פינת הרטרו: מבוכים

Super Monkey

New member
פינת הרטרו: מבוכים

אני חוזר אי שם למחוזות הילדות של הקופסה האדומה של מו"ד ולימים הטובים שבהן חבורות הרפתקנים היו מסתובבות עם ארסנל נשק בלתי הגיוני בעליל ומבצעות טבח ביושבי המבוכים התמימים בשם תאוות הזהב, נק"נ וחפצים קסומים. עכשיו כל שחקן ותיק (בין אם הוא משחק מו"ד או כל שיטה אחרת של פנטזיה) כבר נטש מזמן את הגישה הנ"ל לטובת קונספירציות פוליטיות בחצר המלכותית, חשיפת מסתורין עתיק יומין במקומות ששורצים טיפוסים מפוקפקים וכל מיני מחלות נפשיות שהדמות שלו מתמודדת איתן. עלילה טובה ופיתוח דמות תמיד היתה בעיני המרכז של משחקי תפקידים. כן, כן - גם במו"ד חביבת המנצ'קינים העיקר מבחינתי לא היה גילגולים טיפשיים של ק20. אך נשאלת השאלה האם תמו ימי "המבוך" או האם בתור שחקנים ותיקים אנחנו יכולים לתת לדמויות שלנו שוב סיבה לצחצח את השריון, להשחיז את החרב, לקחת לפיד וחבל 12 מטר +אנקול ולרדת אל "המבוך"? במילים אחרות, אני פותח פה דיון שיעסוק באיך אפשר להעביר "הרפתקת מבוך" בצורה איכותית: איזה סיבה יכולה להיות מלכתחילה לדמויות לרדת למקום אפלולי שורץ טיפוסים/יצורים עויינים? איזה סוגים של מבוכים יש? האם יש דברים מקוריים מעבר לטירה/מערה/קבר עתיק? איך מתנהלת דינמיקה של מבוך כך שהיא תהיה הגיונית? ...הרי עיר גמדים יכולה להכיל מערכות "אזעקה" ויש להם בטח אסטרטגית הגנה למקרה שבאים פולשים, בשונה ממערות שיש שם מפלצות שרק מגינות על הטריטוריה שלהן. מה עם הדרך חזרה? אני באופן אישי לא אוהב סתם את גישת "טוב, אז אנחנו יוצאים כמו שבאנו". איזה דרך מקורית יש לשנות את זה. איך משלבים חידות ומלכודות? תמיד טענתי שלשים חידה על דלת זה טיפשי, איזו סיבה יש לרשום חידה על דלת? איזה מלכודות מתוחכמות ממש יש? מה עושים כדי לא להגיע למצב שבו החבורה נתקעת במבוי סתום כי הם לא מצליחים בדיוק לחשוב על הפיתרון שאתה חשבת עליו (ממש יכול לדפוק פגישה)? איזה פיצ'רים מגניבים יש במבוך? דברים שממש יכולים להפוך את כל העסק ליחודי ומקורי כך שאפילו ב"הרפתקת מבוך" בנאלית יהיה אפשר להלהיב חבורת שחקנים שכבר ראתה הכל ועשתה הכל. אולי באמת אי אפשר ליצור מבוך שילהיב קבוצה של שחקנים ותיקים ובוגרים? שימו לב שהדיון לא מתייחס למו"ד אלא לקונספט של מבוכים שיכול להופיע בכל שיטת משחק שמיועדת לפנטזיה. מי שממש מעוניין יכול להרחיב גם על "מבוכים" עתידניים (חלליות ענק, בניני תאגיד מאובטחים, בונקרים צבאיים וכו'...).

