פיראטים ושודדי ים...

• פותח הנושא mjlk
  • פורסם בתאריך

mjlk

New member
פיראטים ושודדי ים...

מה ידוע לנו על שודדי ים ופיראטים? איפה הם פעלו? איך הם היו מתנהגים? שפת דיבור? מוצא? שודדי ים מפורסמים? ובאיזה שנים היו כאלה??? מצאתי קצת מידע בעצמי.. ויש לי כמה שאלות: 1 - בכולופן, יש פיראטים, שודדי ים, בוקארינים ופריואטירים. אם כך מה ההבדל בניהם? הבנתי שפריואטירים הם שודדי ים שהייתה להם "במכות", "רשות" לעסוק בשוד ימי כל עוד הם פוגעים בספינות המדינה האוייבת (בעיקר אנגליה נגד ספרד), אך מה ההבדל בין הפיראטים, לבוקרינים ולשודדי הים? 2 - לפי מה שהבנתי, לנשים היה אסור לעלות לספינה, אך בכל זאת היו נשים שתפקדו כפיראטיות (המפורסמות ביותר - מרי ריד ואן בוני) האם הן התחפשו לגברים וכך זהותם נשמרה? 3 - האם התהליך (שאתאר עכשיו) הוא נכון: אנגליה שולחת צי של פריואטירים לים> הם תוקפים ספינה ספרדית ובוזזים אותה> הולכים לעגון בג'מייקה. ? 4 - לים הקאריבי מגיעות ספינות ספרדיות כדי להגיע ל"עולם החדש", שם אורבות להם ספינות של פיראטים - שלעיתים שודדים למען מדימתם (פריואטירים) ולעיתים שודדים למען רווחם האישי... נכון? 5 - דגל שחור לבן - היכנעו דגל אדום לבן - אין לכם למה להיכנע, לא ניקח שבויים. דגל צהוב - מגיפה בספינה. האם יש עוד דגלים? 6 - מאכלם העיקרי של הפיראטים היה בשר מעושן (בוקאן) ורום??? תודה רבה רבה רבה רבה!

TaL53

New member
ho ho and a bottle of rom:)

אני אסתמך בתשובתי על הספר "באוקיינוס ההודי" של איגור מוז'ייקו..מקווה שאצליח לענות לך על כמה נושאים. אז ככה..קודם כול משחר ההיסטוריה ברגע שהסוחר הראשון מילא את הסירה שלו ויצא אל הים מייד אחריו יצא הפיראט הראשון. תקופת הפריחה של הפיראטים הייתה אחרי גילוי ה"עולם החדש"-אמריקה והאפשרויות הבלתי מוגבלות בשדידת הזהב הספרדי שבתורו הספרדים שדדו מהילידים. הפירטים הראשונים באזור היו בעצם יזמים פרטיים בעידוד ממשלתי מאנגליה צרפת והולנד שניסו לפגוע בספרד מבלי לסכן את מדינתם, כאלה היו דרייק, קלוונדיש ואדמירל קוליניי, הם קיבלו זיכיונות מהמלכים\מלכות שלהם ובתמורה כאילו פעלו באופן פרטי אבל נתנו חלק מהרווח לקופת המדינה. במהלך השנים נוצרו באיי הודו המערבית(קובה,ההאיטי,איספניולה) מושבות של "בוקריירים" שהיו אוסף של מלחים שברחו,פליטי קרבות בין ספרד וצרפת בפלורידה ועבדים שברחו מהספרדים. האנשים האלה חיו בקבוצות כמו האדם הקדמון והתקיימו מצייד של חיות בר ובעיקר חזירי בר(מכאן השם בוקנייר, משפת ילידי האזור- לצלות בשר). במשך השנים אנגליה וצרפת הבינו את הפוטנציאל העצום באנשים האלה וציידו אותם בנשק כדי שילחמו נגד הספרדים ובהמשך הבוקניירים החלו להתארגן בקבוצות כפיראטים ולשדוד את הספרדים בעזרת ספינות. היו נשים שהיו קפטניות אבל לא נראה לי שהן הסתירו את המין האמיתצי שלהן. לפיראטים היו דגלים שונים, לרו מה שמאפיין את רובם הוא הצבע האדום- צבע המהפכה והחופש. דרך אגב..הגולגולת ושתי החרבות זאת המצאה ספרותית. שמו של הדגל הפיראטי- JOLLY ROGER בא מהמושג הצרפתי JOLLY ROUGE- האדום המשמח מה שעוד הפעם מרמז שדגלם של רוב הפירטים היה אדום או שילב את הצבע. ג'מייקה ופורט רויאל הייתה המושבה הבריטית היחידה באותו הזמן באזור ומרכז הפעילות הפירטית אבל יש לזכור שהרבה פעמים אותם הפירטים שהבריטים או הצרפתים טיפחו יצאו גם נגד פטרונם כמו הנרי מורגן למשל שהיה בריטי ושדד ספינות בריטיות אבל לקראת הסוף נהיה מושל ג'מייקה ורדף את חבריו למקצוע לשעבר. נדמה לי שרק ההולנדים היו עקביים בנושא הזה, הנידרלנדים שהשתחררו מעולה של ספרד לא עשו חשבון לאף אחד ושדדו את כולם וגם הצליחו להקים אימפריה מרשימה בתוך מספר שנים אבל תמיד פעלו בשם האינטרסים של מדינתם גם כשנשארו חופשיים.

