פלמ"ח- שבוע חמישי

פלמ"ח- שבוע חמישי

"שְׁתַלְתֶּם נִגּוּנִים בִּי, אִמִּי וְאָבִי,
נִגּוּנִים, מִזְמוֹרִים שְׁכוּחִים.
גַּרְעִינִים; גַּרְעִינִים, נְשָׂאָם לְבָבִי –
עַתָּה הֵם עוֹלִים וְצוֹמְחִים.

עַתָּה הֵם נוֹשאים פֹּארוֹת בְּדָמִי,
שָׁרְשֵׁיהֶם בְּעוֹרְקַי שְׁלוּבִים,
נִגּוּנֶיךָ, אָבִי, וְשִׁירַיִךְ, אִמִּי,
בְּדָפְקִי נֵעוֹרִים וְשָׁבִים.

הִנֵּה אַאֲזִין שִׁיר עַרְשִׂי הָרָחוֹק
הִבִּיעַ פִּי אֵם אֱלֵי בַּת.
הִנֵּה לִי תִּזְהַרְנָה בְּדֶמַע וּשְׂחוֹק
"אֵיכָה" וּזְמִירוֹת שֶׁל שַׁבָּת.

כָּל הֶגֶה יִתַּם וְכָל צְלִיל יֵאָלֵם
בִּי קוֹלְכֶם הָרָחוֹק כִּי יֵהוֹם.
עֵינַי אֶעֱצֹם וַהֲרֵינִי אִתְּכֶם
מֵעַל לְחֶשְׁכַת הַתְּהוֹם…"

(פניה ברגשטיין, ניגונים)

פרק 16- לא את הכול אפשר לפתור

"מאז האלוהים ברא את האדם והאדם יצר את השטן, לא נעשו מעשי אכזריות בהמית ליהודים באירופה כפי שבוצעו על ידי הגרמנים בימי המשטר הנציונל־סוציאליסטי."
(מנחם בגין, 1977)

מחר יהיה מה זה מגניב!

כל מה שהוא יודע לעשות זה לשים אנשים בספינות הרחק מארץ ישראל! נו, שרה לא משוטטת עם חברי מחתרת... היא מנשקת אותם. עכשיו תיווצר בעיה. בעיה גדולה. מה יקרה כשיגלו? ויגלו ממש בקרוב. והוא בעיקר יכול להוות בעיה...

וככה חשבת לקבל את מרי? עם חוטי תיל? היי, את מכירה אמה! תירוץ אמיתי. מוזר. אוף, יעל, למה את תמיד אומרת לשקר?

לורנס מדבר על שרה. לצ'פלין דווקא היה מונולוג. אל תדאג, הרולד, זה יעזור לך. לורנס! בחייך!

יוחנן, אתה לא חייב לדבר במבטא. לא ידעתי שהשקשוקה הייתה נפוצה אז. היא לא יכולה לעקוף את רבין! ויוחנן, תירגע! תודה, יעל. רק לחשוב איך הם עשו את זה בצילומים... והנה חוטי התיל. עצוב. פוסט טראומה של ניצולי שואה. זה עצוב.

אלינור לפעמים מפחידה. שוב הוא מלהטט בבחורות. אוף איתו. תל אביב. מעניין. אגב, חכו ותראו מחר. אני יודע מי עובדת בספרייה שם... חה חה חה. רועי, תתכונן למחר.

קרוב, דן, לא משה סנה, הקומוניסט הזה. למרות שאני לא יודע אם רות לא פשוט זורמת עם הדבר הזה כדי שיפסיקו לחקור... אבל אני מהמר שכן, ישראל גלילי. רות, עשית טעות. דן, בתגובה, אבא שלה יירה על אחיך כשהוא יהיה בספינה.

אמיל, למה אתה מחביא פרחים? למה עד לתל אביב?! אם רק אצלי היו ספרים עם דברים חבויים... אלינור ממש תכעס. אולי עדיף שאלינור תתעסק בחברה של אחיה. שפתאום מאוד רומנטי. אמיל, אין זמן לבריטיות! די כבר! או שאלינור סתם קופצנית מדי...

