פסח - זכרונות

אלי פלס

New member
פסח - זכרונות

קניידלעך. "אין כאן חשש שרויה?" זו פחות או יותר הייתה המחשבה שעברה לי בראש כשהכנתי את הקניידלעך למרק, לארוחת ליל הסדר.
לא כל יום מימות השנה אני מסתובב עם תחושת ה"אני יוצא בשאלה" אבל בנקודות מסוימות, אני מוצא את עצמי נזכר ונתקף במן בולמוס נוסטלגיה. ביום ראשון לקראת הצהרים, הגעתי לרחובות, אל המשפחה המאמצת הנפלאה שלי. כשנכנסתי, ראיתי את האמא שלי (כן. היא האמא שלי. זו לפחות התחושה שלי) יושבת על הרצפה במרפסת ומשפשפת אותה. שיחה מוקדמת בעניין כבר הייתה לנו. אין כאן ניקיונות פסח, כל מה שיש כאן זה ניקיון מרשים לקראת האביב והקיץ. נכנסתי במהירות לחדר שלי, החלפתי בגדים והצטרפתי אליה. בין שפשוף לשפשוף, עם החלפת סקוטש, נזכרתי בניקיונות המטורפים בבית ההורים הביולוגיים שלי. בתקופה שלפני הפסח תפקדה האמא הביולוגית שלי על תקן רס"רית משמעת. "רוץ חזרה למטבח ותנער את הבגדים", "לא להיכנס לסלון", "אני רוצה שתזכור שהחדר שלך כבר כשר לפסח"… בשנה האחרונה שלי "שם", אף עשיתי מעשה שלא ייעשה והגנבתי חבילת ביסקוויטים לחדר שלי לאחר הניקיונות. בר"ח ניסן יצאנו לחופשת "בין הזמנים". או אז הגיעה תורה של הספרייה שבסלון. אני זוכר את עצמי עומד בסלון אפוף אבק ומלא בניחוחות חומרי ניקוי מזוויעים, תוך שאני מטיח במרץ את מסכת גיטין כדי לוודא את קיום ה"בל יראה ובל ימצא". שבועיים לפני הפסח היינו מתחילים במלאכת ברירת החיטים לקראת טחינתן לצורף אפיית המצות בחבורה. אני ואחי היינו יושבים מסביב לשולחן גינה מפלסטיק שבאמצעו מספר חורים. מתחת לחורים היו שקים של גרעיני חיטה ואנחנו השחלנו את הגרעינים הברורים דרך אותם חורים לתוך השקים. בערב שלפני אפיית המצות היינו נוסעים לבני ברק, שם, יחד עם הרב לנדא (אב"ד דב"ב) ומשפחתו, היינו שואבים את ה"מים שלנו" (שאלת
: האם המים צריכים ללון 8 שעות כפי שכותב הרמב"ם לגבי הנדרש מאדם או שמא מספיקות להם 6 שעות מטכ"ליות?) מהברזים שע"י האחים חדד. בתום שאיבת המים (שלנו. אלא של מי?), היינו פוצחים בריקודים חסידיים במשך כרבע שעה, אז היינו מעמיסים את כדי המים על רכביהם של בניו של הרב לנדא שלקחו אותם למאפיית המצות. בוקר. יחסית לחסידי חב"ד שלא צריכים לקום מוקדם לישיבה (בין הזמנים. זוכרים?), באותו בוקר השכמנו קום. בעבר, אפיית המצות של החבורה שלנו הייתה נעשית במאפיית המצות אשר ביישוב קוממיות אך בשנים האחרונות, עברנו למאפייה בהכשר הרב לנדא (שהיה יחד אתנו בחבורה), בבני ברק. אפיית המצות עבור החבורה שלנו הלאימה את המאפייה לצרכינו