ראיון מילולי - ויזואלי על תהליך יצירתו של המאייר, סגנונו ובחירותיו האמנותית
אוקטובר 11, 2021אלחנן בן אורי הוא מאייר היוצר בתחומי הספרות, עיתונות, קומיקס, קריקטורה, קליגרפיה ומגזרות נייר. אייר יותר משלושים ספרים לילדים ולמבוגרים. לאחרונה ראה אור הספר “גיבורים באתיופיה” מאת יוסי ורותי-אנטהון טורצקי וחיים אקשטיין (הוצאת “ידיעות ספרים”), אותו אייר. זהו ספר קומיקס שני בסדרה בנושא יהדות אתיופיה. בן אורי הוא האמן החמישים ושבעה בפרויקט “פרופיל אמן“, שבו אנו מבקשים להעמיק את ההיכרות עם המאיירים המוכשרים של ספרי הילדים בארץ.
שלום אלחנן! ספרי לנו קצת על דרכך כמאייר ספרי ילדים.
כשהתחתנתי לפני יותר מעשר שנים החלטתי שאני מתחיל לעבוד כמאייר (לא למדתי איור ואמנות במוסד כלשהו). בהתחלה איירתי עבור עיתונים ומגזינים, ואז התבקשתי לאייר עבור הוצאת “דני ספרים” את הספר הראשון שלי, ותוך מספר חודשים הספר היה לרב מכר.
מאז איירתי עשרות ספרים לילדים ומבוגרים עבור הוצאות שונות ולאנשים פרטיים.
כריכת הספר (יח”צ)
אלו אמנים השפיעו ומשפיעים עליך? האם חל שינוי במקורות ההשפעה שלך לאורך השנים?
בעולם איור הקומיקס והקריקטורה הושפעתי מאוד כבר מילדותי משי צ’רקה, מישל קישקה, אודרזו (“אסטריקס”), “דיסני”, ועוד.
איור של שי צ’רקה
מאוחר יותר, כשהתחלתי לאייר איורים דיגטליים מורכבים יותר, הושפעתי מהמון מאיירים ברחבי הרשת ושם אני מוצא היום את עיקר ההשראה להתפתחות וטכניקות חדשות.
מהן הגישות שלך בנוגע לעבודות המיועדות לקהל בוגר ועבודתך כמאייר ספרי ילדים?
באיור ספרי ילדים אני מקדיש הרבה מחשבה לצביעה ולעיצוב הדמויות.
מתוך ספר הילדים “אבא במילואים”
באיור ספרי מבוגרים הדגש הוא על המסר, שיהיה מצחיק או מעורר מחשבה.
קריקטורה של אלחנן בן אורי
אנא פרט על תהליך עבודתך בספר החדש “גיבורים באתיופיה”.
כבר בספר הראשון הבנתי שאני חייב לעשות הרבה “שיעורי בית” איך נראית אתיופיה, מה מאפיין את תווי הפנים של האתיופים הלא יהודים בנגוד ליהודים, הלבוש, מדי הצבא האתיופי, הבתים, ועוד.
תוך כדי המחקר קיבלתי את הטקסט שנערך לקומיקס על ידי חיים אקשטיין על פי התסריט של יוסי ורותי טורצקי. אז התחלתי סקיצות של כל 65 העמודים של הספר, תוך שיתוף של כל צוות העריכה.
סקיצות לספר “גיבורים באתיופיה”
אחרי שלב הסקיצות צריך “לעבור על הקווים” (“אינקינג” בשפת הקומיקסאים) ולצבוע. בחרתי צבעים אפריקאיים, שמתאימים לאווירה האתיופית של הספר. זה בא לידי ביטוי במיוחד היכן שמופיעים קטעי זכרונות מן העבר.
איור מתוך הספר “גיבורים באתיופיה”
העבודה על הספר נערכה בשיתוף פעולה מלא בין יוסי ורותי טורצקי – כותבי התסריט ו”הראש” של כל הפרוייקט הזה; חיים אקשטיין, כותב הטקסט, וביני. היתה הקפדה גדולה על הפרטים ההיסטוריים והתרבותיים, גם בסיפור וגם בצד של הציור עצמו. להערכתי, כל העבודה שלי על הפרויקט עברה את ה-200 שעות, ימים ולילות ותיקונים והגהות..
לעומת הספר הראשון בסדרה, בספר הקומיקס הזה היו יותר פרטים ושפע דמויות לאייר, ועם כל זאת נהניתי מכל רגע ורגע.
האם עבודתך כקומיקסאי וכאמן קריקטורות משפיעה על עיצוב הדמויות והסצנות באיור ספרי ילדים?
בוודאי. אני כמעט תמיד מנסה להעביר את המסר של הסיפור לפי הפרשנות שלי, וגם אם צריך להגזים ולהדגיש משהו מהסיפור, זה עוזר לי מאוד. במיוחד בספר כמו זה, שצריך לדייק בעיצוב הדמויות כי הן דמויות אמיתיות שחיו וחלקם עדין חיים איתנו.
“גיבורים באתיופיה” הוא סיפור היסטורי המתמקד באסירי ציון שבאתיופיה. כיצד מצאת את השפה הוויזואלית המתאימה לסיפור, ושילבת בין הפן ההיסטורי והגיאוגרפי הספציפי לבין אלמנטים סיפורים של דרמה ומתח, למשל?
הסיפור ההיסטורי עובד דרך הקומיקס בצורה כמעט מלאה (היו סצנות, בעיקר מהחלק הקשה של העינויים בכלא שעידנו אותם כדי שיתאימו לסיפור לילדים).
קיים שוני בין סגנון הקו והצביעה בספר הראשון בסדרה, “המסע לאתיופיה”, לבין הצביעה בספר “גיבורים באתיופיה”. בספר הראשון הקו של האיור היה בגוון חום וכל הצביעה היתה בסגנון פסטלי וגווני אדמה אפריקאיים, ובספר “גיבורים באתיופיה”, שמתרחש בתקופה קצת יותר מודרנית, בחרתי גוונים יותר צבעוניים ובקו שחור.
איור מתוך הספר “המסע לאתיופיה”
את כל סצנות המתח יצרתי על ידי הדגשת צבעונית מסויימת או על ידי זווית מיוחדת ועל ידי הבעות פנים.
איור מתוך “גיבורים באתיופיה”
אנא בחר איור אהוב / כפולה אהובה עליך במיוחד מהספר החדש, וספר לנו מדוע.
יש הרבה עמודים שאני אוהב מבחינה טכנית כי הם יצאו מאוד יפים, אבל העמוד שאני הכי מתחבר אליו הוא עמוד הסיום, שכן הוא מבטא בעיני כל כך הרבה רגש וכאב.
האם יש פרויקטים נוספים שאתה עובד עליהם ותרצה לשתף אותנו?
בשנה וחצי האחרונות יצא לי לאייר בהתנדבות מספר דיוקנאות של חללי צה”ל וחללי פעולות איבה עבור המשפחות שלהם. בעקבות כך פנתה אלי עמותת “לתת פנים לנופלים” כדי שאאייר את פניהם של חללים שאין להם תמונה טובה. הפרויקט מאוד מרגש אותי.
מהו פרויקט החלומות שלך?
לכתוב בעצמי ספר קומיקס ולאייר אותו. אני עובד על זה.
הפנקס כתב עת מקוון לספרות ותרבות לילדים