פינת היסטוריה

greywolf

New member
פינת היסטוריה

לאחרונה אני עובר על ספר העוסק בתולדותיו של חוג כותבים שהתאגדו מסביב לכתב עת בתקופת רפובליקת ווימאר. זהו אחד ממספר רב של חוגי מה שמכונה writers שפעלו במרחב הגרמני (הכולל בנוסף לגרמניה, את אוסטריה, בוהמיה, חלק מהבלטים, שוויץ ועוד). תחומי העיסוק של כותבים אלה היו מגוונים מביקורת פוליטית, דרך ביקורת תיאטרון ועד לפרסום יצירות ספרותיות תוך עיסוק בסגנונות חדשניים. קבוצות דומות של men of the letters מצויות גם באנגליה, שם ידועות הדוגמאות של ג´ון סטיוארט מיל ותומס(?) קרלייל שהניחו את המודל של איש ההגות המשפיע דרך התקשורת. מרחב זה של כתיבה אפשר דיון ציבורי לא רק בסוגיות שעל הפרק כגון משפטים פוליטיים דבר שהיה נפוץ ברפובליקת ווימאר אלא לפסוע שלב אחד יותר לעומק ולדון על הסיבות "העקרוניות" למצב הדברים הנתון. בניגוד למה שניתן לחשוב היה סוג זה של כתיבה נפוץ לא רק בקרב הבוהמה אלא גם בקרב הפועלים המאוגדים (ספק מצוין העוסק בתרבותם הוא The Alternative Culture). בימינו סוג כזה של תקשורת איננו קיים. כתבי העת שוב אינם נתנים להשגה בקלות, ואף השבועונים המספקים במה לדיון יותר נרחב אינם מצויים כ"כ. אני סבור שזוהי אחת הסיבות לאורך החיים הקצר של הדיונים הציבוריים בישראל. ישנם דיוני עומק בנושאים אך הם בכתבי עת הסגורים הן בחוג חברים המפרסם בהם, הן בשפתם הטכנית כמעט, והן ביכולת להשיגם (בעודי כותב חושב אני על כתב העת "תיאוריה וביקורת" שהוא זה שאני הכי מכיר).

greywolf

New member
התייחסות? בניסוח אחר

האם היות שוק התקשורת הישראלי נקי כמעט לגמרי משבועונים וכתבי עת העוסקים בתחקירי עומק, איננו מביא לדיון שטחי יותר המאפשר ביתר קלות את פעולתם של "פוליטיקאים של לשון".

האם יש קהל לכתבי עת ושבועונים

דעה אישית שלי - לא. עובדה של"הארץ" רק 10% מקהל קוראי העיתונים.

greywolf

New member
אני חושב שכן

אבל בהתחלה הם נזקקים לתמיכה. אנסה להסביר את דבריי באמצעות מספר דוגמאות אליהן נחשפתי. לפני קצת למעלה משנה ניסו סטודנטים באוניברסיטת ת"א מהפקולטה למדעי הרוח לענות על צורך שקיים, גם אם במצב רדום, בקרב הסטודנטים לנסות את כוחם בכתיבה מסתית ופובליציסטית. התוצאה של כשני גליונות הייתה מרשימה בעיני הן מבחינה גרפית והן מבחינת (וזה העיקר התוכן). הגירסה הרשמית של יו"ר אגודת הסטודנטים לסגירה הייתה "חוסר התעניינות" כשעמתתי אותה אם כך שלפי מה שאני יודע הייתה דווקא הענות (גורם מסחרי אף התעניין בכך לדברי העורך) נעניתי שהסיבה לא ידועה לה. לדעתי, קיים צורך בקרב סטודנטים להתנסות בכתיבה ובתארים מתקדמים אף יותר. לאחרונה הוקם כתב עת לסטודנטים להיסטוריה (בין חברי המערכת יעל שטרנהל) בשם "היה היה". אולם יש צורך בגב כלכלי, לפחות בהתחלה. תחום אחר הוא התקשורת האלטרנטיבית. קבוצות צעירים מפרסמות כתבי עת רבים ומגוונים (עם התנקתותי מפעילות בחוגים אלו גם דעכה לאיטה בקיאותי) המצטיינים לרוב בטקסטים פשטניים או חד ממדיים ובאיכות גרפית ירודה. אולם קבוצת התקשורת העצמאית אינדימדיה ועל כך הערכתי מזהה צורך בהעמקת דיון בנושאים הקרובים לליבה וכבר אוחזת בכשני כתבי עת. לכן אני סבור שהשוק מבחינת קהל קוראים קיים. צעירים, ולא תסלח לי אמירה זו אבל ניחא, משכילים אוהבים לקרוא ואוהבים דיון רהוט ומעניין. על השאלה האם זה שוק של קונים, אינני יודע. אולם גם כתבי עת מכובדים כתיאוריה וביקורת נהנים מתמיכה של גוף כלשהו (לאיזון, גם "תכלת" שנהנה מתמיכה של מרכז שלם).

xslf

New member
אולי הם פשוט עברו?

אני לא מכירה את עיתוני הסטודנטים עליהם אתה מדבר. אבל ההודעה הראשונה שלך בשירשור הזכירה לי אתרים כמו האייל הקורא ( http://www.haayal.co.il ). אולי המגזינים האלה לא נעלמו, אלא רק עברו למדיום אחר?

greywolf

New member
האם דין כתב עת מכוון כדין כתב עת?

או ליתר דיוק כדין כתב עת רגיל? האם המדובר הוא בפשוט מעבר או בשינוי מהות? מפרטייך בתפוז, דומני, שאת מוכשרת לתת על כך תשובה מעמיקה. זה יהיה מעניין מאחר וכמעט שלא היה דיון בפורום זה אודות תקשורת מקוונת.

עמית103

New member
10% זה הרבה

לפי דעתי יש קהל לשבועונים רציניים בישראל. שבועון (או מגזין תקופתי אחר) לא חייב קהל קוראים גדול כמו עיתון יומי בכדי לשגשג. בנוסף, למגזין כזה עשוי להיות קהל השפעה רחב יותר מאשר קהל הקוראים הישירים שלו - שהרי בין הקוראים שלו נמצאים גם עיתונאים.

למעלה