פורטו-ריקו!

Charlie

New member
פורטו-ריקו!

לפני זמן מה נתן כאן אחד החברים את מודל פורטו-ריקו כפיתרון לבעיה הפלסטינית. הייתי שמח אם הוא או מישהו אחר הבקי בפרטים ותומך בתכנית יפרט כאן מה מעמד פורטו ריקו ותושביה, מדוע זה הפיתרון הטוב לסוגיה הפלסטינית והאם הוא ישים בכלל. תודה.

lsg101

New member
בבקשה...

פורטו ריקו מוכרת כחברה בחבר-העמים האמריקאי. הנשיא האמריקאי הוא ראש המדינה. בראשות הממשלה עומד מושל, אשר נבחר על ידי העם הפורטו-ריקני (נקווה שכך רושמים את זה). לממשלה בפורטו ריקו יש סמכויות על נושאי פנים, ורק על נושאי פנים (וגם זה מוגבל). הנושאים הבאים נמצאים תחת שליטתה של ארצות הברית (הממשלה האמריקאית): סחר, יחסי חוץ, מכס, שליטה ריבונית ביבשה, ים ושמים, הגירה, אזרחות, מטבע, הצבא וכל היוצא בכך (גיוס חובה, מילואים וכו'), תקשורת, חקלאות, משאבים ותשתיות בפורטו ריקו. בקיצור - מעמד דומה לחמישים המדינות. ומה ההבדל? הם אינם יכולים להצביע בבחירות לנשיאות. אין להם נציגים בקונגרס האמריקני, ויש להם פחות הכנסות שכמה משאר המדינות שבארצות הברית מקבלות. כלומר: יש להם שלטון עצמי, אשר נותן להם לנהל את ענייני חייהם כפי רצונם, כאשר הם פחות או יותר תלויים באמריקנים בכלכלתם, בהגנה על פורטו ריקו וכו'. מדוע זה הפיתרון הטוב: מכיוון שזה מבטל את הנטל של שליטה ישראלית בחייהם של מיליוני ערבים בשטחי יש"ע, זה נותן להם את היכולת לנהל את חייהם כפי רצונם, ונותן לנו את השליטה על ארץ ישראל המערבית כולה, ללא צורך בפירוק התנחלויות (או כמעט ללא צורך), תוך כדי ביסוס יחסים טובים ומועילים לנו ולהם, ותוך כדי שמירה על חבלי מולדת ועל ביטחון ישראל. האם הוא ישים: לדעתי כן, עם שינויים כאלו ואחרים. למשל, אפשר לתת להם אזרחות ירדנית, כאשר הם יחיו פה תחת הגדרת תושבים קבועים. השטח פה - לא יהיה רציף כמו בפורטו ריקו. לא צריך להתעקש שהם יגדירו את משה קצב כראש האוטונומיה. בקיצור: שינויים שיתאימו את העניין למזרח התיכון ולמצב פה. המכשול העיקרי הוא שתושבי פורטו ריקו הצביעו, אם אינני טועה, על כך שהם רוצים להכנס לחבר המדינות האמריקאי. לפלסטינים לא תינתן האפשרות הזאת, כי די ברור שהם יצביעו בעד מדינה עצמאית (אלא אם כן דבר זה יעשה תוך הבהרה מה התנאים של מדינה פלסטינית - לא כולל ירושלים והעיר העתיקה, ללא צבא, ללא שליטה על גבולות וכו' - ולאחר כמה שנים בשלטון עצמי אולי כבר יעדיפו את השלטון העצמי).

lsg101

New member
../images/Emo51.gif

רק שאני לא יודע עדיין לאן אני מתגייס (פורום מתגייסים טוען שזה גיוס תותחנים). אבל לא נורא, עוד חודש נגלה.

למעלה