לפואד1946-פרק 8 של פרופ' מורה
לפואד שלום רב, שמואל מורה עלה לארץ בעלייה הגדולה של 1951 והוא בן 18 שנים .אחיו רימון עלה חודש אחד לפניו כשהיה בן 16.בשל היותו קטין הוא צורף למשפחה אחרת בזהות מזוייפת. כך פעלה המחתרת הציונית בעירק בשביל להעלות לארץ כמה שיותר יהודים. אבי המשפחה התעכב בעירק , כנראה , כדי לחסל את עסקיו וזה נמשך "רק" 10 שנים. הנה ציטוטים נוספים מפרק 8 6 כך הסתיים פרק חיינו בעירק, שבה סבלנו את גירוש הפקידים היהודים ממשרותיהם, הקפאת הרכוש ושלילת הנתינות העירקית, מכירת נהכסים במחירים זולים ביותר, רדיפות , השפלות והטחת עלבונות בעת ביצוע ביקורת המזוודות בנמל התעופה של בגדאד. מזוודות אלו הכילו את מעט הבגדים שהשלטונות התירו לנו לקחת. החמור מכל היו טכסי קריעת המסמכים והתעודות שלקחנו אתנו,על אף חותמת משרד הפנים העירקי ש-" אין איסור בהוצאתם". זאת ועוד: ריסוק חפיסות סבון על הבגדים ועריכת בדיקות נעליים, כדי לוודא שאין בתוכם זהב. 7. המעציב ביותר הוא שהיגענו ארצה בזמן קשה ביותר לישראל , שהייתה אחרי מלחמות דמים קשות והיתה על סף פשיטת רגל. המדינה קלטה מספר רב ביותר של עולים כדי לנצל את ההזדמנות של מתן היתר יציאה גורף ליהודי עירק. 8. הכעיסה אותנו מאוד הקרירות שבה קיבלו אותנו הפקידים הישראליים ואשר לא השיבו אפילו למילות הברכה:"שלום חבר".הם הסתפקו בריסוסינו ב- די .די. טי , כדי למנוע העברת "חיידקי עירק" לארץ המובטחת. אחר כך , הובילו אותנו במשאיות של בעלי חיים למחנה הבידוד ב-"שער העלייה" . שם עמדנו בתורים לקבלת חיסונים רפואיים וכן בתורים לחלוקת מזון שכלל: חצי ביצה לנפש, 5 גרגירי זיתים , תפוז אחד ,חתיכה של דג מלוח ופרוסה של לחם שחור. התחלנו את חיינו רעבים בארץ " זבת, חלב ודבש". 9. נעזבנו לגורלנו "כֻּלְ מַנְ חַטַּ'ה וְנַצִיבַּה" . כל אחד היה צריך להתמודד מול עולם חדש וזר, שבו התהפכו היוצרות:הרגלים ,מסורות,ערכי מוסר ושפה אחרים. ערכינו הפכו להיות מיושנים ומפגרים , כמו אלו של ימי העותומניים. בנות ובנים החלו לעבוד כדי לפרנס את אבותיהם , שעולמם חרב עליהם ורכושם שצברו בזיעת אפיהם, הוקפה. מי שלא יכול לסבול את הזעזוע הזה- מת. האחרים התנחמו בימים עברו והחלו לקלל את נורי אלסעיד , את בן-גוריון ואת האוירון שהובילם לארץ 10. אלה שנשארו בעירק, סבלם היה כפול ומכופל. ממשלות רודניות באו אחת אחרי השנייה והשחיתו את הארץ ואת פריהּ. אח רצח את אחיו בארץ "שני הנהרות" או יותר נכון לקרוא לה "ארץ האסונות,הרצח והמכונית הממולכדות" .השליטים ביזבזו הון עתק כדי לבנות את ארמונותיהם. 11. . עירק הפכה לבריכת דמים , בה נופלים מדי יום עשרות קורבנות . אז בירכנו את האל על אי-הישארותנו בעירק בנסיבות קשות אלה, שהעם העירקי המסכן עובר תחת שלטונם של שליטים שונים 12. תם ולא נשלם. מקווה שתהיה לי הזדמנות נוספת להשלמת דברים, הגם שאני חושש שאני אשכח את ניסיוני האישי , לפני ההגירה ואחריה. אני מקווה שעדי ראייה כמוני יכתבו על אשר עבר עליהם , ובמיוחד אלה שהימים הקשים לא בלבלו אותם וזיכרונם נשאר בהיר שהשיכחה לא מחקה אותו. 13. חוקרים מסויימים , אשר אש האירועים האלה לא פגעה בהם החלו לכתוב את ההיסטוריה של עירק ואת חיי היהודים בה לפי התיאוריות הפוליטיות והחברתיות בהן הם מאמינים. לכן, אם אנו עדי הראייה לא נכתוב זאת בנאמנות, כי אז האמת תלך לאיבוד .על שכמנו מוטלת החובה לכתוב את הדברים ולתאר את הסבל שעברנו.