הנה, זה מתחיל ביניהם. אל תדאגי, מלכות נאחס הופכות בסוף למגנא. את רוצה לדעת איך בלח"י מנצחים מתחרים? אל תדאגי, באמת ייפתח חלון. עד שאחוז החסימה יסגור אותו עלייך בטריקה ורבין יצחק עלייך מהצד השני. אני מצפה שיסלקו את גאולה בגלל זה ואז מישהו יציע לה עבודה. להיות בלח"י זה אסור לפי הפלמ"ח. רואים? נשים חזקות גוזרות גבס.

ביאליק, זה החשיד את אלינור בעיני יעל. אתם מבינים? היא מבינה לאן זה ילך. ביאליק זה בעייתי מבחינתה.

מהחלון הזה יוחנן ומרי יראו את כל גדולי האומה! אבל בינתיים סצנות שואה. אגב, גם שמיר ובגין יכולים לדבר על זה. ויגאל אלון, בעונה השנייה. אבל עדיף לדעת! אני רוצה לדעת! ארבע שנים. אכן כן... צרפת נפלה ב-1940. לארבע שנים תמימות. אני לא מבין, ליוחנן יש חיבה למעפילים מתוסבכים?

אבל למה התחנה הזאת, יקירתי?! למה?! יש תחנות לאומיות יותר! היי... רגע... לא פעם אחרונה שרבין עושה צרות לגאולה. בארקר. שמעתם? קולונל בארקר. אבא של גברת אליזבת' בארקר.

אז הוא לא יודע. יעל שיקרה. נו. הנה בעיה...

אתם יודעים שטל גרושקה משחק בהצגה על השואה? אפשר להפסיק עם הבדיחה של רות ורות? היית ברזיסטנס? התדר... תגידו, יכול להיות שמחר יגיעו לשם...

למה, תתעמת מולה... רבין ישמח לדעת. גם גאולה.

מי מחכה לכם פה? אני רק אגיד לכם... יהיה מעניין.

רגע היסטורי עם יוסי

"אבא שלך זה ישראל גלילי?"
&nbsp
נפתרה התעלומה, וכנראה אבא של רות זה ישראל גלילי. לכן, עלינו לבאר את דמותו של האיש הזה.
&nbsp
ישראל גלילי נולד כישראל ברצ'נקו, באזור אוקראינה, אז ברוסיה. בגיל שלוש עלתה משפחתו לארץ והוא למד בתל אביב. ב-1924, ייסד את הנוער העובד, והיה המזכיר הראשון של התנועה. הוא גם ייסד את קיבוץ נען.
&nbsp
אבא של רות הוא גם אישיות ביטחונית בכירה. ב-1927 הוא התגייס להגנה, בגיל 16. ב-1935 הוא כבר היה חבר מרכז ההגנה. ב-1939, התגנב לכלא עכו ושכנע את אסירי ההגנה שם לא לנסות לברוח.
&nbsp
בתקופת מלחמת העולם השנייה, גלילי השתתף בהכנות לפלישה הגרמנית. בנוסף לכך, הוא היה חשוב מאוד בתנועת המרי העברי. הייתה ועדה מיוחדת בשם "ועדת אקס", ועדת המפקדים של תנועות המחתרות שרק אצלה אושרו הפעולות. את הלח"י ייצג נתן פרידמן-ילין, את האצ"ל בגין. את ההגנה ייצגו שני אנשים: משה סנה וישראל גלילי.
&nbsp
גלילי היה ממקימי חיל האוויר, והיה ראש המפקדה הארצית של ההגנה (כמו רמטכ"ל). במהלך מלחמת העצמאות בן גוריון ביטל את התפקיד הזה והגנרלים הכריזו שיתפטרו אם לא יחזיר אותו. גלילי חזר לתפקידו, למרות שהוא לא היה מוגדר כל כך.
&nbsp
גלילי עסק ברכש נשק, בהקמת צה"ל, בהשבעת סגל הפיקוד העליון וגם בצירוף המחתרות לצה"ל. לאחר פרישתו מהצבא, הפך לחבר הכנסת, בתחילה בכנסת הראשונה, ואחר כך מהכנסת השלישית עד התשיעית - 21 שנים רצופות.
&nbsp
גלילי היה חבר מפלגת מפ"ם, אבל הוא היה חבר בפלג "אחדות העבודה", שנחשב לפלג הצבאי יותר. לאחר מכן הוא פרש עם חברי אחדות העבודה להקמת מפלגה עצמאית, ולבסוף הוא הצטרף למפא"י בהקמת מפלגת העבודה.
&nbsp
גלילי היה שר ללא תיק במשך כמה ממשלות. למרות זאת, הוא נחשב לשר משפיע ביותר. הוא היה יועץ ללוי אשכול וכתב נאומים לגולדה מאיר. הוא היה חבר בוועדת חוץ וביטחון וגם בוועדה לענייני התיישבות, שם אישר התנחלויות רבות, כולל ימית בסיני.
&nbsp
גלילי נפטר ב-1986, ללא תפקיד ציבורי. אחד מהדברים החשובים שעשה בחייו היה המו"מ עם מנחם בגין על אוניית הנשק אלטלנה. שמעון פרס העיד אחר כך בנושא, ואמר למנחם בגין בעניין הפצצת האונייה...
&nbsp
"הגענו למסקנה כי בעניין 'אלטלנה' הטעו את בן-גוריון... היה מי שהטעה את בן-גוריון. הוא היה ישר כסרגל ופעל לפי ההנחיות של גלילי."

