פסוקיות מושא
לא יצא לי לשבת לאחרונה על התרגילים, אך הנה הפתרון שלי לאחד התרגילים בפסוקיות מושא (חלק מהתרגיל הגדול - אני אביא אותו בחלקים כדי לא להעמיס עליכם
). אודה מאוד לעזרה. 1. 'מחר נסייר בעקבות לוחמים, לפיכך הנכם חייבים להביא כל מה שקשור לעניין הקרבות באזור.' מחר - ת. זמן; נסייר - נושא+נשוא; בעקבות - ת. אופן; לוחמים - לוואי; הנכם - נושא+אוגד; חייבים להביא - נשוא מורחב; כל - לוואי; מה שקשור - נושא+נשוא; לעניין - לוואי; הקרבות - לוואי; באזור - לוואי. (משפט מאוחה בעל משפט פשוט ומשפט מורכב) 2. 'האם מצפים אצלכם, צופים יקרים, לכך שיימסרו לכם הודעות מן החזית בקרוב?' מצפים - נשוא (+נושא סתמי); אצלכם - מושא; צופים יקרים - פנייה; יימסרו - מושא; לכם - מושא; הודעות - נושא; מן החזית - ת. מקום; בקרוב - ת. זמן. (משפט מורכב בעל שני משפטים, ראשון עיקרי ושני פסוקית מושא) 3. 'מכך שיצאת יחף מביתך, הבנתי שלא הייתה לך שהיות להתארגן.' יצאת - נושא+נשוא; יחף - ת. מצב; מביתך - ת. מקום+לוואי; הבנתי - נושא+נשוא; הייתה - אוגד; לך - מושא; שהות - נושא; להתארגן - נשוא. (משפט מאוחה בעל משפט פשוט ומשפט מורכב) 4. ''איזה משקה תשתו,' שאל המלצר באדיבות, והם, התיירים מחו"ל, הגיבו בלשון רפה: 'אנא, מלצר חביב, הגש לנו קנקן צוננים עם פלחי לימון.' איזה - לוואי; משקה - מושא; תשתו - נושא+נשוא; שאל - נשוא; המלצר - נושא; באדיבות - ת. אופן; והם - נושא; התיירים מחו"ל - תמורה; הגיבו - נשוא; בלשון רפה - ת. אופן; אנא - הסגר; מלצר חביב - פנייה; הגש - נושא+נשוא; לנו - מושא; קנקן - מושא; צוננים - לוואי; פלחי - לוואי; לימון - לוואי. (משפט מאוחה בעלי שני חלקים מורכבים - 'אנא... פלח לימון' הוא פסוקית מושא, כן?) 5. 'מי אמר בראשונה: 'לא הביישן למד ולא הקפדן מלמד'? מי - נושא; אמר - נשוא; בראשונה - ת. זמן; הביישן - נושא; למד - נשוא; ולא - הקפדן - נושא; מלמד - נשוא. (משפט מורכב, משפט ראשון הוא עיקרי ומשפט שני הוא פסוקית מושא בעלת חלקים מאוחדים - הגדרתי נכון?). תודה רבה לכולם.
לא יצא לי לשבת לאחרונה על התרגילים, אך הנה הפתרון שלי לאחד התרגילים בפסוקיות מושא (חלק מהתרגיל הגדול - אני אביא אותו בחלקים כדי לא להעמיס עליכם