פסטה/אורז/גריסים

jen711

New member
פסטה/אורז/גריסים

אני רוצה לאכול יותר דיאטטי.
אני בדרך כלל אוכלת הרבה מרקים.
בדרך כלל יש שם תפוחי אדמה ו/או פסטה ו/או אורז ו/או גריסים.
אני יודעת שפסטה זה משמין וגם תפוחי אדמה זה לא הכי טוב.
מה בקשר לאחרים?
מה כדאי לשים במקום?

אבי519

New member
דלעת, גזר, סלרי, ברוקולי, כרוב , כרובית, אפונה ...

פסטה (וכל מה שעשוי מקמח חיטה), אורז, תפחי אדמה.. אלה ירקות שיש בהם הרבה עמילן , ופחות דברים מזינים אחרים, ועמילן זה סוג של סוכר, וממילא אנחנו אוכלים יותר מידי סוכר ולכן הוא לא תורם מבחינה תזונתית.
הכל יחסי כמובן, גם בתפוחי אדמה אורז ופסטה\חיטה, יש ויטמינים מינרלים ודברים בריאים אחרים, ומצד שני גם בגזר ובדלעת יש פחממות, רק שבגזר ובדלעת הפחממות עטופים יותר בסיבים תזונתיים ביותר חומרים מזינים אחרים ויטמינים ופחות עמילן.
בכל זאת כדי לדעת בדיוק מה משמין יותר ומה משמין פחות, צריך לבדוק את מספר הקלוריות כי רק זה קובע מה משמין יותר או פחות.
תרשמי בגוגל "תפוח אדמה ערכים תזונתיים" ותקבלי את הערכים התזונתיים ..

מה כדאי לשים במרקים..

השאלה אם המרק הוא הארוחה או שהוא נוסף לארוחה. אם את אוכלת מרק כארוחה, אז דווקא צריך שיהיה מקור פחמימות פרופר ולא להוריד אותם- ארוחה מאוזנת היא ארוחה שיש בה כמות פחמימות טובה, וירקות אמנם מספקים פחמימות אך לא מספיק ולכן השילוב האידיאלי הוא בין פחמימות כמו תפוא פסטה ואורז לבין ירקות רגילים- קישואים גזר כרוב וכו. אגב תירס וקטניות הם גם מקור פחמימות.
אם בנוסף למרק את אוכלת לחם או צלחת עם מנה בשרית ותוספת ברור שרצוי שהמרק יהיה ירקות בלבד בלי כל העמילניים.

jen711

New member
כארוחה, בלי לחם

אני אוהבת מרקים סמיכים ויש לי נטיה לאכול מרק בשישי ולוותר על שאר הארוחת צהריים כי אני מלאה.
מצד שני, את המרק שנשאר אני אוכלת לארוחת ערב במהלך השבוע.
אני מניחה שגם אם צריך פחמימות אז יש כאלה שעדיף ויש כאלה שעדיף להימנע מהם, לא?

מרק בתור ארוחה

להיפך, אם המרק הוא כל הארוחה אז צריך שיהיה בו פחמימות- שוב, אורז פסטה גריסים תפוחיאדמה תירס קטניות. וגם שיהיה כמובן הרבה ירקות ואז השילב הוא טוב.

אבי519

New member
צריך ש כ 55 אחוז מהקלוריות שאת אוכלת יבואו מפחממות

יש באתר נטוגרים מחשבון תזונה את יכולה להכניס את מה שאת אוכלת ולחשב כמה סה"כ פחממות וכמה סה"כ קלוריות.
אחרי זה את כמות הפחממות בגרמים כופלים ב 4 ( כי כל גרם פחממה שווה לכ 4 קלוריות)
מקבלים את כמות הקלוריות שמקבלים מפחממות .
אחרי כן מחשבים כמה זה באחוזים מכמות הקלוריות הכללי שאכלת ואם זה יוצא כ 55 % פלוס מינוס 5. זה מתאים להמלצות של יועצי התזונה לדיטה מאוזנת.

לדוגמה נתון :
1- את צריכה 2000 קלוריות כדי לשמור על משקל תקין\ או שבדיטה שאת עושה צריך לאכול 2000 קלוריות ליום.
2 - חישבת במחשבון התזונה את כל האוכל שאכלת כל היום ומצאת שבכל התפריט היומי שלך יש 250 גרם פחממות.
חישוב:
אכלת 250 גרם פחממות -כפול 4 זה 1000 קלוריות מפחממות.
אם את אוכלת\(צריכה לאכול פי הדייטה שלך) ביום אחד כ 2000 קלוריות הרי חצי מזה בא מפחממות וזה 50% וזה תקין.

