נעה
אני חושבת שיש פחדים, כמו אלה של כותבת ההודעה הראשית, שהם כבר מעבר ללגיטימיים. ברור שאין לי זכות לשפוט מה לגיטימי ומה לא, אבל אין מדובר בפחד ממסגרת צבאית, מהתחיילות ומטירונות. גם לי היו חששות כאלה, ואני משערת שלכל אחת אם לא אחת ואחד, יש חששות דומים. זה באמת לגיטימי, כי זה עולם אחר לגמרי. אבל אין חיה שאי אפשר להתמודד מולה. את לא נאלצת "להתמודד" עם הצבא בסופו של דבר, וזוהי אינה בריחה, כי הרי לא הוכרחת לעשות צבא. אני לא יודעת על איזה רקע יצאת, אבל אני, שיצאתי על רקע בריאותי, פשוט לא נדרשתי לעשות צבא מבחינת השלטון, וכך נחסך מחיי פרק זה. יודעת מה? אני לא חושבת שהוא "נחסך", כי כפי שאמרת בעצמך - ישנן התנסויות אחרות. השאלה היא, וזאת בהנחה שהפרופיל שלך אינו בריאותי והשגת אותו בעצמך, האם רצית להגיע לשירות לאומי מפני שהיה נראה לך חשוב יותר לפעול בדרך זו, או שפחדת פחד מחריד מהמערכת הצבאית, ופשוט ניסית להתחמק ממנה? זה כבר לא עניין של פצפיזם או מצפון, שהם אי הסכמה. מדובר כאן בפחד טהור, שלא מוביל לשום מקום מאשר למטה. לא חשש, פחד. אני מנסה לשאול את עצמי, בשלב זה של חיי, איפה הייתי היום אם הייתי מתעתדת להתגייס לצה"ל בשנה הבאה. אני שואלת את עצמי, ובאמת לא יודעת את התשובה. יכול להיות שהייתי משקשקת, יכול להיות שהייתי להוטה להתגייס. אני יודעת שלא הייתי חווה מחצית מן הדברים שחוויתי בשירות לאומי עד כה (וטרם חוויתי), ואפילו לא הייתי מגיעה לענייני שירות לאומי. לכאורה, קשה לי לדמיין את סדר יומי השנה בלי הידיעה שאעשה שירות לאומי. מצד שני, חוויות שיכולות היו להיחסך ממני אם הייתי מתגייסת, ואני חווה אותן כעת, הן רק צד אחד של המטבע. בצד השני יש את חוויות הצבא. אני בטוחה שאיפשהו שם, בעולם מקביל, יש עוד נעמה שמתכוונת להתגייס. היא בטח יושבת עכשיו מול המחשב וחושבת - "מעניין מה היה קורה אילו לא הייתי מתגייסת...כל החוויות הללו...". מה שבטוח: אמנם כרגע אני שואלת את עצמי שאלות, אבל גם אני וגם היא, בשלב כלשהו, עוד נמצא את עצמנו ואת מקומינו בבעולם. אבל התחלתי להיסחף... - נעמה.