פעם היתה רבנות...

• פותח הנושא א77
  • פורסם בתאריך
שאלה

ביום שישי סוגרים את האור של המקרר... במידה ושכחתי לסגור את האור וביום שישי בערב שפתחתי את המקרר ראיתי שיש אור האים מותר לי לכבות את האור?או האים אני צריכה לסגור את הדלת ולא לפתוח אותה? מה הדין? תודה רבה

asaf2000

New member
תגובה

לכבות את האור בודאי אסור, לסגור את הדלת אני חושב שגם אסור.

א77

New member
בעיה נפוצה ביותר

הפתרון הפשוט ביותר, כמובן בזמן שאין גוי בשטח שיכול להציל את המצב. ללהניח מגבת על דלת המקרר שלא תינעל עד הסוף. פרט לזה אין שום היתר לגרום לכיבוי הנורה. גם כשיש גוי בשטח, הרי לא כל אמירה לגוי מותרת. אם מבין בעצמו מה טוב. וגם בזה הנושא לא חלק. הפתרון שאמרתי, הוא הפתרון היחיד שהוא לכתחילה. ויותר מששמרו ישראל את השבת השבת שמרה את ישראל. ונזכה לשמירת שבת שלימהבשנית במהרה בימינו ולמשיח צדקינו בעגלא ובזמן קריב.

במקרה ואדם כיבה את האור

מה הוא צריך לעשות?יש איזה משהו שיכול לכפר חוץ מתשובה וקבלה לעתיד?

danielhope

New member
אני לא רב

אבל ככל הידוע לי כיבוי אור אסור מרבנן (לכל הדעות) ואינו חייב חטאת וכו'.. כמובן שאסור אבל זה לא חמור כמו ממש מי שחילל שבת דאורייתא..

א77

New member
ה ב ל י ם

כיבוי אור זה איסור דאורייתא

danielhope

New member
תביא מקורות בבקשה

ולו מקור אחד שכיבוי אור חשמל אסור דאורייתא!

danielhope

New member
ומאידך אביא מקורות לצדקתי

אז לפני שאתה אומר לדברים של הרבה חכמים שאמרו שזה לא דאורייתא הבלים נא בדוק א. שאלה שהופנתה לר' יעקב אריאל: שאלה: בליל שבת שמנו לב שנשארו אורות דלוקים בחדרי השינה, באופן שלא ניתן לישון בהם. האם לצורך כבוד שבת, מניעת צער ועוגמת נפש וכו’, ניתן להקל לכבות את האור (בשינוי, מתעסק וכדו’), ולסמוך על הפוסקים שחשמל הוא רק דרבנן וכל שכן כיבויו שקל הרבה יותר? תשובה: כבוי הוא אמנם דרבנן אך דרבנן חמור כמעט כמו מהתורה משום מלאכה שאינה צריכה לגופה. נורת ליבון אסורה מהתורה לכל הדעות לא רק לדעת החזו"א. נוסף לכך אין להתעלם מדעת החזו"א (עיין באהלה של תורה ח"ב סי’ כג). כיבוי בשינוי אסור. אם יש גוי בסביבה מותר לומר לו לכבות במקרה זה של צער גדול. אם אין - יש לתת לילד קטן לשחק ליד החשמל עד שיכבה. -------- עוד שאלה שלפי דברי הרב רואי מרגלית משתמע שמרבנן: שאלה: בביתי לא כל כך מקפידים על חשמל בשבת. כאשר אני נמנמעת מלכבות את האור, הוריי עושים זאת. האם עדיף שאכבה את האור בשינוי או שעדיף שהוריי יעשו זאת משום שוגג ? תשובה: "אין אומרים לאדם עשה חטא קל כדי שלא יבוא חברך לידי אסור חמור". ואפילו באיסור דרבנן (כיבוי) אסור (משנה ברורה סימן רנ"ד סעיף קטן מ’). ולכן הדבר היחיד שאפשר לעשות, הוא להסביר להם את חומרת המעשה, או להתקין שעון שבת שייכבה מעצמו. ובעז"ה בזכות תפלתך הם יחזרו בתשובה, ויתחילו להקפיד על כך, כי יראו שזה חשוב לך. ודברים מעין אלו צריך לעשות בחינוך ובנועם וזה משפיע בסוף, גם אם זה הולך לאט בהתחלה, וצריך הרבה סבלנות בענין. הרב רואי מרגלית. ----------- מספיק לכרגע כדי שלא תוציא אלי לשון כזו אל דברי תורה שלא יוצאים רק מפי

