תחושה טבעית וצפויה לגמרי
"<מאחר וחילונים רבים חשים שהקריטריון השני לא נשמר, דהיינו הם רואים עצמם כ"פראיירים" של החרדים,> - נאה דרשת ! אבל את זה גופא איני מבין, מדוע הם חשים כך ?" מדינת ישראל קמה על בסיס אידיאולוגי שהשויון בפני החוק מהווה בו חלק נכבד, וכאשר אותו שויון מושם ללעג במשך עשרות שנים הם חשים, באורח טבעי לחלוטין, שהמדינה משטה בהם. האם הדבר באמת מפתיע? "ברגע שאני שומע כמה וכמה חילונים תוקעים במקומות הכי לא קשורים 'משתמטים, פרזיטים, עלוקות' - אני חושד שכלל לא מדובר במחשבה עצמית אלא מחשבתו של שדרן הטלויזיה התורן" זו אפשרות קיימת, אבל מצד שני יתכן שאותו שדרן תורן מבטא דוקא את מה ששמע במילואים מחבריו ליחידה. האם זה באמת משנה? "למעשה, הנידון על גיוס תלמידי ישיבה הוא האם יהיה או לא יהיה מעוגן בחוק. אין כל אפשרות מעשית לגייס אותם" ברור שיש אפשרות כזו. מדוע לא? אפשר לגייס אותם בלא להטריח אפילו לוכד עריקים יחיד ממנוחת הצהרים שלו. כל מה שצריך הוא מעט רצון ואומץ. "אם כן, מפתיע מאוד, שלא רק שתלמידי הישיבה פטורים זמנית משרות בצה"ל, הם עוד מקבלים כסף על כך ! האם זה מוכיח שאינך מכיר את שיקולי ורצונות העם עליו אתה נמנה ?" הבה נראה: או שחברי הכנסת הלא-חרדים באמת ובתמים מאמינים שלימוד תורה מקיים את העולם, או שהם פשוט מעדיפים לא להתעמת עם החרדים כל עוד אין בכך הכרח גמור. מה נראה לך יותר נכון? "לא מבין. לא המלצתי על דיחוי הגיוס, טענתי שהמצב כרגע נראה לי די הגיוני" אני וחכמים ממני סבורים שהמצב הנוכחי לא רק שאינו הגיוני, אלא גורם נזק חברתי, כלכלי ובטחוני חמור שתוך מספר שנים יתפוצץ בפנינו. בכנות, אני חושש שאנו צועדים לקראת משבר ענק שיפגע בחרדים כפטיש; את סימניו הראשונים אנו רואים כעת, והוא עתיד להתפתח לבעיה בסדר גודל שקשה אפילו לנחש (וענין השרות הצבאי הוא רק אספקט אחד שלו, ולא מהחמורים ביותר). מספיק לחשב את קצב הילודה החרדי ההולך ועולה יחד עם ההשתתפות החרדית ההולכת ויורדת בשוק העבודה כדי להבין במה מדובר.