פחד

ברבי65

New member
פחד

היי, אני אמא לילד בן 3. יש לו פחדים מהים, מחיות, אפילו מחיות קטנות כמו אפרוח שרץ אחריו הוא מפחד, בוכה וחושב שהוא רוצה לאכול אותו. הייתי איתו בגן גורים והוא ממש לא נהנה הוא לא זז מהכיסא כי הלא כל החיות שם מסתובבות וחופשיות ואני מדברת על חיות קטנות כגון תרנגולות, יונים, שפנים וכד'. הייתי רוצה לדעת איך להתנהל מולו וכיצד לעזור לו? אודה על מענה. ברי

שאלות מבהירות

שלום רב, האם זכור לך ארוע מיוחד שבעקבותיו פיתח הילד את הפחד? איך יחסכם לבעלי חיים? אימא, אבא, סבא, סבתא, מטפלות? איך אתם מגיבים כאשר הוא מבטא פחד? מה את חושבת, מה עובר לך בראש כשהוא מפחד? עינת גבע, יועצת משפחתית, מכון אדלר.

ברבי65

New member
תשובה לשאלות מבהירות

אני זוכרת כשהיינו באילת שנה שעברה אז אורי ראה דגים זוהרים בחוף כשהאכלנו אותם ונראה לי שבעקבות זאת כיום יש לו פחד מים. אגב, אמבטיה מלאה הוא מאוד אוהב. אני ובעלי מאוד אוהבים בעלי חיים וגם אחותי ההגדולה גרה במושב עם כלב והוא די התחבר בעבר אליו הוא מאוד אוהב בעלי חיים אך כשהם מתקרבים אליו הוא נכנס ללחץ. כאשר הוא מבטא פחד אני מסבירה לו שאין לו למה לפחד שהחיות לא אוכלים בני אדם אני מחבקת אותו ומבינה לליבו. עובר לי בראש דבר אחד - שעד לפני חצי שנה כשאורי היה בן שנתיים וחצי הוא היה שומע צעקות בבית, כשאני ובעלי היינו רבים המריבות די היו קולניות ולפעמים אני מקשרת את זה למריבות שהוא שמע. ברי

איך...?

איך את קושרת את הפחד מבעלי חיים למריבות הקולניות בינך לבין בעלך? עינת גבע, מכון אדלר.

ברבי65

New member
תשובה

אני לא יודעת, רשמתי שאני משערת אני לא בטוחה בכך לכן אני נמצאת כאן כותבת לך. ואם את כרגע אומרת לי שאין קשר בין הדברים אז מן הסתם שזה לא מזה. שאלתי היא, כיצד ניתן להתמודד ולעזור לו עם הפחדים בכלל?

לילדים צעירים חשיבה מוחשית ומאגית ...

בוקר טוב ברי, מה אני מציעה? מדובר בפחד מבעלי חיים. ראשית, אני מזמינה אותך להתייחס לילד כילד זהיר ולא פחדן. כלומר, לא להדביק לו תווית, לתווך לו את משמעותן של התגובות שלו באופן חיובי במטרה לא לקבע אותו בעמדה ולאפשר לו תנועה של שינוי. כתבת לי ש "כשהיינו באילת שנה שעברה אז אורי ראה דגים זוהרים בחוף כשהאכלנו אותם ונראה לי שבעקבות זאת כיום יש לו פחד מים. אגב, אמבטיה מלאה הוא מאוד אוהב" זאת אומרת שאורי לא מפחד ממים אלא מחיות. כן, גם חיות קטנות. מדוע? כי נראה לי שחלחל לליבו הספק שמא החיות יכולות לאכול אותו. איך אני יודעת? א. סביר להניח, שהאכלתם את הדגים בים או שהוא ראה אנשים מאכילים דגים בים. לילד יש חשיבה קונקרטית ומאגית. אם הם אוכלים את הלחם שנותנים להם הם יכולים לאכול גם אותו. ב. "כאשר הוא מבטא פחד את מסבירה לו שאין לו ממה לפחד שהחיות לא אוכלות בני אדם " . הכוונה שלך טובה אלא, שדברייך מתקפים את החשש שכרסם בליבו . ג. בני אדם אוכלים בעלי חיים אז מבחינתו למה שבעלי חיים לא יאכלו בני אדם? מה עושים? א. נכנסים לתקופת צינון זמנית. נמנעים לבוא במגע עם בעלי חיים. ב. בחיי יום יום כאשר פוגשים בעל חיים והילד מביע פחד. מקשיבים לו, מגלים הבנה ואמפטיה, מספרים לו שזה חשוב להיות ילד זהיר" ג. בהדרגה תוכלו לקרב אותו לבעלי חיים ולהראות לו (בלי מילים) שהם אינם אוכלים בני אדם. מה דעתך? עינת גבע, יועצת משפחתית, מכון אדלר.

ברבי65

New member
תודה רבה ....

הסרת לי הרבה חששות ואני מודה לך ואקח בחיוב את עצתך בנושא.

אשמח אם תעדכני אותי בהמשך בנושא זה...

שאלות בנושאים נוספים יתקבלו בברכה ובשמחה כל טוב להשתמע, עינת גבע, מכון אדלר

ועוד מחשבה...

בספרות הילדים תוכלי למצוא שירים וסיפורים רבים. יצירות ספרות יכולות לשמש דרך תרפויטית (מרפאה) נפלאה למשל, בהפגשת ההפכים בין הענק והמאיים לבין הקטן והלא נחשב , מסייעים שירי האיגיון להפחית פחדים וחרדות , להעניק נקודת מבט מחויכת. כך מתגלה מר ביטון הענק והחסון כמי שמפחד מעכבר קטן: "אדון ביטון, ענק חסון ומשקלו כרבע טון. אך בראותו עכבר קטון הוא מת מפחד מר ביטון ."(סלע) דרך סיפורים אפשר לחשוף ילד לפחדיו - מרחוק, דרך ילדים ואנשים אחרים . זו הזדמנות לפוגג חששות בדרך של הומור. עינת גבע, מכון אדלר

למעלה