פרטים על דוד המלך

תודה משירה בת 11

תודה רבה. שירה מקרית אונו, בת 11. עזרת לי מאד. המורה אילנה הביאה לנו עבודה מבאסת לחופש, ואתה קיצרת לי את הדרך. גם אמא שלי מרוצה, כי הפסקתי לנדנד לה עם השאלות שלי על דוד המלך.

masorti

New member
שתי הערות לגבי דוד...

הערה ראשונה: העדות הארכיאולוגית היחידה המעידה על היותו של המלך דוד דמות הסטורית הינה כתובת תל דן, שהתגלתה ב- 1993. כתובת זו הינה כנראה מאמצע המאה התשיעית לפנה"ס, ובה מתאר מלך ארם את מלחמותיו המוצלחות נגד ממלכת ישראל (פחות או יותר בתקופת אחאב). הנקודה היא שהכתובת מזכירה את "בית דוד" (בכתובת עצמה המילים מחוברות למילה "ביתדוד"). מה שמלמד על קיומו של דוד כמייסד שושלת מלכותית שהיתה מוכרת למלך ארם כ-100 שנה מאוחר יותר. הערה שנייה: השם "דוד" הינו כנראה הגירסה העברית של שם שהיה נפוץ במזרח הקדום. בלוחיות אבלה (Ebla Tablets) שזמנן בערך מ- 2300 לפנה"ס נתגלה בין השאר השם הפרטי Daudum, שמזכיר מאוד את השם דוד.

טרה10

New member
מי שמחפש למוטט מיתוסים מסתפק

בכתובת מתל דן לגבי דוד.אבל התנ"ך מלא בשושלות של מלכים שלגביהן יש הרבה ממצאים ארכיאולוגים חופפים. כמו למשל כתובת השילוח. מזה שיוצא שאפשר בהחלט להסתמך על מה שמסופר בתנ"ך גם לגבי דוד. נניח שלגבי שלמה בכלל אין עוררין..כי אם כן אז כל קיומו של בית המקדש הינו בספק.ולמעשה רק על הבית שבנה הורדוס אפשר להסתמך מבחינה היסטורית. ז"א יש בעיה עם אלף שנה בערך. כך גם רק על ספריו של בן מתיתיהו והיסטוריונים רומיים בני זמנו אפשר להסתמך לגבי בית שני. ועובדה שבן מתיתיהו כותב על האיסיים שחיו בקומראן-ובאים היסטוריונים שטוענים שאלה לא היו האיסיים. אז על מי סומכים יותר עליהם או עליו.?

masorti

New member
לא הבנתי מה הפואנטה שלך?

אתה טוען שאני ממכחישי המקרא ומנסה למוטט מיתוסים? נהפוך הוא. תשאל את משתתפי הפורום הותיקים. לגופו של ענין... אני מתאר את המצב כפי שהוא. לגבי דוד אין שום עדות ארכיאולוגית ישירה למעט כתובת תל דן. כפי שציינת, אין שום עדות חיצונית למקרא (בת התקופה) שמלך בשם שלמה חי אי פעם. (ואכן, רבים מעמידים בספק את קיום בית המקדש הראשון.) נכון הוא שהחל מתקופת עמרי בערך (ליתר דיוק, החל מאמצע המאה ה-9 לפנה"ס) יש עדויות ארכיאולוגיות מא"י ומהסביבה שמזכירות חלק גדול ממלכי ישראל/יהודה ומאמתות חלקים מהאירועים המתוארים בתנ"ך. אתה יכול להניח באקסטרפולציה שאם הכתובות האשוריות/מואביות/ארמיות מאמתות את המלכים משושלת עמרי והלאה - זו גם הוכחה לאמיתות החלק הקדום יותר במקרא. מצד שני, תוכל גם לטעון שהממלכות העבריות התקיימו בצורה מסודרת רק מהמאה ה-9 לפנה"ס, ותקופת הממלכה המאוחדת היא ברובה המצאה מאוחרת של מיתוס לאומי שנעשתה ע"י בית המלוכה כדי ליצור לו לגיטימציה.

טרה10

New member
ממש לא הבנת..

לא התכוונתי אליך.התכוונתי למשל לאלה שטוענים שמגילות ים המלח הן אל של האיסיים..כשיב"מ כותב במפורש שהוא חי איתם שם.כי הם מצאו סתירה בין חייהם לממצאים שבכלל יכולים להיות של בדואים.למשל.לגבי דוד. מה שטענתי זה שכתובת השילוח היא ממצא שאינו מוטל בספק מה שמעיד שהתנ"ך אם כי נכתב כנראה בימי יאשיהו מחדש..כפי שכתוב 'ויושב סופרים...' אז אם כדבריך לגבי עמרי יש עדויות ארכיאולוגיות והמון תלים שרופים מימי יהושע..ועוד עדויות שהרי הכתוב בתנ"ך מתאים מבחינה גיאוגרפית יותר מאשר המפות של קרקובר..ואני לא בן אדם דתי..אז כנראה שמה שקדם לעמרי כלומר שלמה המלך-וזה למרות שאין עדויות ארכיאולוגיות..כנראה היה..והיה. לדעתי הארץ הזו עברה כיבושים והרס..שאפילו ימי התורכים כבר בקושי משהו נשאר..אז מה לנו לחפש את שלמה..ואני אתן רק דוגמא אחת כדי שלא אובן לא נכון. אפילו הארזים..בלבנון קיימים עד היום. את זה אפילו הארכיאולוג [או להבדיל היסטוריון כמו תום שגב]..שרק מחפש לשבור מיתוסים לא יוכל להם.