בנוסף :
כדי לאכול דיטה מאוזנת צריך לאכול מספיק חלבון ולכן לחשב גם שכ 20 אחוז בא מחלבון ( החישוב אותו חישוב כמו בפחממות)

כל היתר כ 30 אחוז בא משומן\שמן ...- רק ההבדל בחישוב הוא שכדי לחשב את האחוז של הקלוריות שבא מהשמן צריך לכפול את הכמות של השמן בגרמים ב 9 (לא ב 4) כי כל גרם שמן שומן זה 9 קלוריות.

מחשבון תזונה - http://www.netogreen.co.il/Calculators/Nutrition-Calories.aspx

אבו זקן

New member
מצטער להיות נודניק

אבל לא צריך שום פחמימות בדיאטה אם כי מעט פחמימות יהיו בה בכל מקרה אם את לא מוותרת על פירות וירקות (ובאמת אל תוותרי על אלה, לא בגלל הפחמימות אלא בגלל כל השאר). ייתכן שלא כדאי להמעיט בפחמימות עד לרמה בה הגוף עובר למצב קטוגני (צריך כנראה פחות מ-30 גרם פחמימות ליום בשביל שזה יקרה), אם כי גם זה לא לגמרי בטוח, אבל אין צורך שלמעלה מחצי הקלוריות היומיות יגיעו מפחמימות.

אני לא איש מקצוע כך שבהחלט ייתכן שאני טועה, אבל עד כה לא ראיתי אפילו מחקר אחד לפיו צריך לאכול פחמימות, בטח לא באחוזים המצוטטים שוב ושוב. אם יש מחקר כזה, אנא תנו קישור (מצטער אבל "זה מופיע בספרי לימוד" לא ממש עושה את העבודה) . אני שולח את האתגר הזה לכל פינה בה אני נתקל באותה המלצה על דיאטה מאוזנת ועד כה צר לי להגיד שבשום מקום (כולל הפורום הזה) לא קיבלתי הפניה אפילו למחקר אחד. זה הולך ומצטייר יותר ויותר כמו אחת ה"אמיתות" שמסתובבות בשטח הרבה שנים כשכל אחד מצטט את השני בלי הצדקה, בדומה, למשל ל"אסור לאכול יותר משלוש ביצים בשבוע" ו"לא לשתות יותר משתי כוסות קפה ביום" שמעולם לא היו מבוססים מחקרית והיום ידוע שההיפך הוא הנכון.

אינני מתיימר להיות בעל ידע רב יותר משל דיאטנית הבית ו/או אבי519 , אני רק חוזר ומבקש מהם לבסס אמירות כאלה על עדות מחקרית או, לפחות, להיות קצת פחות החלטיים.

Ron W

New member
אולי כי - אם לא פחמימות יוותר עודף חלבון או שומנים בתפריט?

עודף חלבון מעמיס טיפה על הכליות והאנרגיה משומן עוברת
מסלול ארוך מזה של פחמימה מורכבת ובנוסף הסיבים התזונתיים
ותחושת השובע והרוגע מהסרטונין שבפחמימה.
סביר שאחוז הפחמימה האופטימלי לתפקוד או להרזיה אינדיווידואלי.

אבו זקן

New member
חלבונים ושומנים

1. אין יסוד לחשש מפני נזק כלייתי מצריכת עודף חלבון אצל אנשים בריאים. הפחד מעודף חלבונים מבוסס בעיקרו על מחקר ישן משנת 1982 במחקר שנערך על אנשים כאלה. המסקנות של סקירה טובה של המצב המחקרי משנת 2005
אומרות:
"
Conclusion
Although excessive protein intake remains a health concern in individuals with pre-existing renal disease, the literature lacks significant research demonstrating a link between protein intake and the initiation or progression of renal disease in healthy individuals. More importantly, evidence suggests that protein-induced changes in renal function are likely a normal adaptative mechanism well within the functional limits of a healthy kidney. Without question, long-term studies are needed to clarify the scant evidence currently available regarding this relationship. At present, there is not sufficient proof to warrant public health directives aimed at restricting dietary protein intake in healthy adults for the purpose of preserving renal function."​
אמנם מדובר על משהו שנכתב לפני כ-10 שנים אבל הנה ההמלצות המעודכנות של mayo clinic:
"A high-protein diet may worsen kidney function in people with kidney disease "
(ההדגשות והצביעה בציטוטים הם פרי אצבעותי ולא במקור).

