פסיכולוג שאינו קליני

Fab81

New member
פסיכולוג שאינו קליני

האם פסיכולוג שאינו קליני (לדוג' רפואי או התפתחותי) יכול לעבוד באופן פרטי?בקליניקה משלו? תודה

גרא.

New member
Fab81,אכן כן פסיכולוג שאינו קליני רשאי לעבוד

בקליניקה פרטית,בתחומי התמחותו.

מישוהית

New member
במה פסיכולוגית חינוכית אמורה לטפל?

יכולה לטפל בבעיות נפשיות, כגון - דיכאון, חרדה, OCD, דיסוציאציה, הפרעת אישיות?

גרא.

New member
מישוהית,הפסיכולוגיה החינוכית,מתמקדת באופן

כולל,באבחון לימודי,ליקויי וקשיי למידה.הפרעות קשב ורכוז,הפרעות התנהגות.הדרכת צוות ביה"ס,הורים ותלמידים,ועוד. הטיפול לאו דווקא ייעוץ,בבעיות נפשיות כגון אלה שהזכרת,הוא נחלתה של הפסיכולוגיה הקלינית.יש כפי שראית בשרשור הזה,ווכוח שלא נגמר,לגבי עיסוק בפסיכוטראפיה,שאין הסכמה על הגדרתה.כלומר על דפוס כזה או אחר טיפול שיחתי. גם אם בחוק הפסיכולוגים,נקבע במפורש שרק פסיכולוגים קלינים יעסקו בכך.המהות והמשמעות של טיפול כזה,פרוצה. ולכן עוסקים בפסיכוטראפיה לכל מיני בעיות,פסיכולוגים מכל ההתמחויות,עו"סים קליניים שהתמחו בבי"ס לפסיכוטראפיה, וכמובן כל מיני שרלטנים המכנים עצמם פסיכותראפיסטים,או בכל מיני שמות קרובים תחום בריאות הנפש.

yonadavg

New member
השאלה היא אופי העבודה

לגבי פסיכולוג רפואי למשל, קיימת בעיה חוקית, מאחר והשירות שהוא נותן כולל פסיכותרפיה אשר יועדה על פי חוק הפסיכולוגים רק לפסיכולוג הקליני. על פי חוק זה לפסיכולוג שאינו פסיכולוג קליני אסור לעסוק בפסיכותרפיה. עם זאת, ביולי השנה עברה בקריאה ראשונה הצעת תיקון לחוק שאמורה להסדיר את המצב. בפועל פסיכולוגים רפואיים נותנים שירותים פסיכותרפואיטים לאוכלוסיה בה הוכשרו לטפל וזו עובדה קיימת.

Fab81

New member
ומה לגבי פסיכולוג קוגנטיבי?

לדוג' שמתמחה במצבי לחץ.

yonadavg

New member
השאלה היא מה ההתמחות החוקית שלו

באופן חוקי - אם הוא פסיכולוג קליני -מותר ואם הוא אינו פסיכולוג קליני - הוא מנוע מכך על פי חוק. פסיכולוג הוא אדם שסיים תואר שני בפסיכולוגיה ונרשם בפנקס הפסיכולוגים. בשלב זה הפסיכולוג אמור לעשות התמחות בת 4 שנים ולהתמקצע באחד התחומים: חינוכי, רפואי, שיקומי, תעסוקתי, קליני. כך שהפסיכולוג שאינו קליני יכול להיות למשל פסיכולוג שעשה התמחות בתחום אחר (למשל פסיכולוג תעסוקתי שאין בהכשרתו נגיעה לתחום הטיפולי) או פסיכולוג שלא עשה התמחות כלל. על כל פנים, החוק הוא בעייתי: החוק מונע מפסיכולוג שאינו קליני לעסוק בפסיכותרפיה אך אין שום חוק שימנע מכל אדם אחר (למשל המוכר בחנות) לעסוק בפסיכותרפיה. באופן זה, כל אדם, בין אם הוא איש מקצוע כגון פסיכיאטר, עובד סוציאלי, מטפל באומנות וכו' ובין אם הוא אדם ללא כל הכשרה שהחליט להציג עצמו כפסיכותרפיסט, אין מניעה חוקית שיעסוק בפסיכותרפיה, אך אדם שנרשם כפסיכולוג לא יכול לעשות זאת. מהו הרקע לשאלה אם אפשר לשאול?

