פלמ"ח- שבוע תשיעי

פלמ"ח- שבוע תשיעי

"אך זכור, קין! עוד יבוא יום הדין, ואין הוא רחוק. יקום העם, יפרוץ הזעם. ועל בגידתך ופשעיך, על הלשנותיך ותעלוליך, בשם האומה הדוויה, ובשם המולדת המשועבדת, בשם קורבנותיו הקדושים ובשם אחינו המוסגרים, בשם אמותינו השכולות ובשם ילדינו העזובים, בשם מלחמתנו הקדושה ובשם דמנו השפוך - עוד שלם נשלם לך, קין." (מנחם בגין, 1946)

פרק 34- רק דרך אחת לגלות

"בֵּן לוּ הָיָה לִי! יֶלֶד קָטָן, שְׁחֹר תַּלְתַּלִים וְנָבוֹן. לֶאֱחֹז בְּיָדוֹ וְלִפְסֹעַ לְאַט, בִּשְׁבִילֵי הַגָּן. יֶלֶד. קָטָן. אוּרִי אֶקְרָא לוֹ, אוּרִי שֶׁלִּי! רַךְ וְצָלוּל הוּא הַשֵּׁם הַקָּצָר. רְסִיס נְהָרָה. לְיַלְדִּי הַשְּׁחַרְחַר “אוּרִי!” – אֶקְרָא! עוֹד אֶתְמַרְמֵר כְּרָחֵל הָאֵם. עוֹד אֶתְפַּלֵּל כְּחַנָּה בְּשִׁילֹה. עוֹד אֲחַכֶּה לוֹ." (רחל בלובשטיין, עקרה)

דן! גורי יחסל אותך. אתה מת היום

דן, זה לא משתלם, הפשע והבגידה. השמדה עצמית? אתה רואה, דן, אם גורי היה פה הוא היה נותן להרולד אגרוף באף. &nbsp מרי, את לא בסדר. השמועה אומרת שאבא שלך נכנס ל... אבל בואו לא נדבר על זה כרגע. לא צריך סרטיפיקטים! לא מבקשים כלום מבריטים! מעלים אותם באוניות ושיתפוצצו! &nbsp כמו כולם. כמו כולם, אלינור. כמו כולם. אמרתי לכולם שככה זה יהיה. אורי מוזר. &nbsp אני חוזר ואומר, אמיל צריך לקוות שאבא של אורי לא יראה אותו ככה... &nbsp אמיל, תחליף בגדים. זה לא נעים לי. בטח, תצטרך עזרה. &nbsp אתה ויאק. You like Yak, לורנס? מה... מה קורה לך כשקר לך ב... אתה מתכוון שמתכווץ לך ה... אוי. מסכן. וייסמילר זה טרזן המקורי וגם שחיין אולימפי. אבל לורנס, אני לא חושב שאתה צריך להגיד את זה בצבא. אתה עלול להיות מודח. &nbsp היא כן מדברת, היא סתם עצבנית בגלל הצבר השחצן. אולי המזוודה תעביר אותם לעתיד. יכול להיות. &nbsp אנשים יגידו שזה לא כבוד לרסס מעפילים בגז מדמיע. מה חיפשת בנפאל? מי האורח המיוחד? &nbsp מן הסתם רק על יוחנן אמיל סומך. אבל תחליף כבר את הבגדים האלה! יוחנן, עזוב אותנו ממזון אשכנזי. חייב להיות אחד. כפית! &nbsp יש פתרון. לקחת את האבא של שרה ולתת לו בעיטה ב... נו, בסדר. מרי, מה את... מה העניין? הגיע הזמן באמת, שרה. הגיע הזמן שתשימי לב לדבר הזה. &nbsp יוחנן הזה חכם. יוחנן הזה חכם. אבל לא מאיצים בו. רגע, אחד זה התליון. מה השני? היה סימן כזה... &nbsp לא יהיה נעים. &nbsp בדיוק עמדתי להגיד שזאת לא האימא של אלוהים. איך היא יכולה להבטיח את זה? חבר'ה, אני לא אוהב שבשביל בני משפחה אנשים בוגדים פה בתנועה. אף פעם לא אהבתי את הברית האנגלו-צרפתית. &nbsp למה רוחל'ה צריכה... לא משנה. לא, לא, הוא התכוון שאתם עברתם טראומה ולכן הראש לא בסדר. &nbsp אזעקה? לא טוב. &nbsp תראו את אלונה, איזה יופי שהיא מחזיקה את הרגל בריצה. מוכרת את הפציעה. תכירו את יוחאי. והוא יקרע לנו את הצורה. &nbsp בתליון, אידיוט! לא? יוחנן, למה אתה מקריב את... אז למה התליון? חברים יקרים, זה... יהלום? למה?! מה "זה"?!