masorti

New member
לא הבנתי מה הפואנטה שלך?

אתה טוען שאני ממכחישי המקרא ומנסה למוטט מיתוסים? נהפוך הוא. תשאל את משתתפי הפורום הותיקים. לגופו של ענין... אני מתאר את המצב כפי שהוא. לגבי דוד אין שום עדות ארכיאולוגית ישירה למעט כתובת תל דן. כפי שציינת, אין שום עדות חיצונית למקרא (בת התקופה) שמלך בשם שלמה חי אי פעם. (ואכן, רבים מעמידים בספק את קיום בית המקדש הראשון.) נכון הוא שהחל מתקופת עמרי בערך (ליתר דיוק, החל מאמצע המאה ה-9 לפנה"ס) יש עדויות ארכיאולוגיות מא"י ומהסביבה שמזכירות חלק גדול ממלכי ישראל/יהודה ומאמתות חלקים מהאירועים המתוארים בתנ"ך. אתה יכול להניח באקסטרפולציה שאם הכתובות האשוריות/מואביות/ארמיות מאמתות את המלכים משושלת עמרי והלאה - זו גם הוכחה לאמיתות החלק הקדום יותר במקרא. מצד שני, תוכל גם לטעון שהממלכות העבריות התקיימו בצורה מסודרת רק מהמאה ה-9 לפנה"ס, ותקופת הממלכה המאוחדת היא ברובה המצאה מאוחרת של מיתוס לאומי שנעשתה ע"י בית המלוכה כדי ליצור לו לגיטימציה.

תודה רבה

צרפתי את הצילום היפה של הכתובת מתל דן לעבודה שאני כותבת למורה אילנה. (אמא שלי כל הזמן אומרת: תראי איזה אנשים טובים יש בעולם, אנשים שטורחים בשבילך ומוצאים לך חומר לעבודה שלך היא מנצלת את כל העסק למטרות חינוכיות). חסר למורה אילנה שתיתן לי פחות מ-100. שירה מקרית אונו

סמיאגול

New member
מסורתי, תיקון קטן

השם דוד לפחות על פי אבשלום קור הוא צורת היחיד של דודאים.

masorti

New member
שאת זה אבשלום קור יספר...

לתושבי אבלה. יכול להיות שלשם דוד נוספה המשמעות העברית שציינת, אבל נשארת העובדה שמדובר בגרסה עברית של שם כנעני-מערבי. שים לב שגם היום לוקחים שמות אנגלו-סקסיים כמו תום או שירלי, ו"מגיירים" אותם ע"י מתן משמעות עברית לשם (תום = תמימות, שירלי = שיר שמופנה אלי).

סמיאגול

New member
שם אימו של דוד

כנראה ששמה היה נחש אם כי הפסוק הספציפי ממנו ניתן להבין זאת קצת לא מובן ויש הרואים בנחש כינוי לישי אביו של דוד. באשר לקיומו של דוד אני חושב שאין כלל ספק בכך, שושלות לא מתחילות מכלום.

תודה מאמא של שירה

חבריא תודה רבה על כל התגובות הרציניות בנושא דוד המלך. בזכותכם שירה התחילה להעמיק חקור בנושא דוד המלך, הבינה את המשמעות של "אמת עובדתית" ו"אמת הסטורית", והבינה שלא ברור אם דברים אכן התרחשו כפי שמתאר התנ"ך. אם פעם תצמח לי הסטוריונית בבית, אז אני אזכור שזה היה בזכות דוד המלך ובזכות ההתייחסות הרצינית והאוהדת שלכם. תודה. אחת מקרית אונו.

סמיאגול

New member
בהחלט אוכל

ואת עמשא שם אבשלום תחת יואב על הצבא . ועמשא בן איש ושמו יתרא הישראלי אשר בא אל אביגיל בת נחש, אחות צרויה אם יואב. (שמואל ב' יז 25)

יש לי שאלה שממש מתייחסת לנושא

שלום לכם, יש לי סוגיה שמתייחסת לנושא של דוד המלך, אולם די בעקיפין, לכן אני פותחת שרשור חדש. מקווה שזה יתקבל בהבנה.

למעלה