גרא.

New member
yonadavg,החוק מאפשר לכל פסיכולוג מומחה,וכן

לעובדים סוציאליים קלינים,שלמדו והתמחו שנתיים בפסיכוטראפיה,לטפל בדיוק כמו פסיכולוג קליני.יחד עם זה ראוי להזכיר כי כל עוד לא הוגדר חוק הפסיכוטראפיה עליו יש לא מעט ווכוחים.התחום פרוץ מבחינה ההגדרה כי לא ברור היכן הגבול בין טיפול ממוקד,לבין שיחה טיפולית בין פסיכולוג זה או אחר עם הפונים אליו.יש לא מעט שרלטנים המציגים עצמם כפסיכוטראפיסטים,עם השכלה חלקית באיזה שהוא תחום,כאשר על פניו כל עוד לא התקבל חוק הפסיכוטראפיה,הם אינם עוברים למעשה על החוק.לכן תמיד כדאי לבדוק היטב את ההכשרה(תעודות רשמיות) של מי שמתיימר להיות פסיכוטראפיסט.

yonadavg

New member
חוק הפסיכותרפיה

עלו שאלות לגבי שלושה תחומים: פסיכולוג התפתחותי, רפואי וקוגנטיבי. הבסיס לתשובה: חוק הפסיכולוגים סעיף 9ב העוסק בייחוד פעולות וקובע כי "לא ייתן פסיכולוג טיפול פסיכותרפויטי אלא אם הוא פסיכולוג קליני" כפי שכתבת, החוק אינו קובע מהי פסיכותרפיה ואינו מבדיל בינה לבין "טיפול פסיכולוגי". [החוק נחקק ב 1977 לפני שהיו קיימות התמחויות כגון פסיכולוגיה רפואית ושיקומית (הוספו ב 2005) ונועד בעיקרו להבחין בין הפסיכולוג לאדם שאינו איש מקצוע, בין הפסיכולוג לפסיכיאטר ולהבחין בין ההתמחויות הקיימות (חינוכית, קלינית ותעסוקתית)] בתשובתי לגבי הפסיכולוג הרפואי התבססתי על דבריה של הגב' רבקה יעקבי אשר ייצגה את הפסיכולוגים הרפואיים והשיקומיים בדיון בועדת העבודה הרווחה והבריאות (יולי 2008) שטענה לגבי הפסיכולוגים הרפואיים והשיקומיים כי הם "עושים פסיכותרפיה בתחומם". כאמור, החוק היום לא מאפשר לפסיכולוג שאינו קליני לעשות פסיכותרפיה, גם אם היא בתחומו. (הוא מאפשר לעשות כל דבר אחר שלא נקרא פסיכותרפיה). בתשובתי לגבי טיפול קוגנטיבי על ידי פסיכולוג - אני מסתמך על עמדת איט"ה שטוענת, באופן טבעי כמובן, שטיפול קוגנטיבי הינו פסיכותרפיה. לגבי עובדים סוציאלים- אין כל מניעה, מאחר והם לא נכללים בחוק הפסיכולוגים. וכפי שאתה כותב - כך גם לגבי כל אדם מהרחוב (להבדיל, כמובן). אני לא בא לקבוע מה נכון ומה לא נכון - רק להצביע על עמדת החוק. כפי שכתבתי החוק הינו בעייתי ויוצר מצבים אבסורדים. אני מצטרף להמלצתך לבדוק היטב את הכשרתו של הפסיכותרפיסט. יחד עם זאת חבל שהמצב הוא כזה שבו האדם הזקוק לעזרה צריך להחליט בעצמו מהי ההכשרה הנאותה לטפל בו ושבמשך מספר עשורים המחוקק לא השכיל להסדיר את הנושא. בעשור האחרון הנושא התחיל לנוע וכפי שציינתי, ביולי השנה התקבלה הצעת תיקון בקריאה ראשונה. ההצעה נוגעת עדיין רק להסדרת הטיפול על ידי פסיכולוגים שאינם קליניים וכנראה שיעברו עוד שנים עד שיוסדר הנושא המהותי יותר - מה שמכונה - "חוק הפסיכותרפיה".

