פרושי שמות

הדס ח

New member
פרושי שמות

נתקלתי בשם "ניסן" - שם גבר בוורשה. האם זה מקובל? האם ישנם שמות נוספים בהם מכנים אדם בעל שם זה? תודה הדס

wow1

New member
מצורפת כתובת המאגר. אם תחליפי את

חבל הארץ מגליציה לפולין תקבלי חלופה אמריקאית נוספת לשם ניסן והיא: NORMAN. איל.

ornan

New member
../images/Emo51.gifאיל-זה הוביל אותי להסבר

מושלם לשמו של אבי, שנקרא ע"י בני המשפחה בשם אחד, ובתעודת העלייה שלו מצאתי שם אחר, (בארכיון הציוני) שהיה קצת דומה. ההסבר במאגר השמות הוביל אותי לכל השמות הנוספים אבל היפה!!!! אני רואה שמס' בני משפחה נושאים שמות שנשמעים שונים, אבל כולם הם אפשרויות של אותו שם, כנראה הם נקראו על שם בן משפחה שהיה בו "משהו"? וכבדו את זכרו. נהדר. אני מוכרחה לציין שאתה מוביל לשבילים חדשים.

א77

New member
היום היה ראש חודש ניסן

ניסן, אכן זהו שם יהודי מקורי, וקצת על ניסן: שם החודש ניסן אינו יהודי במקור. כי אם החודש "הראשון, השני, השלישי" וכו'. חודש תשרי נקרא החודש השביעי. וכך בתורה. "וידבר השם אל משה לאמר ביום החדש הראשון באחד לחודש תקים את משכן אהל מועד" [שמות מ'] ואגב, זה ממש התאריך שלנו היום, ראש חודש ניסן. השמות תשרי חשון וכו' התקבלו מאוחר יותר. שמות אנשים: ניסן או ניסים, ייתכן שאדם בשם ניסן, פרט לאפשרות שנקרא ע"ש סבא וכדו', אוליי נולד בניסן, או שהתרחש כעין נס לו ו/או ליולדת, ולכן נקרא בשם זה. ניסים: הרי המשמעות ברורה. ניסן: יש מדרש האומר שחודש ניסן קרוי כך בגלל ריבוי הניסים שהיו בו, כיציאת מצרים וכו'. בניסן נגאלו ובניסן עתידין להיגאל [תלמוד בבלי ראש השנה יא] ועוד ועוד. ואם ניסן נקרא ע"ש הניסים, אז וודאי יש קשר בין השם ניסן וניסים. ועוד על הקשר בין השם ניסן, ובין הניסים: ואיני זוכר היכן מקור המאמר בדיוק: "ניסן הוא חודש אשר ישועות בו מקיפות". ושמעתי פעם, שהרי, חודש ניסן מוקף מלפנים ומאחור בניסים, שהרי לפניו חודש אד"ר, ולאחריו אי"ר. ושניהם ראשי תבות של "כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני השם רפאך". השם נכתב גם בדלי'ת וגם ביו'ד] סליחה על האריכות בנושא השם ניסן. חודש טוב, זאבי.

ידוע לי על שני אנשים בעלי שם זה.

אחד היגר לארה'ב לפני יותר מארבעים שנה, והשני נפתר. הראשון עלה לארץ מרומניה, השני מהונגריה.

א77

New member
עוד אדם, מפורסם, בשם ניסן

מצורף קובץ של תעודת עני... החתימה השלישית היא של רבי יחיאל מיכל טוקצינסקי. התפרסם בעיקר בלוחות השנה המיוחדים שהיה מוציאם לאור מידי שנה. עד היום נמשכת המסורת ע"י ממשיכי דרכו. המו"ל הרשמי היו, ת"ת חיי עולם, וההכנסות היו קודש לאותו מוסד. לאחר פטירתו המשיך בפעלו זה, בנו רבי ניסן טוקצינסקי. בהרבה בתי כנסת יש את לוח השנה עם סדר תפילה ומנהגים לכל השנה על לוח בגודל 0.80X0.60 הכתוב משני עבריו. רבי ניסן זה נקרא כך בשל הנס שהיה שבעקבותיו נולד הבן הזה. איני זוכר פרטים מדוייקים. זה כנראה, נכדו של אותו ניסן טוקצינסקי. והעיקר שבת שלום.

א77

New member
שבוע טוב ומבורך

לא זכרתי מיהו מהפורום שבזכותו יש לי את התעודה. מן הראוי היה שאזכירך לטובה. זכורני שהסבתי תשומת לבך לרב טוקצינסקי, ושאלת אותי מהו בדיוק היה. בכל אופן, שבוע טוב. אחרי שאני מכירך לא רק וירטואלית, וודאי אזכורך הרבה יותר טוב

שתי אפשרויות../images/Emo70.gif../images/Emo70.gif

1) ניסן - ע"ש החודש ניסן של הלוח העברי 2) ניסן (או נוסן) - אחרי מספר תהליכי שינוי מופעלים על השם "נתן" האיות הלועזי הנכון של המילה "נתן" הוא Nathan וההגייה הנכונה היא בעזרת השימוש בצליל th של הפועל האנגלי "think". עם הזמן, הצליל th (אשר אינו אופייני למזרח אירופה), הפך ל-"ס".

סבא שלי, אבא של אמא, נתן נקרא

כל ימיו נתן כפי שאנחנו הוגים את השם. בהונגרית אכן כתב: Nathan .

שימורים../images/Emo9.gif

שימור הצורה המקורית בקרה דוברי ההונגרית נבע (בין השאר) מן העובדה שהשפה ההונגרית לא הייתה: 1) לא גרמנית 2) לא לאטינית 3) לא סלאבית

א77

New member
נראה לי שעירבת במעט.

נתן הוא נתן. ניסן הוא ניסן. אלא שנתן NATAN בהגייה אשכנזית מקורית נשמע NOOS'N מיכיון ש: האות תי"ו כשאינה דגושה נשמעת כהאות סמ"ך בהגייה אשכנזית. הנו"ן והתי"ו מנוקדות בקמ"ץ שבהגייה אשכנזית זה כמו שורו"ק העברית. ניסן הינו שם שונה לחלוטין. ובהגייה אשכנזית NIS'N ברור שאלו שתי שמות נפרדים ושונים למרות שבהגייה אשכנזית הדמיון ביניהם רב. שבוע טוב ומבורך.

א77

New member
נוסן אכן נתן. אבל ניסן הוא ניסן.

נוסן הוא נתן. כי בהגייה אשכנזית, התי"ו הינה סמ"ך. והקמ"ץ שבנו"ן נשמעת כ"נו" בעברית. גבאי הקורא את העליות לעולם לא יחליף נתן [או נוס'ן כפי שנשמע בהגייה אשכנזית] לבין ניסן. יום טוב, זאבי.

למעלה