פחדים יונה וולך.

פחדים יונה וולך.

השדים יוצאים הלילה
משחקים במחבואים
תנסה לתפוס ביד את
ראש מלך השדים
הרוחות תבאנה
תארובנה בפינות
הזהב ייפול מלמעלה
לקשט מאורעות

מהראש יוצאים הללו
להציק ולהפחיד

הם חומקים מראש
והופכים למציאות
תאמין אתה לשקר
תפחד תרעד כולך
לא אני לא בחיי
בחיי שעוד נותרו לי
אני אהיה פה אמיצה

מקור:http://patiphon.co.il/music/bsc3732AJJ
ביצוע:https://www.youtube.com/watch?v=lSfwcmUR-P4&index=4&list=PLmrR7kj4GgpB1Lloeu8Ws_Ryg11rKLprK

קאלה אמרה שלא העלתי הרבה זמן שירים, ומידי פעם זה טוב, אז הנה שיר של יונה וולך שאני אוהב, אני אוהב את שירי הזיה שלה במיוחד.

מקווה שתהנו .

ihtiyar

New member
מהראש יוצאים הללו, להציק ולהפחיד

לפני שנים, כשקראתי את השיר לראשונה, נזכרתי ב-"מתרדמת התבונה נולדות מפלצות" של גוֹיָה. (תמונה מצורפת)

השורות: הזהב ייפול מלמעלה / לקשט מאורעות
מתקשרות אצלי לדנאה (Danaë) המיתולוגית שנכלאה ע"י אביה, וזאוס ירד עליה כגשם של מטבעות זהב הישר אל רחמה (או במילים אחרות, אנס אותה), וכך נולד פרסיאוס.

איזו תמונה יפה...

והערה יפה אני לא ידעתי ( ושהייתי ילד הייתי מתעסק המון במיתולוגיה - אחד מתחומי העניין שהכי אהבתי)

KallaGLP

New member
גויה נפלא.

קראתי בזמנו רומן היסטורי על חייו מאת ליון פויכטוונגר. יצאו גם ביוגרפיות בשנות ה-2000, אך אותן לא קראתי.

בהחלט הוא מתאר את המחלת נפש ,הדיכאון.

והזיה בצורה מרשימה ,אתמול הראיתי את הציור לבחורה אובדנית היא אמרה שהיא ממש מרגישה ככה, היא ממש 0 הרגישה שזה מדבר עליה, וגם עלי.

KallaGLP

New member
דעתי חלוקה

יש בו דברים שאני אוהבת ודברים שלא. הרעיון ועולם הדימויים - כן. הילדותיות המכוונת זה כעקרון יכול להיות דבר טוב, אך האופן שבו זה מיושם כאן לא אופטימלי לטעמי. מבחינת מבנה - אם כבר חרוז ומשקל, אז הייתי מצפה ליותר הקפדה. ככה זה לא לפה ולא לשם. בקיצור, נחמד אך רחוק משלמות בעיניי. יותר לא מאשר כן.

הבנתי.

אני לפי ידעתי יונה לא כתבה בחריזה מוקפדת יש לה כתיבה חופשית, אבל את בתור אחת שמבינה בחריזה ( אני לא) יכולה להביע דעה על הטכניקה אז אני יכול - להבין את דעתך ואת זה שעשתה - לטעמך עבודה רופפת, אבל לי באופן אישי זה לא מפריע, כמו שאמרת הרעיון ועולם הדימויים הוא טוב ובעניי הוא נהדר , ובקשר לילדותיות תוכלי לפרט יותר? לא מצאתי בשיר הזה כל כך ילדותיות ....

KallaGLP

New member
לדעתי הסגמון והתוכן מרמזים על פחד של ילד ממפלצות.

זה יכול להיות גם פחד ילדותי שנשאר אצל אדם מבוגר.
על טעם ועל ריח...

אני לא חושב כמוך.

להפך אני רואה ביטוי עמוק למחלת נפש ( והיא הייתה פסיכוטית וגם אני) והשיר הזה מחזיר אותו לעולם שהייתי בו, עולם הזיה, אבל כנראה אליך זה לא מדבר, כי לא חווית את זה, העולם שהיא יוצרת הוא נפלא ,המחשבות שתקיפות זה פסיכוזה ופחד, ודיכאון, ולכן הציור שהביא החבר מאוד מתאים, שיר עמוק לטעמי ממש לא ילדותי.

KallaGLP

New member
כל אחד חווה את השיר בדרכו

ואין לדעתי סתירה בין הפרשנויות השונות.

KallaGLP

New member
ואגב, היופי שבשירה הוא שילוב בין אלמנטים שונים.

