פרחים בקנה?

pollak

New member
פרחים בקנה? ../images/Emo39.gif

בין להכין ארוחות צהריים בבית של אודי לבין פעולות בנוער מרצ, בין כתיבת ספר מחזור לבין בהייה ממושכת עד-כדי-ניוון בטלוויזיה יוצא לי גם להיות יב´ניקית, כן, כן, באמת. אחד הדברים שזה אומר, לפחות כאן אצלנו, זה שכבר כמעט לא עושים שומדבר (לא מגיעים פיזית לבצפר, לא לומדים ובעיקר לא), עוד דבר שזה אומר זה שאם כבר יוצא להפגש עם עוד אנשים מהשכבה רוב הסיכויים שתוך חמש דקות השיחה תדרדר לדיבורים צבאיים. ימי ההתרגשות סטייל "קיבלתי צו ראשון!" חלפו עברו להם, השרירנים התנפחו בכושר צבאי, כמה מהם נמצאים ממש ברגעים אלו בגיבוש מטכ"ל, הכוסיות בעלות השאיפות הלוחמניות עלו על מכשירי הריצה בחדר כושר שלוש פעמים בשבוע ובימים אלו הן ממיונות לתפקידים כאלו או אחרים. קצת אחריהם בסולם המורל הצבאי ממוקמים אלו שאמא דאגה להוריד להם פרופיל כדי שיוכלו לשבת בקריה, לקפוץ לעזריאלי כשמתחשמק אבל באופן כללי להיות שם כשזה קורה, גם אם קצת מרחוק. כל אלו, הקרביים, הקרביות, הג´ובניקים ומגישות הקפה ממוקמים אצלי בערך באותה המשבצת. ברור לי שכל חייל פוטנציאלי הוא אנדוידואל עם אישיות משל עצמו, ושבאופן תאורטי יש הבדל נורא גדול בין זה שנכנס למערכת כי זה מסלול החיים שהמדינה חייבה אותו להתאים לתוכו לבין זה שבוחר לקחת חלק פעיל במערכה הצבאית אבל לבנתיים, אם לא אכפת לכם, הייתי רוצה להשאיר את זה בצד, ולעשות הכללה (למרות שבאופן כללי אני די מתנגדת לכאלו וממש הייתי שמחה אם אחר כך יהיה פה תת דיון על ההבדל בין גיוס מתוך מחשבה לבין גיוס כחובה מדינית) שכל מתגייס באשר הוא נותן לגיטימציה למערכת הצבאית בעצם הגיוס שלו. עכשיו, אם זה היה השחור, הלבן הוא סרבני הגיוס. והרי בימים אלו זה אחד הנושאים היותר מדוברים במדינה (המורה לחיבור אפילו אמרה שהוא כנראה יופיע בבגרות, תראו מה זה). סרבני שטחים, סרבני גיוס, אלו שחתמו על מכתב השמיניסטים וקצינים שחתמו על מכתב משלהם. כמובן שאני לא מדברת פה על משתמטים מסיבות אישיות (בין אם בריאותיות או דתיות) אלא על סירוב גיוס מטעמי מצפון. הדילמה לגבי לגיטימיות סרוב מצפון במדינה דמוקרטית היא נורא גדולה. מצד אחד לימדו אותנו בשיעורי אזרחות שיש דברים בשיטה הדמוקרטית שמוכרחים להשמע להם, כי גם אם כרגע אתה במיעוט אתה מוכרח לציית לרוב רק מתוך ההנחה שביום שתהפוך בעצמך לרוב המיעוט ישמע להחלטותיך, ובכלל, מצב תיאורטי מקביל שבו אזרחים בוחרים לא לשלם מיסים בעקבות חוסר הסכמה עם מדיניות הממשלה יכול להוביל להתמוטטות מדינית, והפואנטה, לפי הגישה הזו, היא שלגיטימי להשמיע ביקורת נוקבת ולפעול לשינוי מבפנים אבל שבירת המסגרת תוביל לקריסה של השיטה. מצד שני, לפעמים נדמה שהמציאות יותר חזקה מהתאוריה ואנשים שרואים זוועות מול העיניים יום יום, לא יודעים, לא מסוגלים להבין למה ויותר מזה- לא מוצאים צידוק הגיוני או אסטרגטגי גם כשהם חושבים נורא חזק ולמרות שהם הם המערכת מבפנים, מתקשים לתפקד מתוך כורח השיטה הדמוקרטית. בחיי היום יום ההזויים במדינה הזאת נדמה שהצבא צריך לתפקד יותר פעמים מתוך פקודות בלתי חוקיות בעליל ואולי רק ברטרוספקטיבה יוכלו לראות את זה כמו שצריך, אבל זה כבר יהיה מאוחר מדי. קצת אחרי הדעות האישיות של כל אחד ואחת מאיתנו, ואולי בעצם דווקא בגללן, נראה לי שיש חשיבות לגיבוש איזו עמדה תנועתית בנושא, לא? בוואלה כתבו היום שהח"כים של מרצ קצת מתקשים, ואנחנו? -יעל- (שעכשיו כשיש לה ADSL מחוברת תמיד-תמיד-תמיד)

