פסח אי מצה

פסח אי מצה

יא מוס אסתאמוס אסרקאנדו א פסח אי מה אקודרו גק מי צ'יקז קומו תראיאמוס לה מצה. מוזותרוס מורב'אמוס (אן סאלוניק) אלה קאלז'ה מזמה דה לה "פבריקה דה לה מצה" אי מה אקודרו קה אקונפאניאב'ה מיס ארמנוס גראנדס. תומאב'אמוס אונה סב'אנה-סדין- גראנדה אי מוס איאמוס אלה פאבריקה אי קואנדו יאמעב'אן אל נומברה מואסתרו סה אנתראב'אן ךוס גראנדס אי לס אינצ'יאן לה מצה. לה מצה אסתאב'ה פדאסוס גראנדס מוצ'ו גראנדס אי רדונדוס.מיס ארמאנוס אפראב'אן קאדה אונו אונה פונתה דה לה סאב'נה אקאב'יסאנדו קה נו סה רומפין לאס מצות אסתה קה אריב'ן אן קאזה. יו ארוב'אבה פדאסיקוס פארה גוסתאר קה נו תניה פאסנסיה פארה אספראר אסתה קה ב'אמוס אריבאר אן קאזה. אי אותרא אונה קוזה מה אקודרו קה אס לה אסוקאר "פאסקואל". אסתו ארה און קונוס קריסתאלו (חרוט גבישי)קה מוס פלאזיה מוי מוצ'ו אלוס צ'יקוס אי תניאמוס גרה קון מי מאדרה קה נו מוס פרמתיה דה קומר אסתו אי מוזותרוס תופאב'אמוס לוס לוגארס קה לו אסקונדיה.

herzelbal

New member
יאסו טראנדפילו

איפה שהיתם בתקופת השואה. משפחתי גרה על יד הטור בלונז. אני חושב שהכוונה לפירגו הלבן וחלק מהמשפחה שלי גרה על יד הרכבת הישנה לשם ריכזו את כל היהודים בגטו,לפני המשלוח להאושוויץ. משם שרדו ממשפחתי רק אחד אהרון צרפתי שהוא הבן של דודתי דיליסיה. תתקשר אם אתה רוצה הטלפון שלי 0523933958 להשתמע הרצל בלול

לפקוס פירגוס

ניקרא המבצר-מגדל המפורסם של סלוניקי. אנחנו גרנו ע:י אגיאה סופיה שזה יותר במרכז העיר אבל לא רחוק מהמיגדל. את תקופת המלחמה עברנו באתונא כשכל אחד מבני המשפחה הסתתר במקום אחר. אני עצמי הסתתרתי ב"בית הבראה" במינזר ע"י אתונה וזה סיםור בפני עצמו.

רותי ב.

New member
מי אגראדארון לאס ממוריאס

קה מוס קונטאטס.
און קונוס קריסטאלו - אסימז'ה אה לו קי מה אקודרו קי סה יאמה סוכר קאנדל, נו אז אסטו??? איי אי מי פאדרה ארה דתי, או קומו מי מאדרה לו ימאב'ה קון ש'אקה "בובוחחח" = נו אקסיסטה אסטי מודו דה פאלאב'רה, סולו קה קיריאה דזיר קי גואדרה לה לֵיי ... קואנטו אלימפיימוס קאדה 'בוראקו' אין קאזה, אי טודו קיטימוס אפ'וארה .. קי נו קדין נו און פידאסיקו דה חמץ, פורסדקה .. לה פ'ייל מוס קיטאב'ה אנטס דה פסח. קון אסטה פאסקואל ..

פסח

ארה פאראמי פיאסתה אנתרסאדה פורקה אב'יא מוצ'ו "אקשן" מי מאדרה אי לאס ארמאנאס לזדראב'אן פארה אלימפיאר אנתס דה פסח אי מוזותרוס לו איז'וס אנתראב'אמוס אונדה יא אסתאב'ה לימפיו אי "כשר" אי נו דמאנתש קה גריתוס גריתאבאן לס "מוז'רס". אן קאדה קאזה קה מוראב'אמוס (נו תניאמוס קאזה מואסתרה) אביה דפויו-מרתף אי איי תניאמוס און סיאסתו גראנדה (ארגז נצרים גדול) קון לוס תנג'רס אי לוס צ'יניס וכו' קה אראן פאסקורל. אנתס דה פסח און דיה או דוז תראיאמוס תודו אריב'ה אי יו קה ארה אל מאס צ'יקו דה לה פ'אמיה ארה כיף אי שאנס פארה ג'וגר קון לוס תנג'רס אי לוס תאפונס אי לאס אותראס קוזאס. אב'יה קומו סה דיזה, אוירה חגיגית אי אלגריה. אלגריאס אי סלוד אתודוס.

Sarika

New member
טריאנדפילו, קי ארמוזורה....

מי סטו גוזאנדו די מלדאר לאס קוסז'אס די טו צ'יקס
.

may55

New member
מואיס דישו "בומבון די פאסקואל"

פואדה סר קה אסטה בומבון די פאסקואל אס אל אסוקאר קה טריאנדפילו מוס קונטאנטס .

קי ארמוזאס ממוריאס טיינס אמיגו../images/Emo45.gif

בואן דייה אי סמנה בואנה אה טודוס - אמן

אסטרלו

New member
מוזוטרוס, קה נאסימוס אקי

נו טנמוס אסטה מודו דה ממוראיס ארמוזאס דה צ'יקס. סיימפרה, לה מסה (מצה) מרקאב'ה מוס אן אל באקל. אמה קון לוס צ'יקוס, פ'ואימוס אה כפר חבד אה ב'ר קומו סה אזה מסה שמורה, קה אז רדונדה אי גראנדה אי לה איזמוס קון מואסטראס מאנוס. לה אסוקאר פאסקואל נו קונוסו, סולו סי אז מזמו דה אסוקאר קאנדל.

סוכר קאנדל

אסתו אס לו קה מה פארסה קה סה יאמה אקי אל אםוכר פאסקואל. מה קרידה אסתר, קטאנדו דיגו מסה גראנדה אני מתקוון מוצ'ו גראנדה און פדאסו גראנדה קומו גלגל של אופניים לפחות. איזה כיף שאפשר להכניס עיברית למילוי החסר בלאדינו! חג שמח.

למעלה