פיברגלס core

carto3

New member
פיברגלס core

מקריאה ושיחה עם אנשים הבנתי שישנם מספר חומרים שניתן להשתמש בהם כ"ליבה" לציפוי פיברגלס.
לדוגמה: עץ מלא, דיקט, קצף מוקשח.

אני מעוניין להתמקד בשאלות שלי בקצף המוקשח בלבד (בעבודה עם פוליאסטר. לא אפוקסי):
1) האם מדובר בקצף פוליאורטן הסטנדרטי שכולם מכירים, או משהו אחר?
2) האם ניתן לעבוד עם קלקר לצורך העניין?
3) האם יצירת צלע בקצף צריכה להתבצע ע"י בניית הצלע על גבי משטח הסירה עצמה ולאחר מכן ציפויה בפיברגלס, או בנייה בסוג של תבנית (אפילו קרטון) ורק לאחר הקשחה מלאה לצפות בפיברגלס ורק אז לחבר לגוף הסירה?

zina71955

New member
קשה מאוד לתת כאן את כל התורה כולה על רגל אחת

כמה כללים:
- כל ליבה, בין אם לסנדביצ' (ליבה שמשני צידיה יש פיברגלס כגון גוף או סיפון) או לצלע/קורה חייבת שלא להיות ספיחה למים. במרבית המקרים מספנות לא מקפידות על זה (מהירות עבודה ומחיר) והתוצאה היא שבשלב כלשהוא יש כניסת מים פנימה, ספיחה, תוספת משקל בלתי מבוקרת וריקבון מתפתח. הדבר חמור ביחוד בלוחות הגה, skeg , חלק אחורי של קיל מובנה. זו אחת הסיבות לקריסה של חלקים חשובים אלה.
- קלקר ופוליאוריטן לא בשום פנים. עץ קל/דיקט ימי/airex וחומרים דומים כן. יש גם אפשרות של פוליאוריטן בצפיפות גבוהה מאוד (יקר, השתמשתי בכזה) שספיחת המים בו מזערית. לא כל חומר מתאים בכל מקום ודושה התאמה מבוקרת ומחושבת על פי חלק המבנה בו קונסטרוקציה כזו נדרשת.
- יצירת הצלע מתבצעת על ידי עיצוב צורתה בחומר הליבה והדבקה במרק פוליאסטר (או דומה) במקום על פיברגלס גלוי ולאחר מכן ציפוי הצלע בפיברגלס וחיבורה לגוף במינימום 4 שכבות לצורך חיבור מושלם.
- הליבה המושלמת היא קצף גמיש שאינו סופח מים (כמו airex) שאחרי שמעצבים את צורתו מורחים אותו בפוליאסטר כדי שהחיבור עם הפיברגלס יהיה מושלם.

carto3

New member
תודה על הפירוט. שאלה נוספת

אילן, תודה רבה על הפירוט!

האם חומר כמו לוח "פלציב" (קצף גמיש שמגיע כלוח בעוביים שונים. עד כמה שידוע לי - לא סופח מים) מתאים כליבה עבור צלע?

zina71955

New member
אינני יודע תברר בעין הנציב במדוייק מה המיפרט

של החומר הזה. ו - תברר גם (לא רק אם הוא לא סופח מים) אם הוא מתחבר עם פוליאסטר. יש הרבה חומרים פלסטיים שלא מתחברים עם פיברגלס.

carto3

New member
זקוק להבהרה

אילן,
כשאתה רושם "...הדבקה במרק פוליאסטר" אתה מתכוון לפוליאסטר איזופטלי (או דומה), ולא למרק (filler עם micro-bubbles), הבנתי נכון?

zina71955

New member
מרק פוליאסטר (להגדרתי) = פוליאסטר איזופטלי או

לא איזופטלי מעורבב עם מיקרו בלונים, או Q-Cells , או טלק תעשייתי, או כל פילר מתאים אחר.

carto3

New member
להכנת מרק פוליאסטר עם טלק תעשייתי

להכנת מרק פוליאסטר עם טלק תעשייתי - מה יחס החומרים בין הפוליאסטר לטלק שיש לערבב?

