פדלים

malka1974

New member
פדלים

אני מחפשת פדלים עם קליטים ולא מבינה מה ההבדל
בין פדלים לכביש ופדלים להרים אני רוכבת גם וגם אבל על אופני הרים....
ראיתי כאן http://buycycle.co.il/bicycle-components/pedals
את שני הסוגים ולא יודעת מה להחליט.
אפשר הסבר קצר שיעזור בנושא ?

תודה.

steiff

New member
הבדלים

יש הבדלים בצורה ובשיטת החיבור בין פדלים שמיועדים לכביש לבין פדלים שמיועדים לשטח, אבל אפשר להשתמש בפדלים של שטח גם בכביש, בעוד בכיוון ההפוך זה לא פרקטי.
פדלים של כביש, ואני מתייחס ספציפית לפדלים של שימנו, מבוססים על קליט משולש גדול. החיבור שלו לפדל חזק ומשאיר מעט מאד חופש תנועה סיבובית של כף הרגל (ימינה ושמאלה). הקליט עצמו גדול פיזית ולא מאפשר הליכה נוחה עם הנעליים. גם נעלי רכיבה שמיועדות בעיקר לכביש יהיו בעלות סוליה קשיחה. המטרה היא להעביר את מירב האנרגיה מהרגל לפדל ולא לבזבז כלום על גמישות של הנעל או נקודת החיבור בין הקליט לפדל.
פדלים של שטח מבוססים על קליט קטן יותר שמאפשר מידה מסויימת של חופש תנועה סיבובית של כף הרגל. הקליט עצמו יכול להיות מותקן כשהוא שקוע בין הקוביות בסוליית הנעל, וכך ניתן, בחלק מהנעליים, ללכת באופן חופשי עם הנעל. אפשר לבחור בין סוגי נעלים שונים בעלי סוליה קשיחה יותר או קשיחה פחות ובעלי שיטות רכיסה שונות - בהתאם לשימוש המיועד.

צורת הפדל מותאמת לקליט, ולכל יצרן יש את השיטה שלו. הפופולרי ביותר זה שימנו, והשיטה נקראת SPD, גם בכביש וגם בשטח, למרות ש-SPD לשטח נראה אחרת לגמרי מ-SPD לכביש.

במקרה שלי, פעם היו לי אופני כביש עם פדלים כביש וזוג נעלי רכיבה עם פדלים מותאמים. לשטח היו לי פדלים אחרים ונעליים אחרות. היום אני משתמש בפדלים של שטח (שימנו 959 היסטוריים שיש לי ממזמן) גם באופני הכביש, ומשתמש באותן הנעלים. אני מפסיד קצת ביעילות בכביש, אבל מאחר ואני לא מתחרה, זה לא ממש מציק לי. בשטח אני משתמש בפדלים שימנו 985 ו-540. הנעליים מתאימות גם וגם.

meedas

New member
ההבדל

בקיצור: אפשר לרכב עם פדלים לשטח בכביש, אבל אי אפשר לרכב עם פדלים של כביש בשטח...

וקצת יותר מפורט
מתכננים של פדלים לשטח יוצאים מנקודת הנחה ש
א. צריך לשחרר ולחבר את הרגל לעיתים קרובות, לפעמים במהירות ובחירום
ב. לפעמים מגיעים בשטח לנקדות שאין ברירה וצריך לרדת מהאופניים וללכת קצת (או הרבה) ברגל. כולל על סלעים וכדומה
ג. לפעמים הפדל יפגש חזיתית עם סלע
אי לכך, פדלים לשטח מחזיקים חלש יחסית את הנעל (אז קל להתנתק מהם. יחסית), הם קטנים וחזקים והקליטים שמתחברים אליהם קטנים וחזקים בהתאם

ברכיבת כביש לעומת זאת הדבר החשוב ביותר הוא יעילות פידול. אז הפדלים רחבים (שטח מגע רחב עם הנעל לשיפור העברת הכוח ביניהם) וקלים. הם לא צריכים להתמודד עם מכות (בדרך כלל אין סלעים בכביש ואם התנגשת ברכב שלמות הפדל זו הבעיה האחרונה שלך) והרוכבים לא עוצרים ויוצאים להליכות באמצע הרכיבה אז לא נורא עם הקליט שמחובר לנעל בגודל חצי סוליה ובקושי אפשר ללכת איתו...

