פרד - פרט - פרכ - פרמ...

שרה א

New member
פרד - פרט - פרכ - פרמ...

מחפשת חומר על שורשי מילים בעלי משמעות קרובה. למשל: פרד,ט,כ,מ,ס,ע,פ,צ,ק,ר. לכולם יש משמעות משותפת של הפרדה, חלוקה, פיצול וכיו"ב. - מה שם התופעה? - דוגמאות לשורשים מסוג זה. כל הערה/הארה/פרשנות/פשט/דרש ואחרות יתקבלו בברכה. ואם אפשר - ציון והפניה לספר/מאמר/כתובת אינטרנט וכיו"ב לפרטים בנושא. תודה.

איתמר ש

New member
אני מכיר

את עק"X, משפחה עם משמעות שלילית או לא נעימה - עקלקל, עקום, עקוב, עקר, עקשן, עקוד, (עקרב?) וכו'. את צריכה לקחת בחשבון ש'משפחת שורשים' מורכבת גם משורשים הדומים בצלילם, ולאו דווקא הזהים בשני עיצורים. הרש"ר (ר' שמשון רפאל) הירש בפירושו לתורה עוסק לא מעט בתופעות בלשניות בשפה העברית , ומן הסתם גם בתופעות של משפחות שורשים. דוגמה לניתוח לשוני, מפרשת השבוע: "ועשית את חצר המשכן" - "חצר" קרוב ל"עצר", "עזר", "אצר", "אסר", "אזר" שכולם מורים על מושג ההגבלה בשני מובניו: קידום וגידור, ועל כך גם מורים השורשים "חצר", "חשר", "חסר" (ובלשון חכמים גם "חזר").

שרה א

New member
WOW, נהדר.

היכן אפשר למצוא את פירוש הרש"ר בנושא זה? האם יש ספר ו/או מקורות אחרים/נוספים הדנים בנושא? אגב, עקרב, אני חושבת שהוא כן שייך למשפחה המעיקה מ"ע... (ילידי מזל עקרב מישראל, יכולים להרגע, שנאמר "אין מזל לישראל...") תודה לאיתמר. ותודה מראש לכל מי שיוסיף.

Idan91

New member
אוהו, שרה!! ../images/Emo187.gif

אני רואה שאת תגובת ה"הפ הפ" הייתי צריכה להפנות אליך. פשוט בושה. אני מוחה בתוקף בשם כל העקרבםי באשר הם. טוב, חלקם.

nutmeg

New member
ומה שלילי בעיקרון ועקרוני?

nutmeg >> חושבת שלא מדובר על הקומבינה עק' שמסמנת "שלילי" אלא משהו אחר! שווה בדיקה חברים, שווה בדיקה. יכול להיות שנתתם לי עוד נושא לעבודה :)) דרך אגב - אם יש מביניכם מי שמוכן לעזור לי עם עבודה אחרת בעניין שורשי מילים, שמח עד הגג ואודה מקרב לב.

nutmeg

New member
OK

אחד מהנושאים החמים כרגע קשור לניסיון לקשר בין פונולוגיה ללקסיקון באמצעות מערכת השורשים בעברית. נבדוק את הקשר בין השורשים CCC כשכל פעם מתמקדים על פונמה ספציפית במרכז המקבץ CXC ועל תת מערכות שנוצרות במובן הסמנטי ובמילים אחרות: להביט על הפונמה כבעלת משמעות סמנטית, מה שעד היום היה בגדר "לא בא בחשבון". פונמות לחוד ומשמעות לחוד. על הפונמות הנזליות מ´ ונ´ נעשתה עבודה כמו גם על ר´ כפי שכתבתי/עניתי באחד השרשורים. אני (משום מה) נדבקתי ל-פ´ דגושה + רפה. העזרה לה אני זקוקה כרגע היא: לעבור על כל האפשרויות של CCC כשהאות פ´ נמצאת כל פעם במיקום אחר ופשוט לסמן לי את השורשים הפעילים בעברית. יש לי קובץ אקסל מסודר עם כל האפשרויות הקיימות - חלקן הגדול לא מילים בכלל. צריך לעבור על כולם (1452 שורשים) ולסמן את המילים האמיתיות. 3/4 שעה עבודה - אפשר על הקובץ עצמו.

איתמר ש

New member
אם יורשה לי,

לא שהבנתי מילה ממה שאמרת, לצערי הרב, אבל כשהכנתי לעצמי פעם רשימה של משפחות שורשים (רשימה אסוציאטיבית לחלוטין, לא משהו שיטתי), האותיות פ',ר',ש', ואולי גם ב', די כיכבו. מקווה שזה קשור/מועיל.

nutmeg

New member
עכשיו אני לא הבנתי...LOL!

למה אתה מתכוון כשאתה אומר "משפחות שורשים". מה זאת אומרת שהאותיות "כיכבו"? מבחינת כמות? ברשימה שלך? בכלל בשפה? הפונמה הכי נפוצה בעברית היא מ´

איתמר ש

New member
../images/Emo110.gif

הרשימה שלי כללה 'משפחות' שורשים שבהם שתי האותיות הראשונות זהות והאות השלישית מתחלפת, והחשבתי כ'משפחה' תבנית מסוג זה שניתן להציב בה באות השלישית לפחות 10 אותיות שונות (לא התיחסתי למשמעות משותפת או דומה של בני המשפחה). האותיות שציינתי הופיעו בשכיחות גבוהה כאחת משתי האותיות הקבועות בשורשים ברשימה.

nutmeg

New member
איזו תשובה את רוצה?

