פירוש המילה "מחטף".

אחיקם ר

New member
פירוש המילה "מחטף".

לצערי אין לי בנמצא מילון עברי, וכל מה שעומד לרשותי הם המילונים המקוונים. חיפשתי אחר פירוש המילה מחטף, וגיליתי שחלק מהמילונים לא מכיר את המילה, וחלק אחר מציע פירושים שונים ממה שחשבתי. חיפוש בגוגל, לעומת זאת, הניב דווקא תוצאות בהן המילה מחטף מתארת מחדל, אותו הפירוש שייחסתי למילה מלכתחילה. בקיצור - מישהו יכול לעזור לי ולגלות לי מה פירוש המילה העברית "מחטף"?

sailor

New member
מחטף

בפוליטיקה, ניצול מצב בו מיעוט יכול לקבל החלטה בהעדר נציגי הרוב. בתרגום של מורפיקס politics) underhanded opportunism). ככל הידוע לי לא משתמשים במלה בהקשר לא פוליטי.

אחיקם ר

New member
גם אני מצאתי את הפירוש הזה במורפיקס,

אבל אם תגגל "מחטף", תגלה שזה לא בדיוק פירוש מתאים לתוצאות שעולות שם. לפחות זה מה הרושם שאני קיבלתי.

sailor

New member
אם תבדוק בגוגל רק פרסומים בעתונים

תגלה שזה בדיוק כך. פוליטיקה יכולה להתיחס גם לעסקים, כמו מחטף בדירקטוריון למשל. אם אנשים משתמשים במלה במובן אחר, השאלה היא על כמה אנשים מקובל המובן האחר. אם אלה מעטים, זה לא משפיע, אבל אם זה יהפוך לנחלת הכלל אזי משמעות המלה תשתנה. זה קורה למלים בכל שפה.

trilliane

Well-known member
מנהל
גיגלתי, דווקא מתאים מאוד. אולי תביא דוגמאות

שלא הסתדרו לך?

נדמה לי שמשתמשים גם בספורט

בכל מקרה, אחיקם, מחדל = אי עשייה, בעוד שמחטף הוא עשייה זריזה וממזרית שמשנה את מהלך הדברים. לענ"ד.

trilliane

Well-known member
מנהל
דווקא לא רק בפוליטקה... בהשאלה זה כל מצב

שבו מישהו מנצל הזדמנות וחוטף (בהפתעה) משהו מתחת לידיו של מישהו אחר (לרוב האחר הוא זה שיותר "הגיע לו"). לדוגמה: פול מקרטני שמע שקטלוג הביטלס עומד למכירה, דיבר על זה עם יוקו, ניסה לארגן משהו מסודר, ואז מייקל ג'קסון ביצע מחטף וקנה לו את הקטלוג מתחת לאף... (מה שפירק את הידידות ביניהם).

אחיקם ר

New member
תודה לכולם! ../images/Emo140.gif

טוב, אני מניח שאפשר להבין מדוע פירשתי את מחטף כמחדל - בסך הכל יש איזשהו מכנה משותף בין השתיים (לחטוף משהו מתחת לאף, זה ממש מחדל!
). כשראיתי את התוצאות בגוגל, המילה מחדל התאימה לי מאוד, כי רוב התוצאות לא עסקו בפוליטיקה, והיו 'מחדליות' ביותר. "מחטף ההשתמטות", "החוק הביומטרי - מחטף ציבורי", חוק האברכים גם הוא מחטף, ואני זוכר שראיתי משהו על מחטף רופאי השיניים (וכולי וכדומה). בעצם התוצאות די פוליטיות, אבל בינינו - מה לא פוליטי בימינו, או כמו שאמר מקיאוולי; לא הכל פוליטיקה, אבל הפוליטיקה בכל!

כשצד א' נרדם בשמירה

כלומר נוקט "מחדל" - זה רק טבעי שצד ב' יבצע מחטף מוצלח. וא-פרופו מחדל (ח-ד-ל) - בעגה הבטחונית נהוג הצירוף: לחדול את. לדוגמה: אם בתרגיל קורה כך וכך, חודלים את התרגיל. מעניין אם הצירוף הזה זלג לאזרחות והתאזרח במילונים החדשים.

אחיקם ר

New member
חדל קשקשת! ../images/Emo13.gif

סתם רציתי להגיד את זה, כי זה התבקש... לא התכוונתי לרמוז שום דבר מעליב, חלילה!

למעלה