתי למה.
מבחינה לוגית - כי החברה לא שמרנית בתחזיות שלה, גם הבחור מבין את זה שהוא משווה לאומדנים של חברות אחרות, ובכל זאת הוא בוחר להסתמך על אומדני החברה בחישובים שלו. לא שמרני. מ.ש.ל.

מבחינה עקרונית - כי יוצא לו בתחשיב יותר ממה שאני חושב שיתקבל.

אתה חושב שישאר הרבה כסף בפקדונות כאן זה לא נלקח בחשבון.
נכון. לא כל ההערות שלי הן לכיוון של הפחתת התמורה. יש גם דברים שאני חושב שלא נלקחו בחשבון ויגדילו את התמורה שבעלי האג"ח יקבלו.
מנסה לייצר מראית עין של אובייקטיביות... ;)

הנושא של כן מימון לא מימון לפרויקטים שאמורים להיבנות היום לא נראה לי משמעותי. סיכוי טוב שהחברה תמכור אותם תוך כדי בניה או לפניה..., אך במכירה שווים הוא ה NPV שמוצג
כל יתר הפרויקטים בייזום למעט 1 קטן למעשה נלקחו בשווי 0.
הדבר הכי משמעותי שיש בתחשיבים של הבחור. זה 0 או 1. אין מימון אין פרוייקט.
מה בעצם אומרים פה? שהוא ימכור אוויר ב-115 מ' ש"ח? מה הוא מוכר? חוזי שכירות עם בעלי נכסים? מה הנכס שימכר?
בשביל למכור את הפרויקטים האלו כעסק פעיל ולתמחר בהתאם, צריך שיהיה עסק פעיל. לא במצגות Power Point.
אם זה היה עובד כך אז הדבר הכי משתלם בעולם עכשיו היה לקנות את REE. תקלוט את המציאה - EBITDA של 275 מ' דולר ב-2024, 900 מ' דולר ב-2025 ו-1.7 מיליארד דולר ב-2026 וכמה יעלה לך הדבר המדהים הזה? מחיר מציאה של 100 מ' דולר. קולט?

החברה גייסה כ- 130 מש"ח באג"ח בריבית 3% , חצי בערך מזה צמוד ועוד 60 מש"ח בהון ביחד 190 לקבל 80 בחזרה אחרי 3 שנים זה מופרך?
מה הקשר לא הבנתי? זה מעניין כמה היא גייסה ובאיזה ריבית? חסר חברות שהשמידו ערך לבעלי החוב?

tby1

Active member
התבלבלת. זה לא מה אני מבין. אני לא מנסה לעשות הערכת שווי ולא מנסה לטעון מה ה-FFO המייצג ומה השווי בתרחיש כזה או אחר.
אני בסה"כ מסביר שבהערכת השווי שהבחור ביצע הוא הסתמך על אומדני החברה בשביל להגיע ל- FFO הצפוי.
מקבל שאולי הייתי צריך לפרט יותר את תהליך החישוב שלו - הוא מסתמך על ה-EBITDA שהחברה צופה ומוסיף לו מימון של 80% בריבית 6%. אבל זאת לא היתה הפואנטה. To much information.

לגבי המימון המשפט האחרון שלך זאת בדיוק הפואנטה. בלי מימון אין פרוייקט. אז מה הקשר אם השווי היה יותר גבוה בלי מימון אם אין תרחיש הגיוני שהחברה הולכת לפירוק וממנת את הפרוייקט ממקורותיה העצמיים הלא קיימים?

סכום הפקדונות מופיע בדוחות. 81 מ' ש"ח. הקנס אם אני זוכר נכון הוא 50 אג' לכל קילו-ואט קיבולת שלא עמדו במועד החיבור שנקבע עבורו. מודה שלא התעמקתי האם זה נכון לגבי קיבולת AC או DC. אז זה בערך כמחצית מסכום הפיקדון. אבל זה ממש בגסות, אומדן לא מדוייק.