TaL53

New member
כמובן

שיש הבדל עצום בין הפירטיות באוקיינוס ההודי והשקט לפירטיות בקריביים למרות שהרבה פעמים פירטים מאחד האזורים עברו לשני בעקבות התמעטות הטרף או לחץ גדול יותר של מדינות אירופה.

mjlk

New member
תודה רבה, ועוד כמה שאלות...^.^

הספרדים לוקחים אוצרות אל העולם החדש ובדרך ספינתם מותקפת על ידי פיראטיים שפועלים למען אנגליה, נכון? ואמממ... אחרי זה הפיראטים שטים לג'מייקה (שבשלטון בריטי) ושם מבלים ומבזבזים כסף על נשים ושתיה? לפי מה שאני קראתי הנשים כן הסתירו את זהותן, כי היה חוק שאומר שאסור להעלות נשים לסיפון, אז זה נכון או לא נכון?

TaL53

New member
לחא רק אנגליה

היו פירטים גם צרפתיים, הולנדיים וכ'ו..אתה מתדבר על שורת מעשים די שיטחית..היו עוד המון היבטים בחיי הפיראטים חוץ מלבזבז את הכסף על שתייה..היו פיראטים ששילבו בין סחר לשוד, היו כאלה שפעלו למען מדינות אחרות או נשכרו ע"י מושלים שרצו שקט באזור..זה נושא מאוד ארוך ומסובך. בנושא הנשים אין לי תשובה אליייך, אני לא מתמצע בזה:(

mjlk

New member
*אני בת ../images/Emo13.gif

אני פשוט צריכה להבין איך הם חיו בדיוק...
כל מידע יעזור לי

TaL53

New member
אוקיי

פשוט תשאלי שאלות ספציפיות..אני אנסה לענות..:)

1טרקן

New member
בים התיכון

פעלו פיראטים מוסלמיים ממוצא תורכי בלקני ערבי וברברי בעיקר מחופי צפון אפריקה כמו היו ח'יר אדין ברברוסה, קיליץ' עלי ומצומורטו(כך קראו לו האיטלקים)חלקם אף הגיעו לעמדות בכירות בצי העת'מאני

כבר הרומאים התמודדו שם פיראטים

חופי טורקיה של היום היו במשך תקופה לא קצרה בסיס גדול לשודדי ים עד שלרומאים נשבר מזה והם שלחו כוחות צבא וצי גדולים לחסל את הבעיה, פשוטו כמשמעו, והתופעה נעלמה לזמן רב.

ע מ י ש

New member
ההגדרות של פיראטים או שודדי ים

לא עושות צדק רב לאותם שודדי ים של העת העתיקה. מדובר היה בחברות שלמות שחלק מפרנסתן היה על שלל ימי ופשיטות חופים על ערים וישובים, בדיוק באופן שבו עמים אחרים (וכמובן בעיקר הרומאים) פשטו על טריטוריות זרות ושדדו אותן. התופעה באיזור הים התיכון התגברה בין השנים 100 ל 70 לפנה"ס כאשר הרומאים היו עסוקים במלחמות אזרחים ומלחמות על השלטון בין אוליגרכים. באותה עת גם פרץ מרד העבדים הגדול של ספרטקוס וכו'. חיסול הפיראטיות לא נעשה רק בדרך צבאית אלא גם בדרך של כריתת הסכמים עם אותן קהילות שלחופי הים התיכון. הסנאט הרומי הטיל את התפקיד על פומפיוס שהגיע אתם להסכמים שונים, חלק מהטיפול בבעיה היה כמובן צבאי. בעת החדשה לא היו שודדי הים חלק מחברות או משטרים ממוסדים אם כי אין ספק שבמדינות או באיי הבסיס שלהם היה להם הסדר עם השלטונות, לפעמים היו אלה הסדרים עם מדינות גדולות (כגון דרייק בבריטניה בתקופת אליזבט הראשונה) וכו'