אז אם לסכם, את צריכה פדלים לשטח. 520 של שימנו יעשו עבודה מעולה.
קליטים - בקשי את ה- SH56 מולטירליס (גם של שימנו). מצויינים למתחילים
נעליים - נעלי שטח דו שימושיות (סוליית גומי) אם את הולכת הרבה ברכיבות שטח שלך. נעלי שטח "תחרותיות" אם את הרבה על הכביש ורוצה קצת יותר קשיחות

לא לשכוח לתרגל רכיבה מחוברת על הדשא לפני יציאה לשטח/כביש. לוקח זמן להפנים את השחרור מהפדל ולפעמים נופלים קצת בהתחלה

חיבור נעים

AdiX

New member
עוד משהוא

אני ממליץ על נעליים קשיחות, ורצוי קלום כמובן.
היו לי נעלים דו שימושיות שרק הפריעו לפידול יעיל ולא סיפקו תמיכה בירידות ובמיוחד בירידות ארוכות.
ההבדל בהעברת כוח בטיפוס בין נעליים קשיחות לנעלים רכות הוא עצום.
מצד שני אני לא מרגיש שנעליים קשיחות מגבילות אותי בהתנהלות עם האופניים ברכיבה ואין שוב בעיה ללכת פה ושם או לטפס איזו גבעה או לרדת ירידה ברגל. לא יצא לי ללכת הרבה יותר מ 100 מטר רצוף אבל אני לא חושב שזה בכלל אמור לקרות כשיש לך אופני הרים (מקסימום משחררים קצת את הסגירה של הנעליים)

meedas

New member
בעקרון מסכימה

(גם אני תמיד עם נעליים קשיחות)
אבל ללכת איתן זה לא נוח ואם צריך לצעוד על סלעים למשל, זה אפילו מסוכן. לסוליה אין שום אחיזה ומחליקים בקלות
דווקא כשיש אופני הרים לפעמים צריך לצעוד. מספיק לבחור להכנס לסינגל לא מוכר ולגלות שהוא רמה או שתיים מעל היכולת שלך בשביל למצוא את עצמך צועד שוב ושוב במורד דרגות סלע שאתה לא יכול לרדת ברכיבה

בנוסף, מי שמשתמש באופניים מדי פעם גם לצרכי ניידות עשוי לרצות נעליים שנוח ללכת בהן, לפחות באופן יחסי.

בקיצור, צריך להתאים את הנעל לשימוש הנדרש. לא הייתי ממליצה באופן גורף רק על נעליים קשיחות... אם הן תמיד היו הפתרון המתאים לא היו בשוק גם נעלים דו"ש

steiff

New member
תלוי מאד בסגנון הרכיבה ובמסלולים

אני משתמש תמיד בסוליות מגומי ובנעליים עם שרוכים. הנעליים עדין קשיחות, אבל הסוליות מגומי (שתיהן עם סוליות Vibram). כחובב שטח וטיולים, יש קטעי מסלול בלתי רכיבים בעליל, או לפחות בלתי רכיבים בעבור הכישורים הטכניים המוגבלים שלי. אין לי שום התלבטות - לוקח את האופניים לטיול לפעמים למרחקים לא קצרים. לפעמים אפילו מעמיס אותם על הגב. הנעליים שלי הן נעליים גבוהות עם סוליות עמידות שאוחזות היטב. חברי לרכיבה אפילו מופתעים שבכלל יש להן קליטים. הן נראות כמו נעלי טרקים.
לא ממליץ עליהם למתחרים. הן כבדות ומגושמות יחסית. אבל לצרכים שלי הן מתאימות יופי.

למעלה