פינק פלויד

פינק פלויד

עלתה לי מעין תובנה לגבי הלהקה הזאת. הרבה פעמים יוצא לנו לראות בפורום לגביה, כאשר חלק מסוים מהפורום טוען שהיא אינה להקת פרוג כלל וכלל, ואילו החלק השני כמעט וקנאי לגבי השתייכותם לז'אנר. אז מדוע זה קורה, בעצם? אני נוהג לומר שפינק פלויד הם היוצאת דופן מהכלל של הרוק המתקדם, אך לאחרונה עלתה למוחי מעין תיאוריה: פינק פלויד למעשה "הקדימו את זמנם" והיו ללהקת ניאו-פרוג בתקופה שבה הפרוג שלט. מלבד סוגיית הסאונד, שבה פינק פלויד כמובן יוצאים זוכים על החדשנות שלהם יחסית לשנות השבעים, ואילו רוב להקות הניאו-פרוג של ימינו מנסות להתחקות אחר אותו סאונד ישן של הלהקות מהעבר, פינק פלויד למעשה היו הראשונים ששילבו רוק מתקדם עם פופ. שירים ארוכים, אבל עם נושאים פשוטים יחסית, אקורדים מועטים, אבל מבנים מעניינים ועיבודים מורכבים, מוסיקה מורכבת ומושפעת ממוסיקה קלאסית, אבל עממית יותר וקומוניקטיבית. האם יתכן שפינק פלויד יצרו מוסיקה תחת ז'אנר שרק התחיל להתקיים בשנות השמונים, כשהלהקה כבר כמעט והפסיקה את פעילותה? אפשר להגיד, אולי, ש"החומה" למעשה הייתה אבן דרך להווצרות הניאו-פרוג, בכך שהיא הדגימה יכולת לכתוב אלבום קונספט שיהיה מורכב וקליט בו זמנית. ריבוי ופיתוח נושאים, אבל נושאים הרבה יותר פשוטים. כמובן, שמדי פעם להקת ניאו-פרוג כביכול שכזאת מסוגלת לספק קטע פרוג מובהק כמו atom heart mother, אבל גם לספוק'ס בירד והפלוואר קינגז לא חסרים קטעי פרוג מבריקים, לצד שירי פופ חביבים עם עיבודים קצת לא שגרתיים.

Disposable Hero

New member
אז בעצם מה שאתה אומר זה..

שאין הבדל בין ספוק'ס בירד לפינק פלויד

איפה קראת את זה?

יש הרבה הבדלים, פשוט הו משתייכות לאותו ז'אנר. כמו שג'נסיס וקינג קרימזון משתייכות לאותו ז'אנר, ובין השתיים ניתן למצוא ים של הבדלים.

pink floydror

New member
לא מזמן ..

שמעתי משפט על פינק פלויד - "פינק פלויד נורא פשוט לנגן ולעשות, הבעיה הייתה לחשוב על זה קודם", מה שאני חושב:) שפינק פלויד הצליחה איכשהו לשלב בין המורכבות שמעניינת והפשטות שמקלה, אין לי מושג איך היא הצליחה לבודד את ה"סיבוכים" שיש בהמון קטעים מורכבים אבל עדיין להשאר כאלה, לא משהו שראיתי בהרבה מקומות אחרים.