אם מדובר בפרוייקטים הקטנים אז בשביל להגיע ל-26 מגה וואט אתה מבין שמדובר על מאות פרוייקטים שונים? בין 260 ל-1,700 אתרים שונים? תדמיין תפעול של כזה דבר.... תדמיין את כמות החוזים, בעלי הנכסים שצריך להתנהל אתם, הנהלת חשבונות, מחלקה משפטית, תחזוקה. טירוף.

לא

ברור. הובהר בסעיף הראשון

א. האותיות הקטנות חבר. אני יכול להגיד הרבה דברים שיהיו נכונים במעורפל, אבל אם נסתכל באותיות הקטנות נגלה שזה נכון, אבל - אבל יש סעיף יציאה, אבל יש התייקרות של X כל Y שנים, אבל יש הצמדה, אבל יש התחייבות של החברה להקים את הפרוייקט עד תאריך X, אבל יש סעיף של קובננטים, של איסור העברת שליטה ומכירת זכויות, אופציה של בעל הנכס לקנות את המתקנים וכו' וכו'.
הדבר היחיד שאני יכול להגיד בוודאות - אף בעל נכס לא יחתום על חוזה ל-30 שנה, במחיר קבוע, ללא אפשרות יציאה וללא מחויבויות ביצוע משמעותיות של החברה היזמית. הוא כנראה גם לא יחתום על חוזה שלא כולל לפחות 3 מתוך ה-4 נקודות שציינתי. אני אהיה בהלם אם רק 2 נקודות.
ב. אני לא חושב שזה זניח. שוב אני חוזר ואומר, עלויות התפעול והתשלום לבעלי הנכסים של אוסף כל כך גדול של אתרים קטנים יהיו חלק מהותי בתחשיב ה-EBITDA, ובהתאם להתייקרות שלהם תהיה השפעה מהותית על התחשיב להערכתי. רשות החשמל לא סתם קבעה תעריף של 41-48 אג' עד 100 קילו-ואט ותעריף של 19 אג' לבין 100-630 קילו-ואט. סביר שיש תחשיב כלכלי שמבוסס על אומדן עלויות שעומד מאחורי התעריפים שנקבעו.

הסברתי למה.
מבחינה לוגית - כי החברה לא שמרנית בתחזיות שלה, גם הבחור מבין את זה שהוא משווה לאומדנים של חברות אחרות, ובכל זאת הוא בוחר להסתמך על אומדני החברה בחישובים שלו. לא שמרני. מ.ש.ל.

מבחינה עקרונית - כי יוצא לו בתחשיב יותר ממה שאני חושב שיתקבל.

נכון. לא כל ההערות שלי הן לכיוון של הפחתת התמורה. יש גם דברים שאני חושב שלא נלקחו בחשבון ויגדילו את התמורה שבעלי האג"ח יקבלו.
מנסה לייצר מראית עין של אובייקטיביות... ;)

הדבר הכי משמעותי שיש בתחשיבים של הבחור. זה 0 או 1. אין מימון אין פרוייקט.
מה בעצם אומרים פה? שהוא ימכור אוויר ב-115 מ' ש"ח? מה הוא מוכר? חוזי שכירות עם בעלי נכסים? מה הנכס שימכר?
בשביל למכור את הפרויקטים האלו כעסק פעיל ולתמחר בהתאם, צריך שיהיה עסק פעיל. לא במצגות Power Point.
אם זה היה עובד כך אז הדבר הכי משתלם בעולם עכשיו היה לקנות את REE. תקלוט את המציאה - EBITDA של 275 מ' דולר ב-2024, 900 מ' דולר ב-2025 ו-1.7 מיליארד דולר ב-2026 וכמה יעלה לך הדבר המדהים הזה? מחיר מציאה של 100 מ' דולר. קולט?