א77

New member
לא חשבתי שאצטרך לטרות

בכזה. ואיני מעוניין לטרוח בכזה. כיבוי חשמל הוא ברור שזה כיבוי רגיל כשם שהדלקת חשמל היא הבערה רגילה. צר לי. איני מתכוין להתפלסף בזה. רק ברור ומוחלט שמי אשר יכבה חשמל במזיד עבר על חילול שבת במזיד. ואף זה חמור משבות. אמנם לגבי האצת גרימת כיבוי בשעון שבת יש בזה דין שונה מאשר האצת גרם הדלקה בשעון שבת. אך איני מתכונן להתווכח. מי אשר יכבה בפרהסיא חשמל בשבת, יינו אסור כידוע וכו' ואכמ"ל. הדברים ברורים. טיני יודע מיהו הרב רואי. אבל גם מדבריו המצוטטים, לא משתמע כלל כי כיבוי הוא דרבנן בשביל להתיר חלילה. בזאת סיימתי להתפלסף בנושא. אלא רק שאם ייראה בהמשך כאילו חלילה מישהו יכול לטעות ולחשוב בעקבות שייכתב, שכיבוי מותר בדרך מסויימת, כמובן אתייחס כדי שחלילה לא יגיעו לחילול שבת בעקבות הנאמר פה.

א77

New member
כשמכבה ואינו נצרך לפחמין

כשמכבה ואינו נצרך לפחמין פטור מעונש אבל אסור. לפי מסכת שבת דף מ"ב. ובלאו הכי בשביל לאמר שאסור, אין צורך להחמיר כהחזון איש שמדין סותר אסור מדאוריתא.

danielhope

New member
חלילה אמרתי להתיר???

אמרתי שאינו, לרוב הדעות, אסור מהתורה אלא מדרבנן... וזכיתי ממך לתגובה של: "הבלים" (שזה לא ממש נעים)

א77

New member
אם אמרת שכיבוי נורה הוא מדרבנן

אז זה הבלים. איני נוהג לחלוק כבוד לדברים שאינם נכונים. אתה עצמך חלילה מלהיקרא הבלים. הבלים זה לשון רבים. הגבתי על הדברים שהינם הבלים.

danielhope

New member
אם דוגמאות שומוכיחות שדברי אינם

הבלים אלא דעה מקובלת בקרב הרבה רבנים ופוסקים אין לי מה להגיב.. אולי אתה יודע על איזו סנהדרין שהוקמה והכריע - אני, לא.

danielhope

New member
אני קורא שוב ושוב את תגובתך

ואני מתקשה להאמין שלדעה כ"כ נפוצה בין פוסקי ימינו אתה קורא הבלים...

danielhope

New member
אגב ידוע לך שמי שאומר דאורייתא

על של רבנן עובר בבל תוסיף. ודעת החזון איש לא התקבלה בקרב מרבית הפוסקים בימינו.

א77

New member
ידוע לי שאם תכבה חשמל בשבת

במזיד. כי אז יינך נסך. תבדוק היטב. תבדוק בניתוק מתג בזמן שהמכשיר לא כבה. ואל תסיק מכל שאין חילול בכיבוי נורה. נהניתי להגדרתך וחששך לבל תוסיף. אני מכיר אדם המקפיד להניח תפילין כל יום [כולל שבת] בארון. נהניתי לראות שדעתך שהחזון איש עובר על בל תוסיף. אגב, כמדומני שהחזון איש לפחות במשהו אחד לא עבר על איסור בל תוסיף. והוא שהוא לא אמר הלל ביום שנקבע מאז ומקדם לאבל. שמע. אני שוב אומר לך מבלי להתפלסף. אם תכבה חלשמל במזיד בשבת, אז יינך נסך.

danielhope

New member
לא אמרתי שהחזון איש עובר על בל תוסי

ף.. אבל כעקרון להכריז "אתה אומר הבלים / כיבוי חשמל זה דאורייתא" בנחרצות כזו.. זה נראה כאילו יש לך איזו קבלה לא ידועה שכיבוי חשמל זה מהתורה... אני חלילה לא אכבה חשמל לא במזיד בשבת ולא בשוגג בע"ה רבנן מחייב אותי כמו דאורייתא

א77

New member
די....

הגזמת. יש ט"ל מלאכות. כבר היה לנו כאן בפורום שלא הסתפק בתורה כקבלה. יש מלאכת מכבה. כשמכשיר בעל אש וגיצין עובד. בשעת הניתוק יש מלאכת כיבוי. מכבה הוא מהמלאכות והוא דאורייתא. ואם זה ענין לאם נפגעת, אז זה משהו אחר. די מפריע אם יישמע חלילה מהפורום הזה דברים שאינן כהלכתן.

למעלה