2. מה רע בשומנים? אמנם שומנים רוויים (עדיין?) נחשבים לא בריאים, אבל אפילו אם זה נכון (גם כאן המצב המחקרי קצת פחות חד-משמעי ממה שהעיתונות הפופולארית מציגה. יש יותר ויותר עדויות לכך שגבינות שמנות, למשל, אינן פוגעות בבריאות) אפשר לאכול שומנים בלתי רוויים בשפע. אבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזים ושקדים. הכל במסגרת ההקצבה הקלורית היומית כמובן.

3. סיבים ניתן לצרוך מירקות ופירות שהם רכיבי תזונה חיוניים.

4. אין לי שום דבר נגד פחמימות. אחדים מטובי ידידי אוכלים אותן בשפע.

אבי519

New member
לאבו זקן - אתה צץ מידי פעם קורא רק חלקים ממה שאני כותב

ונתפס למילים וסיסמאות תלושות מהתוכן וממה שהיה כתוב קודם לכן .
תקרא בבקשה את כל מה שכתבתי בשירשורים קודמים על פחחמות ודיטות דלות פחממות ואז תחזור ונדבר.
כתבתי כבר מה המחקרים ומה ממליצים הרופאים, למה פחממות ולמה לא פחממות ומתי לא צריך פחממות ...
ואתה לא סותר אותי , אלא תופס אותי במילהו מוציא אותה מההקשרו ומתפרץ לדלת פתוחה.
בקיצור:
כתבתי כמה פעמים והבאתי מאמרים והוכחות לכך ואת הסיכום המפורסם של ההסתדרות הרפואית :
1. דיטות דלת פחממות הן דיטות יותר בריאות ומומלצות ע"י הרופאים לאנשים שיש להם עודף שומנים בדם.
כן בריא לעשות דיטת דלת פחממות!
האדם לא זקוק לפחממות בדיטה.
אפשר לחיות ולהיות בריא גם מדיטה קטוגנית.
וההסתדרות הרפואית ממליצה על דיטות אלה למי שסובל מעודף שומנים בדם.

2. דיטה עם 55% פחממות זאת דיטה שמומלצת ע"י רוב הדייטנים בגלל שקל יותר לבצע אותה. ותו לא!
זה לא קשור לבריאות אלא ליכולת של האדם לעשות דיטה ממושכת ולעמוד בה.
בגלל שפחממות נותנות הרגשת שובע ותו לא.

זאת דעתי בנושא הפחממות!
כל היתר קשור לנושא שעליו מדובר באותו שירשור, ונא לא להוציא דברים מהקשרם.
כשאני כותב על דיטה שקל לבצע אני כותב "צריך 55% פחממות ", כשאני כותב על דיטה שהיא בריאה יותר למחלות לב ולעודף שומנים אני ממליץ להוריד פחממות.

וכשאני כותב נגד דיטות הפליאו זה לא בגלל שהם אוכלים פחות פחממות אלא בגלל שהם מתפתחים לכוון של כת דתית , ושהבסיס של האמונות שלהם מבוסס על תאוריות קלושות, ושיש להם טעויות כמו להמנע לגמרי מקטניות ומחיטה וכ"ד.

אבו זקן

New member
אני קורא הכל

אבל מגיב רק לחלק. בתגובה עליה עניתי לא סייגת את המלצה.

ובכן, מטעמי נוחות אתה ממליץ ש 55% מהקלוריות יגיעו מפחמימות. למה לדעתך נוח לצרוך דווקא 55% ולא, 50%? 45%? 40%? ולמה, אם מדובר על "טעמי נוחות" אתה לא מסתפק בהמלצה לאכול שומנים ופחמימות לפי הנוחות של כל אחד ואחת, לאחר שהגיעו לכמות החלבונים הנחוצה בלי לנקוב במספר? "נוחות" היא לא one size fits all, וכל ציטוט של המספר 55% רק מחזק את המיתוס לפיו הוא מבוסס כביכול על מחקרים.

