פיתוח מסת שרירים

פיתוח מסת שרירים

זוכרים שסיפרתי על גיל, הבוקסרית היקרה שלי עם הבעיות בברכיים? בסופו של דבר איבחנו היפדיספלזיה, לצערי, וקיבלתי הוראה להעלות אותה על גלוקוזמין ולהתחיל פעילות גופנית אינטנסיבית. נאמר לי שאצל כלבים כמוה המצב פחות גרוע מאצל כלבים אחרים, בגלל מסת שרירים ששומרת על הרגל והאגן. היא בת 9 וחצי חודשים. אין לה מסת שריר. אילו תרגילים מומלצים? ריצות עם כלבים? הליכות? מדרגות? עליות? להאכיל יותר? תודה.

זהירות!!

במצב של היפדיספלזיה, פעילות גופנית לא נכונה יכולה מאד להחמיר את המצב. קודם כל - כמה המצב חמור כבר עכשיו? האם יש שינויים ניווניים במפרק או רק מבנה לא תקין? אם אין שינויי במפרק, כדאי לשקול ניתוח, ומהר. יש ניתוחים שמתאימים לגיל צעיר לפני שינויי בלבד, ואי אפשר לעשות אותם אח"כ ( זה נקרא TPO). אם ניתוח זה אופציה כמובן..יש גם ניתוחים נוספים, אבל הניתוח הזה יכול לעזור מאד. לגבי פעילות גופנית - מה שצריך זה פעילות קבועה ללא מאמצים פתאומיים. זה מושג הכי טוב באמצעות הליכות, עם רצועה, קבוע כל יום. בלי ריצות מופרעות, בלי מדרגות, בלי לזרוק כדור. צריך להבין שלכלב (ובעיקר לבוקסר) יש יותר רצון לקפוץ ולהשתולל מאשר תגובה לכאב, והם מסוגלים להביא את בצמם למצב מאד גרוע. באופן עקרוני, היפדיספלזיה זה מצב שמתדרדר בהדרגה וצריך להאט ככל האפשר את ההתדרדרות. אם תוכלי לצלם את צילומי הרנטגן בדיגיטלית ולצרף, אולי אוכל לייעץ יותר

הי ד"ר

עכשיו סיימתי שיחה עם האורטופד. כרגע אין שום דבר ניווני או דלקתי. רק צד אחד פגוע בצורה לא טובה, הוא הגדיר לבקשתי את האגן בין C לD. הוא שלל ניתוח בגלל גילה וגודלה. אנחנו מתחילים עם 1500 מ"ג גלוקוזמין ל10 ימים (אח"כ שליש כמות) וויטמין C. רימדיל כאופציה, כרגע לא.

המשך

הי אני לא מכיר אותו, אבל בכל מקרה: אגן C או D לא חייב לגרום צליעה קשה, אבל אם נגרמת צליעה משמעותית אז צריך לחשוב על כל האופציות, וזה כולל ניתוחים. יש לפחות 3 ניתוחים שאפשר לשקול. לכל אחד מהם הבעד ונגד שלו, אבל TPO, הורדת ראש פמור והחלפת מפרק ירך הם אופציות, לא כולם עכשיו אבל זה כבר חלק מהשיקולים. העניין עם TPO (ניתוח בו חותכים את עצם האגן, מסובבים אותה לכיוון הנכון ותופסים עם פלטה וברגים) הוא שזה ניתוח שאפשר לעשות רק בגיל צעיר כשאין שינויים במפרק. יש לו אחוזי הצלחה די גבוהים, אבל חלון ההזדמנויות מאד צר, שאם הוא מתפספס אז אי אפשר לעשות את הניתוח הזה. במצבים כאלה, אפשר לשקול קבלת דעה נוספת אצל מומחה - יש בבית דגן מומחים לכירורגיה ויש גם אחד שעובד פרטי (ד"ר יונתן שני). תשקלי את העניין ובהצלחה

מצטרף להמלצה

אם הכלב סובל כבר בגיל צעיר מתופעות hip displasia, סביר שזה לא ייעשה טוב יותר עם השנים, ואם התווספות של נזק למפרק. היעדר מסת שריר עלול להיות עדות לבעיה (עקב שימוש מופחת ברגל), ולא הפתרון. אני אישית אוהב לחזק את השרירים בשחיה. כך ניתן להפעיל את השריר והרגל, תוך הפחתה משמעותית של העומס על המפרק הפגוע. יש מרכז פיזיותרפיה לדברים אלו בעין דור, או פשוט ללכת איתו לים. אני חוזר על שני דברים: 1. פעילות אינטנסיבית מידי מזיקה, כפי שארז אמר. 2. ללא פתרון של הבעיה יש לו עוד הרבה שנים לסבול - הרי זה כלב צעיר. למרות שאני רופא שלא אוהב אורטופדיה, אני חושב שזה מקרה קלאסי, ויש לשקול ברצינות את כל האפשרויות הללו.

תודה חברס

למען האמת אני נוטה להסכים עם שניכם ולכן יש לי בלאגן בראש. אתמול הלכנו 15 דק' והיום כבר יש צליעה ברורה יותר. אני משערת שכואב לה. לפי הוראות האורטופד נתחיל כבר עכשיו עם רימדיל. בהצעתכם אקח את הצלומים ואפנה לקבלת חוות דעת נוספת. אצלם אותם בשמחה ואפרסם. האורטופד ייעץ לי לא להכנס עם הכלבה לשום פרוצדורה ניתוחית. אני חייבת להודות שעודף כסף אין לי (דירה לבד+כלבים) - אבל כשזה מגיע לאיכות חייה של כלבתי/ילדתי, אני מקוה שזה לא יהווה שיקול שיכריע את הכף.

מצטרפת להמלצה על ד"ר יונתן שני

בנוסף אני בטוחה שאם תדברי איתו ניתן יהיה לפרוס את התשלומים או להגיע לאיזשהו הסדר. ותלכי לד"ר ליסי לקבל כיון על פעילות רצויה. מתי את באה לסכר? נקח אותכם לשחות - כמו שהמליצו לך כאן חוץ ממני זה הכי טוב. אני אגב קצת נגד תרופות לשיכוך כאבים במקרה הזה. כי כל עוד כואב לה היא מגבילה את עצמה בתנועה ואם לא יכאב לה היא אולי תעשה עוד נזק... וראיתי גם ששאלת אם להאכיל יותר - בשום אופן לא, היא צריכה לאכול מה שמגיע לה ולא יותר. צריך לעכב את הצמיחה המהירה - והרבה אוכל יעשה בדיוק ההפך.

אני חייבת להגיד שלא נראה לי שיש לה

עוד לאן לגדול- רק להתרחב. אם רוצים לפתח שרירים ועושים מספיק פעילות- עדיין אין להוסיף מזון? אגב זה גם ככה לא עובד, גם אם אני מוסיפה היא אוכלת רק את המנה הקבועה שלה ולא גרם יותר. ועדכון- היא הייתה במנוחה של שבוע, אחר כך התחלנו פעילות פעם אחת והייתה החמרה רצינית. היא צלעה הרבה יותר והברכיים ברחו לה לצדדים כשהיא נסתה לחרבן יום למחרת. רק היום בבוקר ראיתי שוב שיפור. בשבוע הבא אני הולכת להערכת מצב נוספת אצל אותו אורטופד, וכנראה שנלך גם לבית דגן.

למעלה