פיס ופרס

407

New member
מקור המילה פיס

הוא במשנה, והיא מופיעה בהקשר להגרלות שנערכו בבית המקדש. אינני יודע את מקור המילה פרס ואת הקשר בינה לפיס.

or99

New member
גם פרס יש במשנה...

ושם הכוונה לחלק, או חתיכה: "בכל יום מקריב פרס בשחרית ופרס בין הערבים והיום מוסיף מלא חפניו" (יומא ד,ד) - הכוונה כאן להקטרת הקטורת בבית המקדש. וגם במשמעות של שכר: "אנטיגנוס איש סוכו קיבל משמעון הצדיק. הוא היה אומר, אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב, על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב, על מנת שלא לקבל פרס; ויהי מורא שמיים עליכם." (אבות א,ג) אבל אם אני זוכר נכון המילה פיס באה מיוונית ואולי גם פרס. אין לי אבן שושן אז אני לא יכול לבדוק. אני גם לא יודע מתי נקבעה המשמעות של "פרס" כפי שהיא בלשוננו.

r i n t

New member
אבן שושן...

אני בבית. אני ואבן שושן :) אז ככה - פרס - מארמית במשמעות חצי, חלק (מילה דומה יש באכדית- משקל, חצי שקל). פיס - מארמית פיסא (א"ש משווה ליוונית - מילה דומה שפירושה אבן קטנה). לא נראה שיש קשר ביניהן, לא? לגבי המשמעות של "פרס" כפי שהיא בלשוננו, שאלה לי: "אל תהיו כעבדים... על מנת לקבל פרס..." - זו לא המשמעות של ימינו?

or99

New member
תודה! זאת לא בדיוק...

אותה משמעות. היום אני לא אומר - "אם תעשי בשבילי כך וכך, תקבלי פרס" (אולי רק לילדים קטנים). היום פרס הוא דווקא דבר שזוכים בו בהגרלה או משהו כזה.

or99

New member
וברוכה השבה!

עכשיו שמתי לב שנעלמת לנו לדי הרבה זמן...

r i n t

New member
תודה! ../images/Emo9.gif

אבן שושן מייחס ל"פרס" מספר משמעויות: 1. פרס הערכה (פרס ישראל למשל) 2. פרס על זכייה 3. גמול, שכר (ואז הוא מביא את הציטוט הנ"ל - עבדים ורבם...) 4. "מטבע קדום שמשקלו היה כדי חצי מנה" 5. "מחצית של ככר-לחם וכשיעור הזה במזונות אחרים" (והוא מביא את המקור הראשון שבתגובה הראשונה שלך) לענייננו, הוא מציין שהמשמעות הראשונה היא "בהשאלה מ-2, וכן בהשפעת הלועזית PRIZE, PREIS". ו... עדיין נשארנו עם השאלה מתי משמעויות אלו "נקבעו בלשוננו"...

למעלה