בהההה.... "הארץ" לא וואלה!

אני מיד אתן את תגובתי להודעה, אך, רציתי רק לתת את המקור של הכתבה שפירסמת... המקור לא כתבה הוא כמובן עיתון "הארץ" ולא וואלה!, ואללה עשו איזה סיכום מוזר לכתבה של יוסי ורטר מ"הארץ"... אז הנה לכם המקור! (אלון, שהאתיקה התקשורתית במדינת ישראל כבר לא מצחיקה אותו והוא שמח לבועה שפויה כמו "הארץ")

DRYICE

New member
לא רק שאיני תומך, אני מתנגד

מתנד נחרץ ביותר לסרבנות "מצפון" לסרבנות שטחים ושלל סרבניות ואילו זה לא מונע ממני לגלות אמפטיה רבה. אני זוכר במעורפל איזה דיון שהיה ביהדות בו היו שני פלגים שהתווכחו והיו להם חילוקי דעות מהותיים אבל הם עדיין שיתפו פעולה משום ששניהם הבינו שהמחלוקת היא לשם שמיים. גם כאן אני נורא מזדהה אם סרבני המצפון, בפרט עקב העליהום שעושים להם. אני לא מזדהה עם אלו שמשתמטים מטעמים פסאדו רפואיים אני לא מזדהה עם אלו שמשתמטים אחרי ביקור זריז מאוד אצל הקב"ן/קפ"ס אני לא מזדהה אם אלו שמבריזים מהמילואים עקב עצלנות. אבל אני מאוד מעריך את אלה שיש להם אידאולוגיה ברורה את אלו שהשקיעו מחשבה רבה והגיעו לצערי למסקנה השגויה שאל להם מלשרת בצה"ל(בכלל או בתפקידים אלו ואחרים). ההערכה שלי אליהם עולה עוד יותר כאשר הם ממשיכים ודבקים בדרכם בידיעה שהדעה שלהם אינה מקובלת בידיעה שישפטו ויענשו עקב סרבנותם בידיעה שיגנו אותם בכל מקום. ההבנה שלי אליהם גדולה גם עקב כך שהאידאולוגיה שלהם לא שונה משלי ואכן לא אופתע אם רבים מהם הם תומכי מרצ. אני מתנגד באופן נחרץ לסרבנות אני חושב שזה לא נכון אני חושב שזה לא מוסרי אני חושב שזאת כפיות טובה ואני חושב שיש דרכים יותר נכונות יותר צודקות ויותר אפקטיביות לגרום לשינוי לטובה. אם זאת אני גם מתנגד לעליהום שעושים על הסרבנים, אני בפרוש יכול להזדהות עמם אני בפרוש חש אמפתיה רבה כלפיהם. DRYICE

המציאות היא אף פעם לא פשוטה....