שיר m

Well-known member
אח יוסי, אתה צריך לקבל פינה בסוף הפרק. היסטוריה בשישים שניות

שיר m

Well-known member
פרק מעולה

תגידו מה זאת הסדרה הזאת שכולם כאלה חמודים? איפה מצאו אותם?
מרי

יוחנן

&nbsp
דן

גאולה

רות

אורי

שכחת את אמיל, אלינור ושרה!

מה מבאס את דן בכלל? לא הבנתי... רות? זה הכול? לכולם יש בעיות והוא סתם שם בלי כלום?
&nbsp
יאללה, מתי גורי יביא את בגין?

שיר m

Well-known member
לא שכחתי

אמיל ושרה כאלה חמודים ששום אייקון לא יתאים להם
&nbsp
כן, מניחה שדן מאוהב ברות. והוא לא סתם! הוא אחלה דן. אל תתעלם ממנו.

זה לא אני, זה הכותבים

אבל בינתיים הוא השחקן הכי פחות מעניין במשפחה שלו! ולעזאזל, זה כולל את אימא שלו!
&nbsp
טוב, נקווה שיתנו לו עלילה עם גורי בקרוב.

פרק 17- מקום שבו אנחנו נהיה מאושרים

"הַאֻמְנָם עוֹד יָבוֹאוּ יָמִים בִסְלִיחָה וּבְחֶסֶד,
וְתֵלְכִי בַּשָּׂדֶה, וְתֵלְכִי בּוֹ כַּהֵלֶךְ הַתָּם,
וּמַחֲשׂוֹף כַּף-רַגְלֵךְ יִלָּטֵף בַּעֲלֵי הָאַסְפֶּסֶת,
אוֹ שִׁלְפֵי-שִׁבֳּלִים יִדְקְרוּךְ וְתִמְתַּק דְּקִירָתָם.

אוֹ מָטָר יַשִּׂיגֵךְ בַּעֲדַת טִפּוֹתָיו הַדּוֹפֶקֶת
עַל כְּתֵפַיִך, חָזֵךְ, צַוָּארֵךְ, וְרֹאשֵׁךְ רַעֲנָן.
וְתֵלְכִי בַּשָּׂדֶה הָרָטֹב וְיִרְחַב בָּך הַשֶּׁקֶט
כָּאוֹר בְּשׁוּלֵי הֶעָנָן.

וְנָשַׁמְתְּ אֶת רֵיחוֹ שֶׁל הַתֶּלֶם נָשֹׁם וְרָגֹעַ,
וְרָאִית אֶת הַשֶּׁמֶשׁ בִּרְאִי הַשְּׁלוּלִית הַזָּהֹב,
וּפְשׁוּטִים הַדְּבָרִים וְחַיִּים, וּמֻתָּר בָּם לִנְגֹּעַ,
וּמֻתָּר, וּמֻתָּר לֶאֱהֹב.

אַתְּ תֵּלְכִי בַּשָּׂדֶה. לְבַדֵּךְ. לֹא נִצְרֶבֶת בְּלַהַט
הַשְּׂרֵפוֹת, בַּדְּרָכִים שֶׁסָּמְרוּ מֵאֵימָה וּמִדָּם.
וּבְיֹשֶׁר-לֵבָב שׁוּב תִּהְיִי עֲנָוָה וְנִכְנַעַת
כְּאַחַד הַדְּשָׁאִים, כְּאַחַד הָאָדָם."