למשך כל היום. עד לשעות הערב המאוחרות, טרחנו בעבודת האפייה כשצוות עובדי המאפייה נמצא בהיסטרית כשרות (זה מה שקורה כשבין הרגליים מסתובבים הרב משה לנדא ואחיו, הרב אלי לנדא כדי לוודא שהכל נעשה על הצד המהודר ביותר). השימוש היה במארוכים מעץ בלבד (מארוכים שהוחלפו בכל 7-8 דקות). לא היה נעשה שימוש ב´פינערים´ ובכלל, מעבר לקערה בה היה נלוש הבצק, לא היה מגע של מתכת במצות מתוך שמירה על איזשהו הידור שאף פעם לא ירדתי לסופו של אותו הידור. ושוב, כמו בסיום שאיבת המים, בגמר חלוקת השלל (מצות. יא תאבי בצע שכמותכם) בין משתתפי החבורה, היינו פוצחים בריקודים חסידיים ואז התפזרנו, כל אחד ברכבו הממורק והמכוסה בניילונים (חשש חמץ איפשהו מתחת לריפוד) והעמוס לעייפה במצות שמורה מהודרות למהדרין מן המהדרין. בבית נסגרו המצות בחדר מיוחד אליו הייתה נאסרת הכניסה עד לערב הפסח.
מי שלא חווה את השיש עטוף בניר אלומיניום, את פיות וידיות הברזים עטופים במטפחות בד ואת בני המשפחה אוכלים את המצות מתוך שקיות ניילון המונחות על ברכיהם (חשש שרויה) לא חווה פסח מזוויע מימיו. בורשט. המשקה הלאומי המזעזע בטירוף. בורשט ואיזשהו תרכיז לימון/תפוזים (שהוכן בבית) וכמובן מים (מינרליים בלבד. חשש חמץ במים), אלו היו הדברים היחידים שיכולנו לשתות בפסח (מעבר, כמובן, ליין ומיץ ענבים). היין. היין שנשתה אצלנו בבית בחג הפסח היה יין שהוכן ע"י הרב לנדא עצמו. שוב, למהדרין מן המהדרין. האוכל. שוב מרק. שוב בשר בקר. ושוב פירה. ושוב ושוב ושוב ושוב… והתענוג הגדול: חתיכת מצה שכדי לתת לה מעט טעם פיזרנו עליה מלח. לילדים הקטנים האבא שלי עוד הרשה לאכול מידי פעם קוביית שוקולד. כל השאר לא אכלו, לא שתו ואפילו לא נשמו משהו שלא נעשה לבד, בבית.
מי שצלח/ה והגיע/ה בשלום עד לכאן בטח תוהה בליבו/ה מה לכל הרוחות עבר עלי ולמה כתבתי את כל זה כאן. אז זהו, גם לי העניין לא לגמרי ברור. אני יושב עכשיו (19:40) וכותב את כל זה. באוויר יש ריח של מצות או של קמח מצה שמגיע מכיוון המטבח. בעוד כמה דקות יקראו לי לשולחן ליל הסדר ושוב נקרא חלקים (סמליים בלבד) מההגדה ונתנפל על המרור (חזרת בשמנת, מגולגלת בתוך דג סלמון, על מצע חסה) בתיאבון ואני, כמו בשנים הקודמות, אפליג לי בזיכרונות ואראה בדמיוני את האחים והאחיות שלי נוטלים את הידיים לקראת הכרפס (בצל במי מלח. מי הגאון שחשב על זה?) ואתגעגע… למשפחה שהייתה שלי וכל מה שנשאר לי ממנה היום הוא שני אחים שטורחים, למרות הכל, לעמוד איתי בקשר… זהו. סליחה שהטרחתי אתכם/ן לקרוא את כל זה… פשוט לא היה לי את מי לשתף.