פינק פלויד

לטעמי, אין בכלל ויכוח אם הלהקה שייכת לפרוג או לא- לי זה די ברור שכן, מצד שני אני גם תומך בהגדרה של הפרוג כגישה מוזיקלית מסויימת ולא מספר אקורדים או אורך של שיר (למרות שגם פה פלויד היו תקדימיים באורך הקטעים שלהם). מה שפלויד הביאו, הוא הרחבת תודעה מסויימת (מעבר לפסיכדליה הבריטית והאמריקאית), שהשפיעה לאחר מכן על זרמים שונים (כמו הקראוט רוק, והספייס רוק). בעצם ההחלטה אם פלויד היא להקת פרוג או לא מותנית במה בעצם חושבים על התת זרמים האלה- אם אכן התת זרמים האלה הם חלקים לגיטמיים של הפרוג (דעתי), אז פלויד היו פרוג באבו אבוהה. אם מצד שני יש אנשים שלא רואים את הלגיטימיות של הקראוט בפרוג, מן הסתם לאנשים אלה גם להקה כמו פלויד לא תגיד יותר מידי. וזה בלי בכלל לדבר על פלויד המוקדמים בתקופת סיד בארט (בהופעות ביו אף או), שביחד עם סופט מאשין היו אחת מההשפעות המרכזיות על הנרי קאו (ובמקביל השפיעו על סופט מאשין- במיוחד על דייויד אלן וקווין איירז). אה, אבל הנרי קאו בעצם לא פרוג... אז תשכחו ממה שכתבתי
אה2, כל האמור לעיל מתייחס לפלויד-פרה-דארק סייד. כמו שמי שמתייחס לג'נסיס כלהקת פרוג מתייחס בעיקר לג'נסיס-גבריאל-ארה. לא נראה לי שיותר מידי אנשים יטענו ברצינות שהחומה הוא תקליט פרוג. על אנימלז עוד אפשר להתווכח

תומרוק

New member
לא זה ולא זה

את פינק אי אפשר לשייך לז'אנר של הניו פרוג בחיים, כי הז'אנר הזה קם על משהו מת, ופינק פלויד הקימו משהו שעוד לא היה חי....ורואים את זה גם בדרך שהם עובדים. אצל להקות כמו ספוקס בירד אתה לא תראה המון חידושים מענינים , אתה תראה בעיקר חקיינות, טובה מאוד אמנם, אבל עדיין חקיינות. הם לא חידשו כמעט כלום,אם כבר אז הם עשו פרוג , ואין מה לעשות אבל הם עשו אותו פחות טוב...! פינק פלויד המציאו את המוזיקה שלהם, הם התחדשו כל הזמן, כל אלבום שלהם אתה יכול לחסלמשהו אחר, לפמים פרוג רוק רגיל, לפעמים פסיכודלי לחלוטין, ולפעמים, ממש ממש לפעמים בשירים בדדים, אתה שומע קצת פופ. מה גם שאף להקה בניו פרוג לא הכיסה כל כך הרבה רגש לתוך המוזיקה שלה, פינק פלויד זה ז'אנר בפני עצמו ואני לא חושב שאנחנו יכולים לייחס אותם לאיזהשהו ז'אנר ספיציפי, ולגבי מה שאמר ארז, אני מסכים איתו במשהו אחד עיקרי, את המוזיקה של פינק פלויד לא קשה לנגן או לחקות, קשה ליצור וקשה גם להכניס את כל עוצמות הרגש שהם מכניסים למוזיקה שלהם. ואנחנו רואים את בל להקה שמתיימרת לעשות להם קאוורי, זה פשוט אף פעם לא יהיה טוב כמו המקור, בניגוד להמון להקות אחרות בז'אנר שאמנםקשה מאוד להלחין את מה שהם עושים, אבל פשוט מאוד(יחסית כמובן!) לעשות לזה קאוור שישמע אותו דבר ומעלה.בקיצור פינק פלויד זה שם דבר במוזיקה והם השפיעו על כל כך הרבה ז'אנרים ונגעו בכל הרבה סוגים של מוזיקה ככה שלא כדאי אפילו לנסות לייחס אותם למשהו ספיציפי.

RamiSun

New member
הערה רגישה....

אף להקה בניאו פרוג לא הכניסה כל כך הרבה רגש לתוך המוזיקה שלה? אני חושב שניל מורס מספוקס פיש ממריליון ואפילו דניאל גילדנלאו מפיין (טוב זה כבר פרוג מטאל...) הכניסו רגש לפעמים אף יותר מפינק פלויד. נכון כמובן שהלהקות הנ"ל קמו לאחר פינק פלויד והופשעו רבות ממנה ולא להפך. אבל רגש היה ויש שם ועוד איך. בקשר לפינק פלויד עצמה. לי אין ספק שהיא פרוג ותת הג'אנר לא כל כך חשוב, העיקר הגישה שלהם כמו שארז אומר.

