פסיונים: כוח המוח

פסיונים: כוח המוח

לאחרונה יצא לי לדפדף בספר הרחבה ישן שיש לי - המדריך השלם לפסיון (מהמילה Psionics, לא הציפור השמנה). זה העלה אצלי כמה מחשבות - מה באמת ההבדל העלילתי והמכני בין כוחות פסי לקסם? האם באמת אפשר להפריד הפרדה ברורה כשבספר הנ"ל יש לנו כוחות כמו זימון יצורים חוץ-מימדיים בכוח המחשבה או השפרצת חומצה מהיד? האם ניתן לומר שזה אותו דבר רק עם צורת עבודה אחרת? ואולי כל המכשפים בעולם פנטזייה מסויים משתמשים למעשה בכוחות פסי אבל חלק מבצעים טקס סבוך כדי להגיע ל"מצב הנפשי הנכון" בעוד שאחרים פשוט מתרכזים טיפה? ככלל, עושה רושם שהרבה משחקי פנטזייה וספרי פנטזייה מתרחקים מהנושא, וכוחות פסי נתפסים כמתאימים יותר לאווירת מד"ב. קשה לי למעשה להיזכר במשחק פנטזייה שבו כוחות פסי היו חלק מובנה מעולם המשחק: במהדורה הראשונה של מוד"מ היו כוחות כאלה עם חוקים די מעצבנים ומסובכים שיכלו להיות לדמויות בעלות תכונות גבוהות ולכמה יצורים כמו שדים, גיטיאנקי והאילית'יד הידוע. במהדורה השנייה של מוד"מ חתכו אותם החוצה מכללי הבסיס, אבל הייתה להם חוברת הרחבה מסדרת "המדריך השלם ל...", שרבים התלוננו שהכוחות המוצעים בה היו עוצמתיים מידי - פסיון עם תכונות ממוצעות ביותר יכל להתחיל כבר בדרגה הראשונה עם כוח כמו פירור (דיסינטיגרציה) שהיה חזק בדיוק כמו הלחש מהעוצמה השישית בעל השם הזהה, אבל היה יותר קשה להתגונן מפניו. כנראה שמסיבה זו הפסיון מעולם לא הפך ליותר מידי נפוץ או פופולרי בעולמות המשחק השונים, פרט לאתאס, עולם השמש השחורה, שנבנה למעשה מסביב לכוחות הפסיוניים, ובו מפלצות ודמויות עם יכולות מקצוע מלאות או כוח פסיוני או שניים (מה שנקרא Wild Talent) היו נפוצות מאוד. במהדורה השלישית של מו"ד גם אמור להיות ספר כללים נפרד בנושא, אבל הוא עדיין משהו שלא מובא כחלק מהמשחק הבסיסי. ברולמאסטר יש סוג של מטיל לחשים שנקרא "מנטליסט" שמשתמש בכוחות המוח שלו ליצירת השפעות קסומות די בדומה למטילי הלחשים האחרים בשיטה. בספר ההרחבה "סודות יפן" למשחק קריאתו של קת'ולהו יש התייחסות קצרה לכוחות של ראייה על-חושית וטלפטיה שעשויים להיות לחלק מהדמויות, והללו עובדים לא כמו לחשים אלא כמו מיומנויות עם תופעות לוואי כמו סחרחורות או דימום מהאוזניים והאף. מן הראוי לציין שאין שום התייחסות לכוחות כאלה בספר הכללים הבסיסי של קש"ק, אולי בגלל הצמידות לסיפוריו של לאבקראפט בהם הללו לא זכו להתייחסות. עלילות מד"ב לעומת זאת שופעות טלפטים, טלקינטים, וכו', אך בדרך כלל נעדרים מהן כמעט לחלוטין "מכשפים" רגילים. איך אתם שילבתם את בעלי כוחות המוח הפלאיים במשחק שלכם, אם בכלל? בפעם האחרונה שעשיתי זאת, הייתה במשחק דמות של איש משטרה חשאית שרדף את הגיבורים, ושהיה ידוע גם כ"מכופף מחשבות" - למרות שיכולתו הסתכמה בעיקר בראייה על-חושית (יכולת לראות דברים שמתרחשים במקומות מרוחקים) קריאת מחשבות ויכולת לראות דברים קסומים (קצת כמו "ראיית הילה" או גילוי קסם) - כל הכוחות הללו עבדו לפי מנגנון הלחשים הרגיל של השיטה בה השתמשתי (סטורמברינגר - שיטת נקודות קסם די פשוטה), למרות שהללו לא בדיוק היו לחשים במלוא מובן המילה.

ogmios

New member
נטפוק לגבי אתאתס

לכל דמות באתאס יש לכל הפחות Wild Talent.