מה הקשר לא הבנתי? זה מעניין כמה היא גייסה ובאיזה ריבית? חסר חברות שהשמידו ערך לבעלי החוב?
1. אומדני חברה - אני לא חושב שהחברה יכולה "לפברק" הכנסות צפויות. יש מכסה , יש תעריף , יודעים כמה KW מייצרים , זה החלק הכי בטוח. מה לא בטוח? - כמה יעלה לבנות. אני מסכים שאם יש 1000 פרויקטים קטנטנים זה עולה יותר.
אני לא חושב שזב המצב,החברה מציגה בדוח הכספי השנתי 9 MW בתעריף 45 המורכב מ 30 פרויקטים (הסדרה תעריפית) זה גדל עד הרבעון השלישי
מה מסתתר מבחינת עבודה תחת 6.1 MW מערכות תעריפיות 630 - אין לי מושג אך שה לא יכול להיות מערכות של 15KW , בשביל זה לא צריף את פריים.... יש בטח איזה "טריק" שלא מגלים לנו או טעות גסה בדוח. נדע בדוח השנתי הקרוב.

2. פרויקט בנוי / לא בנוי - אני מתייחס לעניין כמו קרקע מתוכננת לבניה עם כל ההיתרים - פרויקט שיש לו מקום מובטח ברשת , תעריף מובטח וקרקע (גג) מובטח - יש לו שווי - אתה יודע כמה יעלה לבנות , כמה ההכנסה , יש מודל תפעול ורווח שנתי משוער - תחליט כמה שווה לך לשלם בשביל לקנות את הרווח, כשאתה צריך להשקיע בהקמה

3. לגבי חוזים עם בעלי קרקע - אני לא רואה מצב בו אין הסכם לכל התקופה ובעל הגג מקבל % מההכנסות או סכום צמוד (אם התעריף צמוד), ערבויות ביצוע וכו'- זה נחמד אבל אם החברה קורסת , אין גילוי מה דין חוזים חתומים , ואם יש פרויקט עובד מה זה חשוב?

4. ערבות הקמה אחרי זכיה במכסה - 150 ש"ח ל KW (גגות) 50 זה בהצעה.

אף אחד לא באמת יודע מהמסתתר מאחורי המספרים. אם יצא לך חישוב יותר נמוך, פרסמו , אל תשמור בסוד....

Tazz

Active member
1. אומדני חברה - אני לא חושב שהחברה יכולה "לפברק" הכנסות צפויות. יש מכסה , יש תעריף , יודעים כמה KW מייצרים , זה החלק הכי בטוח. מה לא בטוח? - כמה יעלה לבנות. אני מסכים שאם יש 1000 פרויקטים קטנטנים זה עולה יותר.
אני לא חושב שזב המצב,החברה מציגה בדוח הכספי השנתי 9 MW בתעריף 45 המורכב מ 30 פרויקטים (הסדרה תעריפית) זה גדל עד הרבעון השלישי
מה מסתתר מבחינת עבודה תחת 6.1 MW מערכות תעריפיות 630 - אין לי מושג אך שה לא יכול להיות מערכות של 15KW , בשביל זה לא צריף את פריים.... יש בטח איזה "טריק" שלא מגלים לנו או טעות גסה בדוח. נדע בדוח השנתי הקרוב.

2. פרויקט בנוי / לא בנוי - אני מתייחס לעניין כמו קרקע מתוכננת לבניה עם כל ההיתרים - פרויקט שיש לו מקום מובטח ברשת , תעריף מובטח וקרקע (גג) מובטח - יש לו שווי - אתה יודע כמה יעלה לבנות , כמה ההכנסה , יש מודל תפעול ורווח שנתי משוער - תחליט כמה שווה לך לשלם בשביל לקנות את הרווח, כשאתה צריך להשקיע בהקמה

3. לגבי חוזים עם בעלי קרקע - אני לא רואה מצב בו אין הסכם לכל התקופה ובעל הגג מקבל % מההכנסות או סכום צמוד (אם התעריף צמוד), ערבויות ביצוע וכו'- זה נחמד אבל אם החברה קורסת , אין גילוי מה דין חוזים חתומים , ואם יש פרויקט עובד מה זה חשוב?

4. ערבות הקמה אחרי זכיה במכסה - 150 ש"ח ל KW (גגות) 50 זה בהצעה.

אף אחד לא באמת יודע מהמסתתר מאחורי המספרים. אם יצא לך חישוב יותר נמוך, פרסמו , אל תשמור בסוד....