אני לא "נתפס נתפס למילים וסיסמאות תלושות מהתוכן" אבל אם אתה חושב שכל קורא הולך ולומד את כל המשנה הסדורה שלך עם כל הודעה, כדאי שתחשוב שוב. העמדה לפיה אני "נתפס" למשהו, כאילו יש לי אינטרס להפריך את מה שאתה כותב פשוט מגוחכת. על הפליאו לא כתבתי בפורום מילה וחצי מילה (לא שאין לי מה להגיד, אבל אין לי חשק מיוחד להכנס לזה. אני לא בטוח שאתה באמת מכיר את "הבסיס של האמונות שלהם" במידה מספקת כדי לקבוע בפסקנות שהוא " מבוסס על תאוריות קלושות" - אבל כאמור אני לא מתכוון להכנס לנושא הזה כאן.

jen711

New member
חבל שאתם מתעמקים באיזו דיאטה נכונה

וכמה צריך לאכול מה.
זה לא עונה לשאלה המקורית שהייתה לי.
אני לא התכוונתי לפתוח דיון על כמה פחמימות וחלבונים צריך לאכול ביום אלא רציתי להבין איזה תחליף בריא/דיאטטי יתאים למרקים במקום תפוח אדמה/אורז/פסטה.
נראה לי שאני אלך לחפש את התשובה במקום אחר...

אבו זקן

New member
זאת דרכו של הפורום

שאלות מסויימות זוכות לאשכולות של תגובות שלא בהכרח קשורות ישירות אליהן. אם זה מפריע לך אני מתנצל ולא אוסיף לכתוב באשכול הזה.

jen711

New member
לא, תמשיכו, נראה שאתם נהנים לריב

רק חבל שאני לא ממש מקבלת תשובות לשאלה שלי

אבי519

New member
לדעתי קיבלת תשובות , אלא אם את יכולה לחדד או להוסיף שאלות.

שאלת מה את יכולה לשים במרק וענתי לך וגם מלי ענתה לך.

אבי519

New member
התגובה שלי היתה לשרשור שעסק במרק שהוא חלק מדיטה של 55%

פחממות.
מראש הנושא היה דיטה שמבוססת על היחס הזה שנפוץ בין הדיטנים ולכן אמרתי "צריך". כלומר בדיטה הזאת שמסובססת על היחס הזה זה מה שצריך.
וכמובן שלא מדובר בדיוק על 55 אלא על יחס של 20 30 50 פלוס מינוס חמשה אחוז לכאן ולכאן .
למיטב ידיעתי היחס הזה היה המלצה של מרבית הדיטנים שתומכים בתזונה מאוזנת והוא מבוסס על פירמידת המזון שמופיעה בספרות, ושמובססת על ססטיסטיקה של תזונה ממוצעת של אנשים בעולם המערבי.
היחס הזה מבוסס גם על כך שזה יחס שכשהוא נמצא בדיטה אז נוח יותר לבצע אותה ולשמור עליה כי הפחממות נותנות הרגשת שובע.
בשום מקום לא ראיתי מחקרים שמראים שזה בריא לאכול דווקא 55% פחממות.
ואני מסכים שזה מיתוס ולא מחוייב המציאות .

וסליחה אם האשמתי אותך בנושא הפלאו , זה כנראה היה מישהו אחר.
המשנה הסדורה היא לא שלי אלא של ההסתדרות הרפואית והבאתי את הלינק הזה הרבה פעמים.
כדאי לך לעיין בו פעם אחת כי כל המשנה הסדורה כתובה שם:

http://www.ima.org.il/Ima/FormStorage/Type7/Ne36_CardNutrition.pdf

Gidi Shemer

New member
הרבה (מה הרבה? המון) ירקות

מרקים עשירים בירקות כמו ברוקולי, כרובית, כרוב וכדומה.
עוד גיוון הרבה יוצר מוצלח אלו קטניות (עדשים, שעועית, חומוס).

וכמובן שילוב של שנייהם.

DANIAVNI

Well-known member
זאת שאלה של כמות

כל עוד שאת לא עוברת את כמות הקלוריות הנדרשת ביום
מותר לאכול כל דבר, גם שוקולד וממתקים.

לכן, תבדקי כמה קלוריות את צריכה/רוצה לצרוך ותחשבי בהתאם.

מה לשים במרק ?
- שיבולת שועל גרוסה עבה
- עדשים אדומות
- הרבה עשבים ( פטרוזיליה, כוזברה, שמיר )
- בנפייבר
- תפוחי אדמה, פסטה, אורז - בשום פנים ואופן לא ( סתם פחמימות ריקות )

ולא להגיע למצב שייתפרקו לגמרי במרק אלא שיהיה משהו באמצע

למעלה