גרא.

New member
yonadavg,האישרור של חוק הפסיכוטרפיה,מתעכב

עקב אי ההסכמה במועצת הפסיכולוגים.כיוון שיש לפסיכולוגים החינוכיים והאחרים רוב דומיננטי במועצה, הם ל מוכנים לאפשר לפסיכולוגים הקליניים להעביר את החוק במשמעותו,ע"פ הקוד האתי.כיוון שהחוק עלול לדעת הפסיכולוגים החינוכיים,לקפח אותם,ולדחוק הצידה,חלק ניכר מדפוס והקף עבודתם.לכן נמשך הדיון אינסופי כנראה על הגדרת,מהי פסיכוטראפיה.

Fab81

New member
אני כבר שנים רבות

מתלבטת לגבי הסבה מקצועית ובסופו של דבר החלטתי ללמוד פסיכולוגיה. אני יודעת שיש סיכוי נמוך לקבלה לתואר שני בהתמחות קלינית ולכן אני רוצה להיות מודעת מה האופציות שלי..

yonadavg

New member
פסיכולוגיה

Fab81 אני חושב שבראש ובראשונה את צריכה לבחון עם עצמך למה את הולכת למסלול הזה. כפי שכתבתי, המסלול לא נגמר לאחר הקבלה לתואר שני במגמה זו או אחרת ולאחר סיום התואר יש לעשות עוד שנים של התמחות. אם תחליטי לבחור במסלול זה, אני מאמין ומקווה כי תוכלי לעסוק בתחומך, בין אם במגזר הציבורי ובין אם במגזר הפרטי. דרך אגב - אין התמחות (כהגדרת החוק) של פסיכולוג קוגנטיבי. ישנם מסלולי הכשרה למטפלים בתחום הטיפול הקוגנטיבי והקוגנטיבי התנהגותי.

מישוהית

New member
אז איך ולמה

שלחו אותי בתיכון מהבי"ס לפסיכולוגית חינוכית (הייתי במצב קשה של דיכאון, חרדות ודיסוציאציה...), היא ניסתה לעשות לי פסיכותרפיה וזה לא הלך בנינו... בכלל לא דאגו לי כמו שצריך... אף פעם... בטח שלחו אותי אליה כי זה יותר זול... אני ממש פגועה וכועסת על הרבה שנים של הזנחה וחוסר טיפול... שלא ראו אותי ולא דאגו לי מספיק, לא עזרו לי...

גרא.

New member
מישוהית,נשלחת לטיפול אצל הפסיכולוגית החנוכית

שעבדה בביצפר,לשיחות.כנראה לפני שהבעיות שאת מתארת,הוגדרו בצורה המקובלת ע"י פסיכיאטר או פסיכולוג קליני.הפסיכולוגית החינוכית ויועצת ביצפר,הן הדמויות הטיפוליות הבלעדיות בביצפר.והן הזמינות לטיפול מיידי במצבי לחץ ומצוקה.לא ברור מדוע את עצמך,בסיוע ההורים,לא פנית לקופת החולים שלך,לטיפול פסיכיאטרי/קליני,באם מצבך הנפשי חייב את זה.

מישוהית

New member
שלחו אותי לפסיכולוגית מחוץ לבי"ס

ואף אחד לא אבחן אותי אז!! בקושי שמו עלי, למרות שכולם ראו שהייתי במצב נורא!! ההורים שלי עצמו עיניים ובכלל לא שמו לב לכלום ובטח שלא דאגו שאני אלך לטיפול!! מאיפה אני עצמי הייתי אמורה להבין בדברים האלה בגיל צעיר ולא יכולתי לפנות בעצמי...

גרא.

New member
מישוהית,כנראה נעשה כאן משגה בגישה אלייך

ואל הטיפול בך.אלא שזה נעשה לפני שנים,ואת הנעשה יש להשיב בטיפול נכון שאת מקבלת עכשיו.האם את מרוצה מהטיפול? נעשה אבחון כפי שיש לעשותו? איך אפשר לעזור לך עכשיו?

למעלה