נכון, יש כאן ביטוי, כפי שאמרתי, של פחד עמוק, אולי אפילו של סוג של שיגעון והזייה, כנראה של אדם מבוגר, אך חלק מהאמצעים לביטוי לקוחים מעולם האימה של ילדים. ילדים רבים חווים בילדותם חלומות והזיות מקפיאי דם, אני זוכרת כאלה אצלי מגיל 6 בערך. כשמתעוררים באמצע הלילה שטופי זיעה, באימה מוחלטת. המפלצות נראות אמיתיות לחלוטין ורק לפני רגע כבר ממש הרגו אותך ובהתחלה אתה אפילו לא קולט שזה חלום. החלומות בילדות גם הרבה יותר בהירים ונותרים בזיכרון. אני לא זוכרת אף חלום מאז שבגרתי כמו שאני זוכרת את חלומות האימה האלה מילדותי. עד עכשיו אני נרעדת כשאני נזכרת בהם. אני דווקא אוהבת את הרעיון של להשתמש באמצעים האלה כדי להעביר הזיות או פחדים של מבוגר, אני רק חושבת שהביצוע יכול היה להיות יותר מוצלח.

נכון את ממש צודקת.

שהחלומות שלנו בתור ילדים נצרבים בזיכרון, זה נכון אבל אני ראיתי את השיר כשיר הזיה מאוד מובהק, ולא רק כפחד עמוק אלא ממש כטירוף אני מכיר את הסגנון של יונה וזה מאוד מאפיין אותה, אני חושב שהיא שלפה מהחשיבה שלה את כל הפחדים הכי עמוקים אבל הפכה אותם למושגעים, למשל יש לה שיר " מת בארץ" שהוא ממש הזיה לגמרי נכון שפה זה פחות, אבל שירה היא מאוד אישית וכל אחד לוקח מה שהוא אחר וחווה את זה אחרת
&nbsp
, אז מה שאמרת בקשר לחלום אני חושב שזה מה שהיא עשתה היא לקחה את החלומות שלה, את הפחדים והלבישה אותם כמילים, אבל אני מסכים איתך בנקודה האחרונה, גם לטעמי השיר הזה הוא לא פיסגת השירה שלה, ולא מתקרב לזה, אבל הוא לטעמי טוב מאוד. ואני לא חסיד שלה אני אוהב אותה אבל לא כל מי שיצא תחת ידיה אלא מעט.
&nbsp
ואחרון : אהבתי לקורא מה כתבת על החלומות שלך בתור ילדה, גם לי היו חלמות כאלו, אבל אני זוכר גם עכשיו מה אני חולם, עולם החלמות הוא משגע, ואצלי החלומות מאוד בהירים ונקיים, וגם היום אני קם מפחד ובהלה ( גם כי יש לי פוסט טראומה) אבל אני לפעמים אוהב גם לפחד, זה משחרר אותי, ומסקרן, קיצור נראה שאני לא חולק על דעתך.

ונכון שילוב הוא דבר חשוב מאוד.

לטעמי כדי ורצוי לשלב בין הרבה תחומים זה יוצר מוצר מוגמר טוב יותר, לעשות סינתזה בין כל מיני תחומים גם כאלו שנראים סותרים ,עלי זה מאוד מדבר לא רק בשירה אלא גם בציור וגם במדע, ולפי מה שאני רואה העולם מתפתח בכיוון הזה של שילוב בין תחומים שונים ורואה שיש צורך ממשי בלערבב בין מקצועות ולטעמי זה ממש מעולה ויעזור ליצירה טובה יותר במגוון רחב של תחומים, האיש הכי בולט שעסק בזה שאני מכיר הוא לאונרדו דה וינצ'י ואני מעריך מאוד את הגישה שלו ומאמין בשילוב של הרבה תחומים ולימדה של מגוון מקצועות..

KallaGLP

New member
יש כתיבה מוקפדת, יש כתיבה חופשית ויש שילוב.

את השילוב הספציפי שלה פחות אהבתי. כאמור, עניין של טעם.

כן ברור אני מודע לזה לגמרי.

אין לי בעיה עם דעתך בכלל, אני פשוט לא מחסידי החריזה לגמרי( אני מעדיף שירה תהיה מחורוזת אבל אם אתה לא יודע לחרוז אל תנסה סתם זה יוצא גרוע)., כי , לפעמים חורזים בצורה באנאלית וזה מפריע לי, צריך לדעת גם לחרוז ,זה מלאכת מחשבת. לא כל אחד יכול, יש מומחים ומוכשרים בזה למשל פושקין שהוא לפי ידעתי היה אלוף בזה וגם מי שכתב את " פן טדאוש" שקראתי היה מומחה בזה, ואבתי מאוד את החריזה שלו.

למעלה