זה כשמדברים על דמויות שחקן

לדמויות שחקן תמיד יהיה Wild Talent (בהנחה שהן לא מחזיקות בדרגות במקצוע הפסיון, ואז יהיו להן הרבה יותר כוחות), אבל לדמויות-מנחה ולמפלצות לא תמיד יהיו כוחות כאלה, אם כי הסיכוי להנות מכוח פסיוני גבוה בהרבה מאשר בעולמות מו"ד סטנדרטיים (בסביבות ה25% במקום 1%). אגב - לעולם המשחק של השמש השחורה היו שתי גרסאות, ובגרסה המאוחרת יותר (שמתארת את העולם כפי שהוא לאחר ההתפתחויות שהתרחשו בספרי הקריאה של חמישיית הצבעים) צירפו גם חוברת צנומה ששינתה מאוד את הכללים בנוגע לכוחות פסיוניים - בין היתר הקרב הפסיוני הפך שם לדומה יותר לקרב רגיל (עם "דרג"ש מנטלי" ו"תלד"0 מנטלי, כשמאגר נקודות הכוח משמש על תקן נק"פ בנוסף ל"דלק" לכוחות הפסי) ומשום מה החליטו לבטל לחלוטין את קבוצת הכוחות המטא-פסיוניים ולפזר את הכוחות שהיו בה בין קבוצות-המשמעת האחרות (שהיו - כוחות תפיסה על חושית, כוחות הנעת חומר, כוחות מעבר במרחב, כוחות השפעה על הגוף וכוחות טלפטיה).

רמץ

New member
יש spells אחר- טוב שמישהו יודע עלזה

...שכבר אנחנו עייפים מאוד מקוסמינו הבתולים... אחת הבעיות עם מו"ד, היא שהשיטה הוקמה לפני, ובכן... הכל. והדמות "קוסם" כללה את כל הואריאציות של בעלי הכוחות העל-טבעיים הקיימות - או יותר נכון, ה"קסם" כלל את כל הכוחות העל-טבעיים שעלו במוחם של היוצרים - ביניהם, כמובן, טלקינזיס, טלפטיה, טלפורטציה וכיוב'. ואז באה שיטה אחרת ואומרת אהה!! אצלנו יש גם פסיונים - והם מאגניבים - ובמו"ד אין! ואז האנשים ב-R&D של מו"ד מגרדים את הראש ואומרים: אהה... טוב. אז נעשה גם אנחנו פסיוניים. שהם "כמו קוסמים רק ש..." ואותה הבעיה חוזרת עם הרבה דוגמאות אחרות שמסבכות את העניינים כמו דרואיד (שהוא כמו כוהן רק ש... וגם, בהרבה מובנים, כמו קוסם רק ש...) ומכשף ופייטן (שהם גם כמו קוסמים רק ש...) וכו'. ובעניין הנושא שלך - יצא לי לשחק בוואן-טיימר מוצלח בשם "הפסיכונאוטים" (יתכן שיש משחק מחשב כזה). בעתיד הלא רחוק התעוררה בעיה מוזרה במקצת שגרמה לכך שחלומות (וגם סיוטים) יתממשו מדי פעם. אנחנו שיחקנו, אם כן, צוות אכיפה מיוחד שנועד לוודא, בין השאר, שאנשים חולמים קשורה. הם היו בעלי יכולות מנטליות במציאות ובעלי הכוחות המוגברים בתוך חלומות של אנשים. לפי ההגיון הבא: אם הם יכלו להאט או לזרז מחשבות של אנשים, הרי שבחלומות שלהם הם יכלו להקפיא ולהבעיר דברים. משהו כזה. הקיצר, היה משחק כיפי. וזהו.
ועוד דבר, הלוואי שתפוז ירחיבו את מספר התווים בשורת הנושא כדי שאני לא אצטרך להלחים מילים!

