עוד כמה...
"תמונה" למשל זה שיר שעוסק בהתבגרות. בהתבגרות בעצם של דליה רביקוביץ', שגדלה בחיפה. "חורשות הכבשים הירוקים גלשו במורדות" זה בעצם סוג של ציטוט משיר השירים, ומדובר אכן במורדות הר הכרמל.
"את עושה אותי אמא" ידוע לכולנו שזה נכתב למופע 'ילדות', ושהילדה המדוברת עם העיניים החומות היא אלה. והשיר אכן נכתב כשהיא הייתה בת 3. את המילים של השיר כתבה עינת רז, אבל רביץ היא זו שהוסיפה את השורה החוזרת "את עושה אותי אמא" (עד כמה שידוע לי).
"בך לא נוגע" גם הוא, שנכתב והולחן ע"י דן תורן גם עוסק בכל נושא ההורות. דן תורן באותה תקופה עמד להפוך לאבא, ויהודית אימצה את אלה.
"סליחות". על פי העובדות הידועות לי, לאה גולדברג כתבה את השיר הזה בהיותה בת 27, כלומר, בשנת 1938. השיר נכתב על פי המקורות אחרי ליל האהבים הראשון שלה עם המאייר אריה לבנון (בו היתה מאוהבת), ובמקור השיר נכתב בארבעה חלקים, שכל חלק הוא שלושה בתים. בפסטיבל הזמר יהודית שרה רק את שלושת הבתים הראשונים, כשהפכה את הבית השני בעצם לפזמון. הנה עוד חלק, היחיד שמצאתי באינטרנט. החודש ניחש על טרפי הבבונג, תלש את ימי וזרקם את התהום: זוהר ועונש, צער ועונג, דרך - פתרון החלום. אז גחנתי, קשרתי שרוכי נעליך, לויתיך דמומה עד סיפי הנמוך. ובדרך אליה, בכל משעוליך לבלב יגוני כחיוך. ואדע כל נדרי הבגידה שנדרת, ואגרתי לך את שלוות הימים. והרכנתי ראשי הנכנע כשחָזרת חָזרת קרוב ותמים.
עוד מידע קצר על "רחבת הריקודים". הציטוט "היא לו והוא לה שתי עיניים להבה" לקוח מהשיר "רועה ורועה" של מתתיהו שלם. "אי שם הרחק לבין ההרים רועה ורועה לבין עדרים. היא לו - הוא לה, שתי עיניים - אהבה, היא לו - הוא לה, שתי עיניים - להבה. אי שם בחורש לבין השיחים רועה ורועה בינים משיחים"
"באהבתנו" כידוע, נכתב על חתונה בעצם... על זוג שמתחתן או מה שזה לא יהיה.
"געגוע", אני אמנם לא כל כך יודעת מה אומר השיר הזה, אבל העובדה שאני כן יודעת זה שהוא נכתב אחרי שהדיסק כבר היה מוכן, אבל ברגע האחרון, השיר נכתב, הולחן והוקלט ויהודית התקשרה למזכירה האלקטרונית שלה והקליטה אותו לתוכה.
"וידוי", אחד השירים היותר מופלאים, הוא כמובן "קאבר" של יהודית לשיר ששרה במקור בעצם צילה דגן. כמו שחלקכם יודעים, לשיר יש בית נוסף שהורד בגרסה של יהודית שהוקלטה בשנת 84 ל"דרך המשי". הן ידעתי שאין לי אוהב מלבדך וידעתי: המוות יבוא מידיך ואני מחכה ומצפה לזיוו הוא יבוא פתאומי, כגרזן על עץ יער או יקרב לאיטו, בעינוי ובצער אבל לא מידי זר - מידיך יבוא וגם אז לביתך, בליל שכול וליל עוני בחלום עוד אשובה, כסילה שכמוני ואומר: הנה באתי מנדוד בשבילי כי היה לי ברור כמו שתיים ושתיים שאבוא לביתך בעצמך עיניים עד אשר ישאוך בדרך אלי כן היה זה לא טוב, היה רע לתפארת אבל עד לי האל החורץ גורלות אם יהיה זה שנית - אל יהיה זה אחרת רק אותה אהבה עניה וסוררת באותו מעילון עם אותו ציץ הורד באותה השמלה הפשוטה משמלות אם יהיה זה שנית - אל יהיה זה אחרת יהיה כך, יהיה אות באות
"הילדה הכי יפה בגן" הוא שיר, בדיוק כמו "שיר לשירה" שנכתב לילדה הכי יפה בגן של יהונתן גפן, הלא היא שירה גפן.
"לילה", למרות שכמעט ולא שומעים על השיר הזה, חשוב לציין, עד כמה שאני יודעת, שהוא נכתב והולחן ע"י שלום חנוך כשהוא היה בן 16. רק בן 16!
"סמבה ברגל שמאל", השיר שבכלל במקור הופיע בדיסק היחיד של ששת, עם לחנה של רביץ ומילים של יעקב גלעד. למעשה, קודם כל הגיע הלחן, בהשפעת המוזיקה הברזילאית שסבבה בארץ (גם "מי לאהבה" הולחן במתכונת בוסה נובה), ולאחר מכן, יעקב גלעד הוסיף את המילים. זה גם בעצם השיר הראשון שיהודית הוציאה לרדיו, כשלמעשה כולם חושבים ש"סליחות" הוא הראשון. אבל לא, זה היה לפניו
"ברנדי וג'יטאן" גם למעשה, הולחן קודם, ואח"כ יהודית פנתה לאסתר שמיר על מנת שתוסיף לו מילים על פי סיפור שיהודית סיפרה לה.
"ואחר כך תבוא שלווה" זה שיר שיהודית הלחינה הרבה הרבה הרבה לפני שם. היא הלחינה אותו בערך באותה תקופה שהיא הלחינה את "בבוקר", מה שאומר, סוף שנות השבעים. אלו בעצם העובדות שאני יודעת... מקווה שהעשרתי ולו במעט את הידע שלכם