אם את רוצה תשובה מהספר - נא להפנות את השאלה לגנגי אם את רוצה לשמוע בלשנית מופרעת, את יכולה לשאות אותי.

שרה א

New member
הכל מכל בכל

כל התשובות רצויות. תשובות מהספרים רצויות מאוד. תשובות מקוריות-יצירתיות-מיוחדות (=מופרעות?) רצויות תמיד. אם מישהו יגיד לי שהאות "צ", למשל, נשמעת לו קרדומית כזאת, חדה, קשוחה מפוצצת, ואפילו מעצבנת, אשמח לשמוע שאינני המופרעת היחידה בסביבה... איתמר, אם אתה יודע, או מישהו אחר שמכיר את המפרשים האם יש, אוסף או ריכוז של פירושיו של הרש"ר הירש העוסקים בתופעות בלשניות ומשפחות שורשים, אולי בהקדמה מיוחדת לפרשה כלשהיא או בדרך אחרת. אם כן, היכן? ואם יש ספר/מאמר/כתובת בנושא - היכן? ואם יש כאן אנשים בעלי רעיונות מעניינים בנושא וסביבתו הקרובה, היכן הם?

nutmeg

New member
כשעושים ניתוח סמיוטי

של סימן תקשורתי, הסימן יכול להיות הגה, רצף הגאים, מילים שלמות ועוד. אחד הפטנטים היפים בשפה העברית היא מערכת השורשים שמורכבת כולה מעיצורים (consonants) ולכן ידועה בקרב ציבור הבלשנים כ- CCC. את שואלת לגבי CrC - כלומר כל אותם שורשים כשר' באמצע ועוד הגדלת למקד והוספת את פ' בהתחלה:prC אקדים ואומר שר' הוא הגה מובילי כלומר כדי ליצור את ההגה ר' צריך שתתהווה תזוזה בפה (להבדיל מסטבילי כמו למשל ל'). למה זה חשוב? או! כי מסתבר שהסימן התקשורתי של CrC הוא "שינוי במבנה". מקרי? אני חושבת שלא! בדקי את כל המילים אם ר' באמצע ותראי שהן מצביעות על שינוי כלשהו במבנה. לפעמים השינוי הוא בגבולות המבנה, שינויי גודל (לכאן או לכאן), שינוי בצורה ואפילו שינוי במבנה המולקולארי (ש.ר.פ). קבוצת prC היא הגדולה ביותר מבין כל ה- CrC ולכן כנראה משכה את תשומת ליבך - אבל אותו עיקרון של שינוי מבנה עובד לכל הרוחב. יש ספרים לקרוא - אני ממליצה לך באותו נושא על הספר Ponology as Human Behavior שנכתב ע"י פרופ' ישי טובין. לצערי כל החומר המרתק הזה באנגלית. אם סוג כזה של חשיבה מעניין אותך - התחילי להתעניין ולקרוא ראשית את פרדיננד דה ססור, שם התחילה המהפכה אבל הנ"ל מת צעיר מידי. כיום הפקולטה לבלשנות באוניברסיטת קולומביה היא אחת הממשיכות העיקריות של אותה מהפכה. בארץ - צריך להגיע עד אונ' באר שבע להשתתף בחגיגה.

שרה א

New member
תודה.

אינני יודעת אם אנו מדברות על אותו העיניין בדיוק. כחובבת בלבד, ולא למטרות מקצועיות, אנסה למקד את הדברים בלשון לא מקצועית: ההנחה העומדת מאחורי כל זה היא שלכל אות בפני עצמה יש אפיון משלה (כמו "צבע", "משקל", או אות "זוויתית", "מעגלת" – האות "ר'? - וכיו"ב). היא משמשת כאות במילה בגלל התכונות המיוחדות הללו אותן היא אמורה להביא לביטוי בתוך המילה. דהיינו, בחירת צירוף אותיות כזה ולא אחר, להביע מושג כזה ולא אחר, אינו מקרי, אלא כפוף/מותאם לתכונות האותיות. שילוב מספר אותיות, על מכלול אפיוניהן, יוצר משמעות אחת מוגדרת וחד-פעמית. מה שנתכוונתי לו כאן, היה פשוט לחפש הקשרים מסוג זה, מילים/שורשים/אותיות בעלי הרכב שיכול להעיד על אופי משפחה/קבוצה מוגדרת, ולנסות לזהות את משמעותן וכן את תפקידה של האות הנפרדת (כיצד היא מעניקה מאופיה ותכונותיה למילה השלמה). הוזכרו כאן למשל פרX, עקX, וצירופים אחרים שאולי אפשר לנסות ולזהות בהם הקשרים של אות-משמעות ואפשרויות נוספות מעניינות, סתם כך... חשוב - יסלחו נא לי העקרבים, אין לי כל דבר נגדם. תודה לכולם.

למעלה