תומרוק

New member
אני לא חושב

שיש מקום להשוואה בכלל בין מה שפלוי מעברים ברמה הריגשית לבין מה שלהקה כמו מריליון מעבירה. זה ברמות אחרות לחלוטין. לפינק פלויד תמיד היתה נטיה מסוימת לכיוון של הפסיכודליה, אני לא חושב שאת זה אתה יכול להגיד על מריליון או ספוקס פיש, אמנם גם להן יש רגש אבל ברמות שונות לחלוטין!! מה גם שכמו שאמר ארז, זו לא חוכמה לעשות משהו אחרי שוא כבר נעשה. אבלאני אישית לא חושב בכלל שהםדומים לפלויד במוזיקה ובכמויות הרגש והאמוציות שהם מכניסים. הגיטרה של גילמור פשוט מדברת, היא דברת לבן-אדם הפשוט, לנפש. אני לא חושב שמישהו אחר בניאו פרוג הגיע לרמות כאלה.

kurush

New member
כמה רגש?

כמה רגש יש לפינק פלויד? לדעתי לפיש יש לפחות 8, אבל בתקופה של הוגארת' רמת הרגש בלהקה ירדה באופן משמעותי ל-4.

CallMeCavanaugh

New member
ומה עם ספוקס בירד?

ולא ספוקס פיש. אחרי ששמעתי (וראיתי) את ניל מורס מדבר על The Great Nothing אני נותן לו בכיף 9, אולי אפילו יותר.

תומרוק

New member
פלוידבדרגה אחרת

הם פשוט לא באותו הרמה של להקותאחרות, כל המסר שלהם היה שונה. ברור לחלוטין שיש להקות אחרות שמכניסות המון רגש ואמוציות למוזיקה שלהם, אני פשוט לא חושב שזה באותה הרמה. את פלויד את שומע וישר מתחיל לחשוב, לא ברמה המוזיקלית (כמובן שגם...) אלה ברמה האישית, אתה מתחבר לרגש שלך, מתחבר למוזיקה דרך מה שהיא מעבירה. לא יודע, אולי רק אני כזה, אבל אני באמת לא חושב, יש להם כל כך הרבה בתוך המוסיקה חוץ מהצליל עצמו, גם אם הוא לא כל כך מסובך ומורכב כמו הצליל שלספוקס בירד או של רוב להקות הפרוג. הוא שונה, מיוחד , הוא פשוט מדבר...מדבר אליך, אישית, מדבר לכולם ברמת הכללית, אבל מדבר. זה פשוט לא רק צליל...!

חבר, תקשיב לי רגע

השתמשת במילה אחת מאוד חשובה, אבל איכשהו סיגלת לה יכולות אחרות. אולי לך יש חיבור רגשי ברמה האישית לפינק פלויד, אבל אתה לא יכול לקבוע שלכולם באופן גלובלי יש את החיבור הזה. יש אנשים שפינק פלויד לא מזיז להם ולא מרטיט בהם שום רגש. אותי אישית רדיוהד מרגשים הרבה יותר מפינק פלויד, למרות שהם מושפעים מהם, בין היתר. נראה לי ממש אכזרי לקבוע חד משמעית שללהקה אחת יש יותר רגש מלשניה.

תומרוק

New member
צודק!

בעניין הזה אני מצטער, אפילו שאני לא בטוח אם יש כל כך הרבה אנשים שפלויד לא מזיזים להם בכלל. אבל בגדול בעניין הזה אתה צודק.

pink floydror

New member
באמת צודק

אבל הרבה מאוד האנשים ששומעים מוזיקה באיזור והסגנון (רוק ונגזרותיו מהתקופה) יעידו על כך שיש בפינק פלויד משהו יחודי שאין באף מקום אחר

יש איזשהו קונצנזוס, כן

ואם כולם אומרים, אולי לא כנראה שזה נכון, אבל זה לפחות שווה התייחסות. יש בפינק פלויד משהו שגורם להרבה מאוד אנשים להתחבר אליהם, אבל בדיוק אותו משהו יכול לגרום לאנשים אחרים לשנוא אותם.