רגע היסטורי עם יוסי

"כל מי שבא משם לא בסדר בראש." &nbsp היום חשבתי שנדבר על חשיבות העובדה שלאורי קוראים... אורי. כי כל דמות אחרת יכלה לקבל כל שם אחר (חוץ מאמיל, שקיבל שם גלותי) אבל אורי היה חייב להיקרא ספציפית בשם הזה. &nbsp למה? כי זה השם הכי צברי בעולם! &nbsp השיר של רחל המשוררת, "עקרה" (או "אורי", או "בן לו היה לי") נכתב בסוף שנות ה-20. רחל, שהייתה עקרה, מדברת על כמה שהיא רוצה להיות אימא לילד בשם אורי. היא רוצה לחכות לו כמו רחל אמנו וחנה אימו של שמואל (שהיו נשים שניות ואהובות וגם עקרות עד שאלוהים פתח את רחמן). &nbsp אז מה הקטע עם אורי? מסתבר שאורי זה שם מקראי נדיר (דמות שולית מאוד בתנ"ך) שרק בעברית החדשה החיו אותו. זה שם כליל יותר משם תנ"כי מסורתי ואמור לדבר על זהות ישראלית חדשה. הוא גם מזכיר את המילה "עורי" שנאמרת לארץ ישראל העקרה. &nbsp והתוצאה? התוצאה הייתה שבשנות ה-30 נולדו לנו מלא אורי. נולד אורי מילשטיין, היסטוריון ובן אחייניתה של רחל, והמון עולים קראו לעצמם אורי, והשם נחשב לאחד מהשמות הכי אהודים: יחד עם דני ועוזי. &nbsp השם הזה היה השם הכי נפוץ בשנות ה-50 וה-60, והפך לשם נפוץ בקרב דמויות של נערים ארצישראלים (אורי מורי, למשל, אורי של אסתר שטרייט וורצל מאליפים). ומולו עמד יורם: הכינוי שדבק ביהודים הגלותיים, שחלקם נקראו בשם זה. אורי היה הצבר הגאה והזקוף. יורם היה החנון הגלותי. &nbsp הדמות הראשית ב"הוא הלך בשדות" של משה שמיר, נקראת אורי. הוא נחשב לאבטיפוס של הצבר יפה הבלורית והתואר. הוא כמו אורי שלנו: קיבוצניק צבר, עם ביטחון עצמי, בפלמ"ח, ואהוד על חבריו. ויש לו בת זוג, מיקה, שהיא פליטה חסרת כל מהשואה. &nbsp בסיפור, מראים את ההבדלים ביניהם. אורי הצבר ששולט בארץ, ומיקה ללא עבר וללא עתיד. אורי חושב רק על הקיבוץ, ומיקה מופנמת ורוצה לברוח לחדרה. היא מפחדת על אורי. היא לא אוהבת את הפלמ"ח. והיא לא מובנת. היא צריכה לשכוח הכול ולהתחיל מחדש. &nbsp בסיפור אורי מעדיף את הלוחמים על פני מיקה, את המולדת, והוא מת. למיקה נולד ממנו ילד לאחר מותו. אבל אני מניח שאצלנו יהיה קצת אחרת. אחרי הכול, אורי שלנו קצת יותר מבין את אלינור. וגם היא אותו. &nbsp "עוֹד אֲחַכֶּה לוֹ."