אכן - דילמה קשה העלת לכאן, ואף על פי שדנתי בנושא עשרות פעמים בחיי, ובדר"כ אותם טיעונים חזרו, ניסחת את הדילמה בצורה כל כך יפה שהרגשתי שאני חייב להגיב. (חוץ מזה הבטחתי לרעות כ"ץ שאני אחזור להיות אלון שמתדיין דיונים פוליטוסופים...
) =============== "אם מדיניות מתבררת כמוטעית, המדינה יכולה להחליף את מנהיגיה או לשנות את החוקים על פיהם פעלה. אולם, אדם המשתתף בבצוע אותה מדיניות, אינו יכול לשנות את הגוף והנפש שביצעו את המעשה. הוא נידון להיות אסיר של מצפונו. משום כך זוהי זכותנו האנושית להעמיד את מצפוננו מעל לדרישותיה של המדינה." (מתוך הספר "וידוי מכלא יריחו", סטפן לנגפור, אנגלית 1992) במוצ"ש האחרון, בהפגנה מול הקריה, קיבלתי עלון מ"הפורום לתמיכה בסרבני המצפון", מכיוון שהייתי באמצע הפגנה ובגלל 100,001 סיבות אחרות, הכנסתי את העלון לכיס של המעיל ושכחתי מקיומו. יום ראשון בבית ספר, לאחר שהתבטל לי שיעור היסטוריה, חיטטי בכיס של המעיל ומצאתי את העלון הזה, בכריכה של העלון מופיעה תמונה של טנק ישראלי, ומולו ילד פלשתינאי מצולם תוך כדי ריצה. על השער רשום "לא משתפים פעולה עם הכיבוש, פשוט אומרים לא" ולמטה מופיע הציטוט הנ"ל. המשכתי לקרוא את העלון, אבל איפשהו בראש כל מה ששמעתי זה את הציטוט הנ"ל... במיוחד חלק אחד ממנו: "... אינו יכול לשנות את הגוף והנפש שביצעו את המעשה...", סיימתי לקרוא את העלון, ההתרשמות הכללית שלי לא הייתה משהו... לא עצרתי להסתכל בתמונות שמופיעות בו המראות חיילים מאיימים, אין לי כוח לזה, אני לא צריך תמונות שיוכיחו לי שכיבוש זה לא כיף, ומלחמה זה לא דבר נעים. הסתכלתי רק על התוכן, בתור אחד מה 62 המפורסמים (והמבין יבין) ציפתם שאולי תהיה לי עמדה ברורה בנושא הגיוס - אבל לא, אין לי... אפילו לא בנוגע לסרבנות חלקית, קיוותי למצוא עוד טיעון בעלון הזה, להגיד שמצאתי אותו זה יהיה לשקר, אבל מצאתי ציטוט שנשאר לך על הלב, משהו שבאמת השפיע לי - משהו שגרם לי לחשוב. חיים שלמים נוכל כולנו לנסות ולבנות את המצפון האוניברסלי, אבל זו תהיה באמת משימה בלתי אפשרית, אם ננסה להגדיר מצפון, נוכל אולי לחזור למהו השורש של מצפון: מ-צ-פ-ן , וזוהי אולי ההגדרה הטובה ביותר שאני יכול למצוא למילה מצפון - מצפן, לא... לא כזה שיש לו מחט שנמשכת לכוח המגנטי הקרוב ביותר, אלא כזה שמכוון אותך, שאומר לך שמאלה או ימינה, לבן או שחור, טוב או רע. אז מצפון הוא דבר סובייקטבי - מצפן אישי של כל אחד מאיתנו, מאז שחשפו בפני את דילמת הסרבנות, אני יכול להעיד על עצמי שהמצפן שלי מקולקל. לא עובד, לא יודע, לא עונה... שאלה קשה מדי, שני כוחות מגנטים זהים מושכים מכיוונים שונים, והנה מצטרף כוח שלישי ורביעי וחמישי... והההההה!!!! המחט משתגעת, מסתובבת לכל עבר: שחור, לבן, טוב, רע, שמאלה, ימינה, למעלה, למטה, אפור בהיר, אפור כהה... מה עושים, צריך לקבוע לאן הולכים! צו ראשון מתקרב! המשך בהודעה הבאה...

DRYICE

New member
החיפוש אחר המצפון

פילוסופים רבים חקרו נקודה זאת לאורך השנים ואילו המבחן היחיד ששווה משהוא הוא זה של קאנט, מה היה קורה לו כולם היו עושים X. אם אפעיל מבחן זה לגבי הסרבנות הרי שצה"ל יתפורר והטרור יחגוג. DRYICE

עם כל הכבוד לקאנט...