RamiSun

New member
בהחלט בפינק פלויד יש משהו יחודי

אבל זה לא קשור לרמות רגש. אין ספק שגם גילמור וגם רוג'ר ווטרס שרים ומנגנים עם הרבה מאוד רגש, אבל זה לא מה שמייחד אותם לפחות לא רק... כל הסיגנון שלהם מיוחד וכמו שצריך, להקה אם אין לה משהו יחודי אז חבל....

תומרוק

New member
ברור

שיש ייחוד מסוים גם לסגנון המיוחד. אבל הרגש מוסיף המון לעסק...

הגדרה די רעועה

הניאו-פרוג קם על משהו מת? זאת ההגדרה המוסיקלית? אני חושב שפספסת את הנקודה שלי. ניאו-פרוג נקרא כך בגלל שהוא הציע גישה שונה לפרוג, אחרי שהפרוג המקורי כבר היה קיים. מעניין אם קודם היה נולד הניאו-פרוג, ורק אחריו הפרוג, מה היו השמות שלהם אז? העובדה שפינק פלויד התחדשו כל הזמן, הוא הכניסו שבעים קילו של רגש לתוך המוסיקה שלהם לא מעיד על היותם להקת פרוג. דיוויד בואי משנה את הסגנון המוסיקלי שלו כל שנתיים, והוא לא פרוג (או שמא?
). נכון שפינק פלויד חקרו הרבה כיוונים מוסיקלים, התנסו הרבה וחידשו בסאונד, ושהסולואים של גילמור מאוד מרגשים. אבל השורה התחתונה היא שהמוסיקה שלהם הרבה פחות מורכבת מזו של ג'נסיס, קינג קרימזון וג'נטל ג'יאנט, עד כדי כך שזה מטיל ספק לגבי שיוכם לז'אנר הספציפי של אותן להקות. זה לא אומר שפינק פלויד להקה פחות טובה, או שהרגש שלהם בא בגרמים ולא בקילו גרמים, זה פשוט אומר שיכול להיות שהם השתייכו לזרם אחר, שלמעשה מלבדם, לא היה קיים בשנות השבעים אלא רק בשנות השמונים.

תומרוק

New member
או.קיי

תשים לב לכמה דברים, הניאו-פרוג לא היה נוצר אם הפרוג הקלאסי לא היה נשחק או אפילו מת. הניאו פרוג נוצר בגלל שלהקות כמו ג'נסיס שינו גישה. הוא קם על משהו שהיהב חי , וכבר היה בשלביגסיסה, אולי לא מת, אבל ללא ספק גסס. אני אמרתי שפלויד התדשו ושינו כל הזמן בדיוק כדי להוכיח את מה שאת מנסה להוכיח, אני לא חושב שאתה יכול לקטלג את פלוידכפרוג רוק קלאסי, לא בגישה שלהם למוסיקה, לא במורכבות של המוסיקה שלהם, אין ספק שבהמון מקרים הפרוג הרבה יותר מורכב. אבל...היו להם אלבומים דוגמת אנימלס, שהם (לטעמי) פרוג לחלוטין. אולי קצת פחות מסובך ומורכב, אבל בגישה ובתוצר הסופי זהו פרוג. לעומת זאת היה להם גם אלבומים פסיכודלים לחלוטין בתקופה של סיד בארט. הנקודה שאני מנסה להעבירהיא שלא צריך לנסות לקטלג אותם לז'אנר ספיציפי, אני לא חושב שאפילו הם ניסו לקטלג את עצמם לז'אנר ספיציפי. הם עשו המון, וכל מה שהם עשו היה מעולה לכשעצמו. הם השפיעו על כל כך הרבה אמנים בכל כך הרבה ז'אנרים שונים. (בתוך הרוק כמובן...) אין (לדעתי ) מקום להשוואה בין פינק פלויד לבין להקה כמו ג'נסיס או קינג קרימזון, כי הלהקות האלו היו מודרות כל הדרך , אמנם הם המציאו את הז'אנר שהם עשו, אך הם היו מוגדרות לזאנר הספיציפי מכל הבחינות. אני לא חושב שאתה יכול להגיד את זה על פינק פלויד.

למעלה