האם יש יתרון לשימוש ב-micro-bubbles דווקא?

gb228

Active member
תלוי באפליקציה והסמיכות הנדרשת

לא עבדתי עם טלק אבל למשל לצורך הגדלת צמיגות משתמשים בסיליקה. במיקרובלון משתמשים להגדלת נפח.
לצורך הדבקה מביאים את זה לסמיכות שדומה למיונז
לצורך החלקה ו FILLETS מביאים לסמיכות שדומה לחמאת בוטנים
יותר מיקרובלון - התערובת תהיה יותר אוורירית ונוחה לליטוש
יותר סיליקה (ואני מניח שטלק יתנהג די דומה) - יותר קשה לליטוש

zina71955

New member
החסרון של טלק תעשייתי הוא שהוא נמכר ביחידות

משקל גדולות ומשקלו הסגולי גדול יותר ממיקרו בלונס או קיו סלס. אבל יש לו צמידות גבוהה. משום כך הוא טוב לאפליקציות של צמיגות קטנה ומצויין לאטימה והחלקה של שטחים גדולים. שני החומרים האחרים יוצרים נפח גדול תוך כדי עירבוב ומצויינים ליצירת פזות והדבקות או מילוי חללים קטנים. אפשר להגיע לרמות צמיגות שונות בהתאם לנדרש. צריך לזכור שכמות המקשה מתייחסת ליחידת הפוליאסטר בחבד ולא לכל הכמות המעורבבת. בתאבון

gerson1

New member
הוספת צלע (קורה) ולמינציה לגוף מחייבת

איזה שהיא השגחה "הנדסית", וכמובן נחשב לשינוי מבני בסירה
יש לעבודה מסוג זה השפעות על הביטוח
על כושר השיט כולל אישור השינוי ועוד.
גם אם טכנית אין בעיה לעשות וכולנו בעלי יכולות אילתור מדהימות
זאת שווה
להיתעץ עם מומחים בדבר, המוסמכים לכך ומאושרים על ידי הרשות הימית

zina71955

New member
הוספת צלע/קורה זו עבודה פנימית, וכל זמן שאינך

משנה את מה שמוגדר כ - constructual members , כגון מחיצות רוחב/אורך מקוריות אין זה שינוי מיבני של כלי השיט. העניין הוא שטכנית יש בעייה ולא כל אחד כדאי שיעשה זאת.. אני בניתי לבד, קיבלתי אישור לבנות lock - stock and barrel , כולל שינויים שעשיתי מהתוכנית המקורית. אין לי הסמכה לבניית כלי שייט (ואף אחד לא בדק כשקיבלתי אישור) מעבר לידים טובות, היגיון בריא, והשכלה כלשהיא בבניין אוניות. אז - אל תפחיד אותנו בבקשה בזוטות של הוספת צלע לחיזוק מקומי.

gerson1

New member
שיקול דעת אילן?

בנית את סירתך במשך כ18 שנה בעומר
ביצעת שינויים אכן ופנית לאדריכל/מהנדס ימי לאשרם
לזכרוני
לפי תכניות של ברוס רוברטס, אישיות ידועה בתכנון כלי שיט ושיווק קיטים ותכניות
ואני מניח שבדקת היטב את התכניות
בקשת התאמות ושינויים
ואף אישורם בכתב.
כשלך יש ניסיון מועט של עשרות שנים בים
מחניכות בצופי ים ועד רב חובל, פילוט בנמל ועוד
הכרות עם כלי שיט שנים ומוסמך בהכשרתך
להשגיח לביצוע עבודות בכלי שיט
אני מבין שמדובר על תיקון בכלי שיט
קרוב לודאי בקשר לשקיעה ו/או להחלפת אלמנט שיש לו השפעות מבניות
אחרת לא היתה בעיה
לפי כיוון שאלתו והפרוט הרי רצוי שאת התיקון/הוספה יבצע כפי שנדרש וצריך
ו, כפי שהנך תמיד מציין
לא בהתאם ליעוצם של מספר "ספני כורסא"

