פריט יודאיקה מדהים

wimpi

New member
פריט יודאיקה מדהים

היי וערב טוב לאמתחתי נוספה טלית מתוצרת הארץ, עד כאן הכל בסדר. שנת יצור הטלית הוא 1928 (היום ה-23 באדר ב, שנת 5698, ויתקנו אותי המהדרין) במפעל טליתניה בתל אביב (אני משער על משקל השם פלשתינה או מקור אחר). על הפתק חתומים הרבנים שלמה הכהן אהרונסון ובן-ציון מאיר חי? עוזיאל. הטלית חדשה כשמן זך והיה ללא שימוש. איני יודע בנושא זה רבות והאם פריט זה נחשב כשיגרתי/נדיר, ותודה על ידעני דבר שיתרמו מילות חוכמה. תודה על ההקשבה וערב מצויין מתן

ערב טוב מתן,

הטלית שבתמונה היא מה שנקרא "טלית בר מצווה", היא מתאימה בגודלה לנערים, והיא מלבנית וצרה, עשויה ממשי או דמוי משי בניגוד לתליטות הצמר הרגילות, והפסים כחולים ולא שחורים. עד כאן אין חידוש. חברת טליתניה קיימת עד היום, והיא החברה הגדולה בישראל לייצור תליטות מכל הסוגים (ויש הרבה מאוד, תאמין לי). מה שמעניין היא חתימתו של הראשון לציון, מי שהיה הרב הראשי הספרדי, הרב עוזיאל. הוא נולד בירושלים לרב יוסף רפאל עוזיאל שהיה נשיא בית הדין הרבני של הקהילה הספרדית. כבר בגיל 20 התמנה כמורה בישיבה. ב-1911 הוא היה לרב הקהילה הספרדית ביפו. בגלל פעילותו הוגלה ע"י הממשל התורכי בזמן מלחמת העולם הראשונה אבל הורשה לחזור לפני הגעתו של הצבא הבריטי. ב-1921 הוא מונה לרב ראשי של סלוניקי למשך שלוש שנים, עד 1923 שנה שבה חזר לארץ והיה לרבה הראשי של תל-אביב. נבחר לרב ראשי לישראל בשנת 1939, מישרה בה שרת עד מותו. נחשב מנהיג העדה הספרדית בירושלים, בן דורו של הרב קוק. כאשר נבחר להיות הרב הספרדי הראשי (הראשון לציון) ב-1939 נבחר גם למועצת העם הזמנית והיה נוכח בפגישות שבמסגרתן נוסדה הסוכנות היהודית לישראל. במהלך המנדט הבריטי הוא נקרא פעמים רבות לייצג את הקהילה היהודית באו"ם ואף הופיע כאחד העדים הראשים בפני ועדת החקירה האנגלו-אמריקאית ב-1946 שמסקנותיה סללו את הדרך להחלטת האו"ם על מדינה יהודית. הרב עוזיאל כתב בהרחבה על נושאי דת, קהילה ועניינים לאומיים כמו גם על פילוסופיה יהודית לכמה עיתונים וכתבי עת. בין כתביו "משפטי עוזיאל". יומיים לפני מותו הכתיב את צוואתו האחרונה, בה כתב: "...בתפקידי שמתי לנגד עיני ונר לרגלי תעודות אלה, להרביץ התורה ומצוותיה, ארץ ישראל וקדושתה. אהבה מוחלטת לכל איש ואישה מישראל בגופו ונשמתו, דבורו ומעשיו, מחשבתו והגיוני ליבו, צעדיו ועלילותיו, בבית וברחוב, בכפר ובעיר, להביא שלום לכל בית ישראל ומשפחתו בכנסת ישראל כולה שדרותיה ומפלגותיה ובין ישראל לאביהם שבשמים... שמרו מכל משמר את שלום העם ושלום המדינה - האמת והשלום אהבו." נפטר עם כניסת השבת. בן 73 היה במותו. נכדו, מאיר עוזיאל, כותב מזה שנים את "שיפודים" במעריב. והנה, אתה מוצא אותו על טלית, מהתקופה שהיה רב ראשי של תל אביב.

תמיר1991

New member
איזה ידע! ברכותי!

יש לי את הבול של הרב עוזיאל, שיצא בסדרת האישים במלאת 30 שנה למדינה. צירפתי את תמונת הבול. ואגב, את הטור של מאיר עוזיאל אני ממש אוהב ופינת "השלולית" מרתקת אותי כל שבוע מחדש. תמיר.

wimpi

New member
לו יכולתי להמליץ יושר

הייתי מממן את מסע "אור לגויים" בהנחייתך כן ירבו "תבליני הארץ" ויחי הקולקטיב מתן

wimpi

New member
תיקון תאריך ותודות לרוזן

השנה המדוייקת היא 5689 ובשפתנו אנו, 1929 תרפ"ט. תודה לרוזן על עזרתו הרבה מתן

broadaxe

New member
באותה שנה...

התפרצו "מאורעות תרפ"ט", הלא הם המרד הערבי הראשון, בתוכו התחולל הטבח בחברון שבעקבותיו כלה היישוב היהודי העתיק בעיר.

cohen chaim1

New member
המהומות לא פסחו

על ירושלים, צפת,טבריה וכל המקומות שהיתה בהם אוכלוסיה מעורבת.

למעלה