אלי פלס

New member
והסטיה הקטנה שלי...

אני שומע עכשיו את הדיסק החדש (יחסית) של פריד... יש שם כמה שירים שווים.

הלוחות

ב"ה לייזער!!! אתה לא מתבייש!!!! באתר שלך יש לוחות עגולות?! במילא תהיה חילוני, אבל מתנגד!!!
החותם בכאב גבריאל

אלי פלס

New member
חחח גבריאל...

אם זה באמת אתה: מה שלומך? איך המרגש? (ולמי שתוהה, גבריאל הלוי לוין הוא בחור מכפר חב"ד ואם אני לא טועה, הוא גם למד איתי בישיבה)

מודה באשמה

ב"ה בטח שזה אני, והראי´ אני זוכר שהיית לומד תניא בעל-פה כמעט כמוני... סתם הרבה יותר מהר א כשר´ן און פרייליכן פסח נ.ב. אבא שלי שולח לך ד"ש

אלי פלס

New member
ד"ש לאבא בחזרה...

ותמסור לו שהוא עדיין חייב לי כיפה. (כשהוא ישב לידי ב´נחום יצחק´, הוא הבטיח לי)

הכחשה

ב"ה הוא אומר שהוא לא זוכר אולי זה היה יוסקה אבל אם תבוא לכאן לשש"פ אני אתן לך (בלי נדר!!) הכתובת שלי זה עמנואל אתר יבנה

אלי פלס

New member
לא לא..זה לא היה יוסקה

תזכיר לו את הכיפה שהכיתוב שמתחתה (מזכרת מאיזשהו ´דינער´) נמחק מהזעה שלו...

רינהא

New member
פסח -זכרונות../images/Emo23.gif../images/Emo39.gif

לאלי, שלום וחג שמח קראתי את הכתבה שלך,קראתי ואהבתי. פשוט אהבתי אותה, אותך ואת כל מה שכתבת. הצלחת להכניס אותי לבית, לאווירה המאד מיוחדת ולא ממש מוכרת לי, אני הרי באה ממקום לגמרי אחר- בית חילוני גמור, אבא שיצא בשאלה בגיל 17 ממשפחה חרדית שזרקה אותו והוא אותם. ומאז התנכר לכל מה שקשור באלוהים ושותפיו.וכך חונכתי- עשינו מה שרצינו בלי לשאול שום רב, לא ידעתי כילדה מה ההבדל בין בד"ץ, בג"ץ ושכפ"ץ, ידעתי מה ההבדל בין מצות ללחם, אבל מצה שמורה??? מה זה בכלל. בכל זאת כשבוע לפני פסח מנקים קצת יותר ( אחרת - מה יגידו השכנים?), אבל לא יותר מדי,לחם לא היה בבית בפסח- למי היה אז פריזר שאפשר לדחוף לתוכו חבילות של פיתות או לחמניות? אז אכלנו אמנם רק מצות, ורק במטבח- כי אחרת יש פרורים בכל הבית. את ליל הסדר היינו חוגגים עם חברים- כי אצלינו החילונים - הורי הסתפקו רק בי ובאחותי , כמו רוב המשפחות החילוניות שהתקמצנו בעניין הילודה. לכן כדי שיהיו עוד כמה מסובין לסדר, היינו מתארגנים עם עוד חברים. אבל- הסדר בהחלט כלל קניידלעך, צלחת פסח תיקנית, ארבע כוסות,אפיקומן וכל מה שצריך. מכיון שהדבר החשוב ביותר לנו כילדים היה מלבד האפיקומן- ללכת הכי הכי מאוחר לישון, הורי כל שנה - היו יוצאים מהחדר, מזיזים את השעונים על היד שעתיים קדימה, ופתאום - הופ הגיעה שעת חצות ( התחקיר האמיתי היה מורה על 10 בערב כמובן), ואנחנו היינו הולכות מאושרות למיטה- איך החזקנו מעמד עד כל כך מאוחר. ( כמובן שהתחמון היה אפשרי אז- לפני עידן השעונים הדיגיטליים בכל פינה) אחת הטראומות שזכורה לי מאחד מלילות הסדר הוא סלט הסלק ( נזכרתי מהבורשט שלך - אלי), שמשום מה הכריחו אותי רק לטעום ליד השולחן, (הייתי אולי בת 6 או 7), הכריחו- חטפו אותה. שני ביסים והקאתי את כל הסלק האדום על המפה הלבנה של הסדר- כמובן שחטפתי כהוגן... אבל כבר אז בלי להיות בוגרת בית ספר לחינוך אקדמי, חשבתי " מגיע להם, לא צריך להכריח ילדים לאכול- ועל אחת כמה וכמה מול מפת חג לבנה) עברו מאז כמה עשרות שנים טובות, ובכל זאת אתמול קימנו בבית שלנו ליל סדר עם הגדה שהבן שלי הוריד מהאינטרנט, כזאת שכוללת רק את הקטעים המוכרים והמובנים, שרנו כל מה ששרנו, את ארבעת הקושיות נאלצנו להנחית על הבת שלי שהיתה הכי קטנה - בת 22, כי הכי קטנה באמת היא ענבר- הבת של הבן שלי ( אם אומר נכדה- תחשבו שאני ממש זקנה סנילית) - היא רק בת 7 חדשים, ואכלנו מרק עם קניידלעך, צימעס, ביצים קשות וצלחת של פסח. וכמובן שבלי סלט סלק!!! אפילו היו לנו מצות שמורות על השולחן- הבת שלי קבלה אותן מחניך שלה במד"א- חב"דניק ממש נחמד). ואחר כך, כשכבר סיימנו- הדלקנו רדיו וטלוויזיה... ושמענו על הפיגוע הנוראי... וכמובן שחזרנו למציאות הכל כך כואבת. ואם אני אחזור לכתבה שלך אלי, אתה מתאר את הדברים עם המון הומור ובצורה מאד ציורית, מאד הרגשתי את הגעגועים שלך. גם אם בחרת לפנות לכוון אחר, הילדות היא הילדות שלך, הזכרונות הם שלך - ואף אחד לא יכול לקחת אותם ממך. ושוב- אני חייבת לחזור ולומר- היה לי כף לקרוא את מה שכתבת -ואפילו מרגש. היום אחר הצהרים אני נוסעת מפה לשבוע לחUל, מין חופשה שתוכננה כבר לפני עידנים, היום לא ממש מתאימה לי, אבל החלטתי בכל זאת לצאת- אם כי לא בלב שלם. בחדשים האחרונים מצאתי את עצמי כמעט כל יום מציצה פה על הפורום, קוראת הרבה, ( והמון לומדת גם על דברים שאני כחילונית לא חווית ), מדי פעם מגיבה בפורום, יותר כותבת ומקבלת מסרים אישיים. אמנם אני לא יוצאת בשאלה, ובוודאי רובכם - חצי ממני אם מדברים על הגיל... ובכל זאת - הפורום שנוצר כאן - הוא פשוט יופי - אין ספק שהויכוחים והפולמוסים בעניני דת ומסורת הם מעניינים, אבל אני רואה המון חשיבות לתמיכה והחום שאתם נותנים לאלו שקשה להם ופותחים פה דברים קשים למדי. אז תמשיכו עם הפורום- אלי אל תטוש אותו!!! נתראה בסדר של הל"ל, ושיהיה לך, ולכולכם חג שמח, שקט וכשר למי שבאמת רוצה. להתראות רינה