שיר m

Well-known member
מסתבכים

המשקפיים. כמובן. &nbsp יוחאי הגיע. הלך עלינו. &nbsp מרי חכמה. &nbsp אלינור ושרה משתפות פעולה. &nbsp אלינור, עזבי, הוא לא בסדר בראש. הוא לא התכוון. &nbsp כולנו יודעים, לורנס. &nbsp חיליק ואמיל מקשקשים ואני לא מצליחה להחליט מי חמוד יותר.

פרק 35- לשייקספיר יש שפם?

"ביטחון איננו רק הטנק, המטוס וספינת הטילים. ביטחון הוא גם, ואולי אף קודם כול האדם – האדם, האזרח הישראלי. ביטחון הוא גם החינוך של האדם, הוא הבית שלו, הוא הרחוב והשכונה שלו, הוא החברה שבתוכה צמח. וביטחון הוא גם התקווה של האדם." (יצחק רבין, יולי 1992)

כן! היה לו!

אבל מה "זה"?! כן, אפשר לקנות. אבל זה יהיה מטומטם. וואו, האח של עמוס ממש לא חמוד. גאולה, תגידי לו! הקטע בטח נכתב בידי עומר גולדמן. לא, נו, לא הבנת אותו נכון! היי, שרה, יופי לשמוע! כן, בליץ. תמשיכו לדבר על הבליץ. הייתן נפגשות בצבא באותה יחידה עם נועה קירל. ואלינור ישנה אצל שרה כל יומיים. והמלחמה לא קשורה למצב הארץ ולבריטים. אוי, אלינור, לא הבנת אותו נכון! יוחנן, אתה איש מוזר. מאוד. מאוד. למה אתה לוחץ, אתה יודע מה זה?! אגב, יוחנן ואמיל יהיו בספינה וזה יהיה קשור לזה. אז מה האוצר? ולמה דן מקשיב ככה? ומה זה בכלל? מה הם מחפשים? טוב, במקרה הזה יוחאי צודק. חולצה במכנסיים... מעצבן. אבל לפחות היה מועיל במשהו. התליון! אבל מה עכשיו... דן! אל תתעסק עם גאולה. אבל באמת עם מי... יעל?! חכה שגורי ישמע! אמיל, מספיק עם אמריקה כבר, מספיק, יא נפולת נמושות. מה אתה עושה?! על הבוקר הוא בא... בחור הזוי. דן, באמת. אמיל ירד מהארץ. תל אביב זה ניו יורק, הוא מת כבר ללכת לניו יורק. דן, תתמקד במאבק. פחות שטויות על מוטנטים. מרי! בושי לך! בושי לך, יא פטן! לזה חיכיתי. אתם חרא וגורי לא יכופף את הגב. יוחנן! שיט! הכול משובש! קדימה... מה זה לעזאזל? יוחנן! בוגדת. בוגדת. אכן, יוחנן. לא טוב לי. אלינור! לא טוב לי. ממש לא טוב לי. בכלל לא.

