פלוטו הגיע

פלוטוס

New member
פלוטו הגיע

שלום לכולכם
אחרי 4 שנים בבקרת פלוטו ובמגבלות בטחון שדה אשמח לענות על כל שאלה שנוגעת בבקרה הצפונית או בכלל בתעופה
וגם לי יש שאלה,
האם אתם הטייסים מצליחים לזהות רק על פי הטונציה של הבקר אם הוא בקר צעיר שפעם ראשונה משדר או בקר רציני שאשפר לשמוח עליו?

אני תמיד שמח שהבקר עונה לי

................................................................................

רמי בר1

New member
למה הסברה הרווחת שחגב הרבה יותר יעיל,סימפאטי,וחברמן מפלוטו.

בלוץ

New member
אין לחגב עשירית מהתעסוקה של פלוטו בסופש"ים ובמיקרים הנדירים

שיש,אין גם להם זמן להיות נחמדים.מה עם ירושליים היום? אומרים שעד הצהריים יש הפוגה.אם בא לך,צלצל.

טל ר

New member
אז הודעה אחת ברצינות

שלום לך וברוך הבא,

לפני אי-אלו שנים, אורי אלוני יזם שינוי בבקרת פלוטו שתכליתו היתה בקרה לפי הנהלים ולא לפי נהלי התושב"ע, הווה אומר שאלמלא היה צורך דוחק אחר, דיווח היה בנקודות דיווח חובה בלבד, ניתנה התרעה בין תנועות CVFR (ולא הפרדה), החלטות לגבי מז"א התקבלו על ידי הטייסים במקום על ידי הבקרה, וכו' - או במילים אחרות, עבודה כפי שבקרה תוכננה להיות וכפי שהפמ"ת מגדיר שעליה להיות.
עם הזמן, התמסמסה העבודה החשובה שאורי עשה, וחזרנו ל"עולם כמנהגו נוהג". שיהיה ברור - אני ישבתי בעמדה בה אתה ישבת (קורס 50, מסור ד"ש אם יש כמה מילואימניקים זקנים שנותרו מהקורס שלי), ביקרתי לפי אותה שיטה בה אתה נוהג, וה"דור" של אורי אלוני הוא זה שלימד אותי לעשות כן. אלא שאורי עבר לרש"ת ושינה את ראיית עולמו (אם אני מבין נכון היום הוא במגדל חיפה), אני התחלתי לטוס להנאתי בניכר (בפלוטו ישבתי בפעם האחרונה ב-1994 ומילואים בפעם האחרונה עשיתי ב-2002 לפני שעברתי לארה"ב), אולי מזה שאני מביט מזווית אחרת הדברים כם נראים לי שונים.
שאלתי הראשונה היא האם מישהו שם על ההר (או למטה בענף תעבורה) שוקל להחיל בחזרה את הנהלים המקובלים בתעופה בכל העולם? אם יום אחד תזדמן לאזור בוסטון, אני מזמין אותך לטוס ולשמוע בקרת VFR ו-IFR, וזאת גם על ידי בקרים צבאיים.

שאלתי השניה נוגעת לתפקיד הבקר במצבי מצוקה. אני משער שראית את הארוע הזה עם הוידאו שלו והערות החוקר הראשי (עיין בעמוד 13 לדו"ח). האם ניתן דגש לבקרים לגבי סוגי מצבי החרום בהם העזרה לטייס קריטית (דוגמא מקרית: אובדן התמצאות במז"א מגבלתי) לעומת אלו שיש לתת לטייס את המנוחה לטפל בהם ללא הפרעה (שוב, דוגמא מקרית: אש)?

תודה לך,

טל

אבי506

New member
בקרת פלוטו

שלום,
אומנם לא פלוטוס , אך השאלות חשובות ואנסה לענות.
בקרי פלוטו אינם מבצעים בקרה אווירית על פי תושב"ע אלא על פי ה-AIP בתוספת נהלי חיל האוויר.
בטרם התחלת הבקרים בשידורים הם מבצעים הסמכה גם על ידי חיל האוויר וגם על ידי רת"א.
באשר לאמירותיך לגבי הרצוי בבקרת פלוטו, למעשה - רוב הדברים קורים כבר היום:
1. הפרדות:
  • כאשר ישנו קונפליקט, מצופה מהבקר לפתור אותו (מזכיר שלא מדובר ב-VFR אלא ב-CVFR).
  • הפתרונות לרוב יתבססו על הפרדת גובה , אך לגבי מטוסים משיגים - לגמרי לגיטימי לפעול במדויק על פי ה-AIP ׁ.
  • עדיין, קיימת אחריות מלאה על הטייס להפריד את עצמו ממטוסים, עצמים קרקעיים וכו'.
2. סגירת נתיבי מז"א - כבר כיום הסגירה/פתיחה היא על פי טייס. הבקר יכול להגדיר טיסה בגובה אחד של הנתיב בנוהל מרשים.
3. טיסה על פי נקודות דיווח - כך טסים.

