פישוט מעגל מעורב

Frixbe

New member
פישוט מעגל מעורב

יש לי בעיה עם פישוט מעגל מעורב, אשמח לשמוע איך מפרקים במעגל כזה מה טורי למה ומה מקבילי למה, הדרך לפתרון חשובה עבורי הרבה יותר מאשר התוצאה. תודה

shaiby

New member
אתה מכיר את ההגדרות ל"טורי" ו-

מקבילי" ? זה השלב הראשון של הפתרון. ניסיתי להסביר בכתב והיה לי מאוד קשה להתנסח. אם אתה מכיר את הכללים - יהיה יותר קל. אם לא - נתחיל משם....

Frixbe

New member
אוקיי

אני יודע מה טורי ומה מקבילי כשהמעגלים פשוטים, לגבי הגדרה אני לא בטוח איך, אולי כשזרם מתפצל ומתחבר בנקודה מסויימת אז מה שביניהם מקבילי וכשאותו זרם זורם דרך 2 נגדים הם טורים, זה פשוט מבלבל נורא כשהמעגל גדול ולא יודע מאיפה להתחיל, זה משגע אותי.

shaiby

New member
אני אנסה להסביר על הדיאגרמה שלך,

בשלבים. אתחיל בשתי שאלות על החיבורים היותר ברורים לעין : 1. האם ברור לך שנגדים R3 ו- R4 מחוברים במקביל ? 2. האם ברור לך שנגדים R1 ו- R2 לא מחוברים בטור ? אם התשובה לשתי השאלות היא "כן" , אפשר להמשיך לחיבורים הקשים יותר : 3. האם ברור לך ש R5 ו-R5 מחוברים במקביל ? 4. האם ברור לך ש R1 ו-R2 מחוברים במקביל (לא בטור !!!) ?? במידה וענית "לא" על מי מהשאלות - יש לי כיוון להתחיל להסביר ממנו. אם ענית "כן" - אז אתה מבין את הבסיס ומכאן זה רק תרגול.

Frixbe

New member
כל מה שכתבת נשמע הגיוני ואני

ואני מבין אותו עקרונית הבעיה היא שכל מעגל שונה מהשני. דבר ראשון אני לא מבין אם אנחנו הולכים לפי כיווני זרם בלבד או לפי צמתים בלבד. הבעיה היה לקשר בין כל המעגל, זאת אומרת R1 מקבילי ל R2 ושניהם ביחד טוריים ל R5 ו R6 שהם ביחד במקביל? הבעיה היא שיש את R3 ו R4 שהם במקביל אבל המיקום שלהם לא נותן לי להמשיך הלאה ולהבין את המעגל.

shaiby

New member
המעגלים אמנם שונים זה מזה,

אך העקרונות זהים. ה"פטנט" שלי הוא לצמצם את המעגל ככל האפשר למינימום רכיבים, ע"י החלפת רכיבים טוריים זה לזה ברכיב שקול , ורכיבים מקביליים זה לזה ברכיב שקול, ואז להבין את הזרם הכללי (שיוצא מהמקור) ולהתחיל לפצל אותו בין הענפים. במעגל שהצגת, ברגע שממירים את R3ו-R4 לנגד יחיד, ואז ממירים את R5 ו-R6 לנגד יחיד ומציירים את המעגל החדש שהתקבל - קל יותר לראות ש R1 ו-R2 גם הם מקביליים. ממשיכים לפשט ולהמיר עד שמתקבל מעגל בסיסי - טורי טהור או מקבילי טהור. מחשבים את הזרם שיוצא מהמקור, ומתחילים ב "דרך חזרה" כדי לחשב איזה שרם / מתח יש בכל אחד מהרכיבים המקוריים. אין נוסחת קסם שתופסת לכל מעגל חשמלי, וגם קשה מאוד להבין מעגל שלם בבת אחת. צריכ לפשט לאט לאט, דרך מעגלי ביניים.

Frixbe

New member
חוץ ממראית עיין

הבעיה אצלי היא שאני רוצה להבין "מתמטית" איך לפענח מה טורי למה ומה מקבילי למה, כי המעגל שהצגתי הוא די בסיסי כשאני חושב על זה ואם המעגל נהיה קצת יותר מורכב אני מאבד את הצפון. צירפתי נגד והייתי רוצה לדעת את ההשפעה שלו על המעגל.

Frixbe

New member
תוספת

במעגל זה הייתי אומר ש 3 ו 4 מקבילים ואז 1 ו 7 גם מקבילים הבעיה היא שאם הצמדתי את 7 ו את 1 כאילו עשיתי אותם נגד אחד אז איפה אותו נגד יהיה מוצב? זאת אומרת יש לי בעיה איפה למקש את הנגדים החדשים. למשל 1 ו 2 הם גם מקבילים ואני מאחד אותם אבל איפה אותו נגד מאוחד יהיה ממוקם?

shaiby

New member
נשברתי ../images/Emo13.gif

זה פשוט כל כך קשה בכתב - וכל כך קל בציורים.... חבל שהפורום לא תומך בציורים בנוחות. שלח לי מסר - אני מוכן לנסות להסביר בטלפון.