נבוך במבוך

המבוך המקורי נועד להוות מין סביבה מבודדת ומוגבלת, בה ניתן לתחוב אוצרות ומפלצים שאינם קשורים לעולם החיצוני, ולהעביר ביניהם את הדמויות בצורה מסודרת. אבל "מבוכים" קיימים גם במציאות, כפי שיודע כל מי שניסה למצוא את חדר 5402 באוניברסיטת הר הצופים. בהודעתך העלית מספר שאלות, אליהן אנסה להתייחס: > איזה סיבה יכולה להיות מלכתחילה לדמויות לרדת למקום אפלולי שורץ טיפוסים/יצורים עויינים למה לטפס על האוורסט? כי הוא שם. למה להכנס למערה המסתורית או לטירה החשודה? כי היא שם, ואתה סקרן לדעת מה יש בפנים. חוץ מזה, אם המקום הזה כל כך אפלולי ומרתיע, זה מקום נהדר להחביא בו כל מיני דברים יקרים או מעניינים, ובטח מישהו שכח שם איזה מטמון מעניין. > איזה סוגים של מבוכים יש? האם יש דברים מקוריים מעבר לטירה/מערה/קבר עתיק? בטח שיש - רוב האוניברסיאות בארץ בנויות בצורה שכמדומה נועדה להקשות ככל הניתן על ההתמצאות בהן. עם מסדרונות לשום מקום וחדרים שנמצאים ככל הנראה במימדים מקבילים. באנגלית, אגב, בכלל קראו לזה "דאנג'ן" שזה בעיקרון בכלל צינוק או מרתף, אבל גם נשמע קצת כמו "דונז'ון" שזה המבנה המרכזי בטירה מבוצרת. כל אוסף של מסדרונות וחדרים יכול להחשב ל"מבוך" אם ממש רוצים. זו יכולה להיות מערכת הביוב העירוני (כשהייתי ילד הלכתי לטייל במערכת ניקוז מי הגשמים העירונית - אכן מבוך, ויש מפלצות בדמות עכברים גדולים ומרופשים), ספרייה גדולה (מישהו אמר "שם הורד"?) או אפילו מערכת העיכול של יצור עצום כלשהו (לצאת זה סיפור מהתחת). > מתנהלת דינמיקה של מבוך כך שהיא תהיה הגיונית? השאלה הבסיסית ביותר, אותה צריך לשאול לפני שמתחילים לפזר יצורים וחפצים על המפה שכרגע שירבטנו או גירדנו מהאינטרנט, היא איך דברים מסתדרים שם בלי הרפתקנים שיבואו לבקר. כך למשל כמה מההרפתקאות ה"קלאסיות" שתחבו בחדר אחד דוב ינשוף ובחדר לידו הידרה, ואמרו להם לשבת בשקט ולחכות שיבואו הרפתקנים, הן די חסרות הגיון - אלא אם כן מדובר בהרפתקה במקום הזוי מחוץ לזמן ולמרחב כמו טירת אמבר (או טירת המב"ר), ושם הכל הולך. > מה עם הדרך חזרה? אני באופן אישי לא אוהב סתם את גישת "טוב, אז אנחנו יוצאים כמו שבאנו". איזה דרך מקורית יש לשנות את > זה. בהרבה הרפתקאות "קלאסיות" הייתה יציאה נוספת מהמבוך, שמסיבה מסתורית כלשהי אי אפשר היה למצוא אותה מבחוץ (כדי שלא תגיע ישר לבוס הגדול) אפשרות נוספת היא ליצור מספר רב של "פתחים" מהם ניתן להכנס ולצאת כרצונך. > איך משלבים חידות ומלכודות? תמיד טענתי שלשים חידה על דלת זה טיפשי, איזו סיבה יש לרשום חידה על דלת? איזה מלכודות > מתוחכמות ממש יש? ראית במקרה את הסרט "הגוניס" (או מה שיותר טוב, קראת את הספר-על-פי-התסריט שכולל קטעים שלא הופיעו בסרט עצמו כמו התקפת הדיונון הענק, והרבה יותר תוכן עלילתי)? זו הרפתקת מבוך קלאסית, מלאה בחידות ובמלכודות. > מה עושים כדי לא להגיע למצב שבו החבורה נתקעת במבוי סתום כי הם לא מצליחים בדיוק לחשוב על הפיתרון שאתה חשבת עליו > (ממש יכול לדפוק פגישה)? זורמים עם הפיתרון שלהם, טיפשי ככל שיהיה. אני זוכר שהצבתי פעם מנעול לחדר סתרים שהתבסס על לחיצה על לוחיות בסדר מסויים, שהיה אמור לייצג את הספרה 666 - אבל השחקנים חשבו על מספר אחר לגמרי ואף הציגו הגיון מנומק לבחירה בו, אז קיבלתי את הפתרון שלהם כנכון - זה לא שהמנעול היה אמיתי או משהו, כך שלא באמת הייתי צריך לעבוד ולשנות אותו. > איזה פיצ'רים מגניבים יש במבוך? דברים שממש יכולים להפוך את כל העסק ליחודי ומקורי כך שאפילו ב"הרפתקת מבוך" בנאלית > יהיה אפשר להלהיב חבורת שחקנים שכבר ראתה הכל ועשתה הכל. אולי באמת אי אפשר ליצור מבוך שילהיב קבוצה של שחקנים > ותיקים ובוגרים אמממ - קצת יותר יחס לקירות ומה שיש עליהם יכול להיות התחלה טובה. קראת במקרה את "מערת הדחלילים" באורק?

