פינוקי יום שישי.

DerBleistift

New member
פינוקי יום שישי.

בא לי לפנק אתכם. תהנו! (כיצד אומרם "תהנו" בציווי? אנא עזרו לי) על מה, עלמה, על מעל מה אמרת לי נְדוד ולא לין דוד?

ההגיון הבריא אומר שזה צריך להיות

הֵהַנוּ! זה אמנם נשמע מוזר להפליא, אבל השרש הוא הנ"ה בבנין נפעל (אמנם תמוה משהו שיש צורת צווי לבנין סביל, אבל אנחנו יהודים, יש לנו יחס מיוחד לכל מה שנוגע לסבל
) ייתכן כמובן שהצורה שגויה, אבל זה מה שאני הצלחתי להעלות בדעתי.

דומני שלא מדובר פה בדיוק בסביל

אלא במשהו שונה, המשותף גם לפעלים הבאים: נשמר (הישמר), נרדם (הרדם), נשרף [לא עלינו] (הישרף {באישהּ של גהינום}) ועוד כיוצא באלה. אולי מה שמשותף להם הוא שהם פעלים עומדים, היינו שהפעולה ותוצאת הפעולה אינם יוצאים אל מחוץ לאובייקט אשר לו הם מיוחסים? נא לראות בדבריי אלה הצעה בלבד, שאיננה מחייבת משפטית את מציעהּ.

גנגי

New member
אולי עומדים, אבל פעילים...

בגניין נפעל יש קבוצה של פעלים שאינם סבילים אלא פעילים (הסבר מלא אם תרצו במפגש הבא - אחרי בירה וחצי לפחות), ולכן זכה כל הבניין בשמות פועל ובשמות פעולה - פריווילגיה של בניינים פעילים בלבד. צורות הציווי ניתנות, כמובן, רק לפעלים פעילים (למרות שיותר ויותר אני מוצאת את עצמי נזקקת להן דווקא בבניין פועל - דוגמה אחת בולטת היא הכלבה שלי שכשמישהו בא הביתה אנחנו "משגרים" אותה למטה, ואז אני אומרת לה, כשהיא עומדת נבוכה בפתח ואינה יודעת מה עליה לעשות: "נו, תשוגרי כבר!" ותודו שבעברית תקנית הייתי צריכה להגיד משהו כמו: "שוגרי כבר!".....), ולכן יש בנפעל צורות כמו "הירדם", "היכנס" , "הילחם", הימנע" וכו´. אלא שאין לצוות על אדם ליהָנות, לדעתי. תן לו ליהנות אם הוא חפץ בכך, אבל אל תצווה עליו ליהנות... ואם אתה רוצה לאחל לו ליהנות - אמור - אני מקווה שתיהָנה (כן, יש י´ בעתיד של נפעל... ככה זה בכתיב מלא).

גנגי, אני רואה שאנחנו אוספים

תוכנית הרצאות למפגש הבא. אפשר לראות את זה כהתחייבות? אפשר לבקש שזה יחכה למפגש כשאני אהיה בארץ?

גנגי

New member
עשינו עסק.

אתה תבוא - וכל השאר כבר יסודר. אה, ותתפוס גם אולי איזה עוגב בדרך, אני מתה לשמוע (חי, לא מהקלטות).

למעלה