Frixbe

New member
צודק

תודה על ההצעה אבל זה עדיין יהיה קשה להבנה. עוד משהו אחד, מתחילים לחשב את ההתנגדות השקולה מהנגדים הכי קרובים למקור המתח, אבל את הצימצום עושים מהסוף או ממבט כללי?

shaiby

New member
שיטת הנקודות !!! זה פתרון מצויין

למעגלים מעורבים. תסתכל בציור שצירפתי :

shaiby

New member
שכחתי את ההסבר ...../images/Emo163.gif

בכל הנקודות "A" יש את אותו פוטנציאל : בדיוק ההדק החיובי של מקור המתח. בכל הנקודות "C" יש את אותו הפוטנציאל - פוטנציאל ההדק השלילי של מקור המתח. הנקודה "B" היא נקודה מלאכותית, שנוצרה תוך כדי עבודה. אם היו יותר נגדים - אולי היו נוצרות נקודות "D", "E" וכדומה. עכשיו - צייר מחדש את המעגל כשכל הנגדים שמחוברים בין "A" לבין "B" הם ממקבילים זה לזה (כי הם רואים את אותו פוטנציאל מתחים , ואת אותה הנקודה ממש משני צידיהם). כנ"ל לגבי כל הרכיבים שמחוברים בין "B" ובין "C" וכולי - ותראה איכ המעגל נעשה פשוט לגמרי. (הייתי מצייר בשבילך - אבל בקושי "צייר" של מייקרוסופט יש לי על המחשב בעבודה....

Frixbe

New member
כן סימון צמתים ../images/Emo98.gif

אני מכיר את השיטה אבל זנחתי אותה כי זה קצת בילבל אותי כתבתי את זה על נייר. יצא לי 7 1 2 מקבילים הם בטור עם 4 3 שהם בעצמם מקבילים אחד לשני 5 6 מקבילים אחד לשני וביחד עם הההתנגדות השקולה של כל השאר. אולי

shaiby

New member
אתה קרוב מאוד. שכחת את R1 ...

גם R1 מקביל ל- R7 ו- R2. סה"כ נוצר נגד שקול שהוא ( R1 || R7 || R2) . נקרא לו X. הנגד הזה טורי לנגד השקול שמורכב מ- (R3 || R4 ), שנקרא לו Y. כלומר, סה"כ הענף הזה , התנגדותו : X + Y . כל הענף הזה מחובר בין A ו-C. ולכן מקביל לענף השני שמחובר בין A ו-C שהוא : (R5 || R6) ונקרא לו Z . סך התנגדות המעגל : (X+Y) || (Z) וזה כל הסיפור בעצם. אני חושב שסימון צמתים היא הדרך הכי נוחה לפתור מעגלים כאלו . בהצלחה ! (ואל תהסס להמשיך לשאול. אם לא תבין עכשיו פיקס - חבל על הזמן במעגלי כוכב-משולש.....)

shaiby

New member
../images/Emo163.gif לא פספסת את R1 , זה אני..

שיצאתי
... הפתרון שלך נכון לגמרי. פישוט. זה שם המשחק.....

Frixbe

New member
תודה ../images/Emo13.gif

ברשותך אני אבנה מעגלים קצת יותר מורכבים(עם יותר צמתות) ועם שיטת הנקודות אנסה לראות אם אני צודק ואתה רק תבדוק אותי. אני עובד על מעגל חדש
אני אשגר אותו ואת הצמצומים שלי מאוחר יותר או מחר. שוב תודה כי החומר הזה הוא חומר שאני רוצה לשלוט בו.

shaiby

New member
רק תשים לב שלא יצאו לך מעגלי כוכב-

משולש. מעגלים כאלו אי אפשר לפתור בשיטות צמצום רגילות. צריכ להמיר כוכבים למשולשים, ולהפך, כדי לקבל מעגלים מעורבים רגילים - ואז לצמצם אותם. סיוט שלא מהעולם הזה.

shaiby

New member
שוב : קשה להסביר , קל לצייר,

ואין לי איך לציר פה
"כוכב" הוא צורת חיבור ששלושה צרכנים (נגדים) מחוברים בנקודה אחת משותפת, אבל הקצה השני של כל אחד מהם שייך לחוג אחר במעגל. זה יוצר מצב שאפ אחד מהם לא טורי לאחר -אבל גם לא מקביל. "משולש" זו בדיוק הצורה הגיאומטרית. שלושה נגדים יוצרים חוג סגור ראש-זנב, אבל בכל קודקוד מחובר גם קצה של צרכן אחר - שלא מהמשולש. זה שוב יוצר מצב שהם לא טוריים , אבל גם לא מקבילים. כשתיצור (בטעות) מעגל כזה ותראה שאי אפשר לפשט אותו לטורי / מקבילי - תבדוק אם לפניך כוכב או משולש. אם כן - עבור למעגל הבא.....

למעלה