פחד קהל

king iverson

New member
פחד קהל

היי
יש לי השבוע פרזנטציה חשובה במסגרת הלימודים שלי ואני לחוץ. ב2 הפרזנטציות הקודמות שהיו לי אני רעדתי בידיים, הקול שלי רעד, הגרון היה יבש, והרגשתי שהפרזנטציה היתה רעה למרות שהציונים שקיבלתי היו טובים.
עקרונית, אני מאד בטוח בעצמי, יצא לי לעמוד מול קהל (בייחוד בצבא) הרבה פעמים בחיי ואני פופולארי חברתית. יש לי בעיה מסויימת ככל הנראה בעמידה מול קהל בלימודים.
ככלל, אני מרגיש שהמטרה שלי היא להעביר את המצגת במהירות ולא להתמקד באיכות שלה.
אשמח לעצות איך לעבור את זה בשלום ואפילו בהצלחה.

Lichy87

New member
שלום

קודם כל זה מעולה שכבר יש לך ניסיון בדיבור מול קהל ושאתה יודע שאתה טוב ואפילו בטוח בעצמך. עצם העובדה שכבר התנסית בזה בעבר יכולה לתת לך עוד ביטחון לגבי ההרצאה הקרובה, אתה יודע איך זה לעמוד מול אנשים, איך אתה מרגיש וכד'.
הסימפטומים הפיזיים שתיארת, רעד בידיים ובקול, וגרון יבש הם באמת ביטוי לחרדה אבל חשוב להפריד אותם מהיכולת שלך להעביר את ההרצאה. גם מרצים עם ניסיון יכולים להרגיש תחושות כאלו כשהם עומדים מול קהל אבל זה לא ימנע מהם לדבר. גם במקרה שלך אתה יודע שהתחושות האלו לא ימנעו ממך לדבר. הן באמת לא נעימות ולא נוחות אבל גם לא רלוונטיות לך ולא מתריעות לך על שום סכנה שאתה צריך להיזהר ממנה (שזה כביכול התפקיד שלהן). לכן באותו הרגע הדבר הנכון יהיה להשתדל ולהתרכז בתוכן שאתה רוצה להעביר עד כמה שאפשר ולהוריד את תשומת הלב שלך מאותן תגובות פיזיות וממחשבות לא רלוונטיות כמו איך אנשים מסתכלים עליך או מה הם חושבים. הדברים האלו לא תורמים בשום דבר אלא רק מסיתים את תשומת הלב שלך.
דבר נוסף הוא שהתחושות האלו לא נשארות לאורך כל ההרצאה, לכן הרצון "לברוח" מזה כמה שיותר מהר דווקא עלול לשמר את החרדה. תגובות פיזיות נחלשות אחרי כמה דקות, אם אתה נשאר במצב המלחיץ והגוף שלך מבין שאין באמת סכנה הוא נרגע. כך שבאמת יש כמה דקות מאוד קשות בהתחלה אבל אם שורדים אותן ההמשך נעשה קל יותר.
אז העצה הכי טובה תהיה להישאר מרוכז עד כמה שאפשר בתוכן ההרצאה והסימפטומים הפיזיים הלא נוחים כבר יפחתו לבד.
&nbsp
עצה נוספת היא אולי גם להיעזר בכדור הרגעה חד פעמי, או אם החרדה לא גבוהה מדי אפילו רגיעון יכול לעזור קצת.
&nbsp
חוץ מזה אם אתה מרגיש שיש יותר מדי מחשבות מציקות לגבי זה אתה יכול לכתוב אותן על דף. להוציא החוצה את כל החששות שלך. מה אתה פוחד שיקרה? מה המצב הגרוע מכל שיכול לקרות בהרצאה? רק הכתיבה כבר משחררת מהלחץ ומכניסה דברים לפרופורציה.
&nbsp
ודבר נוסף הוא לקחת לידך בקבוק מים. כך שאם הגרון יבש אתה עושה הפסקונת של כמה שניות ולוקח שלוק. ככה אתה גם יכול להירגע ולארגן את המחשבות.
&nbsp
שיהיה בהצלחה, ומוזמן לעדכן

king iverson

New member
היי

איזה כדור מומלץ במיוחד?
הפחד העיקרי שלי הוא רעידות בגפיים, בגלל זה לרוב אני שומר את הידיים שלי בכיסים במהלך הפרזנטציה, וזה נראה רע. כמו כן, קראתי ברוב המקומות שהקהל אינו מבחין ברעידות, אף כי אני חושב שבמקרה שלי הוא אכן מבחין.
האם קיים כדור או טיפות שאמורים לעזור לנטרל את הבעיה הזאת?

Lichy87

New member
היי

אני מנחשת שכבר מאוחר מדי להגיב, בטח כבר עברת את פרזנטציה? אבל בכל מקרה רציתי להגיב למה שכתבת.
זה נכון מאוד שהקהל לא מבחין ברעידות, כי הוא לא מסתכל על הידיים שלך. אנשים מעוניינים בהרצאה שלך, מסתכלים עליך ועל המצגת (אם יש). דבר נוסף שמאוד מאוד חשוב לזכור הוא שמה שאתה מרגיש מבפנים כמעט ולא נראה כלפי חוץ. אתה יכול להרגיש סערת רגשות, דפיקות לב מטורפות, שהפנים בוערות, שכל הגוף רועד ועדיין מי שיסתכל עליך מבחוץ אולי יראה עשירית מזה, אם בכלל.
קיים פער משמעותי בין מה שמרגישים למה שרואים, ולכן תמיד יש לנו את התחושה שרואים עלינו הכל, כי התחושות מאוד חזקות. והניסיונות להסתיר את התחושות האלו הם מה שנראה קצת מוזר. לדוגמה, אפילו אם הידיים רועדות, זה יראה טבעי יותר להזיז את הידיים בזמן שאתה מדבר מאשר לשים אותן בכיסים. אנשים יותר יבחינו בזה שאתה עם ידיים בכיסים בזמן הרצאה מאשר שהן רועדות אם תשאיר אותן בחוץ.
יכול להיות שכרגע זה מה שייתן לך ביטחון וזה בסדר, אבל באופן כללי זה לא משנה שום דבר, ודווקא כדאי לנסות לעשות דברים בניגוד לתחושות החרדה.

king iverson

New member
אני אחרי

והיה מצוין.
יצא לי במקרה לאלתר על ההתחלה דבר מצחיק, ומאותו רגע זרמתי עד הסוף. לא חשתי בצורך לרדת מהבמה.

תודה רבה

Lichy87

New member
מעולה

זו גם שיטה טובה, להגיד משהו מצחיק בהתחלה כדי לרכך את האוירה
כל הכבוד!

sastag

New member
דרלין

כדור שיכול לסייע בהפחתת התופעות הפיסיות של חרדה: (רעד, יובש בקול וכדומה) הוא או פרולול (פרופרנולול) - כדור שנוטלים באופן חד פעמי לפני ההרצאה אבל דורש מרשם רופא (גם רופא משפחה)

למעלה