zina71955

New member
אני מסכים עם שניכם, בכפוף להיקף התיקון

מאחר ואני מכיר את הסירה בה מדובר אני יודע שאין צורך לעניין זה באישור כל שהוא. ברור ששניכם שיש לכם הכשרה מקצועית נרחבת ופרנסתכם היא מאדריכלות ומתן יעוץ ימי כזה או אחר תהיה לכם נטיה טבעית ליעץ בנוסח שרק אנשי מקצוע יטפלו בבעיות מסוג זה. וזה מובן, ולפעמים גם רצוי ודרוש, לא במקרה הזה. למדתי לדעת תוך כדי הבנייה שמעבר לצילוע המתוכנן ומחיצות הרוחב (אצלי חוזק האורך מתבסס על סוג החומר הבסיסי של הגוף - C-FLEX ) ומחיצות אורך כל תוספת של חיבור רהיט/מחיצה חלקית/עמוד וכדומה שמחוברת לגוף לא דורשת אישור אדריכל. כל התיכנון (והביצוע) הפנימי של הסירה שלי נעשה על ידי ללא אישור. אישור IMOT היה על הדגם ועל שינויי המבנה שעשיתי, הארכת הסירה ב 50 ס"מ ושינוי הקיל והם אושרו קודם כל על ידי ברוס רוברטס עצמו. אגב, כל חיבור פנימי לגוף/תחתית/סיפון מחייב בנייה מוקדמת של צילוע לצורך מניעת מה שקרוי point load ויצירת חיבור מדורג, וראיתי סירות רבות, כולל מיצרנים טובים, שבהן חלק מהחיבורים ממש לא כך.
בקיצור רבותי, דרושה פרופורציה. אגב הבנייה אצלי נמשכה, מהתגבשות הרעיון עד ההשקה 14 שנים, מתוכן 6 שנים IDLE .
לגבי פיברגלס, בסירות מיצור המוני של השנים האחרונות הייתי נזהר. בסירות של למינציה ידנית (כמו הסירה בה מדובר) גילוי הפיברגלס וליטושו מכל שאריות לא מהווה בעיה בחיבור של למינציה. זו דעתי הפרקטית. ו - אני מסכים בהחלט ש " ספני כורסא" על פי הגדרתך, אל להם ליעץ בנושאים כאלה. אבל, המרקע/נייר סובלים הכלל. חג שמח

orionmarine

New member
core

שלום רב
לא מדובר מקצף פוליאוריטן סטנדרתי אלא בקצף מסוג close cell שאינו סופח מים, ישנם חברות רבות וחומרים שונים המכוונים לאפליקציות שונות, ראשית יש להגדיר מה מטרת התיקון ולהתאים את צפיפות החומר כמו גם את עובי וסוג הסיבים
לכוח הדרוש (תכנון הנדסי).
יש גם להתאים את את החומרים לאילו הקיימים בכלי השייט, אם הסירה בנויה מחומר מסויים אין הדבר אומר שבכל מקרה תיקון צריך להעשות עם אותו החומר בגלל בעיות של secondary bonding.
ניתן לעיתים להשתמש לתיקון בדבק איפוקסי בכדי לקבל תוצאות טובות לדוגמא.
גם לגבי התהליך ישנן מספר אפשרויות הנגזרות מהמגבלות של התיקון, תקציב (חיתוך מראש בליזר של הצלע......) אפליקציה, חיזוקים דרושים לאיבזור או אולי תושבת מנוע וכדומה.
התשובה צריכה להיות לגופו של עניין ומחושבת הנדסית היות והרצון להוספת צלע נובע מבעיה הנדסית ולהבנתי גם קונסטרוקטיבית - כדאי להשתמש בשרותיו של בעל מקצוע לתכנון או לחלופין אני מציע לך לקרוא את הספר Dave Ger / Boat Strength.

בברכה
יניב מס - אוריון שרותים ימיים
תכנון והנדסת כלי שייט - יעוץ - שרותים ימיים

למעלה