אין הוקוס פוקוס ופתאום כולם עושים משהו, אם מחר הייתה לי את האפשרות ללחוץ על כפתור ולגרום לכולם לסרב מצפונית לשירות בצה"ל סביר להניח שלא הייתי לוחץ עליו... אבל סרבנות מדברת על תהליך, על איזרוח החברה בישראל, הצבא מודע לכך שהוא תלוי בתפיסות העולם של ציבור המתגייסים שלו, ולכן פעם בשנה טורח הצבא לעשות סקרי דעת קהל בקרב מחזור המתגייסים ולראות כמה מהם מתכוונים להתגייס ומאיזה סיבות ולאיזה חיל... ביום שבו הצבא יראה ש 30% (לדוגמה...) ממחזור המתגייסים מסרב מצפונית עקב זה שהוא מתנגד אידאולוגית למדיניות צה"ל בשטחים הכבושים ולא מוכן לשתף איתה פעולה, הצבא ימצא את עצמו בבעיה ומקבלי ההחלטות יצטרכו לשנות מדיניות. אבל שוב, גם המציאות שאני מציג היא לא אחרת מדגם מופשט של מציאות קיימת, האם הצבא באמת ישנה מדיניות? אין לדעת... אולי רק יחמיר את הענישה לסרבני מצפון. האם התהליך הוא לא ארוך מדי כדי להשקיע בו כל כך הרבה אנרגיה? האם להשקיע את אותה אנרגיה, את אותה חצי שנה בכלא בהפגנות נגד הכיבוש הישראלי בשטחים? במשלחות מזון ועבודה של "תעאיוש"? האם לא עדיף שאותם 30% (או לפחות 25% מהם שאינם פצפיסטים) ילכו לשרת בקרבי בשטחים ויהיו קובעי המדיניות בשטח, אלו שיחליטו אם האמבולנס עובר או לא? מצד שני, עד כמה כוח יש לחייל הפשוט? מצד שלישי, יוכלו אלו להתקדם בהירככיה הצבאית ולהיות קובעי המדיניות. מצד רביעי, הצבא אינו גוף דינאמי כל כך. מצד חמישי, מי שבאמת מקבל את ההחלטות זה הקבינט המדיני (במקרה הטוב) והמטבחון בדר"כ... אז מה עושים?

אז למה לסרב או לא לסרב?

אין אני יכול לפרוש את כל עמדותיי השונות לגבי סרבנות בטח שלא בהודעה אחת, אני רק אקדים ואציין שאינני מגדיר את עצמי כפצפיסט, הרעיון של פצפיזם קורץ לי מבחינה אידאולוגית ובמיוחד רגשית - הנאיביות שלו מקסימה אותי, אבל באותה מידה קשה לי לקבל אותה... אבל אידאולוגית או לא אידאולוגית, פצפיסט אני לא: אם יתקפו אותי אני אגן על עצמי, אם יפגעו באנשים שאני אוהב אני ארצה לפגוע, להרוס (אם כי אני מקווה שהרציונאל יהיה חזק מהרגש) ובסופו של דבר, אינני מרגיש כפצפיסט, אני לא מתנגד לאלימות בכל מחיר (אני חושב שזה דיון בפני עצמו כבר) אבל אני כן משתדל להימנע ממנה ברוב המקרים, אבל יחד עם זאת, אני יכול להנות ממנה, להבין את הריגוש שבה, את הצורך שבה ואם כמה שהיא פוגעת והורסת, לכל מטבע שני צדדים, וגם מלחמות אשר מהוות את הצורה החזקה ביותר של אלימות קידמו את היקום (האם גורמים הם אלו שמקדמים את היקום, או שמה היקום מתקדם והגורמים יחד איתו? שאלות פילוסופיות למחשבה...). כאשר הוספתי את חתימתי לאחד מהמכתבים המפורסמים בשנתיים האחרונות, סרבנותי הייתה סרבנות שטחים, סרבנות לתפקידים קרביים, ונטייה גדולה כלפי סרבנות מלאה מטעמים פוליטיים. לא אפרוש את טענותיי בהודעה זו, ארחיב את הדילמה: האם סרבנות היא כלי פוליטי מוצדק? האם אין זו פגיעה בדמוקרטיה? היכן מגיעות זכויות הפרט? האם לא נתחיל מדרון תלול כלפי איבוד שלטון החוק? האם בכלל יש טעם בשלטון חוק - או שמה "איש הטוב בעיניו יעשה"? האם הטענה כי זה ילכלך לי את המצפון, אני לא רוצה לעשות זאת היא איננה אגואיסטית לחלוטין? והאם אלטואיזם הוא תפיסת עולם נכונה? ואולי בעצם הסרבן שיוצר תרבות נגד לתרבות השלטון בישראל הוא האלטואיסט? כל זאת ועוד בפרק הבא...

למעלה