סוף סוף ליל סדר חופשי

תתפלאו, אבל גם אצלנו המכונים חילוניים ליל הסדר הוא עסק לא פשוט בכלל. כל שנה אנו חוגגים עם משפחתה של אשתי. הדוד שלה וילדיו מתעקשים לקרוא את כל ההגדה מא´ ועד ת´. אני איכשהו מחזיק מעמד עד האוכל ואז מוצא כל פעם תירוץ אחר להעלם. השנה, מסיבות שונות חגגנו במסגרת יותר מצומצמת והיינו בני חורין לקרוא מה שבאמת התחשק לנו. קראנו חלק קטן מהקטעים בחלק הראשון, הוספנו כמה קטעים מההגדה של ה.ל.ל וניגשנו לאוכל. חמותי, שהיא מהחילונים האחרונים של בני ברק, אף העיזה פעם ראשונה לא לעשות חשבון לשכנים הדתיים, וכך ,אחרי שסגרנו את כל החלונות והתריסים, התיישבנו לנו בין המרק למנה העיקרית והתחלנו לשיר שירים עבריים יפים כשאשתי ושני בני היקרים מלווים אותנו בגיטרה וקלרינט.בקיצור ליל סדר ישראלי.

קשוח

New member
היום שאחרי

לא שהיה לי כ"כ רע כל השנים עם ההורים אבל השנה חגגתי סדר אצל חבר דתי (כיפה סרוגה קטנה ללא פיאות:) אומנם לא היה בורשט על השולחן אבל היו מעלות אחרות כמו העניין שהגענו מהר יותר למנה העיקרית קראנו אומנם את ההגדה אבל בכל קטע שהסתיים המשכנו לקטע שאחריו ולא הפסקנו בין קטע לקטע לטובת איזה וורט מאיזה אדמור נטוש שכבר לא בינינו 150 שנים. אפ´ הרשייתי לעצמי לאכול שרוייה ולא הסתכלו עלי כעל גוי גמור מסקנה סופית מכל זה ::: לפעמים אתה אומנם לא בבית עם ההורים והאחים והאחיות אבל אתה לומד דברים אחרים ומבין שאפשר לאכול שרוייה או כדומה ולהישאר עדיין יהודי טוב

שחף -בת

New member
חוויות מאתמול...