רגע היסטורי עם יוסי

"הייתי בת 10 בבליץ על לונדון." &nbsp "הבליץ על לונדון", או פשוט "הבליץ" (מלשון "בליצקריג"- מלחמת הבזק הגרמנית שהכניעה את אירופה) הוא הכינוי להפצצות על לונדון ובריטניה במלחמת העולם השנייה, כחלק מהקרב על בריטניה (מאבק בין חיל האוויר הגרמני לחיל האוויר המלכותי) בין 1940-1941. &nbsp לאחר נפילת צרפת, הגרמנים שלטו כמעט בכל אירופה (פרט לברית המועצות) ועכשיו הייתה השאלה איך בריטניה תגיב. בריטניה סירבה להגיע להסכם עם היטלר, ולכן הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני, נשלח להילחם מול חיל האוויר המלכותי. המטרה הייתה להכין את הקרקע לפלישה לבריטניה. &nbsp מטוסים רבים נפגעו. הופצצו מפעלים והשיא היה כשבתחילת ספטמבר ליברפול הופצצה. אז היטלר הבין את המטרה: הוא הורה להפציץ את הערים הבריטיות באופן רצוף. בראש רשימת המטרות הייתה לונדון. כאן היטלר ביצע טעות: הוא הפציץ מרכזי אוכלוסייה, במקום מטרות צבאיות, מה שאפשר לחיל האוויר להשתקם. &nbsp בהפצצה הראשונה היה נזק חמור לבתים בסביבות נמל לונדון. ההגנה לא הייתה יעילה, הטייסים לא היו מיומנים. אבל וינסטון צ'רצ'יל, ראש הממשלה החדש, ארגן מהר מאוד את המצב. למרות זאת, בחודשיים הבאים בריטניה פשוט הופצצה. ביום אחד באוקטובר היא הופצצה בידי יותר מ-400 מפציצים במשך שש שעות, והצליחה להפיל רק מפציץ אחד. &nbsp בין נובמבר 1940 לפברואר 1941, הגרמנים תקפו מטרות צבאיות ואזרחיות. השיא היה הבליץ על קובנטרי, שפשוט נהרסה, כנקמה על הפצצות על מינכן. הבריטים השתפרו מעט בהפלות, אבל עדיין היו חלשים. למרות זאת, הגרמנים פתאום הבינו שהמצב חסר תוחלת. הבריטים לא נכנעו. וחוץ מזה, היה צריך לפלוש לרוסיה, וזה אמר שהיה צריך להתכונן לזה. &nbsp בפברואר, היטלר שוכנע לתקוף את נמלי בריטניה, וזה באמת קרה בשלושת החודשים הבאים. אבל עד מאי 1941 הבריטים כבר השתפרו מאוד, פגעו ביותר מטוסים, ובסוף היטלר נאלץ לוותר על העניין כדי להקדיש את מלוא כוחו לרוסיה. ביום האחרון שלונדון הופצצה, המוזיאון הבריטי, הפרלמנט וארמון סנט ג'יימס נפגעו. &nbsp היטלר לא הצליח להפיל את צ'רצ'יל במהלך ההפצצות. צ'רצ'יל ליכד את העם שלו כנגד היטלר וסירב להיכנע. אגב, ספרים רבים התרחשו בתקופה הזאת, המוכר מתוכם הוא נרניה: ארבעת הילדים נשלחים לבית יתומים בכפר במהלך ההפצצות, במחשבה ששם לא יופצצו. גם בפיטר פן 2 רואים את ההפצצות. &nbsp לאחר הבליץ, המצב החל להתהפך, לרעת היטלר. רוסיה הצטרפה למלחמה וארצות הברית התחילה להתערב גם כן. אבל כששתי אלו נלחמות על העולם, בריטניה חייבת לנסות לשמור על מעמדה. ולפעמים זה אומר שהיא מסרבת להתפנות... &nbsp "מעולם בסכסוך אנושי, לא חבו רבים כל כך, הרבה כל כך, למעטים כל כך."

שיר m

Well-known member
אז בעצם

מרי סיבכה את הפעולה העצמאית? &nbsp למה גורי ודן עומדים שם חסרי מעש? &nbsp למה דן לא לוקח איזו אבן ומכה בו עד זוב דם? &nbsp אלינור היחידה שמתפקדת כמו שצריך
&nbsp חיליק מתוסכל... בצדק. &nbsp מעניין מה יקרה.

למעלה