פולי סויה

סינדי8

New member
פולי סויה

האם אכילת פולי סויה במקום בשר בארוחת צהריים מספקת? אם כן כמה.. כתוב גם בכל מיני מקומות שפולי סויה, פול ירוק ואפונה לא מכילות מספיק חלבון אלא מתפקדות בגוף כפחמימה וזה קצת בלבל אותי כיוון שאני לא אוהבת עוף ובשר ומחליפה אותם בעיקר במאכלים אלה
 

אבי519

New member
בקיטניות יש חלבון צמחי בנוסף לפחממות ושומן

הבעיה בחלבון מהצומח שהוא לא "חלבון מלא" .
חלבון מורכב מיחידות שנקראות "חומצות אמינו "- במערכת העיכול החלבון מתפרק לחומצות אמינו ואז הגוף מרכיב ממנו את החלבונים שדרושים לו.
יש חומצות אמינו שהגוף יכול ליצר בעצמו ויש כמה חומצות אמינו שהגוף חייב לקבל אותם מהמזון.
בחלבון צמחי לא תמיד יש את כל החומצות אמינו הללו.
בנוסף בחלבון צימחי החומצות לא באותו יחס שהגוף צריך כדי לבנות את החלבונים שלו .
בנוסף כל חלק מהצמח מכיל יחסית הרבה פחממות ושומן יחסית לכמות החלבון .
ולכן כדי לקבל חלבון מלא מהצומח צריך לאכול גם קטניות שונות גם דגנים וביחסים נכונים וכאלה שיכניסו מספיק חלבון ולא יותר מידי שומן ופחחמות ... האיזון הזה מאד קשה לביצוע.
מי שאוכל בשר חלב וביצים, יכול לקבל כל החלבון שלו בצורה מאוזנת ללא פחממות וללא שומנים (או בכמות ידועה של פחממות ושומנים) מאד בקלות, החלבון מהחי בדיוק מאוזן כמו שהגוף צריך ולכן אוכלי חלבון מהחי לא צריכים "לשבור את הראש" בנושא זה כמו טיבעונים.
 
פולי סויה הם עשירים בחלבונים יחסית לכל שאר המוצרים מהצומח

ראשית כל המוצרים מהצומח יכילו פחמימות כיוון שכל הצמחים עושים פוטסינתיזה, תהליך המייצר פחמימות. כמעט בכל המוצרים מהצומח גם יש כמות מוסיימת של חלבונים אם כי בדרך כלל קטנה יחסית לפחמימות. בקטניות יש כמות חלבונים גבוהה יותר משל שאר המזונות מהצומח אבל עדיין ברוב הקטניות היא יחסית נמוכה- בערך 5 גרם חלבון ל 100 גרם קטניה מבושלת.
אבל!
בפולי סויה אכן יש כמות גבוהה יחסית של חלבונים- בערך 15 גרם חלבונים ל 100 גרם. וכמות הפחמימות קצת יותר נמוכה אם כיעדיין משמעותית- בסביבות 10 גרם פחמימה ל 100 גרם.
ובקיצור- מבחינה כמותית פולי סויה יספקו יחסית הרבה חלבונים. אבל כן, צריך לקחת בחשבון את כמות הפחמימות שלהם. לצורך העניין ב 300 גרם אדממה יש 30 גרם פחמימות, כמות השווה ל 2 פרוסות לחם.
ולכן צריך לאזן את האכילה של פולי הסויה עם אכילה של פחמימות אחרות בארוחה. ולקחת בחשבון שאי אפשר להשיג מהן את כל כמות החלבונים שמחליפה את המנה הבשרית.
מצד שני, גם כמות החלבון הדרושה היא לא כזו גבוהה, בטח לא אצל נשים. ולכן עם תוספת מזונות חלבוניים אחרים- גבינות וביצים אפשר להשלים את כמות החלבון הרצויה.
יש גם את העניין של ערכו הביולוגי של החלבון- עד כמה הגוף מקבל את כל מגוון חומצות האמינו שהוא זקוק להן. ואם לא אוכלים בשרים מומלץ לשלב בין קטניות לדגנים. למשל אם את אוכלת אדממה (100-200 גרם) עם סושי או אורז זו השלמה טובה. בכל מקרה חלבון של סויה נחשב בעל ערך ביולוגי גבוה יותר מאשר שבקטניות אחרות ולכן תחליפי הבשר על בסיס סויה הם טובים מהבחינה הזו..
 

סינדי8

New member
שאלה נוספת

קודם כל תודה על ההתייחסות והמענה המהיר והמפורט.
יש משהו שעדיין לא ברור לי.. חשוב לי לאכול מספיק חלבון בשר/תחליף הולם (בארוחת צהריים) וגם לשמור על משקל תקין.
אז.. אם אני אוכלת פולי סויה בארוחת צהריים אוכל לוותר על פחמימה נוספת כי הם מכילים די פחממות?..או שאפשר להוסיף ביחס מסויים?
נגיד 50 גר פולי סויה שזה 250 קלוריות, 15 גרם חלבון ו-15 גרם פחממה מספיק כארוחת צהריים ללא פחמימה נוספת?.. (כמובן שאוסיף גם מנת שומן וירקות) אישה, גיל 30, משקל תקין.

ולגבי קטניות אחרות כגון חומוס, עדשים, שעועית שחורה/לבנה/מש.. נאמר לי פעם שאם אוכל מהם כוס וחצי מבושל+חצי כוס פחממה מבושלת אקבל חלבון מלא.. שווה ערך למנת בשר/עוף מומלצת.. האם זה נכון?

בבוקר ובערב אני אוכלת חלבונים המורכבים מגבינות וביצים, הבעיה שלי היא רק עם ארוחת הצהריים כי אני לא אוהבת בשר ועוף.

תודה
 

אבי519

New member
אם את אוכלת גבינות וביצים, יכול להיות שאת אוכלת מספיק חלבון

גם בלי הסויה .
כל המדדים והחישובים הם ליום שלם ולא לארוחה.
כדי לדעת מה וכמה את מקבלת מהדייטה שלך צריך לדעת כמויות מדויקות של כל מה שאת אוכלת ביום מכל דבר.
הכי טוב תעלי את כל מה שאת אוכלת על המחשבון באתר גולינגו או נטוגרין ואז תקבלי את הכמות היומית של חלבון פחממות שומנים שאת אוכלת ותוכלי לדעת אם זה מאוזן או לא.
 

אבי519

New member
לינק לאתר נטוגרין מומלץ

את יכולה לפתוח שם גם יומן תזונה להכניס בדיוק מה שאת כאוכלת ותראי בדיוק מה חסר לך בתזונה.
http://www.netogreen.co.il
 
למעלה