אחותי ובעלה הגיעו לארץ לחג והיא תירגמה לו את עיקר ההגדה והסבירה לו על הסימנים ומה שעושים ואוכלים. כשהגענו ל:"שפוך חמתך על הגויים" אמרתי לה:"יאללה,תתרגמי!" וכולם התחילו לצחוק... אבל היא לא רצתה לתרגם... מצחיק...

אלי פלס

New member
היי רינה, חופשה מענגת...

נכון. אני מתגעגע במובנים מסויימים לבית ההורים הביולוגיים שלי. לא כל כך להורים כמו -בעיקר- לאחים והאחיות הקטנים שלי. אבל אי אפשר בלי ציניות... את לא ממש רוצה שאני אתחיל לבכות כאן מרוב התרגשות

מה זה שרוייה ?

אלי, התאור מדהים בציוריות והמוחשיות שלו, כמעט הייתי שם ביחד אתך. רק שאני ("הבן החמישי"
) נמצאת במקום אחר ואני חושבת שחשוב לי לזכור שהציוריות הזו מכסה על אובססיביות לא קטנה שטמונה במנהגי החג (הזה, כמו חגים אחרים). בכל אופן - זה ראוי לנוסטלגיה כי זו הילדות שלך, המשפחה שלך, המקורות שלך - וכל מי שאתה ושתהיה נוצרו מן הסתם בדיוק שם. תודה על התיאור המפורט והיפה הזה של ההכנות לפסח.

אלי פלס

New member
שרוייה...

מצה שרוייה. מצה שהושרתה בתוך מים או מרק או כל דבר לח אחר. כשאצל המהדרים נהוג שלא להשרות (לטבול, למרוח) את המצה באף דבר. גם לא בדבר יבש...

אז איך עושים מציה ?

זה הדבר היחידי שעשוי ממצות שאני אוכלת. אה, וגם את השניצלים של אמא שלי שמעדיפה קמח מצות על פרורי לחם

אלי פלס

New member
לא עושים...

לא מציה וגם לא -חס וחלילה וחס ושלום- שניצל עם פירורי מצה...

קולות

New member
חג חירות שמח לחברי הפורום ולאלי.

לפני שלוש שנים השתתפתי בליל סדר עם שני יוצאים בשאלה והמשפחות. ליל סדר חילוני לחלוטין. כזה עם נקיונות לקראת האביב והקיץ בלבד בימי חופשת הפסח של המורות. וחשבתי לי: שניים לפחות יצאו כאן משעבוד לחירות. וחשבתי לי: שניים מתגעגעים פה מחץ לאמא ששם, לאמא שכבר איננה, לאמא שעוד מעט לא תהייה. וחשבתי לי, כי בבית הורי שניים היו אשכרה עבדים (של הנאצים) ויצאו לחירות והקימו בית בארץ. ואילו אנו מספרים כל שנה ביציאת מצרים של העברים הקדמונים. למה אף פעם אף אחד אינו פוצה פה ומספר ביציאת מצריים הפרטית שלו? והרי כמעט לכל אדם יש איזו יציאת מצריים משלו. ולו משהו מעורב של הפרטי והקולקטיבי. אז זה מה שחשבתי לי בליל הסדר לפני שלוש שנים. על חג החירות שלכם. שלנו. חג חירות שמח. חג חירות שמח לכולנו. מיכל.

אלי פלס

New member
חג שמיייח - מיכל

(שמח לראות שאת עוד כאן. מידי פעם) זו שאלה חשובה ורצינית, למה לא מספרים ביציאת מצרים הפרטית של כל אדם ואדם... זה תלוי באדם עצמו, במשפחה ובמקום אותו הוא עושה את הסדר. אני למשל, חשבתי בימים האחרונים על כך שאני רוצה לגבש קונספציה שלמה של ליל סדר אלטרנטיווי (לא כמו של ה.ל.ל. ולא כמו של הקיבוצים ששניהם דומים לסדר הרגיל) ובו יהיה ביטוי רב לפן האישי. אולי בשנה הבאה כבר נממש אותו...

למעלה