(לאה גולדברג, "האמנם")

למלכה אין בית, למלך אין כתר...

רק אוכל בראש של אמיל?! אוכל ושוקולד?! די עם ביאליק! די! מאוד מפתיע מי עוקב אחריהם. מצאת מלפפון?! נו באמת, אמיל. אלון הבהיל יותר טוב את אמה. ודי לחשוב על אוכל! היי, אשתו של ממוקה! סתם, אתם יודעים מי זאת...
&nbsp
תנחלסון?! וואט דה... לא משנה. למה היא שוב פועלת לבד... רגע, אבל להרביץ לאנשי אצ"ל זאת לא בעיה, נכון?! ראית, גאולה?! ראית?! ומה התיק?
&nbsp
רבין מוכן לירות באוניות. אהבת? אולי השיבוץ יביא את יוחאי לפה?
&nbsp
ראית, רועי? הסבר. אמיל, אתה צריך לנשק לה את הרגליים. כן, צודקת... גם אני הסקתי ככה. אבל הם ילכו בשדה, לבדם. עוד רגע, עוד רגע. כותבת. אכן. אוהבת לכתוב. די עם הביאליק הזה כבר!
&nbsp
נו, עוד פעם לאיטליה?! אני לא אעמוד בזה. יופי, חבר'ה. מה, לא? לא! זה כן נכון! רבין יושב במזרע?! יש שם קצת אסירים... אז בקרוב יהיה הקטע שהם מציצים מהחלון ורואים...
&nbsp
כן, היא מכירה. הם ישבו יחדיו... יש שם את דירה להשכיר? כן... לאה... רוחל'ה? את מכירה אותה ולא אומרת? לאמיל ושרה תמיד יהיה את לונדון... אכן כן. הנה, אמיל. עכשיו אתה מנשק לה את הרגליים? כן או לא?! אה. מעניין. המשקפיים של יאנוש? אני זוכר שהם עשו עם זה משהו בקטעים בפרק אפס.
&nbsp
גאולה, אני חושב שאת לא רצויה פה. תעברי מחתרת. לא יפה, רות! לא יפה! בושי לך! את והאבא שלך!
&nbsp
להסתכל דרכם! כן, עוד רמז! את לא מכירה את הפורמט? שוקולדדדדדדדדדד! אמיל? אתה לא מגיב לשוקולד? או שרק שוקולד בריטי כיף לך? אולי הסרט יעזור להם. קזבלנקה... נאצים. סרט על נאצים. מרי בטח תאהב, זה על צרפת והמושבות. נאום מתאים להיום. קצת...
&nbsp
דן, תגיד משהו אחר. אני לא יודע, יכול להיות שרות רק זורמת עם זה וטעיתי? דן, עזוב את הקומיקס הזה, זה לא מעניין אותנו. כן, בית העם.
&nbsp
את זה אני גם זוכר, את הסצנה. נראה לי שזאת לא תחילתה של ידידות מופלאה!
&nbsp
מרק עוף. נשמע כמו סיסמה.
&nbsp
נגן זאת שוב, סם. ניגנת את זה בשבילה, נגן את זה בשבילי!
&nbsp
צלוף ביוחנן. אחלה משחק.
&nbsp
סצנות יפות בבית העם. אל תדאגי, היא בורחת, הילדה.
&nbsp
נחשב לאחד מהסרטים הכי טובים בעולם. שוב הוא והשוקולד!!!!!!!!!! לחברה הבריטית הבוגדנית שלו. רגע, הוא לקח את האותיות שלה?! לא הכול, אלינור...
&nbsp
אבל לא מהמחתרת הזאת. נכון? גם לי יש תחושה. אלא אם תיעצרי על השידורים.
&nbsp
תגיד, את הסיפור המלא סיפרת? לא, נכון? היא הייתה רוצחת אותך אם כן. אורי, בחייך. תתרן? מה הקשר? בעולם מושלם יש לרות ואורי ילדים יפים מדי. כן, כי הוא חושב שהיא מרגלת! בגלל זה הוא מסתכל עליה ככה! חכה חכה עד שהיא תבגוד בכולנו, אמיל. חכה חכה. למה אתם מדברים ככה?! למה?! למה הוא מסיק מסקנות?!
&nbsp
שיט, תופסים מעפילים!
&nbsp
והנה זה בא. תעצרו את הגרומל!!!!!! תעצרו!!!!!!!!!!!!

למעלה