Super Monkey

New member
אבל איך לוקחים את "המבוך" קדימה?

איך באמת עושים מבוך כזה שלא יעלה גיחוך של ציניות בשחקנים שלך? למשל, הבאת בנוגע ליציאה מהמבוך את העניין הקלאסי של יציאה נוספת ש"משום מה לא רואים אותה מבחוץ". הכוונה שלי בדיון הזה היא להביא רעיונות כאלה שיסתדרו לשחקנים בצורה טובה בראש ולא יגררו "מעניין שלא ראינו את היציאה הזאת קודם!" בציניות בוטה. קונספט לא יותר מדי מקורי אבל שעובד מצויין הוא שיטת: "פלס דרכך". החבורה התגנבה למערות האורקים והגיעה אל החדר בו מחזיקים את הילדים שנחטפו מהכפר (קלאסי). כמובן שהחבורה נפטרה משומר שיכור למצחה פה ושם ואף טבחה את השומרים בחדר שבו הוחזקו הילדים. אולם, הם שכחו להסתיר את גופת השומר והמחליף שלו מצא אותו. הם שומעים צעקות וקריאות בכל רשת המערות. כעת הם צריכים לחזור באותך דרך ממנה באו, אבל לפלס דרכם דרך המוני אוייבים תוך שתגבורות של עשרות אורקים נוספים בדרך. ההרפתקה שעבדה על קונספט של התגנבות ועורמה הפכה לפתע לאינטנסיבית. להיות מוקף באוייבים כשאתה בנחיתות מבחינת המספרים והעוצמה בשילוב עם תיזמון נכון של השה"ם יכולה לגרום לשחקנים להזיע. גרסה קצת פחות עקובה מדם ל"פלס דרכך" היא "התקרה מתמוטטת". זוכרים את סצינת הפתיחה מ"אינדיאנה ג'ונס ושודדי התיבה האבודה"? - ובכן, החבורה מגיע בקלות יחסית לחדר האוצר בקבר העתיק אולם הם מפעילים בשוגג את המלכודת שהגנה על היהלום הגדול והנוצץ. כעת המבוך כולו מתעורר לחיים - דלתות מתחילות להיסגר, מלכודות חדשות נדרכות ואולי אף גלמי אבן מתעוררים לחיים. השחקנים אמנם מכירים את הדרך אבל המבוך השתנה לחלוטין ואולי אף יאלץ אותם למצוא דרכים חלופיות לצאת החוצה. עוד רעיונות או דברים שנתקלתם בהם בעבר? (אני לא מתכוון רק ליציאה מהמבוך אלא בכלל, לנושאים שהעלתי)

Painkiller1989

New member
מבוך מכושף

קודם כל לגבי סוגי מבוכים, גם אני מיד חשבתי על מערכות ביוב, ובנוסף לכך עלתה בי מחשבה לגבי התחנה המרכזית בת"א, אף אחד לא הסתבך שם אף פעם? לגבי המבוך המכושף, מבוך בו המסדרונות זזים, הדומות מתחלפות, ואתה יכול לעלות למעלה ובעצם להגיע לקומה תחתונה. אם מישהו מכיר את תחריט של הצייר ההולנדי אם אני לא טועה, אשר, יש שם מדרגות ספירליות כאלה, זה אומנם לא מציאותי, אבל מי אמר שהמבוך צריך להיות מציאותי. במבוך כזה, עצם היציאה ממנו יכולה להיות הרפתקה מענינת.

Painkiller1989

New member
ועוד משהו

3 סרטי קיוב למיניהם, למרות שהשני לא היה משהו וה3 היה בכלל על הפנים, יכולים להוות בסיס למבוך מעניין