Ihavenonick

New member
נסיון להסבר מכני על ההבדל:

הרעיון הוא שהפסיונים יכולים בעזרת מוחם לשפר את תפיסתם ולשנות את העולם שמסביבם. הכל אבל דרך הסבר "מדעי", כלומר, להצית אש במדורה ע"י האצת האטומים שבאוויר ע"י המחשבה. הרעיון שבקסם, לפי דעתי, הוא היכולת לתעל כוחות שבסביבה ולתמרן אותם למה שרוצים, כך שכוחות קסם תלויים בסביבה שמסביב ואילו הכוחות הפסיונים תלויים יותר בכח המוח של הפסיוניק מאשר הסביבה. בשביל קסם צריך ליצור הרמוניה כלשהי כדי להפעיל את הקסם, בין אם זה בתנועה, או דיבור או בשימוש במרכיבים. כל מה שפסיוניק צריך לעשות זה להתרכז. מקווה שזה תרם בצורה כלשהי

IceL

New member
די עם הק' ב"הפסיוניק"!!!

למה?! למה?! פסיון, פסיונים.

מצד שני

ניתן לטעון שכל הטקס המסובך עם המרכיבים והתנועות שמבצע המכשף, פשוט נועד לעזור לו להגיע למצב נפשי מסויים ולריכוז נדרש, ומכאן שמכשף/קוסם/כוהן הוא מין פסיון פרימיטיבי ודיסלקט.

Ihavenonick

New member
זה בקשר לטקס

בדיוק ראיתי פרק בסטארגייט שדניאל מתחיל להגיד את השורות של הטקס ואילו ג'ק פשוט לוחץ על הכפתור (Red Sky). מה בקשר למקומות קסומים? האם ישנם מקומות פסיונים? לפי דעתי הרעיון הוא שהקסם נמצא בכל מקום ואילו כוחות פסיונים מגיעים מהמחשבה והתודעה עצמה.

מצד שני

מה לגבי כדור בדולח שממקד את כוחותיו של הפסיון, או אחת מאותן תיאוריות מפוקפקות בנוגע ל"קווי כוח מיסטיים ורוחניים"?

IceL

New member
פשוט הרגשה אחרת,

לפחות לי זה ככה. פסיונים מרגישים אחרת מקסם במערכות פנטזיה.

אולי זה בגלל

שהכוחות הפסיוניים מזוהים יותר עם מדע-בדיוני, ועם גישה יותר "מדעית" ופחות פנטסטית. כוחות הג'דיי למשל הם כוחות פסי לכל דבר, למרות ההתייחסות למקור עוצמה חיצוני כמו "הכוח".

IceL

New member
כמובן :)

על הג'די, מוכר וידוע. אגב, בכל ספר "מקור, על פסיונים שקראתי התייחסו גם לאופציה הזאת בתור מקור לכוחות, ביחד עם המקור האהוב "מחלה ששינתה את הגנים של האנושות" ושאר פנינות. זה נכון שכנראה ה"הרגשה" שאני מדבר עליה היא שמדובר בדבר יותר "רציונאלי", הגיוני ומובן, לא "מיסטי" כמו קסם.

shadowfax

New member
אני מעדיף את הגישה של מוד"מ 2

השיטה היית שונה לגמרי מקסם ונתנה הרגשה של משהו אחר... לא "עוד סוג של קוסם" שאתה מקבל ברולמאסטר או במו"ד 3 שפשוט לקחו קוסם וקראו לו "פסיון"... לצערי ושימחתי ימי המו"ד שלי הסתיימו אבל הייתי שמח לנסות לגלם פסיון של המהדורה השנייה על כל הרובד האווירתי שלו...

די חסר לו רובד אווירתי

הפסיון של מוד"מ2 היה די תלוש ולא ברור, עד שבאו ויצרו עבורו את אתאס. ספרי הקריאה של חמישיית הצבעים, עם כל זיבליותם והעיצוב הסמי-פורנורפי של הכריכות שלהם (סאדירה לבושה בקרעים, ודי ברור שלריקוס יש חוטיני), הציגו את השימוש בכוחות פסיוניים בצורה די יפה ויצירתית - במקום "הפסיון מתרכז ואז קורה X"

0Pandemonium0

New member
עכשיו אני זוכר את הספרים האלה, פחות

או יותר. זה אלה שהיה בהם עבד חצי גמד או משהו כזה בשם ריקוס, ועוד איזה פסיון שמשתמש במשהו שנקרא "הדרך"? אני זוכר גם מכשפה ששאבה את הכוח שלה מצמחים, ואחר-כך היה איזה קטע שקהילת הקוסמים כעסה עליה כי היא הרגה כמה צמחים וייבשה עוד יותר את העולם המיובש גם ככה שלהם. ספרים מעניינים.

ספרים טראשיים, אבל עם חן מסויים

די שונים בסליזיות שלהם מהאווירה המתחסדת של רומח הדרקון וממלכות נשכחות שפורסמו באותה תקופה.

למעלה