1. אומדנים זה הדבר הכי פרוץ שיש. כדוגמא נתתי את האומדנים של REE. הכל מבוסס על הנחות שאובייקטיביות מהן והלאה...
מצד שני להוכיח שמשהו "מפוברק" (כוונת זדון) ולא נובע מ"אופטימיות" נאיבית של מכין האומדן זה כבר יותר קשה.

2. תראה אתה יכול להתייחס לזה איך שאתה רוצה. השאלה אם יש מישהו שיקנה את הסיפור שלך. בסוף לא קנית את הקרקע, אתה רק משכיר אותה.
ממה שאני מכיר מנדל"ן מסחרי - יש נכסים להשכרה, נכסים למכירה ונכסים למסירה. פרויקטים כמו אלו שהחברה יוזמת עונים על ההגדרה של האפשרות השלישית, וכל עוד אין עסק עובד, אין מה למסור. רק מצגות וחוזה שכירות. למרות שגם סוג כזה יש, אתה צודק. מכירת חלומות.

3. נשאר בחוסר הסכמה לגבי הערכות שלנו לגבי טיב החוזים. זה חשוב אם האומדן EBITDA מבוסס על עלויות ל-3 שנים הקרובות ומהשנה הרביעית העלויות הן אחרות לגמרי והזכויות לא מובטחות ליזם של הפרוייקט.

4. לא יורד לסוף דעתך לגבי החידוד. אני זוכר 50 אג' להבטחת התאריך המקורי והעמדת ערבות נוספת של 150 אג' לצורך קבלת ארכה אם נדרשת. אבל יכול להיות שאני לא מדייק

אין לי תחשיב יותר מדוייק. כפי שציינתי, יש קושי מאוד גדול לאמוד את שווי הנכסים בהתבסס על דיווחי ההנהלה, המידע הרב שחסר, השונות הגדולה בין סוגי הפרוייקטים השונים - הן בצד העלויות והן בצד ההכנסות. זה יהיה כל כך יומרני לנסות לתת פה שווי מדוייק.
אבל בגלל כל גורמי הסיכון שציינתי עד עתה, בגלל כל הדגלים האדומים שצצו לגבי אמינות התחזיות של ההנהלה, אי היכולת לסגור מימון לפרוייקטים, וכו' וכו' - הערכה שלי שבתרחיש של פירוק, בהסתברות הגבוהה ביותר - השווי של הנכסים התפעוליים יהיה נמוך עד אפסי.

ומבטיח לך שאם בכל זאת יצליחו להוציא שווי מהמכסות/חוזים/נכסים של החברה - זה לא יהיה דומה לתחשיב של הבחור. זה יראה אחרת לגמרי.
ובכל אופן ההסתברות שהאומדנים "האופטימיים" של החברה יעמדו במבחן המציאות היא אחוזים בודדים להערכתי ולכן אני חי בשלום עם זה שאין לי אומדן.

אבל כמובן שהכל יכול לקרות.

tby1

Active member
1. בעניין אומדני ההכנסות, אני בדעה שונה משלך. לדעתי דווקא בענף זה לא יכולים להיות משחקים, יודעים בדיוק את התפוקה הרב שנתית הממוצעת של פנל סולרי בישראל, עלויות תחזוקה לא אמורות להיות שונות בין פרויקטים דומים וא חסרים להשוואה והתעריף ידוע. אם אתה מתייחס להכנסות כתחזית מכירות של סטארטאפ, אז אין לדוחות שום משמעות.

2.
כל עוד אין עסק עובד, אין מה למסור. רק מצגות וחוזה שכירות. למרות שגם סוג כזה יש, אתה צודק. מכירת חלומות.
זה תמצית ההבדל בנינו - אני בדעה כי שיש את כל המרכיבים (תעריף, חיבור לרשת, אופציה חוזית לקרקע) התשואה בסוף היא דטרמניסטית, לא ספקולטיבית כי סיכוני ההקמה מינימליים (מוצרים גנריים) ואין סיכוני הכנסה - חיברת לרשת - תקבל הכנסה ידועה ויש לה שווי.

למעלה