פרדוקס בהסתברות

yontanbn

New member
פרדוקס בהסתברות

יש המון גירסאות של הפרדוקס הזה. אני ראיתי כמה "פתרונות" אבל עוד שום דבר שסיבר את האוזן... אני רוצה שמישהו שבאמת מבין לעומק אינטואיטיבית את הנושא של הסתברות ולא רק מישהו שעשה קורס בזה, שיסביר לי באמת מה לעזאזל הולך פה. אז אני אספר את הגירסה שאני שמעתי. יש שלושה אסירים, אתה אחד מהם. באופן אקראי שניים נבחרים להוצאה להורג, והאחר יוצא לחופשי. אין לך מושג אם אותך מתכוונים להרוג או לשחרר. אתה מהלך לך במסדרונות הכלא עם אחד הסוהרים. ואתה אומר לו כך "תראה. ברור שאחד משני החבר´ה האחרים מוצא להורג. תגיד שם של אחד מהם שמוציאים להורג... אני רוצה לשמוח לאיד" ואז הסוהר אומר לו "תשמע, הייתי שמח להגיד לך, אבל הבעיה היא שברגע שאני אגיד לך שם של אחד מהם שמוצא להורג, אז ההסתברות שלך לחיות עולה משליש לחצי. מה שמדהים הוא שהסוהר צודק. ההסתברות שאתה מת בהינתן שמשה מת היא אכן חצי. ההסתברות שאתה מת בהינתן שחיים מת היא גם חצי. אבל ההסתברות המוחלטת שאתה מת היא שני שליש. עכשיו, קיבלתי כל מיני תשובות על-כך שאם נותנים לך מידע זה משנה את ההסתברות. עם זה אין לי ויכוח. אם אני צריך לדעת מה יצא בקוביה, ואני אומר 5, ואומרים לי פתאום שהמספר הוא בין 4 ל6, אז הסיכוי שלי להצליח גדל, זה סבבה... באותו אופן, אם הסוהר בא ואומר לי שאני מת אז ההסתברות שלי למות היא 1, ואם הוא אומר לי שאני חי אז ההסתברות שלי למות היא 0. כל זה טוב ויפה. אם נותנים לי מידע אז ההסתברות משתנה, נכון. אבל! בכל המצבים האלה של נתינת מידע, המידע אכן משנה. כלומר, לא בכל מקרה היה אפשר לתת את המידע. עם הסוהר, בכל מקרה הוא יכול היה לתת את המידע הזה. הוא לא מגלה משהו חדש, חוץ משם של אחד האסירים האחרים שמוצא להורג, אבל זה לא אמור לשנות כלום, אם הוא אמר חיים או אם הוא אמר משה. בכל מקרה, הוא יכול להגיד מישהו... בקיצור, שמישהו יסביר לי בבקשה :)

Acid454

New member
קשה להאמין שיש באמת אנשים שאוהבים

את החלק הזה של המתמטיקה... סה"כ המציאו את זה כדי שפעם ב-4 שנים נדע את התוצאות 3 שעות קודם

atheist22

New member
הסתברות../images/Emo45.gif

אני דווקה חושב שזה אחד החלקים החשובים במתימטיקה. הסתברות יכולה להיות שימושית ביותר בהנדסת חשמל מחשבים, ופיסיקה ובהמון תחומים נוספים. אני חושב שצריכים להתחיל ללמד הסתברות הרבה קודם. אני ממש לא חושב שסטודנט צריך לדעת לפתור משוואות דיפרנציאליות חלקיות לפני שהוא לוקח קורס בסיסי בהסתברות. לי אגב יצא באמת להשתמש בהסתברות בדברים שעשיתי. היה אגב מחקר שהראה שיש התאמה מאוד גבוהה בין אנשים שמאמינים בתופעות על-טבעיות לבין אנשים שלא יודעים הסתברות בסיסית. אני מקווה שאתם רואים את הקשר בין שתי התופעות.

atheist22

New member
תשובה

קודם כל, ברור שההסתברות שלך לחיות לא משתנה ותשאר שליש. אתה אומר שאם הסוהר אומר לך שמשה ימות אז הסיכויים שלך שווים לסיכויו של חיים, אבל תחשוב על זה. אתה וחיים לא סימטריים. 2 אנשים נבחרים למות באקראי. הסוהר יגיד לך את שם אחד מהם, אבל לא את שמך. יש 50% הסתברות שהוא יגיד חיים ו-50% שיגיד משה. ברגע שהסוהר אומר משה, לחיים יש סיבה לשמוח. סיכוייו לחיות גדלו פי 2 משליש לשני שליש. לגביך אתה לא יודע כלום. לא קיבלת שום מידע חדש. כרגע הסיכוי שלך לחיות הוא עדיין שליש ושל חיים זה שני שליש. אם תעבור על כל האפשרויות ותעשה את החשבון, תראה שזה מסתדר.

yontanbn

New member
אני לא חושב....

