פרדקוס התנועה שלי!

The_Mighty_Perr

New member
פרדקוס התנועה שלי!

בס"ד יש לי פרדוקס מעניין שממנו נובעות2 אפשרויות: 1. התנועה בלתי-אפשרית 2. ההגדרה הנוכחית של תנועה היא לא נכונה. והרי הבעיה: מרחק מוגדר כתנועה של עצם בין 2 נקודות, והוא עובר דרך כל הנקודות שביניהן. כלומר תנועה רציפה. ישנו גודל(מרחק) בטן ביותר שבו כבר אין משמעות למושג מרחק. ולכן כשעצם בסדר גודל כזה קטן עובר ממקום למקום, הוא לא עובר בצורה רציפה אלא קופץ מנקודה לנקודה, כי ה"מרחק" ביניהנן הוא כה קטן, שאין משמעות למושג מרחק. אז בסדר גודל קטן התנועה לא רציפה אלא בקפיצות, אבל איך חומר עובר ממקום למקום ב"קפיצה"? מבחינת הפיסיקה בדר גודל כזה אין תנועה אלא מצב קוונטי של חלקיקים, שניות חלקיק-גל ועוד הרבה תירוצים. אבל בגלל שזה פורום פילוסופיה ולא פיסיקה אני מרשה לעצמי לשאול את השאלה הזו... מה דעתכם??? בברכה...

notafish

New member
אין כאן פרדוקס, רק קצת בלבול../images/Emo19.gif

נתחיל בהגדרות: מרחק אינו מוגדר "כתנועה של עצם בין 2 נקודות", כפי שכתבת, אלא "כמות הרווח בין שתי מקומות." תנועה, לעומת זאת, מגדרת כ"שינוי במרחק". בהמשך אתה כותב (בתיקון שגיאות כתיב): "ישנו גודל (מרחק) קטן ביותר שבו כבר אין משמעות למושג מרחק." אם זו סברה שלך, אתה צריך לבסס אותה, על ידי דוגמא למשל. ההגדרה הבסיסית של מרחק לא מכילה מגבלה כזו. "משמעות" זה ענין מאוד יחסי. למרחק של מילימטר אין משמעות במןשגים אסטרונמיים, אבל כשמדובר בסכין מנתחים, למשל, זה יכול להיות ההבדל בין חיים למוות - די משמעותי! בקיצור, תחשוב למה אתה מתכוון ב"משמעות". לא ברור לי למה התכוונת במשפט "מבחינת הפיסיקה בסדר גודל כזה אין תנועה אלא מצב קוונטי של חלקיקים, שניות חלקיק-גל ועוד הרבה תירוצים." הרי ה"תירוצים" של פיזיקה זה בדיוק ההסבר למה שאתה שואל! מה שנכון הוא שבסדרי גודל מאוד קטנים (ומאוד גדולים), העולם מתנהג הצורה משמעותית שונה ממה שאנחנו רגילים. איו בזה שום פרדוקס כל עוד ניתן לראות את המעבר מעולם המיקרו (למשל) לעולם בקנה מידה שאנו מכירים. ה"כל מיני תירוצים" עושים את זה יפה מאוד, צריך רק לררדת לפרטים, מה לעשות...

The_Mighty_Perr

New member
יש!

בס"ד התבלבלתי בגלל הכתיבה, אבל יש בעיה. מרחק הוא המקום שיש בין2 נקודות. תנועה היא תזוזה במרחק שבין 2 נקודות בצורה רציפה תוך מעבר על כל הנקודות שביניהן. הגודל היה משהוא בסגנון 10 בחזקת 33-. מבחינת הפיסיקה זה לא משנה, כי בגודל כזה לא מדברים על חלקיקים אלא על גלים, ואז נעלמת הבעיה של מהי תנועה במצב כזה... אבל זה פורום פילוסופיה - אז השאלה היא: א"א להמצא במרחד שבין2 הנקודות הללו(שביניהן המרחק המינילי הזה) כלומר התנועה מפסיקה להיות רציפה, אלא יש קפיצה בין הנקודות הנ"ל... בברכה...

אלונגו

New member
אולי הכוונה לפרדוקס החץ של זנון?

מאוד דומה... חץ עף מנקודה אחת לשניה. בכל רגע נתון החץ נמצא במצב סטטי בנקודה כלשהי כאוויר ובכל זאת מגיע בסופו של דבר לנקודת המטרה (אלא אם הוא מפספס
)

point618

New member
ערבוב היוצרות

אתה מערבב בין מתימטיקה לפיסיקה. נקודות ורציפות הם מושגים מתימטיים מופשטים שלא בהכרח קיימים במציאות. בפיסיקה מודרנית של מכניקת הקוונטים התופעה של רציפות אינה קיימת.

The_Mighty_Perr

New member
המ....

בס"ד נכון... אבל אמרתי שאני בפורום פילוסופיה ולא פיסיקה, ולכן אני מרשה לעצמי לשאול את השאלה.... אני מניח שההגדרותשל תנועה שמשתמשים בהם אינן נכונות... ואז הבעיה נפתרת... אבל עדיין משתמשים בהגדרות הקלאסיות ולכן יש בעיה! בברכה...

notafish

New member
הבעיה לא פילוסופית../images/Emo19.gif

אלא בהבדל בין העולם כפי שנתפס על-ידי החושים, שפותחו (*) לשרידה בעולם של סדרי גודל שלנו (מכמה מילימטרים עד כמה קילומטרים), לבין העולם בסדר גודל שציינת. מה לעשות שההתנהגות הי שונה לא רק מבחינה כמותית, אלא גם מבחינה איכותית? במצב כזה, כל נסיון להסתמך על החושים והאינטואיציות מוטעית ומטעה- הדבר היחיד שאפשר להסתמך עליו זה תורת הקוואנטום. לא ברור לי מה הבעיה ה*פילוסופית* שחלקיק תת-אטומי ינוע בין נק´ אלף לבית בלי לעבור באמצע? (*) על ידי אבולוציה או בורא - לא משנה לצורך הדיון הנוכחי.

point618

New member
אבל זו עדין בעיה

> לא ברור לי מה הבעיה ה*פילוסופית* שחלקיק תת-אטומי ינוע > בין נק´ אלף לבית בלי לעבור באמצע? לדעתי כל מכנניכת הקוונטים אינה הגיונית. אבל מה אפשר לעשות שכך העולם מתנהג? גדולי המדענים אינם מבינים את משמעות מכניכת הקוונטים. הנה מה שאחדים מהם אמרו: Anyone who is not shocked by quantum theory has not understood it. - Niels Bohr What I am going to tell you about is what we teach our physics students in the third or fourth year of graduate school... It is my task to convince you not to turn away because you don´t understand it. You see, my physics students don´t understand it... That is because I don´t understand it. Nobody does. - Richard Feynman

למעלה