לגבי אירועי חרום:
  • הבקרים מבצעים סימולציות המשלבות תגובות למצבי קיצון (תקלות, חירומים , אירועי מז"א וכו') מראשית הכשרתם (וכמובן נסיון מעשי ותחקור).
  • הבקר ניזון רק ממה שהטייס מדווח לו (קיים פער מובנה במידע המאפשר לבקר לסייע).
  • כיצד הופכים את הבקר לרלוונטי/לא מפריע/תורם ביתרונו היחסי (פעולות על פי סדר עדיפויות אל מול תפעול התקלה):
    • מגדירים חרום או תקלה - חרום מייצר אוטומטית סט של פעולות התומכות בטייס (עדיפות במרחב, כיוון וטווח מהשדה הקרוב, עדיפות במשטר העיסוקים בעמדת הבקרה, תגבור עמדות הבקרה ועוד).
    • מספרים לבקר בקצרה ובכלליות מה התקלה (מנוע, היתקלות עם ציפור, חשמל וכו') ,כיצד היא משפיעה על הטיסה (הגאים, אובדן קשר עתידי, קושי לשמור גובה וכו'), ומה הכוונות העתידיות (נחיתת אונס, נסיון להגיע לשדה X וכו').
    • כאשר ישנו זמן , לספר כמה נוסעים במטוס (רלוונטי לצוותים הקרקעיים).
      • ככל שהמידע יגיע בדחיפה ובמהירות מהטייס - הבקר יוכל להתפנות לסייע.
לידיעה - מתוכנן פורמ"צ אזרחים בהובלת היב"א במהלך חודש מרץ, מוזמנים להגיע ולשפר את המכנה המשותף (תבוצע התנעה מסודרת).
בברכה,
אבי

טל ר

New member
תודה על תשובותיך, אבי

שלום אבי,

אני מבין שאתה לא המתקרא "פלוטוס" שנעלם משרשור זה, אולם רציתי לציין שחבל שהתגובה הגיעה לאחר זמן רב כ"כ - בשלושת הימים לאחר שהשרשור בתפוז נוצר הוא עדיין "קופץ", הווה אומר כשיש לו תגובות חדשות הוא עולה לראש העמוד. לאחר שלושה ימים הוא אינו קופץ עוד, התוצאה היא שהמשך הדיון הוא רק בין שנינו והסיכויים שאחרים יראו אותו נמוכים ביותר (כך שלפחות על הפורמ"צ שווה לכתוב הודעה נפרדת).

כפי שאני מניח שהבנת מהודעתי הקודמת, ישבתי בעבר בכיסא בו אתה יושב כיום. הייתי בקר באותה יחידה כמוך, בסדיר, בהצ"ח ובמילואים, כך שאני מכיר (במגבלות השתנות הזמנים) את ההכשרה אותה עובר בקר. לעומת זאת, אינני מסכים כלל בקשר לרבים מהדברים שכתבת.
הפרדות
מאחר והתחום האוירי של ישראל מוגדר כ-Class C במלואו, אתה מחוייב בהפרדה בין תנועות IFR לבין עצמן ובינן לבין תנועות VFR (או CVFR). הפרדה בין תנועות CVFR לבין עצמן אינה מוגדרת - לא ב-AIP ולא בשום מקום אחר, לא על בסיס workload permitting וגם לא על בסיס אחר. כאשר יש קונפליקט, על הבקר לא לפתור אותו, הפיתרון הנ"ל הוא פיתרון שהבקרה לקחה על עצמה ללא ייחוס, סמכות או הרשאה. אם טענתך שונה, אשמח לסימוכין מדוייקים. חובתך מסתכמת בהתרעה ותו לא.
לגיטימי בהחלט לפעול על פי ה-AIP במטוסים משיגים, נגדיים וכל תנועה אחרת - אבל לא לגיטימי לפעול אחרת... ואת זה אתה מתאר.

לעניין סגירת נתיבים, תשובתך מדגישה את כוונתי. אין דבר כזה נתיב סגור על פי ה-AIP, רק לפי ההוז"א/נוז"א (סלח לי שכבר איני זוכר איזו). עפ"י ה-AIP, ירצה טייס לטוס - יטוס. לא ירצה - לא יטוס. יש הגדרת מינימת מז"א וחובתו לעמוד בה. נוהל מרשים אף הוא יצור שאינו מוגדר בעבור האזרחים.

טיסה על פי נקודות דיווח: יש באזור הצפון נקודת דיווח חובה אחת, והיא למיטב זיכרוני בדבורה. אם כבר לא מבקשים מאיש לדווח בשום מקום אחר, וכשקורא לך מטוס ב(למשל) בצרה 800, כל שאתה אומר לו הוא הלחץ ו"המשך בנתיב" - תבוא עליך הברכה. בעבר נהגנו להפיל עליהם מיני הוראות ("טפס 1,500 צפונה"), התראות ("אזורים בשימוש שמור כביש מדוייק") ובקשות ("דווח בחדרה"). מה דעתך, מה אתה מבקש, כיצד אתה מלמד את הבקרים לנהוג ומדוע?

לגבי חרום - נתתי דוגמא לארוע בו הדברים התנהלו לא מיטבית, אני מקווה שתוחקרו הלקחים ויושמו.

טל

אבי506

New member
חגובה

שלום טל,
אמירותיך ושאלותיך טובות ומנומקות.
אנסה לענות לחלקן - העמקה גדולה יותר בהחלט רלוונטית לפורמ"צ.
הפרדות :
- איני מקבל את טענתך לגבי העדר סמכות או הרשאה. הנתיבים הינם מבוקרים ולבקרה ישנה הסמכות החוקית להגדיר הפרדה (אחרת איש לא היה מקיים הנחיות טיסה).
- מזכיר שבנתיבים ישנם גם מטוסים צבאיים.

סגירת נתיבים - גם בנוז"א על פי החלטת הטייס לעצמו.
נקודות דיווח - ישנן הרבה יותר מנקודת דיווח אחת במפה. הבקר מגדיר היכן לדווח בהתאם להבנתו את הנדרש לניהול המרחב.
דגשי הטסה (כביש וכו') - תלוי סיטואציה. אין מובהקות או הכרח.
לסיכום - מבין שאמירותיך מתבססות על הכרות עבר עם היב"א.
מבין שתרצה להגיב עניינית - אשמח שיקרה בפורמ"צ.
בחלק גדול מהנושאים אנחנו מסכימים לגבי הכיוון אליו נכון להתקדם.
בברכה!
אבי

למעלה