תראה, ההסתברות המותנית שאני אמות בהינתן שמשה מת היא חצי... תראה למה... נשתמש בנוסחת ההסתברות השלמה נגיד שאיי זה המאורע שאני מת ובי זה המאורע שמשה מת אז הנוסחה אומרת לנו שפי של איי שווה לפי של (איי בתנאי בי) כפול פי של בי ועוד פי של (איי בתנאי (לא בי)) כפול פי של (לא בי) עכשיו את פי של איי אנחנו יודעים, זה ברור שהסתברות הכללית היא שני-שליש. גם פי של בי הוא שני שליש מאותה סיבה פי של איי בתנאי (לא בי) זה 1 כי אם משה חי אז אני בטוח מת. פי של (לא בי) זה אחד מינוס פי של בי, כלומר זה שליש קיבלנו שההסתברות שאנחנו מחפשים, אותה הסתברות מותנית, כפול שני שלוש ועוד שליש שווה לשני שליש. פתרון מהיר מראה לנו שזה חצי.

atheist22

New member
שים לב../images/Emo70.gif

אתה אומר: "ההסתברות המותנית שאני אמות בהינתן שמשה מת היא חצי." נכון מאוד. אבל מה שאנחנו מחפשים זה הסתברות שאתה תמות בהינתן שהשומר אמר לך שמשה ימות וזאת הסתברות שונה לגמרי.

atheist22

New member
ברור שהוא אומר את האמת

אבל הידיעה כי משה ימות שונה מן הידיעה כי השומר אמר לך שמשה ימות! בשני המקרים אתה יודע בוודאות כי משה ימות. מה ששונה היא ההסתברויות שלך ושל חיים כמה שזה לא נשמע מוזר. אם השומר אמר לך שמשה ימות אז משה בטוח ימות, אבל אם משה ימות זה לא אומר שהשומר יגיד לך שמשה ימות. אלה שני מקרים שונים לגמרי. אתה יכול לעשות את החישוב שעשית קודם כאשר עכשיו B זה המקרה שהשומר יגיד לך שמשה ימות. למרות שלא עשיתי את החישוב, אין לי ספק שתקבל שההסתברות שלך לחיות היא שליש.

atheist22

New member
עשיתי את החישוב

למרות שלא היה לי שום ספק שמה שאמרתי נכון, עשיתי את החישוב ואכן יצא כמו שאמרתי. אתה מוזמן לעשות את החישוב. הוא מאוד פשוט.

yontanbn

New member
ניסיתי

וגם לי יצא ככה. מדהים... עכשיו אני צריך לשבת ולחשוב קצת :)

Deathatred

New member
ניסיון להסבר

כאשר אתה לא יודע כלום, שתי מיתות יכולים ליפול על שלושה אנשים באופן אקראי לחלוטין. כאשר אתה יודע שמשה או חיים מת (זה באמת לא משנה מי) - מוות אחת כבר נפל. נותרה אתה מיתה אחת שיכולה ליפול על שני אנשים באופן אקראי לחלוטין - כלומר: ההסתברות עתה היא חצי. אם לא היית יודע זאת, יכלו טכנית ליפול עליך שתי המיתות ולכן יש לך יותר סיכוי למות. כי מה סיכוייך לחיות? הסיכוי להתאים אותך ל 3 נקודות, כאשר 2מהן הן מוות. יש נקודה אחת מ 3 שהיא חיים והסיכוי שהיא שלך זה שליש (ומכאן הסיכוי שאתה מת הוא שני שליש). נראה לי שבילבלתי יותר מהסברתי, טוב, לא משנה.

yontanbn

New member
לא התבלבלתי אבל

אתה לא הסברת פתרון לפרדוקס אתה הסברת את הפרדוקס :)

Core

New member
יש לזה וארייאציה נוספת...

אתה משחק בשעשועון "עשינו עסק". לפניך 3 וילונות, מאחורי אחד מהם יש מכונית, ומאחורי השניים האחרים - דחליל. אתה בוחר באחד מהוילונות (נניח מס´ 1). המנחה פותח לך וילון אחר, נניח 2, מראה לך שמאחוריו יש דחליל, ומציע לך לעבור לוילון מס´ 3. האם כדאי לעבור?? כדי לפתור, צריך להניח 2 הנחות: 1. המנחה יודע איפה המכונית. 2. הוא תמיד יראה לך וילון שמאחוריו דחליל.

atheist22

New member
כן, זה כמעט אותו הדבר

זה כמו שאחרי שהשומר אמר לך שמשה ימות, הוא ישאל אותך האם אתה רוצה להתחלף עם חיים. התשובה היא שכדאי להתחלף עם חיים. יש לו פי 2 יותר סיכויים לחיות.

למעלה