פרדוקס התאומים

פרדוקס התאומים

שלום שלום, למדתי את פרדוקס התאומים ולא ממש הבנתי אותו לצערי.. אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי אותו.. תודה:)

Rus Almighty

New member
פרדוקס

שני תאומים נמצאים על כדור הארץ. אחד התאומים(סוג א) הוא מעריץ של ז'אן לוק פיקארד והחליט שהוא מבצע מסע למערכת אנדרומדה. הוא יצא במהירות האור(או כמה שהוא יכול,בעזרת מנוע הוקינג ). אחרי שהוא הגיע ליעדו הוא החליט שהוא מתגעגע לאחיו (סוג ב) ולכן הוא חוזר חזרה. בדרך חזרה סוג א תוהה בן כמה אחיו יהיה כאשר הוא יחזור הרי עבורו סוג ב התרחק ממנו במהירות האור אז הזמן שלו נע יותר לאט ולכן הוא יהיה צעיר וחתיך. לעומת זאת סוג ב תוהה בן כמה אחיו , הרי הוא טס במהירות האור ולכן הזמן שלו יהיה יותר איטי ולכן הוא יהיה צעיר יותר(סוג א)!!! נשאלת השאלה : מי צודק? מי מהתאומים יהיה יותר צעיר במפגש? והתשובה היא שסוג א' יהיה יותר צעיר. ההסבר הוא כי סוג א הוא לא במערכת יחוס אינרציאלית כי הוא משנה את כיוון תנועתו ולכן חוקי הפיסיקה(של יחסות פרטית) לא נכונים במערכת שלו והוא משקר.

bambipoop

New member
הסבר להסבר

אני רק רוצה לפשט ולהסביר קצת את ההסבר, יש משפט של ניטון ולפיו המהירות היא יחסית. אם אני ברכבת שנעה ב80 קמ"ש אתה תראה אותי נע במהירות 80 קמ"ש אך לעומת זאת כשאני אסתכל מחוץ לחלון זה יראה לי כאילו אני נשאר במקום לעומת זאת אתה הוא זה שנע במהירות של 80 קמ"ש. דבר אחר שרציתי להדגיש הוא שלפי טענה של אינשטיין הזמן אינו קבוע כמו אנו מדמיינים אותו, הוא אינו כמו סרט שרץ במהירות אחידה לכל הצופים, אלא הזמן משתנה לכל גוף לפי מהירותו, ככל שמהירותך מהירה יותר כך הזמן אצלך ינוע לאט יותר, הדבר היחיד שקבוע הוא מהירות האור אבל זה לא קשור לנושא. לכן כל אח רואה את אחיו נע במהירות קרובה למהירות האור ולכן אח בטוח שהשני יהיה צעיר יותר. התשובה היא כמובן שאח א' יהיה צעיר יותר ואף על פי שזה נראה לו שאחיו נע במהירות 80 קמ"ש זה לא באמת נכון וזה הוא שנע. מקווה שהבנת

johngalt2

New member
טעות

אני חושב שכבר כתבתי לך פעם שקריאה של ספרים על מדע פופלרי לא מהווה תחליף ללימודים, וכאן העניין הזה בא לידי ביטוי. מכיוון שהבחורה הנ"ל למדה את הנושא באוניברסיטה ולא סתם רוצה לדעת עליו, מה שכתבת לה זה לא כ"כ רלוונטי וגם שגוי מהרבה בחינות. זה אחלה שאתה רוצה לדעת פיזיקה ולהבין, ואני גם חושב שהבנת יפה מאוד עד כמה שניתן מקריאה של ספרים, אבל זה לא "מסמיך" אותך לענות לאנשים על שאלות בנושא... סורי.

תודה רבה על התשובות

תודה רבה על הכול.. אני סטודנטית למתמטיקה ולמדנו קצת על פרדוקס התאומים, לא למדתי פיזיקה לפני כן..

bambipoop

New member
דעה...

אני חושב שיש לך ידע עמוק ורחב בפיזיקה ואני נהנה לקרוא וללמוד מההסברים שלך. אבל, אתה לפעמים נותן הסבר מדויק מבחינה פיזיקאלית שאנשים שאינם בעלי ידע בסיסי לפחות בפיזיקה לא יכולים להבין, אז אני נותן הסברים לפי כל הידע שלי ולפעמים זה לא מספיק אבל הבעיה בהסברים שלך זה שהם דורשים הסבר בפני עצמם ואז מה עשית בזה חוץ מלהפגין ידע? בקיצור סתם רציתי להעיר שאם תזרוק איזה שהיא דוגמא פשוטה או סתם תדבר בקצת יותר פשטות אתה תוכל לעזור ליותר אנשים... דוגמא - "מערכת אינרציאלת" - סתם מילים גבוהות לומר המערכת נמצאת בתאוצה, כלומר מגבירה מהירות, אז למה לא לפרש את זה אלא להשאיר את זה כביטוי שרק מי שיש לו בסיס בפיזיקה יבין?

Rus Almighty

New member
?

מי שלא יודע מה זה מערכת אינרציאלית אין לו טעם להתעניין בתורת היחסות. ודרך אגב מערכת אינרציאלית היא מערכת ללא תאוצה.

bambipoop

New member
!

אחתי בכיתה ד' ומעניין אותה מה זה חור שחור... כל מה שאני אומר זה שאפשר לנסות לפשט קצת הסברים לכאלה שיודעים פחות...

נברא

New member
אבל ההסברים שאתה נותן הם לא יותר פשוטים

אלא יותר שגויים. כדאי שתשאיר מלאכה זו לאלו שמתמצאים באמת בנושא, גם אם ההסברים שלהם לא ממש מובנים לך.

bambipoop

New member
ההסברים שלי שגויים?

תאמר לי בבקשה איפה (אני לא נעלב אני רק רוצה ללמוד)

johngalt2

New member
תשובה

הבסיס לניסוי התאומים הוא כזה: נניח שאנו נמצאים באיזושהי מערכת S ואנו מסתכלים על מערכת 'S שנעה במהירות βc ביחס אלינו. למדת, אני מניח, שכאשר אצלנו עובר זמן Δt, במערכת 'S עובר זמן Δt√(1-β^2) ZZ - ז"א, פחות זמן. תופעה זו נקראית "התרחבות הזמן". עכשיו, נניח שאת נשארת על כדוה"א, ובזמן t=0=t' ZZ יוצאת חללית שנעה במהירות קבועה כלשהי (נניח יחסית קרובה למהירות האור כדי שאפקטים יחסותיים יהיו משמעותיים), וחוזרת אחרי כמה שנים. השעון שהיה על החללית הראה שעבר פחות זמן, מהסיבה הנ"ל. ה"פרדוקס" כביכול הוא כזה: נניח שמסתכלים על כל העניין מנקודת המבט של מי שנמצא בחללית. אז אצלו הזמן עובר יותר לאט מאשר אצל מי שבכדוה"א, ולכן למה לא לומר שמי שבכדוה"א נשאר צעיר ומי שבחללית הזדקן? התשובה היא ששתי מערכות היחוס לא שקולות, כי אחת מהן לא אינרציאלית - מי שהיה בחללית היה חייב לפנות ולחזור מתישהו, ולכן לא ניתן לעשות את כל החישובים האלו מהמערכת שלו (יחסות פרטית מניחה שעובדים במערכת אינרציאלית). אם את יודעת מה זה דיאגרמת מרחב זמן, אפשר להראות את זה באמצעותה ואז ברור שאין פרדוקס.

bambipoop

New member
אני אשמח ללמוד...

איפה טעיתי איזה משפט עניתי שאינו נכון?

למעלה