פנחס שדה

TalReshef

New member
פנחס שדה

פנחס שדה, הוגה ישראלי שלדעתי לא קיבל מעולם את הכבוד הראוי לו, הגם שהוא נהפך בשעתו לסופר cult של בני נוער אבל לא קיבל הכרה כהוגה. בספר המרכזי שלו "החיים כמשל" שאותו הוא כתב בשנות ה-50 כשהיה בן 28, הוא נותן תיאור של תפיסת העולם שלו, כאשר הוא מתאר אותה דרך החיים היומיומיים, התחושות והמחשבות שלו, כי הוא רואה את האלוהים כנמשל שעומד מאחורי החיים עצמם שהם רק משל, ולכן כל דבר שקרה לו, כל תחושה או מחשבה שעוברות בו הן דרך לראות את האלוהים שמאחוריהן. פנחס שדה היה אדם מאמין שחי מתוך תחושת נוכחות אלוהית מתמדת, אך הוא לא היה דתי בשום שלב, אם וכאשר הלךלבית הכנסת או לכנסיה הוא עשה זאת לא כחובה אלא כהתנסות, כדרך לחוות ולפגוש את הנוכחות האלוהית. בין המקורות המשפיעים עליו ניתן למנות את התנך, הברית החדשה, ניטשה, הלדרלין. בבסיסו של דבר פנחס שדה היה אדם מאוד אקזיסטנציאליסטי, אדם הממוקד בקיום היומיומי (האקזיסטנציה) ולא בתיאוריות והמהויות המופשטות שבחלל האויר, הוא ראה את כל אדם כנולד וחי את חייו שלו, לא את עולם האידיאות, וראה, כאדם מאמין, את משימתו כנגזרת מתוך כך: להיות אדם, לחוש חמלה ולסייע לזולת, להכיר בקיום האלוהי ולחוש אותו במהך הדברים. הוא לא חיפש הבטחה וגמול ולא ציפה לעולם הבא, מבחינתו תחושת קיום האל וגילויו בדרכי החיים הם הגמול עצמו והם המטרה. הוא גם לא קיבל את היחיד כחלק מקבוצה לאומית או אחרת, הוא לא היה ציוני, לא ראה שום דטרמיניזם בחיים או השתייכות: זה רק היחיד, האל ודרכי החיים המסתוריות. בנוסף ל"החיים כמשל" הוא כתב ספרים רבים נוספים, חלקם מוצלחים יותר וחלקם פחות, כולם ביטוי לאותה דרך שלו אבל לא ממוקדים כמו הספר הראשון.

ל נ צ ח

New member
מתוך תחושת נוכחות אלוהית מתמדת

תיאור של תפיסת העולם שלי: -לנצח אדם מאמין שחי מתוך תחושת נוכחות אלוהית מתמדת, לא דתי בשום שלב, כל תחושה או מחשבה שעוברות בי הן דרך לראות את האלוהים שמאחוריהן. אם וכאשר הלך לבית הכנסת או לכנסיה עשה זאת לא כחובה אלא כהתנסות, כדרך לחוות ולפגוש את הנוכחות האלוהית. בין המקורות המשפיעים עלי ניתן למנות את התנ"ך, הברית החדשה, וכו', בבסיסו של דבר לנצח אדם מאוד אקזיסטנציאליסטי, אדם הממוקד בקיום היומיומי (האקזיסטנציה) ובוחר לידיעותיו הנכון מהתיאוריות והמהויות המופשטות שבחלל האויר, הוא לנצח רואה את כל אדם כנולד וחי את חייו שלו עם עולם האידיאות שלו, ורואה, כאדם מאמין, את משימתו כנגזרת מתוך כך: להיות אדם, לחוש חמלה ולסייע לזולת כאשר מצפוני את זאת מורה לי, להכיר בקיום האלוהי לחוש אותו במהלך הדברים באהבה ובייראה לו לכל שציווה לי. להבדיל מפנחס שדה, לנצח כן חיפש הבטחה וגמול בעולם הזה בעולם החיים הבא וכאלה שלאחריו ז"א להם החיים בנצח! מבחינתי תחושת קיום האל וגילויו בדרכי החיים הם, החיים עצמם חיי הם הגמול עצמו והוא מתבטא בלחיות ולדעת לחיות אותם תוך כדי ידיעה צלולה וברורה והיא זאת המטרה אליה כבר הגעתי במחצית חיי כאשר אז גיליתי לדעת לסוד חידת-החיים-והמוות הלפני והאחרי, והודות לזו הדעת דעת הבינה בינת ה' שבי, מאז איש חפץ-חיים אנוכי היודע נכון ובכיף החיים לחיות תוך כדי אהבתם אהבת אלוהים. להבדיל מפנחס שדה לנצח כן קיבל ומקבל את היחיד כחלק מקבוצה לאומית או אחרת, הוא תמיד היה ציוני, ראה דטרמיניזם בתוכנית האלוהים הכוללת לחיים והשתייכות:כמוהו כולם באלהים בדרכי החיים והמסתוריות. בנוסף ל"החיים כמשל" נראה לי שלא קראתי ספרים רבים נוספים שלו, חלקם מוצלחים יותר וחלקם פחות אולי, כולם שלו ביטוי לאותה דרך שלו והבנתי מדבריך המלומדים עליהם על זה שהם לא ממוקדים כמו הספר הראשון. - ובחזרה על פנחס שדה: אדם מבריק היה דבריו מבריקים לדעתי, וכך כמו שזכור לי שאיתם אז לפני שנים הרבה הזדהיתי גם כיום מזדהה אני עם הרבה מאוד מהגותו תודה לך TalReshef היקר תודה על שפתחת לזכרוני על אלה הדברים אותם העלית על פנחס שדה ושבהחלט אותי לפחות הם מאוד מאוד מעניינים. שבת-שלום ומבורך מידידך לפורום, * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

למעלה