פעם היתה רבנות...

• פותח הנושא א77
  • פורסם בתאריך

danielhope

New member
הבעייה היא שיש מחלוקת רצינית

על דבריך.. שבמקרה שאין עשיית פחם אז אין כיבוי דאורייתא וזה המקרה של אש גז ושל חשמל

danielhope

New member
הבעייה היא ש'מכבה'

זה עושה פחם ולא מכבה אחר... אבל עזוב זה לא יעבוד..

א77

New member
זה בטוח לא יעבוד

מכבה אסור מדאורייתא. ואם יש מצב שפטור בגלל המשנה: מתירא מפני נכרים ומפני ליסטים מפני רוח רעה מפני החולה שיישן פטור, אין זה הופך את כיבוי לדרבנן. דברי המשנה הם אלו: המכבה את הנר מפני שהוא מתירא מפני נכרים ומפני ליסטי' מפני רוח רעה מפני החולה שיישן פטור כחס על הנר כחס על השמן כחס על הפתילה חייב רבי יוסי פוטר בכולן חוץ מן הפתילה מפני שהוא עושה פחם. ועוד משנה: נותנין כלי תחת הנר לקבל ניצוצות ולא יתן לתוכו מים מפני שהוא מכבה. אבל באמת, זה לא יעבוד. ולמרות שזה לא יעבוד כדבריך, שוב הגבת. ואגיב שחלילה לא יטעה מישהו להסיק מכאן שמותר לעבור על אחד מט"ל מלאכות בשבת ולהיות 'מכבה'. אמרת 'הרבה פוסקים'... אמרת הרבה, אבל בנתיים לא ראינו למול עינינו מישהו המתיר אחת מאבות מלאכות זו בשבת. להתפלספות שלא לאסוקי שמעתתא אפשר הרבה. ואף עד כדי התרת אכילה ביום כיפור והבערה בשבת... אך לא זו המגמה כאן. SORRY

danielhope

New member
מלאכת מכבה, אפילו לפי דבריך

מוגדרת בצורה מסויימת. כמו שמי שחותך אוכל לא עובר על מחתך...מכבה מוגדר כיבוי אש של כיבוי פתילה (שיש בו עשיית פחם) איפה שאין פתילה - אין מכבה דאורייתא. לכן בחשמל ואש גז אין מכבה דאורייתא, אבל כמובן אסור כי שימוש בחשמל ובאש גז בשבת כן אסור דאורייתא - אבל מדין הבערה. אבל אתה בשלך, ואף אחד כאן לא "מתיר" שום דבר, אלא אומר שזה מרבנן ולא מדאורייתא. בשבילי "רבנן" זה לא להתיר, אני מקווה שגם בשבילך המושג 'רבנן' אין משמעותו היתר

א77

New member
ושוב, בפורום 'לשאול את הרב'.

הרמב"ם קובע מפורשות שאף מלאכה שאינה צריכה לגופה חייב מדאורייתא. אמנם התוס', הטור והראב"ד סוברים כרבי שמעון במלאכה שאין צריכה לגופה. אבל אפילו לסברתם, הרי הר"ן בפרק המצניע מבאר שכל שמלאכה שמצד עצמה היא דאורייתא, ולענין דידן בכיבוי שזה 'מכבה', ורק משום אין צריכה לגופה תהיה דרבנן [שכנראה על זה אתה מדקלם, למרות שאיני יודע אם ידעת את הענין הפרטני הזה לגבי חשמל] הרי שהדרבנן הינו כדאורייתא גמור להכל. ושוב, ממש נאלץ אני להתפלפל עמך כשהנך מזדעק ככרוכיא אבל לא יותר. צר לי. מחובתי שחלילה לא יהיה מי שיסיק שכיבוי נורה יש בו קולא כלשהי.

danielhope

New member
משום מה יש כאן פספוס

המחלוקת אם זו בכלל *מלאכה* - ולא אם צריכה לגופה או לא... אבל לא משנה, אני מוותר, משום מה קשה לעתים לאחרים לקרוא דעות של אחרים ולזעוק על דברי האחר... חבל, צריך להיות קשובים לכל הדעות בהלכה כל עוד אין בית דין בר סמכא שיכריע הלכה אחת... ומשום מה למי שבטוח שאצלו ההלכה - שיבושם לו. אני נזהר בדעה הזו ובדעה הזו בכל מקרה... כל טוב, רק גיליתי, שכאן אינו מקום לדון בהלכה, אלא לקבל הלכה פסוקה "אינסטנט" למרות שאף אחד לא פסק אותה באופן מוסמך בשביל כל עם ישראל. כנראה לאינטרנט פתרונים. אל תגיב לי, אין טעם... ושוב אולי קשה לך להבין אתה אומר "שלא יסיקו מכיבוי נורה קולא" רבנן זה לא קולא
יש איסור של "לא תסור" ואין להקל בזה ודבריהם לפעמים נחשבים חמורים יותר מדברי תורה
אני לא מבין מה הקושי כאן.

א77

New member
סליחה.

ממש לא מצליח לרדת לדבריך. למדתי לא אחת ולא שתים ולא שלוש הלכות שבת. בכלל לא ברור לי מה הקשר שהנך מביא כדוגמא של 'חותך' ל'מחתך'. צר לי שהנני נאלץ להגיב לזאת. המושג בשבילי רבנן אינו היתר. אך כיבוי נורת חשמל במזיד ובפרהסיא ע"י איש ישראל הופכת אותו למחלל שבת בפרהסיא מדין תורה.

danielhope

New member
הרי

היה מקרה שהוציאו להורג אדם שרכב על סוס בשבת, וכל איסורי שבת חמורים וגם כיבוי אור.. אבל כשיש מחלוקת אם זה מרבנן או מדאורייתא.. אז אני לא חושב שניתן להביא דעה נחרצת (משום מה ביטלת את המקורות שהבאתי)

א77

New member
אם כוונתך לכיבוי בשגגה

אז בימינו שאין בית המקדש קיים, ונשלמה פרים שפתינו. איזוהי עבודה [עבודת הקרבנות] זו תפילה. ואילו במזיד אז גם לזה יש חזרה בתשובה. כמו כל חזרה בתשובה הכוללת בעיקר חרטה על העבר וקבלה לעתיד. נקודה חשובה היא שאם נסגר המקרר בידוע שהנורה נדלקת עם פתיחת המקרר הרי שתיאסר פתיחת המקרר עד למוצאי שבת אם לא ע"י גוי בתנאים שמותר. שבוע טוב ומבורך.

D BOOK

New member
על פתיחת המקרר כאשר האור פתוח

יש שיתירו גם ללא גוי ,ע"י דרכים שונות. ____________________________________________________ אבל בקשר לכיבוי האור ישירות ,זה סותר של מבעיר ,לא ? וכל סותר זה מדרבנן.

David i

New member
אכן לא קראתי את כל התגובות

אבל לא נראה לי שמישהו העלה את הפרט הבסיסי הזה: אם דלת המקרר נסגרת מעצמה כשמרפים ממנה (כמו רוב המקררים) - מותר לתת לה להיסגר אפילו אם האור יכבה ע"י כך! כל דבר שלא כרוך בפעולה אקטיבית אין שמו "מלאכה", ואפילו לא גרמא. עכשיו, אם הדלת כבר סגורה והאור כבה, יש עצה להמתין שהטרמוסטט יפסיק את פעולת המקרר, ואז להוציא (בשינוי!) את השקע מהחשמל. (ע"פ פסק הגרש"ז אוירב

למעלה