פירוש המילה "צחפת"

redoctopus

New member
פירוש המילה "צחפת"

צחפת, על משקל אדמת, שחפת, צהבת וכו' - הופיעה ב"ימי צקלג" של ס יזהר (שרווי בשלל מילות עתיקות ומיוחדות), והשאירה אותי פעור פה ולסת. מילון אבן שושן פסח על הערך, והאדמור גוגל השיב פני ריקם. מישהו יודע את פירוש המילה?

trilliane

Well-known member
מנהל
לא רק האדמור; גם הרב (מילים) לא מכיר

וגם לא מאגר המונחים של האקדמיה (מה שרק מעיד על כך שזה לא קשור אליה, אלא תחדיש פרטי של המחבר, כנראה). נחכה לאחרים, אולי ידעו להחכים אותנו.

redoctopus

New member
אוסיף שנינה על שנינה

וטעות קטנה שלי - במבט שני עם משקפיים אני חוזר בי מטענתי מקודם - המשקל הוא אינו של מחלות, אלא אם מנוקד עם פתח ב-צ' ופתח ב-פ', צחפת. מכאן כנראה שהיחיד הוא צחפה, או צחף. כשמצאתי סוף סוף בגוגל את המילה במשמעות עצמה (ולא כטעות כתיב של צרפת) התכרכמו פני לגלות אותה מצוטטת מספר אחר של יזהר...נתון שמוביל לחשד הבלתי נמנע שמדובר כאן בממציא מילים סדרתי, ולא בפליטת פה. אגב, מילים אחרות, מופרכות לא פחות, הוכחו כבעלות משמעות אמיתית (זבלגן, שכניה, השורש עכ"מ ועוד) אם כך, אצטט את המשפט מן הספר "...וגם ראה את בני עומד ולרגליו המכונה, ושאל אם לא רוצה שיקחנה למענו, ובני רצה, אבל גם עלה על צחפת הזחל לעמוד שם, לבל הפרדו מנשקו"

Orsp

New member
"מין דוכן, אצטבא, מקום גבוה בשביל קהל מיוחד

"בכתובת כנענית עתיקה נמצא השם צחפת, שפירושו הוא, כפי שמובן מתוך הענין, כמין דוכן, אצטבא, מקום גבוה בשביל קהל מיוחד" ("ספר המשקלים", פרסקי ורבינוביץ'; 1947 – מתוך "גוגל ספרים"). והמילה קיימת באבן־שושן 2003: צַחֲפָה – ח (נ') [כתובת כנענית קדומה: צחפת] פלטפורמה, משטח ישר, רָצִיף קטן: "עָלָה עַל צַחֲפַת הַזַּחַל לַעֲמֹד שָׁם" (יזהר, צקלג 269). [צַחֲפַת-, צְחָפוֹת, צַחֲפוֹת-]
שמתם לב שניקדו תיבת "רָצִיף" בקמץ? ובאותו מילון בדיוק נכתב: "רָצִיף – הבא ברציפות"; "רְצִיף – רחבה סלולה". ציף ציף... ברציף?

Orsp

New member
ובעמוד ה־725

תַּרְנְגוֹלִי – (ח) (ת') [מן תרנגול] כשל תרנגול, דומה לתרנגול (בקול, במראה): "הקול תרנגולי – מגוחך" (בסוק, מבחר רמו). "נִצַּב עַל צַחֲפַת קְרוֹנוֹ וְנָשָׂא קוֹל תַּרְנְגוֹלִי" (יזהר, צקלג 725).

למעלה