TaL53

New member
דרייק לא היה פיראט

אלא חייל בשרות מלכת אנגליה..הוא השתתף גם במערכות כמפקד רגיל לכול דבר כמו למשל הפשיטה על קדיס. אבל היו שודדי ים שניסו להקים מדינה עצמאית ודמוקרטית במדגסקר(ליברטיה) ודי הצילחו בזה למספר שנים. וכשליברטיה נקלעה לקשיים הם ניסו לקבל את תמיכתם של השבדים והרוסים אבל לא הצליחו בזה כול כך(למרות שפטר ה1 ארגן משלחת למדגסקר שלא התממשה בסוף)

וכמובן, עד היום יש פיראטים

שעוסקים בשוד ימי על כל ענפיו. במקומות מסויימים מדובר במגיפה ממש. אז היום הם עובדים עם קלאצ'ניקובים, אבל ההגיון דומה.

1טרקן

New member
כיום יש שני מוקדים

של שוד ימי- אזור ד"מ אסיה ואזור קרן אפריקה.

TaL53

New member
שני סיפורים על פיראטים

את שניהם קראתי בספר שציינתי בהתחלה- סיפור אחד הוא על סוחר סקוטי שהחליט לנקום בפיראטים ששדדו פעם את ספינתו.. הוא שכר ספינה ומילא אותה בחביות של רום מורעל. הפירטים כמובן תפסו את הספינה וירדו לחוף לחגוג עם הפרס. למחרת בבוקר 500 פיראטים מתו ביסורים קשים מה שהופך את אותו סקוטי לצייד הפיראטים הטוב ביותר בכול הזמנים. סיפור שני מספר על פיראט שתפס ספינה ספרדים ליד קובה, בתוך הספינה הוא מצא כמה עשרות טונות של מטילים בצבע מתכתי. הוא חשב לטומו שמדובר במתכת שעושים ממנה כדורים לרובה ולא גילה בה עניין רב והשאיר את המטען לסוחרים, לפני זה הוא לקח כמה מטילים במטרה להתיך אותם לכדורי רובה. כשהוא בא לנפח בהוואנה ונתן לו את המטילים הנפח מיהר לקנות ממנו את המטילים בסכום גבוה ואפילו קנה לפיראט בר המזל משקה בבר המקומי. כמה חודשים אח"כ כול הפיראטים בקריביים צחקו על הפיראט המוזלמן שפספס את משלוח מטילי הכסף הגדול ביותר בכול הזמנים שנעמד בכמה עשרות טונות:)

mjlk

New member
שמות של פיראטים...

השמות של פיראטים היו בעיקר בריטיים וצרפתיים, נכון? אני מחפשת שמות של פיראטים, או של גברים ונשים מהמאה ה-17. שמות אופייניים. האם הפיראטים שבריטניה הייתה שולחת בחסות (כדי לשדוד ספינות ספרדיות) היו זוכים להערצה? היו מפורסמים? וזה היה נחשב מעמד מכובד בבריטניה? או שזה היה מהלך ששלטונות בריטניה העדיפו לשמור עליו בשקט??

TaL53

New member
עוד פעם שמות:)

אני ממש לא יודע איפה להפנות אותך לשמות אופיינים..אני חושב ששמות אופיניים אז קיימים גם היום..גם אז היו ג'ון,ויליאם,ג'ורג' וכדומה. היו גם הרבה פיראטים הולנדיים ובכלל רוב הצי ההולנדי עסק כחלק ממדיניות ההתפשטות האימפריאליסטית של הולנד בפיראטיות..בעיקר נגד מתחרים וגורמים שמזרח אסיה שהולנדים "לא אהבו". העניין עם הפירטים ה"פרייוטירים" ז"א- פירטים בשרות המדינה היה די בעייתי כי ההבדל בין פיראט שמועסק ע"י המדינה לבין חייל רגיל הוא די דק ובגלל זה היו תקופות בהן הפעילות הזאתי נשמרה מאוד בסודיות כדי לא להרגיז יריבים פוטנציאלים והיו תקופות שמדינות עודדו בגלוי פיראטיות כאמצעי להחליש את היריב. דרייק בתחילת דרכו פעל בדיסקרטיות רבה, עד כדי כך שהשותפים שלו במסע הראשון חשבו בחלקו הראשון של המסע שדרייק מפליג למצרים וזה רק כדי שהספרדים לא יגלו את הכוונות האמיתיות של המלכה אליזבת. אבל בסופו של דבר אפשר להגיד שרוב הפיראטים ה"ממשלתיים" נהיו מפורסים ונערצים בארצם, הספינה של דרייק עמדה שנים בפלימות' כמוזיאון עד שנרקבה וממנה הכינו את כיסא המלכות של המלך ג'ורג'.

למעלה