Serpent Axis

New member
כשיצרו את משחק המחשב Bloodlines

המשחק המבוסס באופן חופשי על Vampire: The Masquerade, בשלב כלשהו יוצרי המשחק שרגילים ליצור משחקים כמו Arcanum ו-Temple of Elemental Evil אומנם הפגינו כשרון גדול יותר מיוצרי המשחק הקודם המבוסס על V:TM - אבל הם היו חייבים כנראה ליצור את אפקט המבוך. מה עשו החבר'ה? נכון, במקום מבוך קלאסי, "דמויות" השחקנים דשדשו בביבים כמה וכמה פעמים. אה והיה "מבוך" אחד במשימה להציל את הפרופסור הנורבגי (נשמע מוכר למישהו?) מידי האינקוויזיטור הרשע גרונפלד באך (אותו אנו פוגשים מוקדם יותר במשחק כשהוא מתחיל שריפה נעימה ופורץ בקשקושים פאנאטיים בזמן הבריחה הנועזת שלו חמש שניות לאחר הצגתו). אני תמיד חשבתי על מבוכים כעל מבוכים פר-סה. כלומר, להוביל את הדמויות לתוך מבוך שהוא מבוך-מבוך ולא לתוך מבוך שהוא סדרה של חדרים רנדומליים עם אוצר בסוף.

DDN

New member
לגבי התחנה המרכזית בת"א

זה המקום המושלם למשחקי קוויזר לדעתי, או לצילום של "מת לחיות 4".

DDN

New member
לפני כעשור, היה בארץ את המשחקים

האלה, שדה קרב שבו יורים אחד בשני עם רובי לייזר, כשלכל אחד יש את השריון שלו, שכולל מחשב שמחשב את הפגיעות וכל זה. כמו פיינטבול, רק פחות מלכלך.

DDN

New member
זה היה הלייזר קווסט

הקוויזר היה ברחוב בן-גוריון בבני ברק.

בצפון היו קווייזר ולייזרדרום

הקוויזר היה ממוקם בקריון קריית ביאליק, במקלט שהוצבו בו מחיצות קרטון דמויות-מבוך ואורות אולטרא-סגול. המשחקים היו מתחלקים לשתי קבוצות, אחת עם מין שכפ"ץ זוהר בצבע אדום, והשנייה עם ירוק. אם היו פוגעים בך האפוד היה רוטט, והיית מושבת לכמה שניות - לאחר כמה פגיעות היית צריך לעבור ב"אנרג'ייזר" שהיה מטעין לך אותו מחדש. כמו כן, היו שם "מפקדות" שהיה אפשר להשמיד ולקבל עוד נקודות. הלייזרדרום הוקם בקניון לב המפרץ, והיה הרבה יותר מגניב - לא היו קבוצות, וכל אחד היה מקבל מין אפוד שחור שהחיישנים המאירים וגופי הרטט היו מחוברים אליו ברצועות, והרובים היו הרבה יותר קלים ועם אפשרות לירי אוטומטי (אח"כ היית מקבל נתונים על אחוזי הפגיעה שלך) - גם העיצוב של המקום היה הרבה יותר מגניב, עם קומות וגשרים.

אני היסתבכתי שם הרבה,ב12 השנה האחרו

האחרונות . במיוחד בעיתות משבר . (התחנה המרכזית החדשה של תל אביב)

lichdog

New member
אם להתייחס לקסמים שבמו"ד

יש אפשרות להשתמש בקסם Teleport משולב עם הקסם Permanency (אני חושב שזה כל מה שצריך). מה שזה גורם זה מעבר בין מקומות במבוך, או אפילו בין מבוכים שונים, בלי שהדמויות מבינות איך הן הגיעו לנקודות האלו. אצלנו, למשל, יצרו לנו מעין מסדרון אינסופי, כשבעצם נתקענו בין ארבעה מסדרונות סופיים בהחלט, וכשמגיעים לסופו של האחד עוברים מייד לשני, ולא מבינים איך הופיע קיר מאחורינו. זאת אפשרות אחת, שאפשר לשחק איתה הרבה. אפשר לקבוע שמנקודה לנקודה אפשר לעבור רק על-ידי פתרון חידה, או להתפס במלכודת שרק פתרון החידה יציל אותם... כל חידה תתאים. אם יצא לך לראות את "מת לחיות 3", ברוס ויליס היה צריך לפתור חידה מתמטית: איך למלא מיכל של 4 ליטר בעזרת מיכל של 3 ליטר ומיכל של 5. אם הוא לא היה מצליח, הוא היה מתפוצץ. אני מניח שזאת סיבה מספיק טובה לגרום לדמויות שלך לרצות לפתור את החידה...

lichdog

New member
טעות קלה,

איך למלא את המיכל של חמשת הליטרים בעזרת שימוש במיכל של 3 ליטרים ובמיכל של חמשת הליטרים שעליך למלא.

Ihavenonick

New member
או יותר עדכני: הפורטלים של PREY

שבדרך אגב כתבתי עליה ביקורת (איזה צירוף מקרים): http://isf.co.il/article.asp?ref=1262 enter and read

למעלה